THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Friday, September 3, 2010

Perniagaan Seasonal

Aunty start buat perniagaan hampers pada tahun 2005
Konon nak berjinak2 berkecimpong berniaga sebelum bersara
Jadi adalah income untuk HRaya bila dah bersara nanti
Sepatut nya persaraan jatuh pada tahun ini bulan Oktober

Perniagaan hampers best tapi nak buat delivery yg
susah sikit, maklumlah merata2 address
sampai ker Kelang.
Pernah aunty terpaksa tolak order dari Astro sebab dah
terlampau banyak..
Rumah penuh dengan kotak2 kuih, bakul
dan sebagainya..
Sampai nak berjalan dalam rumah pun sempit
Tak tahu lah Peeja pernah buat entry pasa hampers
nih dulu2
di sebabkan jatuh sakit pada tahun 2008
aunty hanya ambil order yang exclusif
dan pelangan yang regular sahaja
yang tak perlu buat delivery,
mereka collect dari rumah.

Emm..last weekend, aunty dan uncle berdua gi
shopping cari barang2..selepas buka puasa
Bunga2, reben, bakul dan kain net.

Aunty tak banyak snap pic dah letih

Kat bawah nih,
Dodol dan Kacang Bipang



Chocolate Cadbury


Biskut Tart Nenas
Ingat tahun depan aunty nak jual biskut tart nih
sebab memang tak boleh lawan dgn maner2 tart
yg aunty rasa sepanjang umur
Kesedapan nya, macam Peeja cakap...
Boleh terbalik mata hitam, tinggal hanya mata putih
bila tart nenas nih masuk dalam mulut..
Sekali makan mesti cari aunty nak lagi..

Tart nih juga jadi buah tangan aunty bila aunty
menziarah kerumah kawan2 dan saudara2 aunty


Tokey yang keluar modal
tengah kira cashflow
Tersengeh jer dia..
Sayang Tokey nih!!



Aunty duduk tengokkan anak dara berdua tuh
nak potong pengalas bakul
Muka masing2 selebet..penat agak nya




Separuh dari bakul2 yang dah siap


















Pelangan aunty bukan hanya order untuk HRaya
malah CNY and Chrismas pun ada..cuma aunty tak provide
'liquor' dalam hampers as requested.
Harammmm....kata aunty, so dia orang faham.

Emm..nasib lah anak2 mahu tolong buatkan..
Mana boleh pakai kederat orang free2 jer kann...
Upah nyer kendian ye sayang..

9 comments:

  1. sangat cun lah aunty!
    pandai peej dan nOy gubah
    tabik! tabik!

    Ohhh..bOlehlah saya kOntek aunty nanti kalau nak Order hamper untuk event2 kat Opis saya
    ;)

    ReplyDelete
  2. mesti meriah kat uma ngan hampers :-)

    ReplyDelete
  3. Kak Nani yang keluar duit tu suami kak nani ke khairul, kalau suami kak nani nampak macam mudahlah pulok, dia orang ni serupa aje rupanya..ha ha..dalam family akak noy lain sikit rupanya ya..bukan main slim lagi..
    yatie dah lari topik pulak ha ha ha

    ReplyDelete
  4. aunty,

    kalu saya nak beli tart yg aunty tunjuk dlm blog nie leh tak... nak gak rase kesedapan nyer...kalu x nak dtg umah aunty makan.hahahaha.. aunty... cantik2 hasil kerja tgn anak beranak buat hamper... cantik sgt... saya slalu nampak hamper... tp x secantik yg family aunty buat... walaupun dorg cam sosial2 gitu.. tp dorg ada kemahiran yg bagus... ape2 pon aunty... sker bace blog aunty ngan peej... keep up the good story... muah2 ur blog...

    ~silent reader~
    ~malawati~

    ReplyDelete
  5. salam kak nani..
    cantik2 hamper kak nani...
    mmg kena kreatif...
    kalau sayalah...
    balutjer biasa2...

    ReplyDelete
  6. Salam Auntie


    kalau kreatif , macam macam boleh buat , kan ...


    Selamat Hari Raya Auntie.

    Hari ni last kerja. Isnin balik Kota Bharu

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum.

    hi, auntie apa khabar?
    maaf bertanya.
    auntie beli bakul yang pic ke-3 dari bawah sekali tu dimana ye? saya suka sangat tengok bakul tu. perancangan nak pilih bakul warna cream tu untuk hantaran.
    semoga bisnes auntie akan berkembang maju. insya Allah, kalau ada kesempatan boleh calling-calling auntie untuk order hamper.
    boleh tak? hihi.

    ReplyDelete
  8. hobi yang mendatangkan hasil lumayan...

    sekurang kurangnya terisi jugak masa kan aunty ;p

    ReplyDelete
  9. bonda : TQ. boleh lah email aunty kalau nak order nanti.

    Intan : Bersepah2 umah penuh dgn hamper tapi dah habis dah ari nih di collect..lega sikit.

    NB : Oh..yg keluar modal nya en husband. Anak2 kak nani ada empat kan, dua gemok dan dua kurus. hehehe

    malawati : Tahun nih, aunty tak jual tart nenas tuh, tapi plan for next year.
    TQ for liking my writing..he he he

    Rahmah : Alah, biasa2 jer hampeer2 tuh..bungkus jer dgn kain net

    pB : Selamat Hari Raya yea dan selamat pulang ker kampung.

    syahira : Nak bakul buat hantaran, bakul2 ni kat Nilai 3..
    Kalau nak order boleh lah email2 nanti, calling2 aunty dah x leh dengar he he he

    sayangsayangibu : Boleh tahanlah untung buat hampers nih..
    pada duduk tak de hasil..he he he

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...