THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Sunday, August 15, 2010

Bangun Sahur

Malam semalam aunty bangun kul 4:10 pagi
tambah lauk utk bersahur..

Semua tidur nyenyak..
Dengan aircond 2.o horsepower
membuatkan kesejukkan yg nyaman..
Kat Living Hall..

Masing2 cari port masing2..utk tidur
siap bantal kepala dan bantal peluk,
comforters alas lantai dan selimut.

Memang macam nih...
Kami setiap tahun..
Sebab senang nak bangun sahur..
Lepas sahur barulah masing2 masuk bilik..

Air miniman mestilah Teh O
Satu Jug Plastic Besar
Sebab aunty memang suruh
mereka habis kan..
supaya tekak tak mudah kering
keesokkan hari..InshaAllah

Bila aunty gerakkan uncle..
Tugas beralih pada uncle pula
untuk gerakkan anak2 utk bersahur..

Sambil makan tuh..
Ada yg masih muka mengantuk..
Mata pejam2 celek
sambil menguyah makananan...
He he he

Noy bertanya dengan aunty..

Noy : Mama Noy hairanlah...
macam mana mama boleh terjaga
utk siapkan sahur??
Sedangkan mama tak pakai jam loceng/alarm pun..

Aunty : Emm...itulah nama nya 'amanah' pada ibu2
dan sebagai isteri..
Bayangkan lah kalau mama tak di gerakkan
oleh Allah untuk siapkan sahur..

Kesemua satu keluarga akan berlapar..

Automatic mata mama akan terbuka dan terjaga..
Dulu2 masa mama macam kau orang,
belum kawin..
mama memang tak sedar..
tapi Atok Abah atau Mak Tok lah gerakkan
Mama dan Acu..
Kami tahu makan jer..

Itulah..bila dah jadi seorang isteri dan ibu
Kita dah jadi... peringkat yang lain..
Memegang amanah..untuk keluarga..

Dalam bulan puasa nih..
Ramai pula Arwah2 yg aunty
teringat dan terbayang..
Baik saudara yg terdekat atau
pun yang jauh..
Kesemua nya datang dalam fikiran..

Emm...aunty sedekahkan Alfatihah utk mereka
setiap kali bila aunty teringat..
Moga Allah pelihara dan tempat kan mereka
di tempat orang2 yang beriman.

Amin.

14 comments:

  1. a'ah la aunty. bila dah ada family automatic jadi mcm tu kan? lepas jer sahor perghhhhh...mata tiba2 berat tu yg terlelap sampai pagi

    ReplyDelete
  2. dat day auntie we all semua x bgn sahur even dah letak alarm kan x bgn jugak.sian kat my mum cam bersalah jek dia.then pgi td kol 4 my mum dah bgn hehe.kompom pas ni xkan terlajak dah sbb tiap thn mmg camtu mmg akan ada one day akan semua terlajak tdo hehe

    ReplyDelete
  3. kak nani, orang melayu panggil kuih tu kuih khoo juga, itu kuih baba nyonyakan? Khoo tu makna dia kura-kura. Orang melaka kalau kenduri selalu ada kuih tu. Dulu2kan kak nani masa kecik-kecik, ada kenduri kahwin kami gentel ramai2, letak warna traffic light, kuning, hijau, merah. Sedap kuih tu..

    ReplyDelete
  4. agree wit u aunty..mak saya pun otomatik akan bangun siap2 masak smua. kitorang bangun makan je. kdg2 rs bersalah juga x tolong mak masak..

    ReplyDelete
  5. salam untie...suka sgt baca blog untie...

    kali ni buat sy teringat sahur dan berbuka sama keluarga, dengan mak,abah dan adik2... dah 3 tahun x puasa dan raya kat msia...aduh rindu nyeee...

    ReplyDelete
  6. salam kak nani....
    sebab itulah pahala isteri mithali berganda-ganda...
    memang ibu adalah tiang mengukuhkan sesebuah rumah...

    ReplyDelete
  7. ha ahlah aunty...saya pun tgk mak sy pun mcm tu jugak...boleh bangun 4 pagi siapkan sarapan utk kami..saya?? jgn harap..bangun2 makanan dah tersedia...tp mostly kawan2 saya yg dah kahwin ckp, mmg benda ni automatically...macam yg aunty ckp..tgjawab/amanah sbg isteri

    ReplyDelete
  8. bangun sahur semua liat kan.. anak kecik saya yang 4 bulan lagi senang bangun sahur compare dengan apaknya.

    ReplyDelete
  9. betul auntie, bila dah berkeluarga memang terasa tanggungjawab dan amanah tu, saya ni balik kerja, penat cemana pun sediakan juga juadah kat family, sahur mmg tak masak, ehehe cuma panaskan lauk yang dah masak siang tadi je..

    ReplyDelete
  10. Tij : Tulah..aunty tak berani nak tidur balik lepas sahur..mesti buat subuh dulu..baru boleh bummm balik..takut terlepas kann..tapi yg sebenar nya tak di galakkan tidur lepas subuh..rezeki tak masuuuk.

    ReplyDelete
  11. fieza : A'ah..kalau terlajak mesti ibu2 rasa bersalah sebab satu keluarga tak dpt bersahur..setakat nih..aunty tak pernah lah pulak terlajak..takuit..

    NB : Masa akak tak de kencing manis, akak boleh bedal sampai 3 empat ketul kuih tuh, tapi sekarang 1/2 ketul jer takuit...pilihan sekarang ada kuih pedas..

    ReplyDelete
  12. marina : Memang masa aunty belum kawin dulu pun mcm tuh..kesian jer kat Mak tapi tetap tak tolong..bungkang tidur..he he he

    Mrs FHM : Kenapa x leh balik sampai 3 tahun?? Pengsan lah merindui keluarga macam tuh..Cubalah balik..

    Rahmah : Mudah2 an..

    Dari sudut : Memang amanah tuh..

    yatie : Kelakar lah Apak nya..kuat tido sngat suh dia mengaji sambil2 isteri masak..hehehe

    Pnut : Okay lah tuh, panaskan lauk pun okay aper..at least bangun lah juga..ada org terus makan kul 12mlm dah tak bangun utk bersahur..reason pasal besok nak kerja..

    ReplyDelete
  13. untie...kiter merantau ikut suami kerja di Madinah... balik tiap2 tahun cuma bukan masa puasa dgn raya lah...

    tahun ni insyaAllah sminggu slm raya nak blk...heppi nye...semoga Allah permudahkan...

    ReplyDelete
  14. hurrmm..memangkan untie, dah jadi mak ni, perasaan lain..amanah lebih berat tuk jd khalifah Dia..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...