Followers

Thursday, August 5, 2010

Episod 71 - Kunjungan Ipar Duai

Imbasan episod 70

Malam tu, mat panggil uncle balik dari pejabat nya..
Bila uncle balik..aunty dan mat pun bercerita apa yang
telah berlaku..Tapi uncle nih, perangai dia pelik..
terlalu cool.. takut ke?, cemas ke?, risau ke?,
tak ada reaksi langsung dari nya
Aunty sendiri tak faham..perasaan nya ketika tu

Dia cuma kata..tak per lah..nanti dia talipon Abah dia utk datang
dan tengok2 kan rumah..

Aunty pun okay jer dengan cadangan nya..

So weekend tuh, bukan saja abah mertua yg datang
tapi di kunjungi olih ipar duai dan anak2 mereka

Entah apa yg mereka buat dan ikhtiar..
untuk rumah tu..
Aunty tak ingat lah pulak..

tapi yang pasti, memang seronok aunty minggu tuh..
Macam kenduri pulak rasa nya..
itu lah pertama kali nya,
ipar duai aunty berkunjung dan berkumpul ramai2
dirumah aunty sejak aunty berkahwin


Gambar kat atas nih,
ada kangaroo skin kat dinding..
uncle beli pada tahun 1973, masa dia belajar di Melbourne,
tapi sekarang dah tak ada..habis di makan zaman.. koyak
Topi2 tuh masih ada lagi sampai sekarang..he he he



Gambar ni pula, pinggan kaca bunga kangkong dan Noritake set
Bapa mertua aunty tak reti makan nasi berpingan yg leper..
tak puas makan kata nya..sebab tak boleh kaup nasi tak de tengkok..he he he
so aunty belilah pinggan bertengkok tuh..
sampai sekarang ada lagi 12 biji dalam kabinet.


Bila ramai2 tu, tak ada pula apa2 gangguan
dgn benda2 pelik ..

Ayah mertua aunty bagi kami sebilah pedang
yang siap ada sarung nya tapi dah berkarat
dari keturunan keluarga mereka..
pedang yg konon nya boleh di gunakan
untuk perlindungan diri dan keluarga
jika ada apa2 berlaku..at least ada lah
senjata dalam rumah..kata nya..

so..aman lah rumah tu, buat seketika..

kalau ada gangguan pun, hanya bunyi
ketukkan tingkap dan pintu saja

tapi semangat uncle dan aunty pula berubah
jadi berani, bila ada pedang tu..pernah satu malam..
Tingkap kami di ketuk2..tanpa henti..
malam tuh..anak2 dah tidur..
aunty dan uncle sedang tonton video
diruang rehat yang tidak berlampu..dalam gelap
so uncle berbisik di telinga aunty yg dia
nak ambil pedang tu, didalam bilik tidur utama
Pedang tuh di sandarkan di dinding sebelah
kami..dan kami teruskan sambung nonton video

Emm....tingkap di ketuk lagi..
uncle bingkas terus capai pedang dan meluru
keluar rumah..konon nak mengejar kalau ada
siapa yg mengganggu tengah2 malam..
Uncle pusing keliling rumah sambil memengang pedang
tapi memang tak ada siapa2..
kami kunci pintu dan terus faham..
memang masih ada gangguan pelik lagi..
bukan kerja manusia tapi..jin2 yg berkeliaran
di dalam kem..

emm...sejak tu, aunty buat tak reti jer anak beranak..
tapi yang pasti..dan masih aunty ingat..
aunty selalu keguguran..rasa nya ada tiga kali..
tapi kandungan awal..8 ke 10 minggu..
pernah juga aunty warded di hospital besar PD..
hanya satu malam saja..aunty minta keluar, sebab
sangat ngeri dan menakutkan bila ada perempuan
mat salleh (tourist) terjerit2 pada malam tu..
dengar cerita dari nurse2 yg berkerja malam tuh
dia kena rasuk, sebab mandi malam2 di laut..
memang pelik lah..org putih memang suka bermandi2
di laut tengah2 malam..

Bila aunty keluar dari wad, rumah aunty di kunjungi olih
olih jiran2 berdekatan..

