THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Thursday, November 25, 2010

Episod 78 - Jelmaan Harimau

Imbasan episod 77

Adik ipar auntie dah pun berkawin
dengan gadis tuh..
dah ada anak 6 dan masih tinggal di Melaka..

Auntie lalui masa duduk dirumah sewa
selama 2 tahun di Taman Melawati..
macam2
salah satu nya..adik ipar bertemu jodoh..

episod nih pulak auntie nak citer misteri sikit
Huishh..okay ker? malam nih, malammmmm....
jumaat??
Nak cepat2 habis dan publish, supaya
sebelum pukul 12 mlm..auntie dah boleh
tinggal kan PC nih..
takuittttt..

Rumah auntie di tumpangi oleh adik ipar yang
bongsu sekali dalam keluarga uncle..
baru habis SPM..tunggu result..tujuan ker KL
nak cari kerja sementara..

Adik ipar nih..berbadan besar, bukan gemuk,
tapi tegap dan tinggi. Jenis lemah semangat
nak kata dia penakut...tidak pula.

Uncle ramai kenalan yang ada company security
so jadi lah dia Pak Guard di PWTC..
memang thumps up dia ni..boleh kerja kadang2
dua shift sekali jika kawan dia EL.
Pandai simpan duit..
Bahasa pun baik, tiap2 bulan bila dia dpt gaji
dia belanja makan auntie sekeluarga.
Kesian..gaji tak banyak mana tapi dia tetap
nak belanja.

"Abg Long dan kak nani tak nak ambil duit
belanja makan bulan2, jadi biarlah
saya belanja sebulan sekali untuk anak2 buah
saya"...kata nya..

"Alhamdulillah lah..kalau kau ingat macam tuh"..
kata uncle..

Adik auntie memang suka bercerita tentang
tempat kerja nya di PWTC

Kata nya bangunan tuh berhantu..
selalu saja kena usik2..

Salah satu citer nya..
Bila dia meronda..tingkat ker tingkat
menggunakan lif..

Setiap malam, Lif tu akan berhenti pada tingkat yg sama
memang seram lah, sementara menunggu
lif tuh tertutup kata nya..

Bila sampai di level yang patut di catit waktu ronda
dia rasa macam ada orang yang ikut dia dari belakang..
Toleh..tak de pulak..kata nya

Pernah juga dia terserempak dgn kawan dia
orang yang sama..tapi di level yang berlainan
Siapa mereka??
memang seram lah..

Mereka juga ada port tempat tidur,
jika terlalu mengantuk..nak take a nap
tapi kena bagi tahu pada kawan
kata nya..
Port nya di atas meja, di bilik meeting..
tapi bila tersedar..dia berada di bawah meja..
Ishhh...ramai kawan dah terkena macam tuh..

Di bilik meeting tuh..
bersusun gambar potrait PM pertama sampai lah
PM yang keempat..di dinding (masa tuh lah)

Katanya..pernah gambar2 tuh kenyit mata
kat dia..
bila dia ceritakan kat kawan2 dia..
mereka pun pernah kena macam tuh..
Semua tuh berlaku kalau dia shift dari
11 malam sampai 7 pagi

Adik ipar auntie kalau shift petang dia habis kerja
pukul 11 malam, kedebak kedebuk..hand over
duty kat kawan, naik bas dan sampai di
rumah auntie selalu nya dah lewat malam.

So uncle lah selalu buka pintu bila dia balik..
TV dan PC kat bawah..uncle memang jenis
tidur lewat..

Auntie jenis suka tidur awal..
Auntie selalunya tak kunci pintu bilik kalau tidur
sebab uncle kan tidur lewat...
jadi tak payah terketuk2 pintu..bila nak masuk

Emm...pada suatu malam, auntie dah tidur nyenyak..
tiba2 auntie terjaga..rasa nak buang air kecil
Agaknya dah dua tiga jam auntie tidur..
dalam samar2..cahaya dari lampu bilik air..
yang pintu nya memang auntie renggangkan..
toleh sebelah..uncle belum masuk tidur lagi..
auntie terdengar..keypad..ketak ketuk ketak ketuk
oh..masih dengan komputer..bisikkan hati auntie

Auntie pun bangun, duduk atas katil jap..
hilangkan pisat2 mata..dah tuh auntie pun pusingkan
badan nak berdiri...
sekali terpijak sesuatu terasa macam sebiji bola
di tepi katil..
Auntie tengok dalam samar2 tuh..
apa yang auntie pijak..
Ternampak macam sesaorang sedang
melakukan posisi bersujud

Tiba2 jer..

berdiri saekor harimau yang besar..sambil mengaum2
betul2 depan auntie yang masih duduk di tepi katil..

