Followers

Wednesday, September 1, 2010

Cuti Merdeka Nak Buat Apa??

Aunty tanya Khairul cuti Merdeka nak buat aper?
Memang dia tak sempat balik ke Melaka jengok
isteri dia lah sebab cuti satu hari jer kann!

Jom kita cat dinding depan Mama! kata Khairul
Emm..boleh juga..dinding tuh pun dah berlumut
Tak per ke..panas tau, jangan kau buka puasa
pulak bila dah penat nanti..

Ishhh...mama nih, macam lah Khairul tak pernah
buat time bulan puasa..
Kan sememangnya Khairul tiap2 tahun mengecat rumah

Emm..kau nak start kul berapa..
Pagi lah mama..tak panas sangat..
Okay lah..

Pagi aper dah kul sebelas baru nak start..
Gi hardware beli cat dua tong,
peralatan lain2 memang dah ada
Keluarkan dari kabinet..by the time dia nak start
mata hari dah tinggi atas kepala..
Nasib baik cuaca tak berapa terik sangat


Dinding pagar sebelah kanan yg dah berlumut2..

Dinding pagar sebelah kiri juga dah berlumut

Dah sambil2 ambil gambar..
Aunty terus ke depan luar rumah,
snap lah gambar2 pokok2 bunga
yg aunty tanam, buat hobby pagi2
Antara kul 9:30 pagi hingga lah 10:30 pagi
Aunty menghabiskan masa trim2 pokok2
kat dalam dan luar rumah..

Ini pokok bunga melor kanan
dan yang kiri tuh
pokok apa tah,
macam ekor Hannan daun dia..lembut..

Daun kaduk buat ulam dan species lidah buaya

Daun pandan utk buat bubur dan lengkong/agar2

Pokok daun kunyit buat masakkan dan cekodok gandum

Daun kari..
Daun limau perut

Ini lah space yg ada kat luar pagar aunty..
He he he..tanah kerajaan tiga segi
belakang tanaman nih
ada garbage compartment


Emm..nanti2 aunty nak snap gambar2 pokok2 bunga yg lain2
Buat kenangan dalam blog..
Kalau di kira ada 30++ pasu..
tapi aunty tak tahu nama2 pokok2 tuh
Aunty kalau pergi nursery memang
sebulan sekali, gi beli baja dan racun serangga.
kalau ada pokok baru sampai,
aunty berkenan..terus sambar
sampai uncle kata jangan sampai kena
junjung pokok2 tuh dah ler..sebab dah penuh
tak de space nak letak..

Tu baru rumah intermediate
kalau lah aunty dapat rumah corner,
agak nya pokok pisang, pokok betik,
tah macam2 pokok lagi boleh di tanam..
Jiwa kampung betul aunty kann???..
tapi aunty tak suka pula nak bela
itik dan ayam..he he he

Alhamdulillah, Khairul siap kul 7:00 mlm
sempat lah cuci lantai sebelum berbuka..

Thank You my son..
Baru lah feeling Hari Raya
Dinding pagar dah putih bersih..

7 comments:

  1. pija ada amik pic pokok2 mama. dua bln lepas kot. tp tak tepek2 lagi kat blog. sebab banyakkkkkkkkkk sangat. malas betul. haha

    ReplyDelete
  2. Salam ziarah ibu peej
    tembok rumah saya pun dah lebih kulat dari cat...tapi apakan daya saya tak punya lelaki bernama Khairul.

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum auntie.

    good morning.
    untung ada anak lelaki. boleh minta tolong cat-cat kan rumah. adik beradik saya dua-dua perempuan. kesian mama. bising dia nak mengecat, tak ada siapa nak tolong. hari raya ni insya Allah tiada aral rombongan merisik nak datang. lagi la dia kelam kabut mengemas rumah. hu2x..

    abah pula steady je tengok tv. T_T

    ReplyDelete
  4. nama pokok yang mcm ekor kucing hanna tu orang putih panggil DILL..boleh guna untuk perapan ayam panggang or daging panggang..

    ReplyDelete
  5. Kak Nani,
    Rajin sungguh bercucuk tanam. Subur betul pokok2 Kak Nani. Saya kalau berkebun ni, tahap kemalasan adalah tinggi :)

    ReplyDelete
  6. rajin aunty
    suka tengok pokok2 yg cantik dan subur hijau saujana
    sya tak sempat nak menanam apa apa lagi, perancangan dah ada, perlaksanaan tak do.

    ReplyDelete
  7. Peej : Okay kalau dah snap tak yah lah mama susah2 please save in my PC
    he he he

    Mokjadeandell : Wsalam, Kejap jer, setakat tembok dan dinding pagar boleh sendiri atau dpt pertolongan dari anak2 yg ada...

    cik syahira : Wsalam, eh eh dah ada nak dtg merisek..Alhamdulillah..kata kat bakal tunang tak yah tunang lama2 setahun jer utk kumpul duit.
    Anyway congratulation..

    Nenek : Tulah, selalu aunty tengok dlm TV program masakkan, daun tuh di gunakan tapi aunty tak sure betul ker daun yg sama sebab tak de bau aper2 pun..
    Anyway thank you..

    Nor : Subur sebab baja, memang aunty rajin bela pokok2 bunga..

    sayangsayangibu : Tak per slow2 lah,kalau dah ada perancangan tentu sekali nanti boleh di laksanakan kemudian..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...