THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Wednesday, October 27, 2010

Episod 73 - Kelahiran Anak Bongsu

Imbasan episod 72

Auntie kehilangan anak kembar
sorang lelaki dan sorang perempuan
masa kelahiran keempat.

During confinement saperti yang lain2
auntie di KL rumah arwah mak.
Walaupun tanpa anak2 kembar tuh, auntie di jaga
makan minum berpantang oleh arwah mak
dengan lebih rapi sebab bersalin tak cukup
bulan (hanya 8 bln).
Alfatihah utk arwah mak dan kedua2 anak itu.

Uncle pulak selalu menasihati auntie, supaya
bersabar, kerana itu adalah ketentuan Allah.
Kalau ada rezeki, InshaAllah kita akan dpt
tambahan zuriat lagi kata nya.
Sekeliling semua risau kalau2 auntie bersedih,
nanti akan berlaku 'meroyan'

Auntie dapat melalui dan terima aper yang terjadi..
Alhamdulillah...

Uncle masih attached di PDickson ketika tu tapi anak2
semua dengan auntie kat KL sampai habis pantang

Anak yang paling ketiga Peeja dah mula nakal
perangai macam abang2 nya, very active...
risau juga takut2 dia akan jadi 'Tom Boy'
auntie banyak monitor perkembangan
dia..

Auntie hanya jumpa uncle during weekends.
Gambar uncle dengan anak2 masa dia balik
hujung minggu ...


Emm..tengok tuh, uncle beli track suit utk anak2nya termasuklah Peeja
mana tak mengganas anak perempuan tuh

Memang betul kata uncle..
Auntie mengandung anak yg kelima selepas
pantang 100 hari
terlalu awal...
Alhamdulillah..

Mengandung kali ni auntie memang jaga betul2,
awal2 lagi dah pergi klinik buat checked up
takut kejadian yang tak di ingini berulang.

Amat senang mengandung kali ni, tak de lansung
morning sickness dan alahan to any food.
Auntie berdoa, supaya anak dalam kandungan
kali ni....ada lah anak perempuan
Auntie selalu di sarankan buat scanning untuk
tahu jantina anak, tapi auntie just simply refused
to do so...
kerana mahu kelahiran tuh menjadi 'surprise'

Wohhhhh....bila cukup bulan..
auntie balik ker KL..
Bersalin diHospital yang sama, nurses yang sama
tapi doktor yang lain..
masih ingat lagi nama Doktor ketika tuh..
Doktor Bala..

Bersalin kali ini, adalah tanpa sakit yang lama
terasa amat senang dan nikmat..
Lahir lah seorang

~~~Anak perempuan~~

Nama yang di pilih oleh arwah bapa mertua,
auntie tak menghalang atas hajat nya utk
menamakan cucu nya..
atas nama arwah ibu nya... Hamidah
tapi auntie risau dengan nama orang lama2...
anak tuh nanti akan bertanya kemudian hari nanti..
so auntie request uncle to tambah 'Nurul' di depan
so Alhamdulillah...dah tertulis di kalam loh mahfuz
anak tuh ialah......


~~~Nurul Hamidah~~~


Sejenak...untuk arwah mak..
Ya Allah...pelihara lah roh arwah ibu ku
tempatkan lah ia bersama orang2 yang beriman..
Amin.

Kesemua anak2auntie, arwah mak yang mandikan,
masa dalam pantang....
itu adalah gambar tangan arwah mak..

Dah siap berbedak dan pakai baju.
kesemua anak2 auntie tak suka berbedong

Auntie kalau dalam pantang, memang dikerumi oleh anak2,
mereka dibenarkan tidur bersama2 dalam bilik auntie,
lepas hari atau lepas pantang 'out you go' to your own room


Bilik mereka di rumah arwah mak di KL


Auntie bertrack suit dan berbungkus,
masih dalam pantang



Dah habis pantang, masih menyusukan anak bungsu auntie
Auntie bertindik dua lubang di telinga,
bila uncle menghadiahkan
subang berlian 'bunga tanjung'

Anak auntie P G yang selalu suka menjengah
bila papa dia snap photo

Kesemua anak, auntie akan pangku bila travel dalam kereta, walaupun jauh,
tetap auntie pangku, kadang2 sampai lengoh bila sampai destinasi..
bayangkan anak pertama dulu...dari Kluang sampai ker KL auntie pangku...

