THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Monday, July 26, 2010

Cedera Utk Peringatan

Salam Sejahtera pada readers aunty
Ada yg rindu kat aunty menanyakan samaada
aunty sihat ker?
Terima kasih sebab care and bother to know
aunty's health condition..walaupun from anonymous
yg tak tinggalkan nama.
Orang macam aunty yg sentiasa dalam keadaan
sakit dan yg dah tua..bila ada org bertanya dan
concern...Ya Allah..memang gembira dan sayu..
Masih ada orang yg sayang..walaupun tidak
mengenali siapa di luar sana..

Aunty memang sakit, dari kepala sampai lah
hujung kaki...bisa2 seluruh badan..aunty banyak
baring di tilam dan banyak tidur..dah dua tiga
hari nih....hingga termimpi2

Okay..aunty nak mulakan cerita dari apa yg berlaku
hari ini sampai hari Jumaat, hari aunty pergi ker
hospital untuk checked up telinga i.e. my last entry
sebelum nih...I shall try to recall even though
aunty masih belum berapa sihat..tapi semangat
rindu kat semua kat luar sana, menguatkan jari2
aunty untuk menaip entry nih...

Emm..Aunty terjaga dari tidur hari nih pukul 9 lebih..
solat subuh yg terlepas..aunty masih di tilam, tak
bangun..badan dan kepala masih sakit2..so aunty
terlelap balik tanpa minum..tanpa makan...tanpa
insulin..of coz tanpa ubat2 aunty...tengok sofa..
tempat uncle selalu baring, dia tak der..
sunyi sepi..memang saperti biasalah sebab aunty
memang tak dapat mendengar sekeliling..
TV on..emm...biarlah TV tuh on, walaupun tak
tengok, tak dengar..sekurang2 nya aunty tahu
TV tuh tengok aunty..he he he

Aunty tertidur balik..tersedar lagi dalam pukul 12:45
tengah hari..memang kepala aunty tergeleng2..
bergoyang2..pandang sekeliling...uncle masih tak der
aunty menangis2..sebab haus sangat2..nak bangun
takut jatuh..aunty panggil uncle..
Dengan nada menangis2..

Aunty : Sayanggggggg mana you...nani haus...takut
nak bangun...kepala pusing2...
hu hu hu menangis tak berhenti2...

aunty panggil lagi uncle..berkali2 tapi tak der
jawapan..

Dalam hati aunty mana lah pergi uncle..
kereta ada di depan rumah..
Dengan berpautkan sofa..bangun dan pegang
dinding2 ke dining table, ternampak pisang
berangan, tinggal dua biji, so aunty makan
dah tuh dengan berpegang2 dinding juga
ke dapur buat buat satu mug Ipoh white coffee
ke depan balik.. Jap insulin, susun ubat2..(sembilan jenis)
Terus telan ubat2 tuh..

Aunty menangis sayu, mana kah uncle..
aunty di tinggalkan sorang2..

Kejap jer..uncle masuk dan terus peluk aunty..
Dia tunjukkan kepala nya yang benjol macam telur ayam

Aunty : Kenapa nih sayangggg...

Uncle : I terjatuhhh...ada minyak gamat??

Aunty terus peluk dia menangis2..

Aunty : Jgn lah macam nih..nani sakit, kalau you
juga sakit..macam maner..
Nani sangat2 memerlukan you..
Kita hanya ada berdua saja..anak2 bukan amik kisahhh...
Hu hu hu menangis..

Aunty terus kedapur, masih berpegang2 dinding untuk
amik ubat gamat..
Rupa2 nya..dari paras bontot sampai ler ke buku lali dia
berdarah..melecet..
sambil sapukan ubat gamat menggunakan facial cotton
aunty bertanya macam maner dia jatuh..

Rupa2 nya..contractor datang untuk repair bumbung
dia curious nak tengok kat maner bocor..so dia
panjat bumbung tuh..kan licin...dia tergelincir jatuh..

Ya Allah, nasib baik kepala tak bocor..kalau bocor...
ke hospital dan berjahitlah.

