THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Thursday, September 16, 2010

My First Attempt

Tak tahu apa nak masak utk dimakan pada Raya keenam,
Aunty jengok2 kat freezer dan fridge,

Kat freezer, ada ikan tenggiri, sotong, udang, ayam dan tulang
Dalam fridge ada sayur mayur lagi
Semua di beli oleh uncle masa nak sambut HRaya

Teringin nak makan Laksa Johor
Nak tnnggu rumah terbuka ada ker laksa johor?

Aunty check lagi, ada tak bahan2 lain yg perlu
spt ikan kering kurau, udang kering, rempah kari,
santan, serai, lengkuas dan dll.

Kira nya semua bahan utk buat kuah ada...
He he he..kelentang keluntung lah aunty kat dapur..

Alhamdulillah...Siap Kuahnya

Masa utk menghiris timun, limau, bawang,
aunty pakai kacang panjang sebab taugeh tak de
Emm...daun selasih pun tak de
Lobak assin pun tak de
So altogether 3 perkara tak de
Nak gerak/kejut uncle dari tidur
nak suh beli dia pulak tak berapa sihat
berjangkit demam dan selsema dari aunty
Tak perlah, apa saja yang ada, bukan nak jamu
siapa2..anak branak jer yg nak makan.

Power lah pulak rasa nya..
although this is my first attempt

Uncle bagi thumps up dan kata
kuah aunty lebih power dari Laksa Shack di JJ
TQ to mr google

Peeja spt biasa, menggeleng2kan kepala
dan mata berpusing2, menandakan sedap

Noy, kesian dia tak dpt rasa apa2
kesedapan hanya utk
kenyang kata nya sebab dia demam

So aunty dah boleh buat Laksa Johor if anybody
wish to come to my home of coz with appointment lah
Ia perlu masa nak masak kann..bukan boleh petik jari
terus siap..

Kuah yang Pekat

Sebungkus Speggetti

Sambal Belacan

Clockwise :
Hirisan Kacang panjang, timun, limau nipis dan bawang

So happy to cook if it turns out well and delicious...

22 comments:

  1. wahh rasa nak masak jugak laaa..x pernah masak laksa johor ni, tau makan jer........share resepi boleh?
    (nak masak biar sedap mcm ni jugak!)

    ReplyDelete
  2. salam kak nani...
    bila seorang ibu masak untuk ahli keluarganya dengan penuh kasih sayang... sure semuanya akan sedap walaupun kurang bahan...
    tapi knowing kak nani...
    kalau masak apapun memang sedap lah...
    baca entry tentang raya hari tu pun dah boleh terliur...

    ReplyDelete
  3. raya pertama aritu dpt mkn laksa johor for the first time kt umah duta.. pergghh!! setapp rupanye! ni tgk anty nye, teringat2 la pulokk tp xreti nk buat :-(

    ReplyDelete
  4. Slm untie,kagum sy dgn untie,even kurang sehat tapi masih gigih masak utk keluarga... Sy doakan untie sihat selalu & rajin2 update blog ye... Coz sy setiap hari jenguk blog pija & untie...heeee

    ReplyDelete
  5. SALAM,
    LF MEMANG SUKA SANGAT LAKSA JOHOR NI. TAK PERNAH CUBA DI RUMAH. BELANJANYA MAHAL SIKIT DRPD MEE BIASA TETAPI SEDAP. TENGOK GAMBAR TU, MELELEH AIR LIUR NI. KALAU DEKAT TEMPAT LF, MEMANG LF DATANG.

    ReplyDelete
  6. ni kena pergi open house auntie nih.....nampak sedap kuah yg pekat tuh

    ReplyDelete
  7. salam kak nani..laksa johor..memang saya suka..sedap..tapi baru sekali cuba buat sendiri..share resepi..tq..kak..

    ReplyDelete
  8. Salam pn Nani,
    terlioq oghang peghelih tengok sbb saya memang penggemar segala jenis mee.
    Kalau diperturunkan resipi kan best,boleh makcik try.
    Have a nice M'sia day,always.

