THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Sunday, October 31, 2010

Entry Santai

Entry santai...

Anak kedua auntie bersuara..
Anak :Mama nak keluar jap..
Auntie : Nak gi maner??
Anak : Nak gi umah Acu..(Adik pompuan auntie)
suka auntie sebab anak nak berjalan2 jengok
Mak su dia..
Auntie : Nih dah pukul 6:30 petang, jangan
tertinggal solat maghrib pulak!
Anak : Pergi sekejap jer..balik nanti buatlah..
Dia pun keluar lah..

Semalam auntie sembang2 dgn P G
Anak auntie nih, musician..quitarist..ada bandnya sendiri
lagu2 ciptaan nya...
memang power..
masa auntie boleh mendengar dulu
auntie pernah mendengar recording dia..
sampai meleleh air mata auntie dengar lagu2 dia
tak percaya.... betul ker, anak aku yang main lagu2 nih??
Auntie bukan tekan butang lift atau angkat bakul
memang sedap..uncle sendiri kata... kalau betul2
dia boleh 'up' dan terkenal..
tapi Allah yang menentukan segala

Dia ada buat album..tapi tak terkenal..
Isu2 dengan pihak radio, yang membuat dia amat berkecil hati..
Jenuh dia, turun naik jumpa orang2 radio...selama 6 tahun..
tapi...'mereka' hanya pilih..band2 Indon dan community/circle
yang sama..
Contohnya..baru2 nih ada 'Konsert Tan Sri Dr. P. Ramlee'
anak auntie dah buat albumnya sendiri,
lagu Tan Sri P Ramlee lagu berjudul 'Manusia'
kolaborasi bersama bintang R&B tempatan
yang dilancarkan di Hard Rock



Auntie bertanya pada dia..

Auntie : P G kenapa kau tak masuk dalam list persembahan
Konsert P Ramlee tuh..

Anak auntie menarik nafas panjang dan menunduk kepala
sambil berkata..

Anak : Susah nak cakaplah mama..siapalah kita orang..
mereka nak pandang...
kita orang bukan nya artist terkenal..

Berang juga auntie dengar bila dia cakap macam tuh..

Auntie : Kau ingat P Ramlee tuh siapa dulu2, bukan kah
dia pun asal nya orang tak kenal..dia usaha sampai lah
dia terkenal ...

Anak : Mama itu dulu, susah2 dulu lain, susah2 sekarang lain..
Auntie : Mama tak faham lah..

Anak : Mama...PG dah turun naik tangga, lift,
jumpa orang... 6 tahun mama,
aper yang tak usaha?? Enam tahun mama..
Dah sign kontrak dengan Power Record dan sign dgn Life Record
tapi tak jalan jugak macam maner??
Tuh! contoh Amy Search ...tuh lah dia saman company record,
bila lagu2 di perap..
dan dia menang kes ..dpt RM2 juta..
PG tak mau buat sampai macam tuh..

Auntie : Abis tuh macam maner??
Anak : Semua mesti ada duit..
Auntie : Tak faham lah mama??

Anak : Sanggup hulur 'Entertainment Fee'??
Auntie : Ohhh! boleh!!!..mama kan tokey hampers
mama buatkan hamper banyak2, PG gi hantar..
kat siapa2 yg berkenaan..

Anak : Mama nih, lawak lah..maner orang main
hamper2 mama.. semua main...XXXX
Auntie : Huishhh!!...kau biar benar..

Anak : Entahlah mama..hanya Allah saja yang
mengetahui aper yang berlaku di Industri muzik
Tuh PG tak mahu terlibat cara macam gitu..
takut di akhirat nanti..

Emm...auntie memang kecewa kudasai...
Ada janggut, tak de misai...he he he

Dengan mata terbeliak...auntie bersuara

Auntie : Kau pukul paku panjang kat dinding..
dah tuh...gantung jer guitar kau..bolehhhhh..??
mama bagi P G fikir sampai dua bulan..
sampai cukup tahun sajer..

