Followers

Thursday, September 2, 2010

Pilihan Yang Berbeza2

Kegemaran makanan yg berlainan dari

family members membuatkan

Aunty pening nak sediakan utk setiap kali

bila nak masak...

Hish!!...benggong kita di buat nya..

sebab berlainan cita rasa

Jawapan nyer.... surely lah ikut selera

tukang masak... he he he

Jom citer pasal pilihan tekak2

dalam family aunty..

he he he

Suami aunty

Burhanuddin





tak memilih makan

Varieties and open choices

Tak da pantang aper2..

apa saja yg aunty hidang dia makan tanpa complain

Uncle dari muda dia memang catu nasik

Dua senduk saja setiap kali makan tapi

kalau sedap..aunty akan nampak dia

mintak tambah nasi

Aunty tanya

Eh! tambah ker?

Dia akan tunjuk thumps up

Aper tuh?

Sedap masakkan hari ni, good combination..

Ha ha ha...

membuatkan aunty bahagia bila dia

berselera makan, hilang penat memasak..

Aunty tanya dia dan anak2 baru2 nih..

Please choose what comes first

chicken, beef or fish

Pilihan uncle

Chicken dulu, dah tuh beef and last fish


Anak Sulung aunty

Khairul Zairie..



Emm...dia sama macam Papa nya

Semua dia makan..

Telur mata dan kicap pun jadi..

Dia pun sama juga pilihan macam papanya

Chicken dulu, dah tuh beef and last fish


Anak kedua aunty

Hasrul Hafizi



Memilih makan sangat2..

Udang tak makan sebab resdung

tapi sotong makan pulak

cincaluk makan juga..

Pilihan dia pula..

Chicken, chicken, chicken..

Eh! mama kata susun lah bukan jawapan macam tuh

Pilih antara tiga2 tuh..

Ya lah...jawapan nya..

Chicken, chicken, chicken

Tak kan hari2 chicken, chicken, chicken..

A'ah hari2 pun tak per..

Tengok lah tuh..

Kita suruh dia susun yg mana satu

Dia kata tak nak pilih

Itu yang dia suka makan..

Nyirap aunty..


Anak aunty ketiga

Nur Hafiza



Berselera memanjang

suka mereka2 apa nak makan

Siap reka dan plan utk keesokkan

apa yang nak masak

Kalau tak sedap masakkan..

Dia buat muka..mata berpusing2

Tekak kembang katanya..

Terjadi kalau makan kat luar lah

Masakkan aunty tak pernah pulak

dia menolak..he he he

Pilihan dia pulak

Beef dulu, chicken then fish


Anak keempat aunty

Nurul Hamidah



Emm..anak ni pun tak memilih sangat

Cuma dia tak makan

Taugeh dan Terung

Jangan sesekali ada Taugeh dalam

masakkan, kalau ada, dia akan keluarkan

satu, satu, satu, keluarkan letak tepi

he he he

Lain2 semua dia bedal

Pilihan dia pulak

Chicken, Fish and last Beef


Aunty pulak

Noraini



Semua makan..

tak ada pantang

Pantang terhidang

Semua bedal, masih berselera..

Choice aunty pulak

Fish, Beef and last Chicken


Tekak family aunty

Masakkan tanpa gula


Nota kaki :

Entry nih sure, anak ketiga aunty akan sound...

Aper hal buh gambar2 lama pulak nih..gedik lebih lah mama nih..

Aunty akan tell her off..

Biar lah..Suka mama lah, my blog okayy..

22 comments:

  1. hehehhee..memacamkan aunty?
    sya punya anak anak pulak, kalau kita suap, benda yg diorang memilih nak makan pun kena makan jugak
    habis jugak, bererebut suruh suap diorang tu dulu..seronok.. ;p

    ReplyDelete
  2. kak nani..
    seronok juga bila kak nani dah huraikan satu persatu lauk kegemaran masing-masing...
    rumusannya...
    ayam memang menjadi pilihan... saya pun rasa senang kalau beli ayam lebih2.. kalau ikan.. mesti kena dengan cara masak tiap jenis ikan.
    kalau ayam... semua jenis lauk boleh masak....

    ReplyDelete
  3. klu semua memilih, mesti pitam kan aunty nk penuhi sorang2 punya permintaan... heheheh.... cam family kiteorg, memacam ragam, almaklum 7 beradik.

    ReplyDelete
  4. teeettttt. salah.
    beef, fish. last chicken.
    tau xpe. motip tiba2 letak pakai tudung? sesuatu tau.

    ReplyDelete
  5. memang tepat sekali buk nani,anak anak,suami dan kita beragam kesukaaaan.Tu yang fening tukang masak.Tapi lagi fening bila tengok dia orang angkat letak (ulg 2X) saja lauk lauk tu kerana tak sesuai tekak mereka.Waduh!

    ReplyDelete
  6. hahaha kelakar lah untie ni hahaha

    saya pulak
    chicken, beef, fish

    kadang2 tukar
    beef, chicken. fish

    kadang2 tukar lg
    fish, beef, chicken

    ngada kan hahaha. sebenarnya saya bedal ajer untie. tgk jenis masakan apa. tp biasanya sayur saya bedal dulu. sayur wajib ada. kalau lain2 takde pun takpe. janji ada sayur.

