Followers

Monday, November 15, 2010

Episod 74 - Berkursus Di KL

Imbasan episod 73

Auntie melahirkan anak bongsu pada
pertengahan tahun 1986, pada akhir tahun tuh,
uncle di panggil berkursus di KL
Maktab Turus Angkatan Tentera (MTAT)
HAIGATE, Jalan Padang Tembak, MINDEF utk
pengajian lanjutan ketenteraan selama setahun.
Melompat auntie bila khabar berita tuh disampaikan
pada auntie..memang bersyukur dan amat gembira
kerana hanya yg terpilih saja dpt melalui kursus
tersebut. Yang paling auntie suka sebab balik ker KL

Kursus yang amat dinanti2kan oleh setiap pegawai
tentera , kursus wajib utk memegang jawatan
yang lebih tinggi dalam ketenteraan.

Kursus yang menekankan kepimpinan, operasi dan taktik
peperangan..and etc..

Kami sekeluarga akan berpindah dari PD ker Kuala Lumpur.
Mak dan Abah pelawa kami duduk dengan mereka,
sebab di rumah mereka, tak de sesiapa pun
jangan sewa kat maner2,
kata arwah abah,
dapat lah abah bermesra dengan cucu2..
so auntie berunding dengan uncle dan uncle bersetuju.

Banyak kebaikkan, kami tinggal bersama arwah abah,
kami suami isteri dapat kumpul duit.
Tentera memang bagi alaun rumah..memang tinggi alaun nyer
So dengan itu, boleh lah kami buat saving
dengan duit alaun tuh.

Kami menerangkan pada arwah abah dan arwah mak
segala perbelajaan makan minum kami sediakan,
bill api, air dan fon pun kami bereskan..
so dua2 pihak dapat saving duit..
win win situation..

Ingat lagi....kata arwah abah,
Kalau semua nya kau bayar, beli makanan
basah dan kering..macam abah pulak yg
menumpang kau orang...
he he he...

So pada bulan November 1986 kami perlu
provide banyak informations dan data untuk
persedian kursus tersebut.
Salah satunya, mereka hendakkan details
keluarga dan gambar family..


Gambar sekeluarga pada tahun 1986

Kursus yang uncle kena lalui tuh,
adalah selama setahun
para pelajar nya terdiri dari
local armies and international armies,
meliputi tentera udara, laut dan darat.
Armies from international countries such as
US, UK, Saudi Arabia, Philippines, India, Pakistan,
Thailand, Cambodia, Australia, New Zealand, Indonesia
and many more...aunty dah tak ingat..
Totaling to about 80 to 100 students
not including wifes..

Nasib baiklah, duduk rumah arwah abah, rupa2 nya
isteri2 juga terlibat dengan bermacam2 program spt
kursus, lawatan and lot of social functions..
emm...anak2 auntie di jaga oleh atok dan maktok nya
during my absence.

Tahun 1987 lah bermula kehidupan auntie yang amat
menyeronokkan sebagai seorang isteri pegawai tentera
baru lah auntie melibatkan diri dlm activity2 para
isteri2.

Tahun ni juga..genaplah 10 tahun auntie berkahwin
dengan uncle...banyak bermula ujian dalam perkahwinan
tak mau citer sekarang..nanti2 bila tiba masa nya..
he he he
InshaAllah

Masa kursus tuh, uncle terlalu tight dengan kelas2nya..
Kadang2 sampai berhari2 tak berjumpa dia..
Buat assignment (group papers) di rumah kawan2 lah,
ada kala mereka sampai duduk kat hotel2
sebab tak nak ada gangguan dari family..

Ada kala dua minggu mereka ker luar negeri
membuat visit study..entah lah aper terms nya
auntie tak faham..

Dan para isteri juga sibuk dengan activiti2 juga..
Auntie berpeluang belajar banyak ilmu
Citer sikit lah yea..sikit jer..
Pasal table manners etiquette
Sudu besar hingga ker sudu kecil
Sudu aper pakai dulu..
Garfu besar, garfu kecil
pisau..napkin towel, gelas2 yang berbaris..
dari kecil hingga besar
Lepas makan, placing sudu dan garfu macam maner
Sudu dan garfu desserts...




Jenuh betul lah...sebab kami memang tiap2 bulan
ada formal function..

Ingat....lagi auntie... bila dia orang letak pisang
sebiji dalam piring..
Suruh kami tunjuk macam maner nak makan pisang
tuh...

Auntie tunggu orang buat dulu...
jaga image takut malu punya pasal
Ada yang terus ambil pisang tuh
dan siat kulit terus makan..
macam biasa yang kita buat..