Aunty : Kenapa you memanjat?? You sendiri tak stable
Dah lupa ker?? You kan ada ketumbuhan dalam kepala
You memang tak stable untuk balance up..

Uncle : Dah nak jadi...I lupa lah..ingat I masih boleh
panjat memanjat..

Aunty : Habis tuh, maner contractor tuh..dia balik makan
nanti petang dia sambung balik..

Emm..dengan perasaan sayu aunty kata..

Aunty : Patut lah..hati nani sangat berdebar2 dan mendayu2
panggil you..rupa2 nya you cedera..

Aunty amat fahammm...bila kita amat kasih kat someone
jika berlaku apa2..hati kita akan rasa berdebar2..

Emm..dah penat lah..nanti aunty sambung lepas solat Asar yea..
terasa penat dan pening lagi..

InshaAllah...

35 comments:

  1. masyallah...

    Harap2 Uncle tak teruk. Take care Aunty & Uncle too.

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum auntie,

    hugs auntie.
    jangan sedih-sedih yer.
    insya Allah semua pasti baik-baik saja. miss you~

    ReplyDelete
  3. ish macam2 la papa tu. dia suka nak panjat2 tau. dia ingat dia muda lagi ke. hopefully tak teruk la. :(

    ReplyDelete
  4. Alahai aunty
    teringgat sya pada mak dan ayah
    Aunty, jaga diri bebaik ye...
    uncle pun jaga diri
    nanti siapa nak jaga aunty kalau uncle sakit.
    Anak anak ada, tp setiap pasangan lagi bersemangat bila pasangan dia sendiri yang mengambil berat.

    ReplyDelete
  5. alahai sedih baca entri ni.
    aunty, amalkan baca bismillah 5
    kalau terasa sakit kepala or sakit kat mana-mana baca ayat bismillah 5 tu berulang-ulang kali, insyaAllah.

    ReplyDelete
  6. Salam Auntie,

    Take rest and uncle pun.

    Teringat mama abah bila Auntie tulis ni. Dayah pun sama. Terlalu busy dengan kerja pejabat. Tak ada ambil tahu apa berlaku dekat rumah. Bila dah parah baru nak tahu, sob.

    Take care Auntie dan semoga cepat2 sembuh.

    ReplyDelete
  7. Salam,
    Cerita you betul-betul buat I terasa sangat. Walaupun my husband and I sihat tapi we don't have children. Just the two of us and my elderly mum and a cat. That's all. I try not to think of the future. It scares me. I doa both you and your husband cepat sembuh.

    ReplyDelete
  8. Alahai :(

    Mmg mcmtula kan auntie? boleh dpt rasa kalau org yg kita sayang in trouble :( mudah2an auntie + uncle diberi kesihatan yg baik...amin..

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum aunty. saya suka la tgk uncle n aunty sweet sgt, stil romantik wpon dh lama kahwin.
    saya doakan semoga aunty n uncle n seluruh family aunty sihat2 selalu ya. sentiasa sabar hadapi ujian sebab Allah tunjukkan sayang kat hambanya melalui ujian2 dan dugaan2 yang dia bagi. hope aunty n family byk2 berdoa dan bersabar ya.
    =)

    ReplyDelete
  10. sedih la dengar gini..
    moga anty and angkel baik2 saje lepas ni.. sila be extra careful~!

    ReplyDelete
  11. AnonymousJuly 26, 2010

    Auntie,
    Kalo sakit kepala tu,aunty cuba wat macam ni;
    lidah buaya,daun bunga raya putih,air asam jawa(jangan pekat sangat),daun bunga cina.
    Auntie ramas@blend then sapu ke kepala. InsyaAllah ringan kepala tu auntie.

    Love, iEsHa

    ReplyDelete
  12. ala sedihnya hati... walau kita tak pernah kenal, sayang betul sy pada auntie & uncle berdua... loving couple.

    Semoga auntie & uncle akan sihat seperti sediakala, Amin.


    kasih8953

    ReplyDelete
  13. Alahai, sedih pulak baca catatan Aunty ni..moga aunty kembali sihat dan uncle pun sihat...

    take care both of you...