Auntie menjerit2 panggil uncle..sambil menutup mata
dan menangis2..
Terdengar uncle berlari2 memanjat tangga kayu
menuju bilik auntie..

Sambil memetik suis lampu..

Uncle terus terpekik..
"Apa kau buat kat sini Hafiz"..

Hafiz yang juga.. baru tersedar
dan terus menangis..

"Hafiz tak tahu...Hafiz tak tahu abg long"
"Hafiz tak sedar" kata nya..

Auntie sambil menangis2 menjawab
"Tadi tuh bukan Hafiz...Nani nampak Rimauu...Rimau...
besar sangattttt".....

Uncle terus memeluk auntie dan menyuruh adiknya
mengambil segelas air sejuk..

"Dah...Dah..you ngigau tuh..kata uncle..

"Apa pulak ngigau..nani dah bangun tadi..
Nani terpijak badan Rimau tuh tadi"...kata auntie
sambil menangis2 lagi..

Auntie minum air sejuk yang dah di tawarkan
oleh uncle..auntie terus tertidur balik..

Keesokkan hari..Hafiz meminta maaf pada
auntie dan abang nya..

Dia benar2 tak tahu apa2 yang berlaku..
yang di ingat..kata nya..
malam tadi, dia sampai jer rumah, dia salin
baju, dan terus tidur..
kerana keletihan...dia tak mandi saperti biasa..

Uncle berpesan pada nya..lain kali..kalau balik
jangan terus masuk dalam rumah..
duduk kat luar dulu..takut2 ada 'benda' mengikut..

Auntie rasa tak sedap hati..
sebab yang auntie nampak ada lah saekor Harimau..
Tak kan lah auntie nak berdiam diri pulak..
takut berulang lagi..dah lah anak2 auntie masih
budak2 lagi..

Auntie menceritakan pada arwah abah..

Arwah abah pulak, mulalah menceritakan
benda2 tahyul di zaman nya..

"Memang ada Rimau belaan manusia...
Tempat asal abah kat Kg Baru..dulu2
memang ada banyak rimau2 orang bela
untuk jaga rumah halaman"..kata nya

"Rasa2 abah, Rimau2 tuh nak kan kau
jadi tuan nya...kan kau pun di lahirkan
di sana" kata nya

"Ah...sudah lah Abah nih"..kata auntie..

Mana ada orang bela rimau abah..
kat Zoo ada lah..

Ishhh...kau nih, bukan rimau macam tuh..
Rimau 'ghaib' lah..

Kalau dah ghaib, maner nya orang takut
dah tak nampak..

Hahhh...tak takut yea sebab tak nampak?? kata abah
kalau dia megaum tengah2 malam
tapi tak nampak takut tak??

Betul..Abah tahu lah..Ada dua ekor
Satu nama nya Kundur sekor lagi Labi..kata Abah..

Memang ada kat Kg Baru tuh..
cerita2 orang2 lama kat Kg Baru..

Kau kena mandi nih, tak kalau
Rimau tuh nanti akan ikut kau lagi..kata arwah abah

Hu...hu...hu...

Auntie di mandikan di kajang.. Alhamdulillah..

Susah nak percaya tapi memang berlaku...
Serammmm....

26 comments:

  1. aunty
    sya baca pun dah seram.............

    tp baca gak sbb nak tahu

    ReplyDelete
  2. seram ny.. abes tu auntie..hafiz tu kireny bawak harimau masuk rumah ke hafiz tu kene rasuk?

    ReplyDelete
  3. dh mcm movie waris jari hantu kan aunty..pasal saka harimau...seram!

