THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Monday, September 27, 2010

Verangans dan Impians

Macam 'Ulau belengkau atas pagau' tu lah keadaan aunty
masa kat kampung..
Tidur jer sepanjang hari dalam bilik, sakit badan
melanda lagi..

I am too old and sickly to travel..
felt so tired and ill
zero energy... once I reached any destination,
all I need is to rest and rest for hours..
body ache all over..
I am not fit at all..

Balik kampung kali ni,
Memang tak kemana2..
Adik2 dan ipar duai dan cucu2 sedara
datang berjumpa di rumah

Rosak rancangan semua..
Kemana ikan bakar dan kemana Mahkota Parade??
Hancus rancangan...

Emm...sebenarnya ada perancangan nak dirikan rumah di
tanah pemberian arwah abah.

Bolehlah balik setiap weekend ker Melaka konon
jika aunty dirikan rumah 'ala2 chalet' gitu
Cost nya murah, satu chalet yg ada 1 bilik air
dan 2 bilik tidur hanya RM10K
Jadi aunty nak dirikan 4 chalet
setiap chalet tuh nak dinamakan atas
nama anak2 aunty..

Dah siap nanti boleh di sewakan
untuk Home Stay

Huhhhh! dah macam nih sakit bila travel
uncle pula memang tak sihat untuk drive jauh2

kena fikir masak2 dan betul2
sebelum mendirikan nya..
kita bukan lah banyak duit
hanya ada sedikit
simpanan bekalan hari tua..

Dah lah anak2 menentang akan idea tuh..
Kata mereka kalau mama dan papa ada
seronoklah, kalau later2 mama dan papa
dah tak de rumah tuh macam maner??
di tinggalkan gitu saja ker?
Sapa nak jaga??

Hishhh...uncle pun tak setuju nak teruskan rancangan tuh!
bila tengok aunty tak sihat setiap kali balik kampung

Kita buat dusun buah saja...kata uncle
Tapi...kena buat pagar sekeliling tanah tu dulu
sebab segala lembu dan kambing2 orang ragut2
yang di lepaskan kat situ



Hasil kutipan buah kelapa setiap bulan adalah
utk upah pembersihan kawasan dan
membeli racun rumpai



Sebelah tanah tuh, dah ada tadika kemas


Main road ker Muar
Nama tempat nih
Kampung Bukit Punggur, Alai


Arah tepi
Longkang dari depan sampai belakang
sapa yang buat??
kami tak tahu...


Jalan yg di wakafkan sampai ke kampung belakang
keluasan tanah 2 1/2 ekar
Malam2 tak takut sebab dah ada street light



Nama arwah abah terpampang di situ...Alfatihah



Arah Dari belakang


Tapi aunty teringin sangat nak ada chalet sendiri, he he he
Veranganss....lah...



12 comments:

  1. from my point of view,
    since dah ade nama jalan atas nama arwah abah aunty, elok juga bina satu rumah pusaka di situ. anak2 have to learn lah, its where they come from and roots mereka di situ. to become a great generation and maybe leader satu hari kelak, boleh teruskan legasi je. nama dan martabat keluarga dah di bina oleh arwah abah aunty. tinggal diteruskan je perjuangan nye

    ReplyDelete
  2. Wah auntie,
    Bestnye kalo ada chalet sendiri...^_^

    ReplyDelete
  3. Best nye kalau cadangan bina chalet tu jadi kenyataan.

    Pada pandangan saya, cadangan itu bagus sangat. Soal masa depan, sapa nak urus, sapa nak warisi, itu adalah masa depan punya cerita. Apa yang penting adalah kejayaan membina sesuatu yang melambangkan kejayaan keinginan dalam diri kita.

    Apapun, cadangan yang baik, akan jadi lebih baik jika dibincangkan kebaikan dan keburukannya dengan mendalam.

    Tapi, kalau jadi dan siao chalet tu nanti, bagitau lah ye, boleh juga jalan2 kat sana....

    ReplyDelete
  4. oooo kg aunty kat Alai ek..kg sy kat Telok Mas , sedara mara pun ada gak kat Alai tu...

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum auntie.

    saya setuju juga dengan lil red.
    sekurang-kurangnya setiap apa yang dah dimulakan tu akan tetap diteruskan sampai ke generasi-generasi yang akan datang.
    ada sentimental value disitu..

    tak apa auntie, perlahan-lahan la. moga niat dan usaha murni auntie dipermudahkan. amin.

    verangan tak salah, gratis gitu~ haha.

    ReplyDelete
  6. salam aunty.. moga sehat sejahtera harini.

    i think i setuju dgn uncle punya idea. buat dusun buah lagi sesuai kot. kalau nak brkumpul pun seronok. esok2 cucu cicit boleh merasa ;)

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum..

    Bestnya suasana kampung....tenang jer fikiran.

    Salam perkenalan untie.

    Wan

    ReplyDelete
  8. kak, nak tanya, boleh ?

    kos chalet tuh, siap dgn upah dan barang binaan ker ? sapa yer tukang nya. sy cam minat jer ni nak buat sebijik kt kampung sy.

    thanks ye kak.

    ina

    ReplyDelete
  9. salam. serononk kalau ada rumah sendiri di kampung....

    ReplyDelete
  10. Saya pun ada verangans nak ada chalet sendiri kat mesia.

    Wishing you and Uncle in good health always Mama Peeja! :)

    ReplyDelete
  11. salam kak nani...
    kami memang akan lalu lalang depan tu untuk balik Pernu... tempat tu memang sesuai buat rumah... tapi untuk chalet.. nak menguruskannya memanglah 'renyah'...

    ReplyDelete
  12. mak pak kt ada umah kg.mcam tu la, sebulan sekali baru balik, skang ni, 2 3 bulan skali baru balik,..

    mcm anak2 auntie cakap la, nnt mak pak dah tak dak, sapa nak jg, sure tak syok dah balk umh ala2 "chalet" tu... ;)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...