Anak : Nampak nya gitu lah mama..

Auntie : Kau fikir aper kau nak buat??
Kita bincang dan mama keluar modal..
Kedai buku ker, dobi ker.. aper2 lah..
Yang masuk jiwa kau lah..
Mama tak nak lah fikirkan utk kau,
nanti kau tak suka pulak..

Aunty faham.. jiwa dia jiwa seni
entahlah..auntie hanya doa agar dia
di permudahkan urusan oleh Allah
sebab dia anak yang amat sederhana
walaupun dia berkawan dengan golongan
peminum, penagih dia tetap suci..
solat tak tinggal..
tidak lansung menyusahkan auntie
dari kecil hinggalah dewasa ini..

Emm...anak auntie balik dari rumah Acu nya
dengan beg plastik yang besar..berisi sayur2an..

Anak : Mama...Acu bagi mama sayur2
Auntie sambil buka plastik bag tuh...
Tuh dia..banyak nya..nak masak aper
banyak2 nih!!

Auntie ada masukkan gambar nih kat FB
ada lah yang bagi idea..
Terung sambal dan paceri
Emm...


Auntie pun, potong kecik2 auntie masak Taucu..
Sedappppp...makan dengan sambal tumis
Nasi panas...pejam2 mata sebab enak..


Besok...assam pedas masukkan terung
Lusa...dalca
Tulat...
betul ker Tulat??
He he he
Lepas Tulat aper??
Masak Terung sambal

Aduh!..berapa hari nak habis terung nih??
Tiap2 hari terung2
Auntie pun googles lah khasiat
Terung, Tomato dan Timun

Result nya...
Anti Kanker...(Cancer)

InshaAllah....

29 comments:

  1. masak terung sambal sedap!
    *meleleh air liur*

    ReplyDelete
  2. apa yang XXXX tu auntie??? hehe tak faham

    sedapnyee terung sambal...

    ReplyDelete
  3. aunt....im ur silent reader...da lame bace post2 aunt...ari ni baru tergerak nk komen..he...aunt..sukenye tgk terung2 tu...segar2 sume..:)

    ReplyDelete
  4. being mothers doesnt end with bringing them children to the world but seeing them through their lives.Mamason juga terasa macam pn nani ,gusar tentang anak anak .Apa pun minat mereka,kita hanya boleh berdoa agar mereka berjaya.Dunia dan akhirat...love that knows no bound is a mother's love.

    ReplyDelete
  5. Aunty,
    Boleh tak email macam mana nak contact PG? Manalah tau kot2 Mama & Dad boleh tolong....dengan kitaorang tak payah kasi hamper or XXXX tau! Sakit ati dengar sesama kita buat mcm tu. Jadi kucing lagi baik. har har har purrrr....meow!

    ReplyDelete
  6. Semoga PG x berhenti usaha lagi~~

    ReplyDelete
  7. saya suka tomatooooooooo!!!!!! cannot live w/o it! kalau rasa nak kunyah2 makan raw gitu aje setappppppppp

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum auntie,

    saya tak pandai makan terung. tapi ada satu hari makan entah kat mana terus macam.. Uuuuu.. sedapnyaaaaa.

    terung masak sambal memang sedap~~ terung masak sambal memang sedap ~~
    aaa~~ aa~~~ *gaya shin chan menari-nari.

    hahaha.. saja nak ceriakan auntie.

    ReplyDelete
  9. hehhee...tak reti makan terung..depa kata angin..!

    ReplyDelete
  10. wah.. terung tu memang kegemaran IM la..

    ReplyDelete
  11. Salam Aunty,

    Tu dia... penuh terung.. tomato semeja.. tak payah susah2 ke pasarkan.. bakar terung tu pun sedap aunty..

