Followers

Monday, October 18, 2010

Duduk dalam Gua?

Sebelum tidur malam tadi dah kemas2 dapur
Lap sisa2 kat dapur, pinggan mangkok dan gelas2
semua clear dalam sinki..

Itu lah...yang di ajar oleh arwah mak..

Bagun jer subuh tadi...
Aduhhhh...dalam sinki penuh, gelas, mug, pinggan,
kuali senduk dan sudu..

Memang pantang tok nenek kalau bangun pagi
penuh sinki..

Rumah nih, auntie sorang jer pompuan
Tiga lelaki..
Ini mesti tengok bola kat TV
Dah pukul 2, 3 pagi
Lapar...
Siapa lah, yg masak maggie ker??
panas kan lauk ker??
Periuk nasi kosong dan kering tak berisi air

Emm...rasa nak jerittttt

Kadang2, mug sampai kering bawah katil
Bakul sampah sampai membuak
Puntung rokok penuh dalam ashtray
Baju2 kotor penuh dalam bakul
magazines berterabur
Games disc PS3 beersepah2
cadar kalau auntie tak salin
makan bulan lah kat situ
semua nih.... bilik anak lelaki auntie

Aduhhhh!...
Auntie jenis tak suka berleter2..
Dah cakap bukan tak cakap
Kejap jer okay, dah tuh berulang lah lagi..
kecik2 pandai berdisiplin
dah besar jadi gitu pulak..

Bila bersembang2 dengan kawan2 auntie
topik tuhhh..
rupa2 nya sama saja..
anak2 kawan2 auntie pun macam gitu

Kenapa macam tuhh budak2 sekarang??

Sesuai duduk dalam gua jer kott..

19 comments:

  1. ahahha stress ekk adoila ank bujang saya baru 2 tahun pon sker sepah mainan ahahha

    ReplyDelete
  2. Salam Auntie


    anak pB pun sama gak.
    Macam pahat dengan pemukul.
    Sekali ketuk , sekali masuk.


    Kdg kdg jeles sgt sgt tengok , kengkawan yang ada anak jenis rajin nie...

    ReplyDelete
  3. ahaks ... hope laki me sok2 x mcm tu .. fennniiinnngg!!

    ReplyDelete
  4. Saya juga seorang sahaja perempuan di rumah saya. Kadang2 terjadi juga macam itu.. bangun pagi dalam sinki macam-macam ada... nasib baik bukan setiap hari.... :(

    ReplyDelete
  5. ala..sian aunty walupun sakit gagah jugak buat kerja rumah..
    satu lagi aunty...2 hari berturut saya jumpa ngan peja dan noy..tapi segan nak tegur sbb pija nampak mcm garang tak berani nak tegur..hehehe peja jgn marah ye..tapi dia takde la sebesar almari mcm yg dia selalu ckp tu..cantik...noy pula tgk dlm gambar nampak mcm seorang yg sombong tapi tak dia selalu senyum je...suka la tgk anak2 aunty ne..sentiasa berdua je..nanti aunty kirim salam dgn dorg ye..

    ReplyDelete
  6. kat umah saya xbleh aunty..ayah plak yg terlalu disiplin..adik2 lelaki saya yg 3 org tu alhamdulillah lps mkn minum diorg basuh sndri..mak berleter bleh tahan tapi klu ayah yg plak yg berleter fuhhh..xbleh tahan..

    ReplyDelete
  7. Sabar Kak Nani,

    Saya walaupun duduk berdua dengan suami, penat-penat sink dah bersih sebelum saya tido, ada aje mangkuk satu dua esoknye.

    Saya biarkan, tengok dia ada bersihkan tidak, memula tu, sampi 2-3 hari, saya biarkan aje. Saya boleh la buat macam tu, sebab saya jarang masak.

    Lama-lama, he get the message, and no more dah. Tapi rasanyer tak sesuai dengan Auntie Nani, sebab rumah Auntie Nani ramai, rumah saya berdua sahaja.

    ReplyDelete
  8. anak2 saya pun macam tu juga auntie.lelaki perempuan sama ja..tiap2 hari kena suruh.benda sama plk tu.cuma bab pinggan mangkuk tak berapa berani tinggal dlm sink..nanti kena jerit.ada sekali tu saya geram sgt saya cakap mcm ni kat along..."along...kau ada bela toyol tak?"...sengih2 dia geleng kepala.then saya cakap..."kalau tak dak mai basuh pinggan ni..jgn pandai guna saja".