Sempat dia bercerita yg kem tempat kami duduk..
malah di mana2 saja kalau ada laut..
memang keras..kata nya

Experience dia lagi lah takut..
tiap2 pagi bila suami dia pergi kerja..
memang dia tak pernah hantar suami ke kereta
hanya bersalaman dalam bilik dan dia akan
belingkar di katil sambung tidur..
tapi ada satu pagi..dia terjaga bila tangan dia tersentuh
ada tubuh badan di sebelah dia..pasti lah bukan suami dia
pelan2 dia gerakkan tangan dia..sekali terpegang muka
yang berjanggut panjang..apa lagi..menjerit2 menangis
tanpa menoleh..dia terus lari keluar rumah, menuju ke
rumah yg berdekatan kat situ..walaupun masih lagi dengan
pakaian baju tidur..

MashaAllah..pagi2 siang hari pun ada gangguan??
memang lah takut..

Semua yg duduk dalam kem PD tuh, memang pernah kot
di ganggu, tapi kami harungi jer..sebab no choice ketika tu.
mana2 rumah quarters kat situ, pun pasti ada gangguan..

emm...jom bercerita pasal tempat kerja uncle pulak..
tapi dah pukul 12:05 pagi, aunty rasa takut lah pulak
sebab uncle tak ada ni..dia pegi directors meeting
tiap2 malam rabu..dari kul 9:30 mlm sampai 2:00 pagi
sebab sambung pergi mengeteh dan mengopi..
aunty dah biasa dengan keadaan gini..
Anak aunty yg pertama kat atas..
sorry lah..aunty nak end this entry..
nanti sambung esok lah..InshaAllah..

akan sambung

9 comments:

  1. kadang memang gitukan aunty, kita buat tak tahu je, nanti benda tu pun bosan, sbb tak dilayan.. ;p

    aunty, ada kawan sya dia pernah kena ganggu dengan benda tu, lepas tu dia kata dah berhari hari asyik kena je, suatu hari dia dah geram dia libas libas sejadah macam menghalaulah, sambil mulut dia marah marah, lepas tu tak pernah lagi kena ganggu.

    nampak macam kelakar kan? tp itulah yang jadi.

    ReplyDelete
  2. salam auntie, please continue...

    pls jumpa dr beritau ubat tu give u side effect..

    ReplyDelete
  3. huh seram2 ...aunty dah sihat alhamdulillah

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum auntie.

    apa khabar? luckily sy baca cerita ni disiang hari. if not mau seram-seram sejuk juga ni.

    maaf nak bertanya, auntie jadi surirumah ke masa berkahwin dengan uncle? susah juga ye if asyik pindah-pindah. nak stick pada satu job je pun tak boleh.. tp, itu lah namanya pengorbanan isteri pada suami dan anak-anak. he2x

    ReplyDelete
  5. Salam Kak Nani...kalau Badar mau pengsan tengok lembaga berjanggut tidur kat sebelah....eee seram. Badar baca blog Kak Nani waktu siang aje...hehehe, tak taulah bila baca malam atau awal pagi, lain macamlah...heeeeeeee seram!

    Take care Kak Nani....

    ReplyDelete
  6. huh! memang menakutkan ..apa yang berlaku pd kwn aunty tu ...

    (terbayangkan uncle ala-ala samurai mengelilingi rumah dengan pedang nyer itu sambil berjalan pelan2 mencari si mangsa.. hahahah)dapat bayangkan ???... huhuuhu

    ReplyDelete
  7. Salaam auntie, saya & family pernah tinggal kat pd jugak back in 1992. Kitorang duduk kat quarters atas bukit, dekat kubur-kubur askar tu. Ayah saya kerja di JLJ, SiRusa. :)

    Nasib baik, alhamdulillah takda yang pelik-pelik masa tu. or maybe i was too little, tak perasan

    ReplyDelete
  8. wah akhirnya... punyalah lama saya tunggu sambungan citer auntie...
    jenguk2 takde update jenguk2 takde update... frust manjang....
    gud to hear you r feeling better...
    arap2 makin sihat n makin byk citer kenangan dulu2 boleh share yea.... :)

    ReplyDelete
  9. salam Auntie, finally i finished reading all your entries on HISTORY :-), lucky tomorrow (this morning) is public holiday, i can sleep all day after this hehe. your entries inspired me. maybe we live our youth days in different era, but the tips of relationships are timeless and still relevant until today...would love to read more about your experience being an armywife...i wish u a good health and happy time with loved ones.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...