THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Saturday, October 30, 2010

A True Genuine Man And Woman

Emm...auntie nak citer tentang anak2 auntie
Masa dia orang kecik2 dulu..

Teragak nak citer sebab ada salah sorang komen
pada pandangan matanya Peeja ada sedikit Tom Boy..

Maaf yea auntie kat sini tidak menyentuh atau nak
menyinggong pd sesiapa2
tapi nak menceritakan hal anak2 sendiri
Maaf sekali lagi..

Emm...betul lah tuh, Peeja dulu2..sedikit boyish...

Peeja suka berambut pendek dan lasak
Mungkin sebab dia anak yg ketiga kpd dua orang abang
Segala jenis permainan abang, spt pistol, senapang, pedang
semua dia nak sama mcm abang..
Peeja nangis2 nak yg sama..uncle turutkan saja

Pilihan baju pun Unisex, favourite collections
dia Seluar dan T Shirt Brand -Bum Equipment, Alien Workshop
dan entah aper2lah
Uncle yang selalu layan.
Setahu auntie baju kurung jer yg baju perempuan
yang lain semuanya jeans and Tshirt
no dresses, no blouses and no skirts at all.
Masa dia darjah tiga hingga darjah enam kot..

Nih! gambar kat bawah nih..
Roller Blade, bukan nya murah RM800 tuh..
Ingat lagi auntie, masa tuh Peeja baru darjah lima,
uncle pakat2 dgn Peeja suruh sorok2 jgn bagi tahu auntie.
memang auntie dah larang uncle jgn ikutkan sangat sebab
dia dah ada roller blade bukan tak de
tapi Peeja nak kan brand yang tuh..

Kadang2 auntie geram dengan uncle, bila
dengar cakap anak2, walaupun auntie tak setuju..
Uncle memang selalu memanjakan anak2..

Kesemua gambar masa bersekolah, kebanyakkan nya berambut
pendek..


Bukan dia tak bersifat perempuan,... ada..
kadang2 auntie tengok dia bermain2 sensorang
dan kadang2 dengan anak2 jiran perempuan.
Semua kasut2 tumit tinggi auntie dia heret pakai
sampai senget2 dan bercalar2 di buat nya
Selendang auntie dia pakai, jengket2 menari2 macam
puteri konon
Accessories auntie, rantai2, subang kepit, cekak rambut
auntie pun semua dia pakai buat mainan berangan2

Jadi auntie monitor dia..
sampailah darjah enam..
tingkatan 1 masuk MRSM..
emm...Alhamdulillah...
She grew up as a fine young girl

Emm....jom citer anak yang sulung
Anak auntie yang sulung nih..
Lagi lah takut dan cemas auntie..
dengan aper yang dilalui nya..

Dia memang comel dan cute masa kecik2
Anak auntie nih tak pernah tumbuh jerawat
Kulit putih dan halus, bak di kupas telur

Masa dia darjah enam..bulan puasa
Malam dua puluh tujuh lekor
Dia keluar memasang pelita2..
Hinggakan kerumah jiran2 kat situ
dengan geng2 sebaya..
Auntie biarkan saja..
Maklumlah dah nak raya..

So..malam tuh masa auntie dan uncle tengah
tengok TV..anak auntie tuh balik..
Tangan nya memengang sesuatu..
Video cassette dan sampul surat

Auntie bertanya.
Maner dapat nih??
Anak : Abang Samad bagi (bukan nama sebenar)
Auntie : Huhhh! dia bagi buat aper
Anak : Upah pasang pelita kelililing rumah
(cornet lot, block lain)

Auntie : Meh! mama tengok..video dan sampul surat tuh!
Video citer aper tak ingatlah, tapi original
Sampul surat tuh, auntie bukak was a hundred
dollar note..

Aunty : Wei! kenapa abang samad tuh murah hati sangat
sampai seratus dia bagi??..
Kau sorang jer ker masa tuh..
Anak : Tak lah..ada dua orang kawan lagi.. pun dapat..

Auntie dah rasa tak sedap hati..