    ReplyDelete
  9. salam aunty. abang dan adik saya pun macam tu. pinggan sebijik pun malas nak basuh. kalau baju kotor lagi la,bukan reti nak masukkan betol2 dalam bakul,biar je bersepah. kalau marah pun diorang tak dengar. buat sakit hati je. huhu

    ReplyDelete
  10. memang mcm tu ahh auntie org lelaki ni ... nak kena ketuk baru buat .. kalau biarkan mcm kapal pecah lah umah mereka kerja kan ...

    ReplyDelete
  11. same here, padahal duduk dengan anak2 dara. Ni makanan pun hidang atas meja tapi guna periuk (tak salin bekas lain), alasan malas nak basuh. Lepas makan, bersepah2. Tatau dah nak tegur camner.

    ReplyDelete
  12. same here, padahal duduk dengan anak2 dara. Ni makanan pun hidang atas meja tapi guna periuk (tak salin bekas lain), alasan malas nak basuh. Lepas makan, bersepah2. Tatau dah nak tegur camner.

    ReplyDelete
  13. sabo je ler... satu hari nanti bila ibu sudah tiada, tau ler deme langit ni tinggi ke rendah ke...

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum auntie,

    apa khabar? maaf dah lama tak singgah comments. dua minggu ni jadual sangat penuh. kalau blog walking pun, baca laju-laju je. tak sempat nak bertegur sapa.

    saya tergelak baca ayat last sekali tu. hi2x

    ReplyDelete
  15. salam Puan,

    akak tertarin dgn isu ini...masalah yang biasa , tapi jika dibiarkan kita merana makan hati. dulu2 pun anak akak macam tu juga ~ kita dah clear semua kat sink sebelum tidur, esok pagi tengok penuh kat sink, kat meja cawan, gelas, pembungkus maggi etc
    lama2 akak tegur ~ minta tolong ~ kesiankan mama ni...bla bla bla (dgn tone yg slow!!)..akhirnya depa tak buat dah. sudah makan mereka basuh sendiri...tapi bab cadar tu...sama macam masalah puan jugaklah...berkulat ler jika akak tak salinkan...yang pompuan pun sama gak :(((

    ReplyDelete
  16. biasalah tu aunty, kat rumah sy bila abg balik je dia punya bersepah, mak aiiii tak terkata.

    pagi kita kemas, ptg confirm dah macma tongkang pecah.lg2 kl dia bw kwn balik. tp nk buat mcm mana kan, sabar je lahh. hehe

    **kl diorg ni dok dlm gua, agak2nya gua tu jd bersepah tak? haha

    ReplyDelete
  17. hehhee..anak lelaki bujang mmg gitu kot anty..dulu my mom gitu gak when it comes to my brother..kemain spoiled sb tau ada je mak and adik pompuan yg akan buat EVERYTHING for him :-D

    ReplyDelete
  18. @nnap : Emm...berselerak mainan?? Train them to keep away after the playtime.

    pB : Wsalam Emm...they are lucky to have such children

    T@sh : Memang feninggg..

    kak cik : Tu lah, mcm ari nih, clear pulak sinki saya

    Anon : Jumpa my 2 girls?? Mereka memang macam sombong kalau x kenal, kalau dah kenal, dia org mesra..dan peramah..he he he

    Rina277 : Kat umah auntie nih, uncle memang pembersih dan berdiciplin tapi dia tak nak tegur anak2 dia..dia tak reti marah2 dan leter2..

    Zie : Ohhh! Zie buat macam tuh, tapi auntie memang tak leh tgk sinki penuh, mesti nak clearkan jugak..he he he

    ieda : he he he, ada bela toyol?? kelakar lah ieda nih..tapi kalau itulah cara yg berkesan..why not? he he he

    laila latif : Wsalam..memang cam gitulah anak2 sekarang..dia orang tahu, ada jer orang akan bersihkan..so ambil tak endah jer lah..

    cybermummy : Emm..betul, kena ketuk baru buat..

    an15, Huish! anak dara kalau buat macam tuh..sudah lebih lah tuh..macam mana nak urus rumah tangga nanti..Hishhhhh...

    IM : Tulah yang saya selalu kata kat anak2...kalau mama tak de nanti, ko org baru lah nak terkenang kat mama nak buat aper??

    cik syahira : Wasalam. Sibuk??

    Hjh Zainab : Wsalam. Tulah yang saya kata anak2 sekarang memang macam tuh..

    LSS : Memang sesuai lah mereka duduk dalam gua sebab..tak payah sapu, tak yah kemas, pakaian pun pakai daun2..he he he..

    Che Sue : Betul..mereka ada adik pompuan dan mama nak bersihkan segala, tu yg jadi macam tuh..

    ReplyDelete
  19. Orang kata.. kalau tinggal kan pinggan mangkuk bersisa semalaman.. rezeki mahal !

    wallahu'alam

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...