Auntie dulu2 memang concerned sangat tentang figure lepas bersalin,
gambar nih, auntie baru lepas buat aerobic berpandukan
video cassette Jane Fonda di rumah PDickson

Ingat lagi, anak2 auntie bertiga akan ikut sama beraerobic...
Alhamdulillah, figure auntie selepas bersalin yang kelima, masih boleh
maintain...he he he


Gambar Jane Fonda,
memang inilah video dan attire nya ketika itu

Gambar kat rumah kawan auntie di Seremban,
anak2 auntie suka suruh singgah rumah kawan auntie nih
bila auntie berulang alik dari PD ker KL..
sebabnya rumah kawan auntie nih ada bela arnab
Sampai sekarang mereka panggil uncle dan auntie arnab.
he he he


Peeja dah ngantok agak nya, muka bosan...

Gambar kemesraan kakak pada adik yang cuba nak meribakan adik nya
Memang selalu abang2 dan kakak nya, berebut2 minta utk
menyusukan adik nya, sehingga terpaksa auntie ikut giliran..

Oh yea...auntie hanya menyusukan anak susu badan
selama enam bulan sahaja

Anak2 auntie, memang terlalu mesra dan rapat
Memang auntie perpesan sampai lah sekarang

"Never, Ever putuskan siratul rahim antara kamu berempat
No matter who comes in between".


Alhamdulillah, berdua bradik nih, tak boleh berenggang
sampai lah sekarang...


Gambar mereka yang terbaru, hari sabtu yang lepas

Semangat kesukanan yang di beri pada anak2..
uncle memang selalu suka beli track suit utk anak2 nya
bila anak dah mula boleh berjalan..
Gambar nih di Tasik Titiwangsa, uncle bawa anak2 nya
berlari2 anak di tepi tasik

Gambar Noy, tersengeh...comel sangat

Gambar nih, auntie di Airport Subang ketika tuh, nak pergi bercuti
di Kota Baru, Kelantan
Bershopping sakan...suka sangat


Dulu2 Peeja suka tersengeh tunjuk gigi bila bergambar, sekarang ??

Gambar nih, di rumah auntie yang baru di beli, di Setiawangsa, KL
Auntie's first reproduction antique collection (local design),
moon table and the side chair

Sofa auntie yang nih, auntie pakai 6 bulan saja, walaupun mahal tapi auntie
give away to my friend..

Dulu2 auntie suka sangat menukar2 sofa...hishhhhh

Noy's favourite posing was 'cross' her legs

Again she 'cross' her legs

Picture taken in Istana Hotel, we were there for a week
during school holidays...
Those days, we had gala time, coz every school holidays, uncle will
checked in every hotel in KL...
Just name it, Hilton, Pan Pasific, Holiday Inn, Concorde,
Legend and etc..
Those days was still cheap and affordable..

At this time..she was in her form five

Dari tingkatan dua hingga ke tingkatan lima, Noy bersekolah di Bukit Bintang KL
Sekolah yang kebanyakkan nya dari golongan orang2 'Kai2' (Kaya2)
Kereta mewah dan bersayap2
Anak auntie jadi lupa darat..
Mengapa ada orang kaya orang miskin??
Mengapa itu dan ini..banyak soalan2 sensitif
tapi auntie jawap dengan tenang supaya
dia faham..
Qadak dan Qadar

Mula lah dia bertanya mengapa nama dia
Hamidah??

Jangan gitu..nama itu adalah yang terbaik
semua orang islam sembahyang satu dunia
sebut dan takbir dengan nama itu..
*******Sami Allah Hu Liman Hamidah******

Baru lah dia faham..

Sampailah sekarang, dia bersyukur dengan nama itu..

Gambar ni, pula Noy punya 'Prom Nite' masa habis
sekolah tingkatan lima



Gambar Noy kiri, bersama classmate nya ketika tuh

So....anak kelahiran yang kelima jadi yg keempat
di sebabkan kehilangan anak kembar..

Auntie di anugerah oleh Allah dengan empat orang anak
dua lelaki dan dua perempuan..


Gambar Holiday di Burau Bay Resort, Langkawi

Anak Pertama

Anak Kedua

Anak Ketiga

Anak Keempat


All are fine boys and girls...

Alhamdulillah...