Abang tuh bujang ker dah kawin??
Bujang lah mama
Dia duduk dgn kawan2 dia ker??
Anak : Tak lah mama, dia duduk sensorang..
Auntie : Aieee...corner lot duduk sensorang...
Masa tuh corner lot sewa was about a thousand six hundred
surely that man is somebodylah..

Auntie : Bila kau kenal dia??
Anak : Kita orang semua kenal dia...mama
Abang tuh baik, rumah dia ada gym

Auntie : Emm...mama tanya bila kau kenal dia?
Kau jawab dia baik, buat aper??

Anak : Kenal dia gitu2 jer, sebab ikut kawan2
gi rumah dia..

Auntie : Kau aper hal, mama tanya, lama maner
kau kenal??
Hishhh, mama sepak kau kang..

Ada dia cium pipi kau tak??

Anak : Selalu dia cium2 kita orang,
sebab dia kata dia sayang kat kita orang..

Auntie terus..jerit kat uncle..

Auntie : I tak sedap hati lah..papa
dengan si Samad nih..
I think he is up to something..

Uncle : Emm....he is looking for 'anak ikan'
Auntie : Aper tuh..
Uncle then explained what is 'anak ikan'
Masa tuh, anak auntie tuh ada sama..

Lepas tuh uncle pesan kat anak..
jangan sesekali pergi lagi kerumah si Samad tuh..
Dia nak sogok macam2 supaya anak kita sayang kat dia
dah tuh nanti dia ' romen' kan anak kita..

Terkebil2 auntie ngan anak auntie dengar uncle explained

Hish...jantan ngan jantan??

Jangan pergi lagikkkkkkk...auntie jerit kat anak auntie..

Nasib menyebelahi auntie..
Anak auntie memang dah tak pergi lagi..

Tapi perkara tuh tak berhenti kat situ..
A few months later
Balau si Samad tuh..try to go for
my younger son and his geng pulak
masa tuh anak auntie baru darjah tiga ker empat
Tapi..lagik lah ganas si balau samad tuh..

Anak auntie dan a few or our jirans sons was
missing during playtime about 5 pm sampai
lah malam..
Punyalah auntie menangis2..
Jiran auntie yang tak tahu 'siapa' dan 'apa' si Samad..

Jiran : Eh...kau tak tahu ker kan anak kita
pergi ke Genting dengan En Samad tuh..
anak kau tak cakap ker??

Auntie : Huhhh...anak tak pulak cakap

Jiran : Kalau dia cakap kau tak bagi pergi kot..
Kejap2 lagi balik lah dia orang tuh..

Uncle dengan kayu golf dan kawan dia dengan kayu hockey
pergi tunggu rumah si balau Samad tuh..
Memang dia orang balik malam tuh..
Uncle dan kawan nya..warning si Samad tuh suh pindah dari
kawasan kami.

Uncle bawak balik anak auntie..
Muka anak auntie dah panik

Tapi memang betullah..
Dia nak pupuk kasih dengan budak2 tuh
dengan bawa jalan2, beli baju, hadiah macam2..

Uncle dan Auntie
explained the consequences of being into such
'pysical character' that Allah forbid
The sins that Allah has punished a kaum during Nabi Lut
and burried
the land, turned into a salty lake called
the 'Dead Sea'

Sejak tuh anak auntie faham..

Alhamdulillah...

Dan si Samad balau tuh pindah buat selama2 nya..

Macam2 ujian yang auntie lalui...

Anak pertama auntie..lepas tuh lain pulak hal nya

Dia suka pakai T shirt auntie,
warna2 perempuan..
auntie tengok, dia mula pakai celak..
auntie adu kan kat uncle akan perubahan
perangai anak auntie tuh..
takut dia....lembut..

Uncle being an army..
with his loud and harsh voice
called his name...

Uncle : Khairul
Anak : Yes..papa
with a soft and tender voice

Uncle called again with a loud and harsh voice

Khairul
Anak : Yes..Papa..
again with a soft and tender voice

Well, my son is a well mannered, trained by his grandfather

Uncle said...
Khairul..bila papa panggil, papa nak Khairul jawap
dengan suara yang keras dan pantas..no lembut2
Do you want to be a lembut??

