Followers

Sunday, November 7, 2010

Kita berbudi, Orang berbahasa

Emm...ingat tak entry yang sudah2 ada auntie pergi
menolong rumah kawan auntie yg nak kawin kan
anak nya..
auntie membungkus telur dan cucuk bunga manggar..

Emm...semalam kawan auntie dan suami nya..
datang jengok auntie kat rumah..
dia bawak ini utk auntie...



Dah separuh di makan


Uncle snap tanpa tudung


Marble butter cake




Auntie kata kat dia..
Aper susah2 nih..

Kata nya..
Nani dah tanam budi,
so..kita mesti lah balas dengan berbahasa

Kata auntie..
Berbahasa sudah lah..
Kan kau dah kata terima kasih..

Kata kawan auntie pula..
Nani , orang yang biasa2 jer akan berterima kasih..
tapi... I lain..I mesti lebih dari berkata2.

Emm..auntie faham maksud nya..
Kawan auntie memberi tanda penghargaan

Auntie..rasa amat terharu..
sebab tak ramai orang gitu..

Pernah tak dengar rugutan orang..
Aku dah tolong, tapi 'terima kasut' pun tak de..

Jadi..belajar lah dan praktik lah..
Tolong menolong...
Selalu bawa buah tangan bila mengunjung rumah kawan..

Maka...

Jadi lah insan yang lebih dari biasa2
Moga mempunyai sifat yang berbudi dan berbahasa
akan melahirkan dan meningkatkan nilai murni yang di sanjung tinggi.

InshaAllah...

10 comments:

  1. salam aunty
    sedap kek marble, lembut gebus
    sya dah lama x buat kek
    penyakit m dan penat datang serentak

    ReplyDelete
  2. Lapar kek plak la petang2 ni.. hehe

    ReplyDelete
  3. hi auntie...

    yeah mmg ada betulnya kata2 auntie tu.. bila orang berbudi kita perlu berbahasa...

    sebenarnya bukan susah pun nak amalkan.. tapi ntah laa kenapa ye.. masyarakat sekarang macam dh lupa ngan amalan ni... berbudi dan berbahasa tu penting.. kalau x nanti jadi laa kera sumbang bawa haluan masing2... lepas tu hilang respect pada orang lain...

    kalau kita berkunjung ke rumah orang.. mmg elok laa bawa buah tangan.. x kisah laa kecil atau besar, mahal atau murah.. tu kan tanda ingatan... kalau bawa goreng pisang pn kira buah tangan gak...

    ehh panjang lebar plak saya tulis.. sori auntie... anyway keep up ur good job.. suka baca blog auntie... nanti tulis banyak2 lagi ye

    ReplyDelete
  4. Auntie, saya ingat tu kek lapis tadi..hehehe

    ReplyDelete
  5. sekarang ni susah nak cari org yg berbudi & berbahasa.

    ReplyDelete
  6. Alahh anti...sedpanye...feveret saya tu...anti saya pandai buat kek ni...tp dia kat JB...jawabnye cari kt 7E la lunch hour kang.. >_< dah terasa2 plak kt lidah ni...

    ReplyDelete
  7. terliur pulak nak makan marble cheese cake bila aunty tunjuk gambar marble butter cake tu.. emm

    ReplyDelete
  8. betul ckp untie tu...tp untie zaman skrg org xpraktikkan pun kan..patutnya kene praktikkan baru mcm ukhwah tu kuat kan..thanx untie sbb igtkan sy pasal nie..

    ReplyDelete
  9. memang kita patut berbuat demikian agar dapatkan mengeratkan tali persahabatan.

    ReplyDelete
  10. sayang2ibu: Kalau penyakit Rajin sampai, boleh lah bake dan bagi auntie sepiring..he he he

    Leen : Kalau lapar cake, meh umah auntie, ada kek2 lagi..

    fadz : Tu lah tujuan auntie, supaya anak2 cyber auntie boleh mengamalkan nya..

    Olivia : Kek Lapis pun ada..dlm frezer, emm..tak termakan auntie..banyak buah tangan yg di bawa oleh kawan2..

    ieda : memang pun..tapi ada

    sya : Alah, sian nyer..kalau boleh auntie hulurkan..

    Pala : Emm...gambar jer yg auntie boleh tunjuk, nak hulu tak upaya..

    softtouch : Moga ada munafaat dari entry ni utk semua anak2 cyber auntie..TQ

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...