THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Sunday, August 29, 2010

Tolong Mak Buat Biskut Raya

Hu hu hu hu..

Tiba2 aunty teringat masa aunty kecik2..
Tolong arwah mak buat biskut..

Aunty teringat dapur yg di gunakan dulu2
Dapur berjenama Butterfly..
Selalu aunty kena tukar sumbu..bila api dah kurang/kecik


selalu juga aunty kena tambah minyak tanah dalam balang
Tak pernah aunty merungut kalau kena buat kerja2 tuh
sebab aunty memang suka...
Bau minyak tanah..he he he

Bila sudah selesai setiap masakkan,
selalu nya aunty lah yg membersihkan
percikkan sisa2 masakkan
kat dapur ini..he he he
Kat tengah2 tuh botol yg mesti di isi dengan
minyak tanah
Yang nih pulak, oven setiap kali bila buat biskut raya..
Jenama Butterfly juga

Aunty suka tolong arwah mak buat biskut..

Aunty cuma pandai terap2 dgn acuan jer
bila arwah mak dah siapkan adunan..

Emm..arwah mak selalu buat biskut
Samperit, kulit limau sankist, bangkit,
biskut dam, sugee dan biskut kelapa..
Kalau gorengan..bebola bijan, kuih gunting dan
kuih goyang
Kek selalu nya mak tempah, kek kukus buah2an
kek marble dan bahulu..

Semua tuh ada lah hidangan biskut di atas meja
suatu ketika dulu


Masih ada ker lagi dapur dan oven nih sekarang?
Merata2 di luar bandar pun dah pakai gas,
mana nya ada orang pakai minyak tanah lagi kan??

Barangan lama yg aunty teringat
Emm...pelita nyonya buat lampu tidur..
Kat kampung aunty dah tak de jual..



Pam nyamok..sebelum tidur..
Juga dah tak da


Kenangan manis..

24 comments:

  1. rumah saya masih ada oven butterfly tu. tiap2 tahun mesti guna kalau buat kuih. huhu.

    ReplyDelete
  2. Nostalgia sunggoh lihat segala peralatan dahulu kala.Makcik pun membesar dengan benda benda itu.Terkenang masa lalu.

    ReplyDelete
  3. hehhe..i used to see my mom masak guna dapur minyak tanah tu anty time kekecik! even time tu dah ada dapur gas, tapi dia suka pakai dapur minyak tanah tu jugak utk masak big-big portion like rendang utk raya..

    suka time nk pam minyak tanah ke dlm botol kaca tu..hehehe!

    hmm tah kemana dah dapur tu pegi..?kenangan~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah yg aunty teringat, kena pam mintak tanah dlm botol..
      best sangat2..

      Delete
  4. kak nani...
    semua barang2 tu saya guna masa saya kecik-kecik dulu....
    kenangan manis betul....
    yang saya ingat dapur minyak tanah tu.. kalau salah sumbu... berjelaga... habis muka....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul lah..salah pasang..legam periok berjelaga

      Delete
  5. kak nani, ari tu yatie pergi kedai cina di Melaka tu, ada lagi oven butterfly dengan yang oven bulat tu. Tapi oven bulat tu guna letrik. Pam nyamuk tu rasanya dah tak adakan? Tak pernah jumpa lagi pun..

    ReplyDelete
  6. aunty, sya sempat jugak dengan dapur dan oven hitam tu
    pum nyamuk tak perasan pulak
    antik tui.. ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh! sempat gek pakai dapur tuh yea..
      Good experience kann..dapur minyak tanah..he he he

      Delete
  7. nak mengalir airmata tengok dapur minyah tanah tu...kenangan sangat2 masa kecik2 guna dengan mak tapi periuk kena sental selalu dgn berus besi.
    Oven tu mak mentua masih guna utk buat kuih raya ter-sedap di dunia..sampai orang Singapore datang semua kata "patut la kuih raya makcik nah sedap sangat sebab pakai oven tradisional!!"

    -orang jb-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul lah periuk kena sental dgn berus besi..he he he
      part sental periok aunty lari bila mak suruh..

      Delete
  8. assalamualaikum auntie.

    good morning.
    rasa bertuah sangat sebab masa kecik-kecik pernah tengok semua barang-barang yang auntie tunjuk tu.

    at least, ada sentimental value di situ. winks.

    saya paling suka pelita nyonya tu. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam..oh sempat yea rasa dapur mintal tanah..betullah memang value added kalau dpt rasa peningkatan dan menjadi sejarah dlm hidupan diri.

      Delete
  9. barang antik!
    jemput la datang ke blog saya www.jendilacraft.blogspot.com

    ada menjual tikar mengkuang... tikar kelarai/kerawang sangat la cantek. kalau sayang nak pakai, tikar ni bleh dibuat hiasan dinding.

    jarang kan org pakai tikar sekarang, tukang anyam pun dah makin berkurang...

    dijamin harga berpatutan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aunty dah ziarah blog jual tikar, tapi buat ketika ni belum lagi nak beli..terima kasih.

      Delete
  10. auntie...teringat zaman ai kecik dulu. benda2 ni sume still ada lg masa tu. x sangka auntie pon suka bau minyak 'api' tu. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu suka minyak api sekarang suka bau minyak petrol..khayallll!

      Delete
  11. untie, pam nyamuk tu kt tak pernah jumpa..yg lain, arwah opah kt dulu, ader.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehehe pam nyamok tu jarang org guna, selalunya org pakai ubat nyamok lingkar

      Delete
  12. still ada lagi. mak masuk kelas masakan kat kampung, so dia wakafkan la oven tu kat sana.
    ^^

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...