He understood his papa's requirement
and from that on..
He is has the quality of a genuine man..he he he
Alhamdulillah...

As for my daughter Noy..
She gave me no pain
She grew gracefully from a young sweet girl
playing with her Barbie' dolls, teddy bears and
garfields i.e. all girls stuff and her teens was adorable..


Her toys

Kita merancang dan Allah menentukan..
Ibu bapa selalu mahukan anak2 menjadi
manusia yang baik..
untuk dunia dan akhirat..

Selalu lah ikuti nasihat ibu bapa..
InshaAllah..You are blessed..

37 comments:

  1. salam aunty. wahhh! scary la pasal en samad tuh. gerun rasa. nsb baik aunty bertindak awal. kalau tak xtau la.

    ReplyDelete
  2. aunty..hai..

    ReplyDelete
  3. seram kalau ada jiran macam samad...

    ReplyDelete
  4. auntie....suka baca cite lama2 auntie...please sambung cerita gangguan halus di pd tu...

    ReplyDelete
  5. sgt scary kalau ade jiran cm en samad tu..nasib baik takde pape kan auntie?

    ReplyDelete
  6. Salam aunty..

    wah..gila samad tue....
    anak lelaki pun tak selamat...ngeri..

    ReplyDelete
  7. Takutnya orang macam Samad tu, nasib baik Auntie Uncle cepat bertindak! Macam-macam jenis manusia alahai~

    ReplyDelete
  8. Nasihat ibubapa selalunya tepatkan...

    ReplyDelete
  9. hishhh. itu cerita dulu ek aunty. skrg ni nak besarkan anak lagi la scary. nak kasik dia main beskal depan rumah pun takut. byk org jahat skrg nihhh...

    ReplyDelete
  10. samad tu memang menakutkan...
    nasib baik aunty ngan uncle bertindak pantas...
    klu tak ape la nasib budak2 tu..

    ReplyDelete
  11. suka manja kan anak...macam IM juga agaknya. tu yang ibu_suri selalu bising.

    bukan apa, ayah tu malas nak dengar rengek anak...

    ReplyDelete
  12. we as a parent kan auntie kene slalu peka ngan anak2 kan?? klu diorg moody or happy kita kene siasat...well pengalaman anty jd pedoman utk saya,anak lelaki ke pompuan ke , sama aja kene jaga elok2

    ReplyDelete
  13. Balkis YusoffOctober 30, 2010

    SAlam Aunty,

    Our youngest sister pun dibesarkan ala ala boys..mana taknya, i'm the eldest, tgh2 4 lelaki, after 9 year later bru dpt aik pompuan ni.. since sy masuk asrama, abg dia lps sy tu jaga dia kat rumah. abis segala wrestling diajar..abg2 lain plak jenis garang ngan adik. kiranya lil sis jd no-so-ladylike utk survival hahha...tp skrg abg2 sume dh keja, tgal dia je kat rmh, can u imagine all the pink stuff...pfff..

    sori xde blog,but fb with the said name...visit me there...xoxo

    ReplyDelete
  14. Kak nani..
    Alhamdulillah...
    macam2 dugaan kan masa nak membesarkan anak... sekarang semuanya dah besar-besar dan kak nani pun akan menimang cucu tak lama lagi. Insya'Allah....

    ReplyDelete
  15. since my era is almost the same with peeja, rasanye kan aunty, tshirt bum tu mmg in gila lah. hahhahaha i have few collections myself. even ade yg sayang masih simpan sampai sekarang. buat tidur. selesa sgt. or sbb itu je baju yg muat untuk kami yg bulat2 masa tuh? hmmmmmm

    ReplyDelete
  16. mamaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. perlu ke dengki tepek gambar buruks macam tu. aaaaa.
    ni bukan roller blade yg mahal tu la. ni yg rm200++ je. yg tu takda gambar kot. haha. but i loff my daddy. mama so garang.