Ada pula gunakan sudu dengan garfu..
potong kulit memanjang dengan garfu
kuis2 kulit..kemudian potong dengan sudu..

Ha ha ha ...kelakar lah..
Auntie baru tahu..
rupa2 nya..pakai pisau dengan garfu..
cucuk pisang dgn garfu
potong pisang tuh kecil2 bulat2



:: contoh memotong pisang ::


dah tuh buang kulit pisang dengan garfu..
baru ngap, tapi dengan mulut di buka kecil
jangan nganga...
Aduh...etika...orang putih..
tapi nampak molek lah..

Kalau macam kita selalu makan tuh..
serupa macam beruk makan kann..
Hishhhhh..he he he

Auntie pulak selalu kena usik dgn uncle
bila auntie makan pisang kat rumah..
auntie selalu kupas kulit pisang tiga 'kelopak'
(betul ker terms nih)
Dia kata gelojoh macam beruk...tak sabar..
habis tuh..nak kupas macam maner..
empat 'kelopak' kata nya
nampak lebih..molek..
Aduhai..macam2 uncle nih..
Sejak tuh, kalau auntie nampak orang kupas kulit pisang
auntie akan tersenyum...
he he he

Benda2 kecil macam ni..kadang2 amat manis
bila terkenang kembali..

Terpanjang pulak citer pisang..

Dah tuh..kami juga di peringatkan..
Jangan sesekali..buat perkara ni
di public..
spit (meludah) kalau berkahak lagi lah buruk
yawn (menguap)
nose digging (korek hidung)

Jgn kata tak de orang buat
perkara2 di atas..
banyak kali auntie nampak..
Eeee amat lah 'low class' jika
pompuan buat perangai macam tuh

Always smiles...
muka yang terpaling cantik
ada lah muka masa tersenyum

Auntie telah dilatih untuk public speaking
hilangkan gemuruh bila on stage..
Confidence level auntie terserlah selepas tuh..
Anytime, boleh ketepi dan ketengah..
Alhamdulillah...

tapi semua ni..adalah untuk keduniaan
activiti yg melalaikan..

Tak per nanti episod lain auntie akan cerita
hal2 kesedaran diri

tuh lambat lagi..
InshaAllah..

Okaylah..citer melalu gambar lah..
Otak dah tepu pulak..

Ni, kami di arah formed up a group
untuk show on stage..
Hari Serbanika

Ingat aper, sekarang jer ada poc02 ker??
dari tahun 1987 lagi..dah ade tau..
sekarang baru orang terhegeh2..
he he he

Auntie nombor dua dari kanan


Yg pakai bunga di kepala, penyanyi untuk group kami

Malam tuh, auntie jadi MC, master of ceremony
Speaking London dan with accent lagi!! he he he
sebab ramai student luar negeri, maner dia orang
faham bahasa malaysia..
lepas menari..cepat2, auntie kena salin baju semula..

Pakaian MC auntie, bukan sponsor, auntie beli sendiri kat
Boutique Lady Lodge di Ampark Park masa tuh

Auntie dapat cenderahati, a bouquet of flowers malam tuh..
Kenangan yang sungguh indah...

Gambar kat bawah ni pula
Function International Nite
So Malaysian pakai baju traditional
Overseas student pakai baju
negeri mereka, tapi auntie tak upload
kali ni..

Auntie baru sudah di dandan, dengan make up dan dipakaikan
baju ini..
Uhhhh...auntie suka subang dan rantai tuh..


Di bilik dressing

Gambar kenangan bersama kawan2..




Malam tuh auntie rasa amat bahagia bersama2 suami auntie
sebab secara kebetulan..adalah Annivesary kami yang ke sepuluh tahun..

Auntie 32 tahun dan uncle 35 tahun ketika itu

Malam International Nite tuh..
Kami makan macam2 dishes dari pelbagai negeri..
Hishh...masa tuh..tekak auntie tak leh terima
makanan Arab..
Daging yang di balut dengan daun anggor..
dipped honey..
Bluek...tak reti makan..

Kami juga di dendangkan nyanyian oleh artis jemputan

Allahyarham Toh Puan Setia Datin Rafeah Buang


Azie isteri Datok Syed Sobri

Dayang Sulu

Ade lagi, tapi penyanyi tak bertauliah...
he he he student dan isteri2 mereka..

Also a lovely nite for auntie..

Emm...cukup dululah utk episod kali nih..
nanti auntie sambung lagi..
kalau di izin Allah..