    Take care Aunty.. muaaahh

    ReplyDelete
  12. sabar sabar sabar dan sabar..sekalipun zaman skang main duit, tp, rezki tetap Dia yg tentukan, tinggal lagi kt p usaha jer.. ;)

    uuiissshh..amat suka terung masak pedas!..mak IL sokmo buat, tp kita je tak terbuat... ;)

    ReplyDelete
  13. Salam.

    Aunty cerita la pula pasal perkembangan anak2 Aunty dr kecik sampai sekarang satu persatu.

    Seronok nak baca cerita Aunty...

    ReplyDelete
  14. masak: asampedas ikan letak terung,
    celur terung cicah sambal belacan,
    cicah sambal cili blender dgn udang kering perah air asam dan sedikit limau,
    masak kari ikan,masak dalca, paceri,
    goreng cili sambal, asam rebus, tumis bawang sedikit cili ditumbuk dgn udang kering, bila dah masak letak sedikit kicap..... sedap la antie... enteng punya sayur..tapi org cina tak galak makan banyak sgt sebab tak elok utk mata..pada org tua la..

    timun tu bukan species sini tu... itu dari negara sejuk punya menda..


    nm/cb

    ReplyDelete
  15. alamakkk..pepagi je dah tgk bagmo makanan kat blog auntie..ih ih ihhhhhh lapo terus jd nya...dh ter pk dh lunch jap g nk mkn terung...hancai diet sy auntie..hikhikhik

    ReplyDelete
  16. saya kerja sbg engineer..tp tak brapa minat sgt..saya lg minat baking cakes, cookies, etc..tp demi mama & bapa saya, saya teruskan jgk kerja saya skarang ni..so skarang saya buat 2 kerja..9am-6pm masuk office mcm biasa and waktu yg selainnya including weekend saya buat cake utk jual..penat mmg penat..tp dah saya minat ke arah ni..and bapa pulak suka saya jadi engineer..jadi kena la berkorban sikit kan..

    ReplyDelete
  17. wah banyaknya... petik dari kebun ke apa tu ?

    ReplyDelete
  18. laila : Semalam auntie masak terung sambal he he he

    ezanoor : auntie tak leh explain XXXX sebab sensitif

    Fara : TQ fara tergerak nak tinggal jejak. Memang segal dan kenyal2 lagi terung tuh..

    Mamason : Tulah sebagai ibu, selalu berdoa agar mereka menjadi insan yg berguna dunia akhirat

    ReplyDelete
  19. Cat : TQ for the concern, InshaAllah..nanti auntie bagi add email PG, Cat ada FB tak??

    Leen : Memang PG dah berusaha, dah terlalu lama..6 tahun tapi kena fikirkan masa depan juga

    lilRed : Ohhh...serupa macam auntielah, memang boleh ratah tomato gitu saja..

    syahira : Kelakar Shin Chan beraksi..he he he

    ReplyDelete
  20. Che Sue : Berangin?? Dah tiga hari auntie makan terung2 tuh, tak de pulak berangin..he he he

    IM : Oh yea ker, kalau IM dekat boleh akak passing2 terung2 tuh, atau yg dah akak sambalkan..

    Dayah : Tak teringat pasal bakar terung pulak, emm..betul sedap tuh..cicah2 air assam..fuhhhh lazat

    nasaoji : Dah cukup lah tuh selama 6 tahun...tak kan nak bagi jadi 10 tahun..kalau dah industry macam tuh keadaan nya..Banyak lagi rezeki cara yg lain.

    Suhana : InshaAllah

    nm/cb : Ha ha ha, menu lengkap..TQ
    Sayur2 tuh datang dari Gua Musang, Kelantan

    Salwa : Maner menghilang?? Rindulah..
    Alah! tak kerana gambar terung auntie, Salwa nak skip lunch ker?? he he he

    ReplyDelete
  21. Dashiela : Murninya kerna mengikut kemahuan ayahbonda..memang bagus lah karier as an engineer..and baking as a hobby..jgn terlalu keras berkerja siang dan malam, banyak rehat, sebab engineers banyak pakai otak dan physical (site visits). Take care of yr health.