    ReplyDelete
  4. cooo chekery...(plhinjam ayat pija)...alhamdulillah auntie tak ape2

    ReplyDelete
  5. konon2 berani nak baca,
    pastu cakap, elllehhhhh harimau kg baru,
    ujung2 mandi di kajang????
    huwaaaaaaaaa cemana nih nak tidooooo

    ReplyDelete
  6. pnh gk dgr cta g2 auntie..org dulu2 bela rimau ghaib sbb nk jg umh..

    ReplyDelete
  7. saya baca lewat2 ni, seram sejuk pulak. aiyok, kang takleh tido. hehe

    ReplyDelete
  8. cuak

    kalau saya, dah terkencing..

    ReplyDelete
  9. ye terima kasih aunty..saya tidur bukak lampu malam ni...confirm..hahaha
    tapi memang best cerita ni...dalam tidur bukak lampu tetap tak sabar menunggu sambungannya.

    ReplyDelete
  10. macam dalam filem waris jari hantu tu eh anuty? bela harimau ghaib untuk jaga keselamatan keluarga?

    ReplyDelete
  11. Auntie.
    Di PWTC. Memang agak byk cerita seram di sini yg tak sedap didengar, Tapi nak buat macam mana. Sudah kerja di sini. Maka nya kena Pasrah!

    Adoi. semakin takut bila Auntie cerita. Tapi kena kuat :)

    ReplyDelete
  12. nasib baik saya baca waktu pagi..dah siang dah..hehehe..tp naik jgk la goosebumps baca cerita2 mistik ni..takuittt..saya blom penah diuji secara mistik ni..dah la saya ni penakut..saya selalu terfikir, "kalau la benda ni jadi kat aku, mintak2 la aku pengsan trus..supaya aku tak payah 'tgk' dia.." takutttt...

    ReplyDelete
  13. iskkk..seram jer bgn2 rimau jerkah depan mata..kalo sy dh pengsan kot untie..x pun kompem terjerit..iskkk takut nyer

    ReplyDelete
  14. adoi...tak berani saya nak baca...tunggu asben balik laa ni..

    ReplyDelete
  15. seramnye auntie... haishhh... taknak alaminya...

    ReplyDelete
  16. sy pon rase seram jgk...nseb bace time siang..klaw malam...mmg tdo dalam almari la nmpak nyer..hehehe

    ReplyDelete
  17. kat kampung kpah masa kpah kecik2 dulu, orang selalu terserempak dengan harimau putih. Allah yang mengetahui..

    ReplyDelete
  18. Tu saka la aunty,masa nenek sya meniggal pon ada makcik sya nampak harimau macam nak menerkam mlm nenek sya meniggal..then esk pagi kitaorg sume nampak tapak kaki harimau kat dpn pintu n tingkap so scary..
    Tp saka ni cuma menjaga anak cucu cicit si pembela je kan..dia x kacau org..saka mmg susah nak buang , dia akn turun menurun , nasib la sapa yg dpt gitu..hihi

    ReplyDelete
  19. Ya Allah!! takotnyaaaaaaaaa. isk.

    ReplyDelete
  20. Emmm..tak yah jawab lah yea..
    komen2...
    Auntie rasa takut lepas buat entry tuh..
    Teringat2 pulak..
    Sorry..

    ReplyDelete
  21. tekun membaca.. teringat cerita waris jari hantu
    ALL IN ONE

    ReplyDelete
  22. SUKER DGR CRITA2 CAM NIH..HEHEHE..

    ReplyDelete
  23. yelah auntie..mmg seram

    tapi cite rimau belaan ni mmg adalah auntie..dalam famili sy pun ada benda ni..tp skg xtau camne..
    wallahualam

    ReplyDelete
  24. yelah auntie..mmg seram

    tapi cite rimau belaan ni mmg adalah auntie..dalam famili sy pun ada benda ni..tp skg xtau camne..
    wallahualam

    ReplyDelete
  25. alamak..bole tahan seram cite auntie ni...like mother like daughter la nih...huhuuu...suke bace...so nad follow auntie n ur daughter skali la...hukhuk!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...