InshaAllah...

akan bersambung episod seterusnya..

18 comments:

  1. Senang anak2 dah beso ek untie... kebanyakkan semua ikut muka untie la... kan..kan..

    ReplyDelete
  2. perasan juga, peeja n nonoy baju mesti nak sama. walaupon tak sama sebijik, tp corak mesti almost the same and tone colour pon mcm tu. syiok kan? heheheh i grew up being the only child, so bila besar ni baru merasa baju sama dengan best friend. nasib die pon suke baju sama2 mcm nih. it is fun indeed!

    ReplyDelete
  3. wah, aunty mmg bergaya kan muda2 dulu.senamrobic jane fonda gitu. hehe.

    Suka bila aunty bercerita kenangan lama.rasa mcm yg membaca ni pun terbayang bayang sama. have a nice day aunty :)

    ReplyDelete
  4. Mama, so sweet of u! Syahdu noy baca entry ni.. U r the best mama! I'm so grateful to be ur anak bongsu yang cantik rupawan. Hehehe! Tapi correction, gamba prom nite tu.. Itu bukan classmate. Schoolmate yg noy dah tak soka pun. Puipuii!

    Btw, nurul hamidah tu nama yg baik. Tapiii kg! But kene accept. Yg terpuji maknanya. ;p love u mama! So muchh!
    -nonoy burhan-

    ReplyDelete
  5. muka peeja tak banyak berubah dari kecik sampai besar..

    ReplyDelete
  6. ALOLO...suwitnya auntie..

    kenangan terindah sume tu kan? :)

    ReplyDelete
  7. err?? apsai tang 'anak ketiga' kuar gambo jane fonda nonggeng lak tu? kerr my intenet yg mereng? hehehe.. pija=jane fonda (sesuwatuuu disitu..hehehe)

    ReplyDelete
  8. so sweet la entry ni.. ^__^

    ReplyDelete
  9. tumpang masih muda dan produktif ni, beranak la ramai-ramai. nanti bila dah tua pasti seronok terutama hari raya.

    jangan macam IM, sunyi je sebab anak cuma 3 orang...

    ReplyDelete
  10. saya sangat suka dengan nama hamidah...memang nama orang2 lama, tapi itulah nama yang saya pilihkan untuk adik saya yang lahir pada tahun 1968..tapi arwah ayah tambahkan jadi Umi Hamidah...

    ReplyDelete
  11. Naza : Yea ker, muka auntie semua?? he he he

    lilred : Anak tunggal? Wohhh..anak emas lah nih..anak kesayangan, menatang minyak yg penuh...fullamak!

    LSS : TQ for liking.

    Noy : You are my sweetest little girl to me. Love you

    Ieda : Ha ha ha muka peeja?? comel lagi masa kecik2 dulu kot, dah besar gebussss...

    Ai : Yea Ker?? aunty sweet..he he he

    Che sue : Mak nya berjade fonda anak nya tak minat..he he he

    eiyra : TQ

    IM : Zaman ni, maner boleh ramai anak dah, too expensive and cost of living is too high to maintain, especially in KL. Quality that counts not quantity.

    Hajah : Alhamdulillah, ada lagi bernama Hamidah

    erlyda : TQ

    ReplyDelete
  12. perjalanan hidup auntie bnyk sgt smpai deme tu besar...mst ada pancaroba nya kan?...

    noy cumei dari kicik.. !..

    ReplyDelete
  13. giler comei muka noy masa kecit2

    ReplyDelete
  14. mmg anak2 untie rapat antara satu sama lain..sellau tgk peeja n noy..suka tgk..

    noy mcm untie masa muda2lah...

    ReplyDelete
  15. so sweet aunty rajin scan all pics.. peej nampak cam a bit boyish masa kekecik eh (dari mata kasar saya je)

    btw kan... jgn marah eh nak komen ni hehehe.. saya rasa uncle lagi hensem bila dah pencen kekekeke... sorry uncle.. :) sama macam aunty la ni awet muda..

    mana tak nye, jane fonda tu!!

    ReplyDelete
  16. Beautiful story, Aunty, you raise them well!

    ReplyDelete
  17. punya seronok baca sekali tu..alaa dah habis :D

    ReplyDelete

Pada yang terbuka hati utk tinggalkan komen disini..
Didahului dengan ucapan Ribuan Terima Kasih

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...