THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Saturday, September 4, 2010

Terkenang Persediaan HRaya

Tak de apa2 yg baru dalam rumah untuk menyambut
Hari Raya Tahun ni..

Permaidani lama, curtain lama, sofa lama, dining lama
Pinggan mangkok lama, bekas kuih lama
gelas dan jug juga yang lama
semua nya barang2 lama..

Semangat aunty yang dah pencen dan berumur nih..
dah tak macam dulu2..
Kalau dulu, semuanya nak baru..
Sampai tak terkata uncle di buat nya..
Abis tuh!..bonus tahunan aunty sampai 6 bulan
Sure lah aunty akan heret uncle gi shopping
bila ada financial freedom, (duit sendiri)
husband ikut sajer...

Aunty banyak terikut2 circles of friends
di sekeliling aunty yang set standard tinggi..

Tapi, kemudahan anggota tentera membeli
barang2 imported amat senang suatu ketika dulu
Dulu2 ada NAAFI kedai ini ada dalam setiap
kem. Memang best sangat barangan nya
Semua imported product.

Dengan harga yg jauh lebih murah dari
pasaran di luar.
Masa tuh, Tahun tujuh puluhan..
tapi di ambil alih oleh Pernama sometime
in late 80's
Pernama pula banyak barangan local..
Ada juga lah barangan imported tapi
very limited..
Hishhhh!...frust sangat kami isteri2 tentera..
bila Pernama took over..
Aunty start buat collection barangan yang ada
kat NAAFI bila kahwin dengan uncle

Pinggan mangkok Noritake,
Tea set Royal Albert
Carpet Persian
Cutlery silverwares
Glasses are Crystals
Barang2 kat atas tuh, semua dibeli
dengan cara ansuran yg di sediakan
oleh pihak NAAFI
Tu lah sebab nya mampu, kalau cash
mahu terduduk juga lah..
Tapi sekarang barang2 aunty semua nya
dah outdated design nya..
Well! consider antique lah..
Puas aunty pakai, sebab uncle suruh pakai
jangan nak buat perhiasan dalam showcase

Dulu2, isteri2 pegawai tentera selalu buat
gathering rumah ke rumah,
morning coffee lah, lunch lah and dinner..
Kalau bulan Ramadhan macam nih, sakan
di jemput atau menjemput berbuka di rumah
masing2..dah jadi macam tradisi..

Tu lah yang membuat 'tak nak jatuh standard'
bila rumah di kunjungi orang2 yang dah set
standard tinggi..

ROSAKKKKKK...kannn...

Bila ingat2 balik memang keji
Setiap kali ada dinner, baju baru
handbag dan kasut kena matching
set rambut...make up jer sendiri..
Tapi tak de lah Handbag sampai RM12K
tu gila nama nya..ha ha ha
Ah! aunty belum cukup kaya lagi nak
pakai handbag berbelas ribu macam tuh..

Emm....Paling berjenama handbag dinner
yang aunty pakai pada masa tuh
'Oroton' dan 'Glomesh'
Tu pun uncle hadiah utk birthday aunty
masih ada lagi aunty simpan
Kalau di buat pekasam dah boleh makan
Bila dah tua macam nih..baru perasan
semua tuh adalah membazir..

Barang2 harga ribu riban macam tuh
kalau di kumpul2 dah boleh bina
surau di kampung2 yang masih
tak de surau..
Emm..InshaAllah...ada rezeki
memang tersemat dihati nak dirikan surau

Dah hayut melalut citer pasal zaman 70'an
Nak citer pasal Hari Raya...
Baru menulis kat screen,
kalau di ajak bersembang lagi lah sakan
siap bertepuk tampar..memang peramah..
he he he

Dah2, jom citer balik pasal persediaan utk
Hari Raya ni..
Ehhh!...dah kata tak de apa yang baru..
Cuma yang pasti, mesti di buat project spring clean
Emm..kemas mengemas..
habuk dan sawang
lucut langsir utk di basuh
salin alas meja dining, console and coffee table
Kena geledah cabinet, cari bekas kuih

Tapiiiii.....sekarang kena tunggu anak2
Dulu aunty masih kuat, tak tolong pun tak per
Bila dah jatuh sakit dengan keadaan
terhoyong hayang dan kepala tergeleng2
dah tak kuat lagi...
yang mampu hanya memberi arahan
Kalau anak2 tak nak buat..
Biarkan rumah macam nih sajer..
Tak per...terimalah seadanya..

Sememangnya dah jadi warga tua..
Alhamdulillah..

Tak perlu...segala2
Semua nya di tinggalkan
hanya 'amalan' yang di bawa 'pulang'

7 comments:

  1. salam.
    aunty..miss u n ur blog so much!!!

    wish u selamat berpuasa n berhari raya bersama keluarga tersyg.

    mudah2an cita2 aunty nk membina surau dipermudahkn Allah.

    ReplyDelete
  2. inilah yang dikatakan dunia. harta benda hanya sementara. amal juga yang akan di bawa. kalau leka.... kesal jaadinya.

    ReplyDelete
  3. selamat hari raya auntie. Love ur blog very much. Slalu baca, cuma jarang2 drop comment. hehe

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum auntie.

    good morning.
    apa khabar?
    saya ada di shah alam.
    semalam baru sampai.
    sepanjang bulan ramadhan ni auntie belum ada cerita tentang pengalaman menyambut ramadhan di kem.
    entri kali ni ada sikit-sikit. ok la buat panduan dan pengetahuan saya. hihi..
    satu perkara yang saya belajar bila pergi mess night bulan lepas ialah kena ada clutch dan kasut bertutup yang sedondon. wink.
    maklumla 1st time pergi mess night.
    tak tahu apa-apa pun.
    * eh melencong pula. sorry, auntie.
    persiapan raya saya ala kadar juga.
    tapi sempat la tempah kek lapis sarawak untuk mama.
    boleh la jamu-jamu tetamu makan.
    ^_____^

    ReplyDelete
  5. Che Dah : InshaAllah, project surau menjadi kalau ada rezeki yang di peruntukkan utk nya.

    Insan Marhaen : Betullah..Amal juga di bawa kembali..BTW selamat berkenalan

    Si Dai : Tima Kasih suka blog aunty..Emmm..rajin2 lah drop comment sebab aunty suka berinteraksi dgn readers aunty.
    Selamat Hari Raya to you too..Take care

    cik syahira : Wsalam, memyambut ramadhan di kem?? Emm...biasa la pegawai dgn baju melayu hitam dan songket hitam all the time..semua gelap jer..he he he
    Selamat berjinak dgn kehidupan alam tentera. moga masa depan syahira gembira dan bahagia.

    ReplyDelete
  6. untie, skang ni, PERNAMA kan?..

    hehehe...sonok lak bc untie tulis tang standard2 tu.. ;)

    macam mak kt, kene tunggu anak2 balik, baru leh wat keja2 umh, klu tak..huurrmm..ape2 ajer la yang larat buat sendiri dulu.. ;)

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum auntie.

    terima kasih banyak-banyak ye.
    hugs you.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...