Followers

Friday, November 5, 2010

Deepavali..

Happy Deepavali Holiday

Siapa yang berkerja..teruskan kerja
Buat duit...double pay
Yang bercuti, bercuti2 Malaysia..tiga hari berturut2 kan?

Auntie, macam biasalah kat rumah..
Tak kerja, tak cuti, dah pencen....
terperaplah kat rumah..
Uncle?? emmm...tido memanjang..
penyakit kelawar, tido siang, berjaga malam
Tak kuasa, nak leter, dua2 dah tua..

Sempena Deepavali, citer lah sikit..
Kecik2 dulu, auntie dibesarkan
di quaters keretapi tanah melayu. (KTM)
kebanyakkan employees KTM adalah
orang2 india.

Bersekolah pun dalam kelas ada india..
Anti pandai lah berbahasa india sikit2..
menyanyi lagu india pun pandai..he he he
Jiran auntie tuh tak de anak perempuan
so auntie lah jadi anak angkat dia..
Kalau deepavali, auntie dapat sepasang baju
skirt dan blouse..pawa de nama costume tuh..
kalau tak silap..


Bila pagi raya deepavali, dia akan hantar sedulang kuih2
india..pedas dan manis
entahlah macam2 ada..tapi yang auntie suka..
murukku pedas dan laddu manis

Tiga macam murukku..






Nih Laddu..manis sangat..
Ada yang keras dan ada yg lembut..
Auntie suka yang keras..
kalau di baling kat dinding pun tak pecah..




Manisan2 di Batu Road Road -
kawasan indian street
gini lah rupa nya..
masa auntie pegi beli 'indian subang' tiga minggu sudah..




Aduh...malas nya nak snap gambar subang tuh..
ada yang mintak nak tengok kan..tapi...
sorry gambar kecik sangat..
auntie just edit, cut and paste dari gambar auntie
yang sedia ada..


Happy Jalan2 semua...

21 comments:

  1. cuti ni sya balik kg lepas jumaat

    mesti comel aunty pakai baju tu.. ;p

    ReplyDelete
  2. ai dok terperap kt umah je auntie. mlm td tak bape boleh nk tido. ada party mercun kt sni. heh heh..

    Tingat dedulu arwah abah rajin bawak kitaog gi beraya kt umah kawan dia. best (^_^)

    ReplyDelete
  3. hoih kecik nak mampuih gambar. hahha motip nak tepek gak?

    ReplyDelete
  4. sayangsayangibu : comel lah, siap buat tok cang dua lagik..he he he
    Selamat pergi dan balik yea..

    Ai : Ohh...ramai ker kaum india kat kawasan rumah ai tuh, ada party mercun, kat keramat nih..tak de lansung bunyi pun..ehhh..kalau ada pun, auntie tak dengar...

    peej : Aduh, sila pakai kanta pembesar jika nak tengok gambar tuh..
    Motip letak gambar tuh...he he he
    kenang2an yang tak terkenang..

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  6. IM pun tumpang manafaat cuti deepavali...

    ReplyDelete
  7. alahai.. cenonet je gambar subang tu.. siap xprasan mula2 baca enty ni.. :)

    ReplyDelete
  8. hehe pasti comel bila pakai baju tu kan ;)..cm belum sempat nak baca semua tulisan Marina dalam blog ni but I will try ..plan..plan

    ReplyDelete
  9. Auntie.
    Resepi meruku please:)
    Yg meruku nipis2 tu sangat mengujakan!

    ReplyDelete
  10. kak nani...
    wah meriah sungguh kak nani menyambut diwali masa kecik2 dulu yer... nanti cerita lah pulak mengenai mak angkat india kak nani pula.. sure ada kisah yang menarik....

    ReplyDelete
  11. Salam auntie..
    semalam saya dapat sepinggan tosei & kuih apam(tak tau namanya..tapi sebijik cam apam warna putih) dan semangkuk kari...hehehhehe...jiran belakang rumah bagi...

    betullah mercun....mcm nak perang..huhuhu..

    ReplyDelete
  12. selama ni suya selalu keep tracking ur blog dr blog peej burhan. tapi hari ni tergerak hati nk follow auntie plak..

    ReplyDelete
  13. teringin betul nak makan ladu tu.. (tak pernah rasa)

    ReplyDelete
  14. hehehe xpe la auntie.
    suya suka baca blog auntie.. memula baca penulisan auntie dulu, abes suya godek2 baca semua.. rasa cam stalker plak.. so better appear for real.. so i bcome ur follower )

    ReplyDelete
  15. vogue earing aunty ;)

    ReplyDelete
  16. Leen : Boleh beli kat complex2..
    sedap murukku sambil duduk2 tgk tv

    IM : selamat bercuti..dptlah IM meluangkan masa utk family.

    Mizstake : He he he saja2 jer

    ReplyDelete
  17. Cikmanggis : Tak per..bacalah pelan2 moga ada tulisan auntie yg bermenafaat. TQ

    Solly : Auntie pun order murukku tuh..tak reti nak buat..sorry

    Rahmah : Citer mak angkat india tuh, nanti2 akak usahakan InshaAllah..

    ReplyDelete
  18. Fariza : ohhh...yg macam apam tuh..
    'Idli' nama nya..sedap di makan dgn kuah kelapa 'shamba'
    auntie suka sgt..

    suya : auntie dah ziarah blog suya..

    ReplyDelete
  19. Pala : Laddu susah nak dpt, memang masa perayaan sajer ada..sekali makan akan terkenang2..di buat dari suji dan tepung kacang hijau.

    suya : TQ moga ramai lagi akan muncul mcm suya..auntie memang suka berkenalan..

    kotak cinta : He he he..auntie memang suka benda2 unique.

    ReplyDelete
  20. Auntie, kat sini macam2 jenis manisan ada. semuanya sedap2 ada tak pernah tengok kat msia. dalam peti ais ni ada lagi jiran bagi sempena diwali. xtahan asyik nak ngap2 saja ;)

    http://leighannali.blogspot.com/

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...