    ReplyDelete
  7. Best la statement 'biarlah.. suka mamalah, my blog okayy...' - setuju..

    ReplyDelete
  8. kelaka ayat nota kaki aunty

    ReplyDelete
  9. senasib la kite auntie.. hari-hari kena pk masak apa...sampai husband pun pening nak tolong pk kan... apa taknya 2 org anak mkn pilih-pilih...husband pun cerewet...

    nasib baik saya suka masak...cuma tak suka cuci dishes jer :)

    ReplyDelete
  10. Salam Auntie,

    Tu dia.. 6 ragam.. 6 selera.. hehehe..
    Kalau Dayah kat rumah.. "hang makan.. penat orang masak.. banyak bunyi.. " kahkahkahkah..

    Kalau mama Dayah masak semua telan.. ekekeke.. kecuali Dayah la.. alcerewet.. kekekeke..

    Kalau Dayah sure nak Chicken, fish ... "beef" dah kena take out from meal.. huhuhu

    ReplyDelete
  11. hahaha...aunty mmg best lah!

    ReplyDelete
  12. jd tukang masak nih, mmg pening nak pk selere deme, alih2, selera kt ngn deme campur2..

    cumei peej pakai tudung..ayu gitu.. ;)

    uncle mcm asben kt, tak memilih makan, makan ape y terhidang, tp, pilihan dia, ayam..ayam..ayam... ;)

    bruntung dapat mama mcm untie yg tak kisah masak memasak ni kan.. ;)

    ReplyDelete
  13. masing-masing ada pilihan memasing.....

    zie plak

    chicken, fish and beef....

    mesti auntie masak sedap....mmm yummy.....

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum auntie.

    saya pun nak tulis la choice saya,

    chicken, beef, fish.

    tapi tengok menu juga kadang-kadang dia boleh bertukar-tukar juga.

    tapi mama kata fish paling bagus. ada omega 3 katanya. kalau masak asam rebus, saya makan kuah je. ikan tak suka. hu2x

    macam mana tu?

    ReplyDelete
  15. saya macam aunty jugak. hantam semua, pantang nampak jer...

    ReplyDelete
  16. hahaha..oh sopan nyerr anak ke-3 tu..sejukk mato memandang! kekeke..
    hurmm sy fish, beef then ciken.. tapi sini ikan adalah pelik2 rupa tak kenai so asben takmo beli! isk! sedih toi.. asik bantai ikan sardin cap ayam je laa yg bawak berkoyan2 dari mesia kalo tekak tingin nk ikan..

    ReplyDelete
  17. Sayangsayangibu : Emm..betul lah tuh, bila suap makan budak2 ngaga jer, apa saja yg disuap habis licin..teringat pulak aunty masa menyuap anak2 suatu ketika dulu..

    Rahmah : Betul lah, ayam senang kalau ada dlm peti sejuk, boleh buat perencah MeeHoon, MeeGoreng dan Nasi Goreng kalau dah jemu makan nasi kannn...

    Intan : Memang macam2 ragam tapi aunty ikut kepala aunty apa nak masak, kalau tak mau makan, gi lah kedai..semua dah besar2 kann..

    Peeja : Tak tak per, ayu lah nampak pakai tudung, almaklum kan bulan Ramadhan, sopan lah sikit..

    ReplyDelete
  18. mokjadeandell : Betul lah, memang pening kalau lauk tak di jamah, tak habis, eee..geram kann...anak2 pulak dah besar panjang..duit ada..nak makan luar jer..tempat2 glamour..

    Virus : Eh eh..kita samalah, aunty kalau tak de sayur..memang tak puas makan, masa kecik2 dulu, kalau tak de sayur atas meja, boleh nangis..sekurang2 nya ada timun jadi lah..
    Kita serupa rupa nyer..he he he

    Hazey : betul aper..blog sendiri suka apa sajalah nak tulis.hehehe

    ReplyDelete
  19. letams : Aunty acah peeja jer tuh..
    he he he

    Yatie : Abis tuh siapa tukang cuci dishes..En Husband kah..you are very lucky then

    Dayah : Makan jer lah aper situkang masak kannn..kenapa Dayah tak makan beef ker??

    ReplyDelete
  20. KV : Ha ha ha aper yg best tentang aunty??

    nasaoji : Sajer jer aunty cari gambar peeja bertudung, saja nak perli dia..kot2 terbuka hati dia..InshaAllah

    Aunty memang suka masak dan suka makan..he he he

    Zie : Umur aunty dah 55 tahun, kalau masih tak sedap lagi masak..tak tahu aper nak katalah..

    cik syahira : Oh, tak suka ikan, suka makan kuah jer..emm..macam anak aunty yg kedua, memang makan kuah jer..ikan tinggal tergolek2 berenang dlm mangkok. he he he

    ReplyDelete
  21. Tijah : Yea ker, senangkan kalau tak memilih makan..apa aja boleh lalu..

    Che Sue : Sardin tin sedap tuh..tapi kalau dah selalu samgat jelak lah pulak..
    Aunty pun tak pandai makan ikan2 yg pelik2..

    ReplyDelete
  22. aunty, boleh saja suap suapkan diorang dah besar macam tu sesekali sesekala

    jgn lupa suapkan uncle jugak... ;p


    opss..sya pun dah lama tak suap enpakwe..
    tak sempatlah sbb melayan anak anak tak terkejar.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...