InshaAllah


34 comments:

  1. wow, you looked really awesome and still is! masih simpan lagi gambar2 tu puan! memang hebat!

    those nostalgic moment, memang sukar untuk dilupakan.

    you go, girl! (compliment ni!) hehehhehe!

    ReplyDelete
  2. Tiap2 hari tunggu episod untie :)

    Best sangat la

    ReplyDelete
  3. Auntie ..kalau saya laa dua kelopak jer bukak pisang terus ngap dalam mulut..hehehhe..tapi best laa auntie dapat join mcm2 program..kalau saya memang malu menguasai diri bile join program mcm tu..biasa lebih suka jadi orang di belakang tabir ajer..

    ReplyDelete
  4. suka3 bila auntie dah start smbg balik citer2 ni ...

    ReplyDelete
  5. Auntie ni mmg hebat la! (^_^)

    auntie criter psl etika makan, teringat kat arwah abah dulu. mmg gitu la caranya. details sungguh! tp kami yg ala2 kg ni tak bape selesa mkn gitu. rasa x puas. 2-2 mak mmg kene blajar la sbb tetiap bulan abah gilir2 bawak dowang g function. smp terbawak2 ke umah! hohoho..agaknya mmg dari kecik arwah tu dah mkn cara gitu. tp kami x dpt nk terima 100%. heh heh..lg suka makan berlambak smbl molot pokpekpokpek bergosip. :P

    ReplyDelete
  6. Salam..

    bile aunty cerita2 macam nie teringatkan mama kat rumah sana. My dad pun army officer gak. Masih berkhidmat. Mama memang selalu attend BAKAT and Mess Night..heeee..kadang2 bila cerita dkt kawan2 yang mak ayah bukan askar dieorang x faham apa itu BAKAT and Mess Night..Bagus jugak aunty cerita2 nie..

    Seingat sy, ayah amik MTAT masa sy umur 5 or 6 thn (1993/1994).Ada gambar2 mama and kwn2 dia attend aktiviti mcm yg aunty cerita tu. Memang untung jadi isteri kpd tentera sebab dia memang ajar etiqquet kepada isteri2,how to socialize, organize activity and etc.

    Keep up the good writting aunty..Semoga sihat selalu..

    P/S: Sy 1st time comment ni. selama nie silent reader je.

    ReplyDelete
  7. alamakkkk. sy salu bukak pisang mcm tu...ok. lepas ni tak buat lagi.

    ReplyDelete
  8. wah...memang menjaga ketrampilan isteri tentera sejak dulu lagi ye.
    patutlah orang dulu punya level of confidence mmg hebat.
    best la. thanks for sharing.

    ReplyDelete
  9. bila tgk fesyen2 baju aunty tu especially yg beli kat ampang park tu...memang ala2 Lady D. yelah dah namanya pun 80s kan.

    kira funlah life aunty dulu2... walaupun hsewife tapi terisi masa tu & macam2 aktiviti ye.

    ReplyDelete
  10. suka tgk family photo tu, comel je memasing. hehehe

    ReplyDelete
  11. wah...anti menari poco2...hehe..

    anti mcm mana hearing aid? getting better with it?

    ReplyDelete
  12. auntie memang sangat lawa..macam seniwati saadiah la..

    ReplyDelete
  13. salam aunty...
    hehehe...ketawa sensorang pasal kulit pisang tu...
    saya pun akan ketawa kalau tgk org makan pisang dgn kulit siat 3 tu...hehe...macam berukk...

    ReplyDelete
  14. hahahaa kwn2 saya pernah jugak bgtau, kalu nk mkn pisang koyak smpai jadi 4 atau lebih kelopak, kalu 3 mcm monyet..hehehee

    ReplyDelete
  15. cepat lah sambung lagi aunty.. ;)

    ReplyDelete
  16. pasai kupas pisang 3 tu kan..saya tau time kat hostel..mg cuba kaw2 takmo kupas 3 kulit dia..kekekek! takut kena panggil monyet dek kawan2..

    ReplyDelete
  17. seronoknya baca cerita aunty..teringin juga nak marry military man tapi diri ni jenis kurang sabar dan agak cemburuuuu sikit..hahahaa! jadi susahlah, kan.. ;p

    ReplyDelete
  18. hehe ada plak beza 3 kelopak & 4 kelopak ye aunty..tak sangka detailnya suami aunty:)

    ReplyDelete
  19. salam unti,

    how's ur hearing aid coming along?
    harap semuanya ok..

    regards,
    mishaZ

    ReplyDelete
  20. nottingham : TQ for the compliments..he he he malu nya akak..

