THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Tuesday, July 20, 2010

Episod 70 - Gangguan Lagi

Imbasan episod 69

Rumah quarters di PD, selalu ada gangguan
bunyi tapak boot keliling rumah,
org berbasikal dan parking depan porch
tingkap dan pintu selalu di ketok2 dan bergegar2
tapi semua nih berlaku masa uncle tidak ada
di rumah, ketika uncle kerja lewat malam.

Bila aunty cerita, uncle kata gangguan dari
budak2 askar yg nakal.

So...satu hari aunty bertanya pada Mat Kancil (Batman)
uncle.

Aunty : Mat..kakak nak kau cerita sikit pasal rumah nih..
Kau kan dah lama kat PD, kau mesti tahu sikit sebanyak
pasal rumah nih..

Mat : Rumah nih, di buat store dah lama kak..dah bertahun2
tak de siapa duduk..

Aunty : Itu kakak tahu, tapi pasal bilik belakang yg kosong tuh
Kakak pelik, dinding2 dia penuh dengan contengan nombor dan
lukisan binatang yg pelik2..

Mat : Kakak tak usah tahu lah pasal tuh, tak de apa2..

Aunty : Mana boleh tak de apa2..mesti ada orang pakai bilik tuh
sebab bilik tuh kosong..masa akak datang pilih rumah ni dulu

Mat : Kalau saya beritahu, kakak jangan takut lah pulak..

Aunty : Pasal nak takut pulak..

Mat : Bilik tuh...yg sebenar nya, tempat budak2 gunakan utk
'menurun' nombor ekor dan tarik duit.

Aunty : Selalu ker dia orang buat benda tuh..

Mat : Tiap2 malam jumaat kak.

Aunty : Astaghfirullah....Mat...akak selalu dengar tapak kaki orang berjalan
keliling rumah..ada orang berbasikal, dah tuh sandarkan
basikal kat porch depan tuh.. akak takut lah..

Mat : Ye ker...kakak dengar semua tuh??

Aunty : Kau nih, kau ingat akak buat2 citer ke? akak takut tau..

Mat : Kakak, kami yg buat rounding malam2 tak di benarkan
memhampiri rumah2..hanya boleh di jalan raya sahaja..

Mat : Yg sebenar nya kak, semua quaters di Kem nih, memang
banyak gangguan, macam2 cerita yang Mat dengar..

Aunty : Abis nak buat macam mana Mat?

Mat : Akak banyakkan mengaji, sembahyang dan cuba lah
pagar rumah nih...

Mat : Saya boleh lah bantu datang sebelum maghrib,
mengaji tiap2 mlm dan duduk bilik belakang tuh,
sementara tuan balik dari kerja, kalau kakak takut sangat..

Aunty : Nanti akak tanya tuan dulu..kalau okey..kau duduk bilik
belakang tuh..

Aunty pun bertanyalah pada uncle tentang cadangan Mat utk duduk
di bilik belakang supaya dapat teman aunty.

Uncle tak suka ada orang lain di rumah nya..so the answer is no.

Jadi aunty pesan kat uncle jgn lah balik lewat2 lagi..memang nani
dan anak2 takut..

Pada suatu malam, uncle, aunty dan anak2 dah tidur..tiba2 aunty
terdengar anak aunty Khairul menjerit2 menangis..

Aunty berlari kebilik nya...dia menangis melalak2, berjurai2 air mata
sambil menunjuk kearah tingkap...

Aunty dukung dia lalu bawa dia ke bilik aunty.
Kejutkan uncle supaya, dukung anak2 lain dan bawa masuk bilik
aunty.

Kami tidur anak beranak sebilik malam tuh.

Aunty, tak bertanya Khairul apa yg di nampak pada malam tu
aunty hanya peluk dia sampai tertidur di sebelah aunty.

Keesokkan pagi nya, Khairul deman..mungkin terlalu takut dan
terkejut..

Aunty dan uncle tanya dia apa yang di nampak kat tingkap tu semalam..

Kata nya : Dia nampak kepala orang sebesar tingkap, pakai topi
ada kain kiri kanan yg menutupi pipi..muka dia penuh darah2

Aunty dapat bayangkan topi askar jepun dulu2, itu adalah
kepala hantu jepun yg dah kena pancung atau dah di bunuh olih
british masa perang dulu..

Gambar google utk contoh
Semenjak tuh, PG lah yg berani tidur di tepi tingkap, Peeja di tengah
dan Khairul di tepi dinding dekat pintu masuk.

Yang bagus nya tentang anak2 aunty, mereka memang tahu, aunty
tak kan benarkan mereka tidur di bilik aunty, melainkan kalau demam.
Cuma anak2 aunty minta pintu bilik mereka jangan di tutup
dan lampu bilik air biar terbuka.