    ReplyDelete
  9. Wah...looks delicious Kak Nani.
    Saya baru aje masak laksa johor pada Raya ke-5 hari tuh kat BP sbb semua nak makan laksa johor... alhamdulillah semua bahan cukup, resipi keluarga turun temurun, 4 thumbs up lagi gitew...hehe
    Nanti nak tunggu rombongan anak2 Abg Bur datang nak makan laksa johor special Aunty Bad dia...;D

    ReplyDelete
  10. air tangan seorang ibu kan?

    selalu menjadi
    dan air tangan ibulah yang paling sedap... ;p

    ReplyDelete
  11. suka makan laksa johor, tapi tak pernah masak laksa johor, tengok percubaan pertama auntie menjadi, membuak-buak pulak semangat nak mencoba...

    kena tanya encik google juga nampaknya ni..

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum auntie.

    sy sedang kembung perut ni.
    masuk angin agaknya. dah ku tepuk-tepuk tak jalan. disapu minyak angin pun tak jalan. hu2x

    auntie,
    thumbs up laksa jhr tu.
    presentation selalu menarik!
    mesti sedap ni. he2x

    ReplyDelete
  13. terliur nyer mimie tengok laksa johor..taun ni mak mertua tak sempat buat untuk raya..mie pun dah 2 taun tak buat masa raya...ni rasa nak buat lak bile tengok auntie masak...yummyyy

    ReplyDelete
  14. rajin nyer aunty wat laksa..kan rumit ckit nak wat kuah tuh..trbayang² lak laksa johor emak kat kampg..telan air liur jela...

    ReplyDelete
  15. Saya pun nak cuba buat ahad niiiiii

    ReplyDelete
  16. wahh!best laa aunty!laksa johor is my favorite!terbaekk!

    takyah tunggu nak mkn kat laksa shack..tak best pun..msk sendiri lbh puas hati dan berbaloi kan!

    ReplyDelete
  17. Ya Allah sedapnya tengok laksa johor auntie. kalau saya mmg ambik sambal belacan & taugeh bnyk2. rangup. krup2! ^_^

    ReplyDelete
  18. Kuah tu nampak sedap...
    Terliur le plak rasanya...

    ReplyDelete
  19. hani : Cuba lah, boleh google jer resepi nih, tapi aunty punya tak buh mak nenek jintan mintan..aunty tak suka nanti rasanya pelik

    Rahmah : Wsalam. Akak tahu rahsia masakkan, yang sebenar nya biar lama di atas dapur barulah masakkan jadi mesra dan sedap dimakan.

    Che sue : Oh tak pernah makan ker sebelum nih, dah makan tuh, cuba2 lah buat pulak sendiri..he he he

    linda : Wsalam. Oh linda perasan yea yg aunty tak sihat. memang aunty tak sihat tapi bila nak makan terpaksa juga ke dapur, entah lah bila saja aunty boleh bersara dari masak memasak nih!.

    LF : Wsalam. LF teringin ker, tak per keluar belanja nanti isteri boleh cuba masak..he he he

    ReplyDelete
  20. yatie : Aunty tak buat open house dah dua tahun sejak sakit.

    kak erna: Wsalam. Adui! nak share resepi, InshaAllah akan di usahakan

    mokjadeandell : Wsalam, emmm..malulah nak share resepi mr google..tapi yang saya google nih memang sedap.
    nanti saya cuba scan dan publishkan..InshaAllah..

    ReplyDelete
  21. Kak Ungku : Anak2 Bur nak serang BP bila? Emm..selamat menyambut kedatangan mereka dgn laksa special turun menurun Betty.

    sayang2ibu : Selagi ada allah bagi kudarat utk masak, aunty InshaAllah masak utk keluarga.

    Pnut : Tanya jgn tak tanya, mr google sure tak punahkan harapan. he he he

    cik syahira : Wsalam. Lah!, pasal senak perut pulak, silap makan atau tak makan, masuk angin lah tuh..

    shuweet : Masaklah, Laksa Johor memang tak mengecewakan bila makan..sedapppp..

    Zara : Jgn telan air liur jer, masaklah..he he he

    Kak Ezza : Selamat memasak..

    doll : Emm..tempat lain tak de laksa johor tuh yang aunty selalu makan kat shack, tapi bila dah reti ni..masak sendiri lah best lagi

    Hazel : Emm...sedapkan laksa johor..memang terbaekkk..

    kuasai minda : Memang best dan sedap

    ReplyDelete
  22. sedapnyer auntie....dah la kita suke sgt laksa johor..

    bila la aura rajin nak try masak nak mai nih?.. ;(

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...