    Viruspadu : La ye ker??, tiap2 hari tunggu citer auntie..Aduh!!, VP kan famous Amos, segan auntie..

    iS3 : Pasal mkn pisang tuh? Tak per lain kali slow2, nanti nampak kecomellan nyer..
    Memamg pun, bukan semua org mahu tampil dihadapan, yg belakang tabir pun penting..

    ReplyDelete
  21. CikNon : He he he suker baca yea? Emm..InshaAllah..auntie sambung lagi..

    Ai : Auntie tak de lah hebat maner Ai, biasa2 jer...memang tentera berdisiplin tinggi..tak per kat rumah..kita buat yg selesa lah..bila in public..kena jaga ketrampilan

    ReplyDelete
  22. Hannah : Oh yea ker Abah dan Mak keluarga tentera juga..
    Oh!! memang seronok jadi isteri dan anak2 tentera, banyak pengalaman menarik

    Tijah : Alah...Tij..uncle melawak jer tuh..janji dpt makan pisang yg tak berkulit..he he he

    Shahrizat : He he he..Thanks to Armed Forces for all the courses.

    Deceptive : Tulah..auntie rasa kehidupan auntie amat bermakna..maka auntie ingin share dgn rakan2 yang bukan keluarga tentera..Iulah tittle blog auntie
    'value of life'

    lilRed : Photo tuh..he he he semua anak2 masih kecil lagi..even noy was only 4 months old.

    ReplyDelete
  23. Sya : A'ah, poco2 zaman 80's.
    Hearing Aid..getiing better using it..

    Anon : he he he seniwati saadiah??
    A'ah..ramai kawan2 kata cam gitu..
    entah kat maner tak tahu lah..

    Anon : Siat 3, macam beruk..uncle sajer jer..gurau2 gitu..

    marina : InshaAllah auntie sambung..cepat2 tak leh janjilah..ikut kesihatan auntie..
    sabar yea..

    ReplyDelete
  24. Che Sue : Yea ker?? Tulah uncle selalu pesan, siat lebih jgn kurang dari 3, he he he

    noWa : Kawin dgn ahli tentera..boleh sajer kalau ada jodoh..InshaAllah

    ReplyDelete
  25. salam aunty.lmbt sikit menjngah kali ni.byk sgt bercuti sakan.hehe.

    comel je cerita psl pisang tu.nk tergelak je baca.urm, seronok kan aunty jd isteri tentera ni.sakan aktivitinya.kongsi2lah lg.seronok baca.

    n selamat hari raya aidiladha aunty n family. masak sedap2 jgn lupa upload gambar ye. hehe

    ReplyDelete
  26. macam seniwati saadiah tuh tang senyuman aunty yg manis tu ler ;)

    ReplyDelete
  27. kerol : Uncle melawak jer..he he he

    misha : Getting better and comfortable..slightly

    LSS : TQ atas ucapan Aidil Adha, and same to you too

    hanani : Senyuman manis??..he he he
    semua orang bila tersenyum manissss..

    ReplyDelete
  28. assalamualaikum auntie,

    apa khabar? ni la episode yang paling ditunggu-tunggu. hi3x.

    speaking tentang table manner tu, saya pun kekok juga masa 1st time ikut mess night. saya ikut je apa yang sweetheart saya buat. he2x..

    saya masih setahun jagung nak melalui kehidupan yang auntie dah lalui. sila beri tunjuk ajar ye..

    ReplyDelete
  29. Masallah. You look beautiful and your kids so adorable. They are so cute when they are young. May Allah blessing bestow upon you and your family. Insyallah

    ReplyDelete
  30. kenangan yg sungguh indah untie..
    cayalah kat untie sebab boleh ingat semua..hehe

    ReplyDelete
  31. Salam Auntie..saya yg paling lambat jengah blog auntie kot..byk cuti sbb nak raya ni..selamat hari raya aidil adha buat auntie sekeluarga..
    bestnye baca imbasan kehidupan auntie dulu2..siap ada gambar2 tu yg buat lagi best tu..rasa mcm saya pulak yg 'merentasi masa' ke tahun yg auntie tulis tu..hehehe..

    ReplyDelete
  32. suka baca entry kisah2 lama aunty....paling suka kisah seram aunty di pd dulu....

    ReplyDelete
  33. untie, saya baru baca entri untie yg nih....

    this year saya n suami pon dh 10 thn kawen....n our age sama mcm untie n uncle during ur 10th anni....

    im 32 n hubby is 35 this year n on 1st sept ago is our 10th anni....what a coincident kan.....


    iekan78
    (kes malas nk sign in google.....hheee...hhhee)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...