    ReplyDelete
  17. Laila : Nasib menyebelahi auntie, Alhamdulillah..

    Anon : Hello? Hello? Hello?

    Pala : Perosak org macam tuh

    finnie : Gangguan Halus kat PD, emm..dah berlalu citer seram, nih dah masuk session lain pulak..he he he

    Eisha : Orang macam tuh, ramai sekarang..Nauzubillah

    Fariza : Anak laki2 lah bakal pemimpin keluarga dan negara, kalau dah rosak akhlak, rusaklah segala..

    ReplyDelete
  18. Melati : Tu yang kena hati2, kena monitor anak2 supaya jgn jadi Gay atau pengkid..biar dia nanges kena libas jgn mak bapak nanges kemudian

    ct sarah : Nasihat ibubapa yg berlandaskan agama memang tepat.

    Tijah : Dulu2 pun ada orang jahat, kidnap kanak, di cacatkan dan jual di negeri sempadan buat sindikit peminta sedekah

    Anon : Kalau di biarkan, hasil nya
    jadi Gay lah..

    IM : Ibu2 pulak selalunya rela tengok anak rengek2, dan selalu memujuk anak supaya belajar bersabar..sebab nak ajar betapa susahnya ayah mencari duit.

    w : betul memang kena selalu awasi, especially dgn siapa mereka berkawan. Kalau x ambil tahu, tuh yg jadi penagih, rempit dan sbgnya.
    Nauzubillah

    Balkish : Alhamdulillah..and thank god she normal with her pinky stuff

    Rahmah : InshaAllah..menimang cucu pada akhir bulan Feb' 2011 nanti..

    ReplyDelete
  19. lilred : They are 100% cotton, tu yang selesa, infact auntie sendiri pun ada and till now it is still in my closet but auntie's is suitable for cold weather

    ReplyDelete
  20. Peej : Buruks to yr eyes, but you are always sweet girl to me..

    ReplyDelete
  21. hehe,dulu saya pun mcm peej..sgt tomboy masa skolah..until SPM..
    selesa kot rambut pendek masa skolah

    ReplyDelete
  22. salam auntie,
    what that samad is doing is a typical paedofile=a person who is sexually attracted to children.
    The method he is using are known as grooming by giving things, presence, sweets, anything to gain their trust and affections. Which is now in us and uk they can be arrested. Infact having to keep the kids photo or to be seen to keep a child who is unrelated to him is already part of evidence on their next move. If u can see the cases org tua tergila gila nak menikah dgn anak gadis sunti(mcm lah takde yg dah dewasa) itu have the tendency of that paedophile.
    klau dah desperate tu yg ada kidnap anak anak, kmudian dia bunuh bila dah selesai....masyarakat kita perlu disedarkan penyakit ini. tak kisahlah ada yg jenis suka ln p. ada just lelaki. ada yg ppuan. so hati hati .. di uk dan us, org ternama, berpangkat dan infact didlm kumpulan berkaitan dgn kanak kanak kebanyakan berlaku..Pejabat agama jgn aim cari pd lelaki ppuan punya kes shj, lelaki lelaki, dan lelaki keatas anak anak kecil lelaki.


    dulu takde zaman uinternet, skg mereka berkomunikasi dgn internet. ada di groom melalui internet, cyber game dimana mereka menyamar sebg kanak kanak.

    hm

    ReplyDelete
  23. salam aunty.

    gerunnye samad tu.igtkan zamn dulu tak risau sgt nk jaga anak2, rupa2nya dugaan sama je mcm mak mak skrg. hehe.

    ReplyDelete
  24. Faryn : Selesa, kemas dan pasti bersih jika berambut pendek utk kanak2.

    hm : TQ for sharing the info

    LSS : Baca komen hm kat atas, lagi lah gerun..

    ReplyDelete
  25. macam2 cabaran dlm mebesarkan anak2 kan aunty. dulu masa sy jd anak, sy x fikir pun susah payah parents dh besarkan sy.

    tp skrg bila ada anka sendiir, baru lah tahu susahnya nk jaga sorang anak

    ReplyDelete
  26. samad tu menakutkan!

    peej, 90210 sangat in ok?

    ahahahhaa!