Dengan kejadian tuh, baru lah uncle tahu..memang ada gangguan di
rumah tuh..

Semenjak tuh, uncle suruh Mat datang ke rumah meneman aunty
dan anak2 sebelum maghrib.

Emm..sekali lagi, kejadian yg gerun, berlaku, masa tuh nak masuk
waktu manghrib, pintu sliding door terbuka luas, belum di tutup oleh Mat,
aunty masa tu di ruang tamu, tengah suap anak2 makan malam.

Tiba2 kedengaran suara perempuan menangis mendayu2 tanpa henti..
bunyi yg amat dekat dan jelas.. Memang datang dari sliding door...
Ya Allah...suara perempuan tuh sungguh sayu dan menyeramkan..

Dengan pantas, aunty tarik tangan ketiga2 anak aunty dan lari ke dapur
terus ke sinki dapur, tujuan nak basuh tangan aunty dan mulut anak2 yg
masih sememeh dengan nasi. Tingkap dapur juga masa tuh belum di tutup

Emm...terlepas pinggan dari tangan aunty bila terserempak dengan dua
biji mata merah di tingkap tuh...

Aunty menjerit sambil menangis2 dan memeluk anak2 aunty..
masa yang sama aunty juga terdengar Mat kancil juga menjerit2
di luar rumah..macam bunyi kena pukul..

Aunty memanggil2 nama Mat berkali2...baru lah dia bersuara

Mat : Akak tak apa2 kak?

Aunty : Mat tadi...tadi...

Mat : Tak per kak, tak yah citer..saya tahu..sebab baru sekejap tadi saya
berlawan dengan sesuatu yg saya tak nampak..habis kaset2 tuan
berterabur kat luar tuh..

Sambil tuh, Mat selak T shirt dia nak tengok perut dia, rupa2 nya..
berbirat pecah darah perut Mat, macam kena libas dgn rotan.

Aunty : Mat, kau pergi panggil tuan, suruh dia balik sekarang juga..

Mat : Akak berani ker tinggal sorang dan anak2?

Aunty : Kau tutup semua tingkap2..sliding door, buka semua lampu,
luar dan dalam rumah, pasang TV tuh kuat2...
sementara tuh..akak duduk berkunci dalam bilik dengan anak2...

akan sambung..

32 comments:

  1. Aunty,serius takut saya baca cerita aunty ni.. isk isk.. macamana la ternampak pulak dua biji mata tu.. nampak ke whole face benda tu?

    ReplyDelete
  2. untie seramnya..larra baca time 145am bertambah tambah seram..

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum aunty...

    memang kat quarters PD tuh menyeramkan..dlu aunty sy pon dok kat sane..uma dia 2 tingkat n keliling uma pokok beso2...saya masa tuh br 4/5 thn gak..main sembunyi2 siang hari..saya cari 1 uma..tak jumpa sorang pon..lagi skali round br jumpa..da beso2 bila pikir balik..takkan la arwah tok mak saya pon main sembunyi2..arwah tok mak pon slalu dgr bunyi orang kawad tgh2 malam...

    tapi saya suka uma tuh time siang...petang2 kitorang mesti mandi kat pantai...best sgt...

    ReplyDelete
  4. izat kepongJuly 20, 2010

    wah ni lebih expose mistik dari cerita peeja...syabas auntie.

    ReplyDelete
  5. bertambah berdiri bulu roma sya....

    ReplyDelete
  6. salam aunty.

    huhu..sy baca citenye pn da rasa takut..xtau camne aunty leh bertahan...

    tp sian gak kat mat tu kn? berbirat bdn dia..baik ar mat tu kn aunty?

    ReplyDelete
  7. ishhhhhh meremang bulu roma saya baca cite aunty...

    teringat hantu kat ilham resort pd

    ReplyDelete
  8. AnonymousJuly 20, 2010

    Aunty- I baru saja ikuti blog Aunty ini. Aunty dah buat saya rasa takut pulak.

    Aunty, I'm begging you to pindah from that house. Please!

    Rafiah

    ReplyDelete
  9. woh best nih! lepas tu aunty??

    ReplyDelete
  10. seram nyer auntie..yang part Mat Kancil kena pukul tu, 'benda2' ni mmg blh physically touch kita ya auntie? saya tak sabar nak tahu cerita selanjutnya..

    ReplyDelete
  11. erkkk ..makin menyeramkan..... kesian kat anak Aunty , Khairul tu..mesti dia fobia kan ?

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum auntie,

    phew.. suspen disitu.
    kalau sy la, ada pasang mp3 alquran sampai pagi tiap-tiap malam buat peneman tidur. hu hu.