    Pala : Tak lah, adik buat lawatan ker Kelantan baru2 ni..

    ReplyDelete
  22. saya kagum dengan usaha PG selama 6 tahun..tapi betol jugak apa yg auntie kata.. perlu juge fikirkn masa depn... situasi sy pon mcm tu gak..

    ReplyDelete
  23. wah sedapnya terung tuu.
    *drool*
    auntie, PG tu gigih yee. kental jiwa dia. Harap dia tak patah semangat.

    ReplyDelete
  24. sian kat orang tempatan ek... :(

    mehler kita buat pajeri terung :)

    ReplyDelete
  25. peberettttttttttt saye tu auntie pajeri terung....setaaapppp

    ReplyDelete
  26. jiwa seni rupenya anak no2 untie eyr..kesian dgn nasib dia dlm bidang muzik..mmg skrg ni zaman main kotor skrg unitie..yg betul2 minat n nk jd penyanyi xdpt jadi, yg bakat mcm xsiap tu dpt plak jd penyanyi..xpelah sabar yer..

    ReplyDelete
  27. Salaam Auntie. :)

    Saya ni selalu rajin baca, komen nya tak reti-reti rajin lagi. Ampun. T_T

    PG reminds very much of my elder brother who truly is passionate about music, guitars especially. I can truly understand the amount of disappointment he's going through.

    Tapi bezanya, my brader tak suka bercakap. So we don't really know what he wants and stuffs like that.

    Sekadar cadangan, nad rasa it would be good if PG could go into business dengan bakat muziknya. Bukak jamming studio ke yang offer classes too, or perhaps a cafe yang every night ada live bands from different bands? Something like that kot. Heh.

    Sy tak suka terung by the way. Takut semacam nak makan. Har har har.

    Hope your health is improving! :)

    ReplyDelete
  28. Salam Aunty..

    Walaupun lain cabangnya, tapi pokok pangkalnya SENI.. sedh bila ramai yg alpa dalam gah nya dunia seni ni kan? mungkin ada hikmah dia yg kita tak tau.. mungkin belum sekarang hikmahnya..mungkin nanti2... apapun moga PG terus sabar.. sejuk perut ibu dapat anak macam PG :)

    i love terung soooo much!!! tapi hehari ke aunty? hehehehe

    ReplyDelete
  29. hi auntie, i ni silent reader auntie..da lama da baca blog auntie, malu rase nak comment sbb rase mcm org luar, bukannya auntie kenal saya pun...
    tp, today, rase mcm nak bg suggestion je kat anak auntie PG tu...ape kata dia buat lagu, n try to market his music thru internet...ramai da org buat...for example...yuna...dia buat lagu then post kat myspace je memula...suka2...then lama2 org suka...baru dia buat single n from there dia berkembang lagi dan lagi...skrang radio menggunakan kuasa pendengar jugak...kbnykkan nye ade segmen permintaan lagu n carta lagu yg 100% guna pilihan lagu pendengar...hari tu terdengar lagu maher zain dimainkan kat one of station radio swasta yg selalu mainkan lagu2 indon je tuh...but disebabkan permintaan tinggi dr peminat...terpaksa la diorg mainkan jugak lagu maher zain tuh..FYI, maher zain ni penyanyi nasyid from sweden...selalunya lagu dia dimainkan oleh IKIM je...tp, atas keberkesanan lagu dia sendiri, i mean wordings yg sangat menyentuh hati...he became a phenomenon...semua org yg tak minat nasyid pun jadi minat kat dia...sama la macam kumpulan raihan dulu kan...well, saya hanya bg my two cents thots je...heheh..tak pandai mana pun....;)

    ReplyDelete

Pada yang terbuka hati utk tinggalkan komen disini..
Didahului dengan ucapan Ribuan Terima Kasih

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...