THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Wednesday, August 25, 2010

Suara Hati Suci

Kata suara hati selepas solat

Sejadah mu..
Tidak semahal permadani persian di ruang tamu mu..

Telekong mu..
Tidak semahal semeter kain yg di buat baju oleh mu..

Wangian minyak Atar mu...
Tidak semahal minyak wangian jenama mu

Ohh!!! Ramadhan banyak memberi erti
dlm ibadah buat ku tahun ini..
Suara hati yg suci timbul..

Keinsafan..

Tanya diri sendiri..

Emm..permaidani persian sampai ribuan ringgit
di ruang tamu utk orang tengok
Sejadah ku tak sampai RM 100

Telekong paling mahal pun RM300
itu pun di pakai bila sembahyang berjemaah..
Terawih, Hari raya dan lain2..
kerana ada orang tengok..

Wangian Atar ku hanya RM10
paling mahal RM30 ringgit
sedangkan wangian minyak wangi
berjenamaku mencecah RM500

Bila bersolat di rumah dalam bilik
Aku sangka, aku sudah pun menjaga
kebersihan sejadah ku, kecantikkan telekongku
dan wangian ku..

rupa nya aku lupa..
aku masih tidak dalam pakaian yg
terbaik dlm solat ku...
jika di bandingkan keadaan harian ku..

Emm....sedih dan insaf..

Kembali menghadap Allah
hanya dengan 7 lapis kain kapas
Kapas, Kapur Barus dan celak


Ya..Allah
Terima lah Ibadah ku dan Solat ku

Berilah aku suara hati yg suci itu lagi
supaya dapat aku perbaiki diri ku..


ALLAH HU AKBAR

12 comments:

  1. Salam Auntie.. Nicely said dan sangat menginsafkan jiwa bile baca post auntie ni. Thanx a lot for the wake up call. Semoga auntie get well soon dan di kurniakan kesihatan agar dapat memperbanyakkan beribadah. insya allah..

    P/S : Selalu baca blog auntie, this is 1st time saya tinggal komen. Anyway saya senior Peeja masa kat MRSM dulu, now staying in Kuwait. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam.

      senior peeja di MRSM? Nice hearing frm you though, How come you are in Kuwait..Anyway..take good care di perantauan yea..

      Delete
  2. .....kerdilnya diri ini di sisi mu ya Allah...

    ReplyDelete
  3. Salam aunty..

    entry kali ni sangat menginsafkan.. juga mengingatkan.. byk kali sangat kita lupa...

    urm, salam ramadhan ya aunty =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam, kalau tak de suara hati bertahun2 aunty tak perasan, tapi Alhamdulillah it a wake up call from Allah, no more new and expensive collections. No moreeeee...

      Delete
  4. betul apa yg aunty post di en3 nih
    terkedu...
    kenapa sya tak perasan semua ni ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aunty pun tak perasan kalau tak kerana Bulan Ramadhan yg mulia dan suara hati itu.

      Delete
  5. bait2 tulisan tuk saya renungkan jua..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...