    ReplyDelete
  27. Auntie nani,
    Memang risaula sebab bebudak tgh membesar. Dahla anak saya tu peramah.. Pasal baju BUM tu ngan t shirt besar2, saya pun pakai, trend masa tu hehe

    ReplyDelete
  28. assalamualaikum auntie,

    masa saya sekolah saya siap tubuhkan group 'anti boys'. ha2x. pakai t-shirt la, kemeja kotak-kotak la. bila ingat-ingat balik Uuuuuuu funny!

    alhamdulillah, sekarang dah ok. agak-agaknya waktu tu baru nak experimenting styles. nak mencari identiti ke apa entah. ha2x

    terima kasih auntie bagi pesanan-pesanan yang berguna pada kami. hugs u.

    ReplyDelete
  29. benz : Memang peeja demand to be on track wit latest outfit, hummmm...

    cik syahira : Ishhh..siap tubuh geng..nasib baiklah dah okaykan...

    ReplyDelete
  30. salam again,
    the tendency for older men aiming at young teen also can be seen as paedofile.
    normally they groom the girls... some wait until the girl to the legal age,sblm ....

    some tu tak tnggu...

    kalau kita kaji masyrakat kita pakcik tua yg miang miang semua ini menggatal dgn budak bawah umur atau masih didala belasan tahun, tu memang ada penyakit paedofile..

    ReplyDelete
  31. Conversations of a sexual nature between adults and young people online may be a pre-cursor to a face-to-face meeting between teh adult and child or young perosn in the real world for sexual purposes. These conversations are referred to a online solicitaion or online grooming and are illegal.

    in uk lsh and us.. taktau di msia

    ReplyDelete
  32. hahaaa..peej memang cumei..mcm first niece kt, nampak lasak, tp, tetap "POMPUAN"..sebab pegang periuk opahnya!....

    huhhh..lelaki berwajah jambu memang mak pak perlu hati2..nak2 nowaday...


    -nasaoji-

    ReplyDelete
  33. i have 7 elder brothers n 1 elder sister.me n my sister kecik2 amatttt boyish..abg kasar2..but still..im so grateful 4 dat cz bile sy besar.i knw how 2 handle guys n survival n independence.my parent nk lepas merantau pn x risau sgt..so 4 girl being boyish at young age ain't dat bad.my mum monitor la pangai ank2 dare dy..ad la risau mcm auntie.heehe masuk boarding school seme girlish da.=]

    -hidayah-

    ReplyDelete
  34. erm... takotnyeeeee... susah betul nak jaga anak2 ye auntie.. kita dah jaga elok2, orang luar lak sibuk ganggu.. nasib baik auntie alert... kalau tak, xtau apa dah jadi.... minta dijauhkan la ini semua...

    ReplyDelete
  35. Peeja skarang dah tak tomboy mcm dulu dah..rambut panjang..cantik..pandai make up..
    saya pun mcm tu jgk dulu..anak ketiga daripada 4 org..dua abang..jarak umur pun agak jauh dgn saya..jadi main senapang, pistol, lastik semua..sbb ikut abang2 main..i changed to girly stuff and clothing when i was stndrd 6 or form 1 kot..sampai lah skarang..
    ke mana agaknya en samad tu skarang ya..agaknya byk sgt gay or para lelaki lembut ni hasil didikan en samad ni kot..scary..

    ReplyDelete
  36. huh auntie, bab samad tu mmg takut tau. isk, seb baik x kena apa2. mmg patut pun uncle halau dia pindah. bahaya kan sbb budak2 bkn tau ape

    ReplyDelete
  37. suka bc cerita pasal anak2 untie nie..agaknya kalu mak sy pndai berblog mesti dia mcm untie cerita apsal anak...

    ReplyDelete

Pada yang terbuka hati utk tinggalkan komen disini..
Didahului dengan ucapan Ribuan Terima Kasih

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...