    ReplyDelete
  13. salam aunty.
    ternanti² sy episod seterusnye :)

    ReplyDelete
  14. kak Nani..bila bace citer kak Nani ni rasa mcm teruja nak dgr talk esk (21/7/10)kat tmpt keje saya (MMU)...Interfaith Talk- Exorcism & Black Magic - consisting of speakers from Buddha, Hindu, Christian and Islamic religion. Delivering their belief, teachings, understanding and perspectives.

    ReplyDelete
  15. salam aunty..sihat?seram baca n3 aunty tapi tak sabar nak tunggu sambungan nye....huhuh

    ReplyDelete
  16. kak nani..
    kalau bukan kak nani yang cerita, tak percaya jugak...
    macam2 kan.. kita tak nampak makhluk halus2 ni...
    Tegap jugak semangat kak nani nak terus tinggal disitu...

    ReplyDelete
  17. uih anty! dah rasa mcm citer antu dalam tv dah ni... for real? ok gerun sb my mum used to live kat kuarters gak like urs.. mcm bley bayang jee.. tapi sib baik my mum benda2 tu tak kaco teruk2, juz tepuk2 tingkap time dia basuh pinggan je..

    ReplyDelete
  18. Kak nani,
    siannya mat kancil tu ya, tapi tabik jugalah..dia boleh berlawan dan kuat. Hidup lagikah dia?

    ReplyDelete
  19. erk..takut betul baca..

    ReplyDelete
  20. rasanya PD mmg seram

    (HABISLAH MARAH ORG PD!)

    takutttttttttttttttnyehhhhhhh!

    ReplyDelete
  21. Adoiiii seramnya...pagi ni baru nak baca blog Kak Nani...tapi rasa seram sejuklah pulak baca entry yang ini dan sebelumnya. emmmm nampaknya kena tidurlah...hehehe sebab dah mula rasa takut, sebelum baca ni OK aje...
    heehehehe

    ReplyDelete
  22. alamak, cepat sambung auntie. nak tau kesudahannya. auntie ni mcm nak buat novel lak. ada episod2

    ReplyDelete
  23. so scary la auntie...tak sabar nak tunggu sambungan...

    ReplyDelete
  24. Budak lurpak: Nampak mata jer, muka tak de

    larra : Memang seram, masa aunty menaip citer tuh..pun masih seram

    Zara : Wsalam, memang kawasan kem tuh menyeramkan bila malam, tapi siang best sngat, cantik view dan kawasan memang penuh dengan pokok2 besar.

    ReplyDelete
  25. Intan : Memang seram, tapi ketika berlaku aunty amat takut

    izat kepong : Citer betul..TQ

    sayang2ibu : Takut yea..

    Che Dah : Wsalam, memang kesian kat Mat tuh, Dia lah Batman yg paling best, alim, baik dan ikhlas.

    ReplyDelete
  26. tata : Oh..pernah duduk kat Ilham resort..emm..tempat tuh memang berhantu dan banyak monyet/kera..

    Rafiah : Aunty duduk rumah tuh pada tahun 1984. Bukan nya sekarang, blog aunty menceritakan kisah2 silam aunty.

    Anna: Tunggu..next episod he he he

    ReplyDelete
  27. Dashiela : Entah lah aunty pun tak pasti, benda2 mcm tuh boleh physically hurt human tapi mlm tuh mat tuh memang kena belasah..

    kumichan : Memang anak aunty Khairul sampai sekarang boleh nampak atau dengar benda2 halus.

    cik syahira : he he he kelakar lah, peneman tido mp3? Masa tuh belum ada lagi..tapi ada hantu yg tak takut ayat2 suci tau..sebab ada juga hantu yg pekak..betul aunty x bohong..

    ReplyDelete
  28. Dreamlogic : Sabar yea..InshaAllah aunty sambung

    me,myself and I : Boleh saja attend utk tambah knowledge

    luvmum : Wsalam, sabar yea..sambungan nya nanti

    Rahmah : Alhamdulillah..ketika tuh, akak terus tinggal kat rumah tuh lagi..walaupun di usik dan digangguinya..

    ReplyDelete
  29. Cik Sue : Memang real citer tuh..

    NB : Memang tabik lah kat Mat, dia yg kuatkan semangat akak utk terus tinggal kat situ..

    lilylotus : Memang takut..ketika tuh

    ShadaJD : Yg banyak gangguan kat kem jer tempat lain2 tak tahu lah pulak aunty..

    Tengku : Penakut jugalah orang nya ye..he he he

    Liz rohaizat : Eh Eh Eh..kan blog aunty memang ber episod2...tak tahu ker??

    shuweet : Inshaallah..aunty sambung..

    ReplyDelete
  30. hehe.. tau auntie. saja je ngusik. hehehe.. kalau buku, leh terus sambung2 baca. tp sbb auntie publish sikit2, tu yg rasa lain. baru je ilang seram episod lps, dah seram balik episod baru. hehee

    ReplyDelete
  31. tak sabar nak tau next episod...
    go auntie... :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...