    ReplyDelete
  14. auntie dan uncle, jaga diri baik2. jgn la buat kerja berat-berat. jgn manjat2. bahaya sgt.

    ReplyDelete
  15. kagum betul dgn auntie ni. Biar usia perkahwinan meningkat still panggil husband "sayang". Myself, masa bercinta/bertunang panggil sayang tak berenti. BIla kawin tak sampai setahun, asal gaduh je keluar 'aku' dan 'engkau'..isy..isy.. semoga auntie cepat sihat ye. take care!

    ReplyDelete
  16. salam aunty.. take care ye.. mintak izin nak link kan blog aunty di blog saye ye.. (^_^)

    ReplyDelete
  17. salam sabar ye aunty..tiap yg berlaku ada hikmah.moga aunty dan uncle sentiasa dilindunggi dan dirahmati..

    ReplyDelete
  18. Norul YusoffJuly 27, 2010

    take care aunty n uncle.......
    aunty letak la botol minuman ngan makanan skit2 dekat tmpt aunty tu..if lapar/haus tiba2, aunty dh boleh capai....lg bahaya klu nk jalan jauh2 even ke dapur.... ;)

    ReplyDelete
  19. take care aunty ...
    (teringat emak yang keseorangan di rumah..sakit yang sama..tetiba jer datangnyer ...)

    :(

    aunty cuba ambil ubat kemunting cina keluaran fadhilat herbs .. mungkin boleh membantu .. amalkan sebagai supplement ..insyaAllah ...

    ReplyDelete
  20. auntie.......... (saya speechless)

    ReplyDelete
  21. AnonymousJuly 27, 2010

    Salam,

    semoga auntie dan uncle sihat iyeee~

    ReplyDelete
  22. kak nani
    Moga-moga ALLAH lindungi kak nani suami isteri, kasihan dengarnya. Kak nani ambillah pembantu rumah, boleh tolong akak sikit2, perhatikan akak bila tak sihat kak..
    Anak-anak semua pergi kerja ya?

    ReplyDelete
  23. saya start baca yg aunty mintak air tu dah bergenang airmata..pastu baca uncle jatuh lagi sayu..tetiba terbayang mak ayah..diorg pun loving couple mcm aunty n uncle..kemana2 berdua aje..sampaikn if ayah demam pun dia xnak jauh sikit dr mak..sanggup dia baring kat dapur tunggu mak masak..sedih n kagum kami tgk..saya doakn aunty n uncle diberi kesejahteraan hidup, kesihatan yg baik n dirahmati Allah sentiasa..luv aunty n uncle..

    ReplyDelete
  24. AnonymousJuly 27, 2010

    Aunty - dalam fenin2 pun, sempat juga capai dan makan pisang eh.

    Jangan lupa makan panadol, rehat dan solat juga lah.

    Rafiah (from Singapore)

    ReplyDelete
  25. sedih sangat baca entry auntie kali nih...harap uncle and auntie di beri kesihatan yang baik...such a loving couple

    ReplyDelete
  26. Hi aunty...me, Zura, one of your silent readers. Sedihnya hati ni membaca entry aunty kali ni. Bersabarlah Aunty. By the way my hometown is in Telok Mas. Teringat entry aunty tentang your sister in law yang tinggal di Telok Mas. Rumah mak saya depan Henry Gurney tu je. What a small world ye aunty. Currently Zura di Shah Alam for nearly 14 years dah. Sebulan sekali balik ke kampung. Get well soon aunty.

    ReplyDelete
  27. AnonymousJuly 27, 2010

    aunty,sedih saya baca ni,agaknya camtulah bila kita dah tua kan.moga aunty & uncle sihat & happy forever.-mas yong peng

    ReplyDelete
  28. sayu hati saya bila baca kisah aunty ngan uncle ni... tiba2 teringat kat mak&abah / mak mertua kat kg.... :( saya doakan aunty dan uncle sihat semula....

    ReplyDelete
  29. sayunya baca entry aunty hari nih....aunty + uncle mmg loving couple yg sejati!!! saya doakan both of you sihat sejahtera dan panjang umur, AMIN....

    saya mmg nk sgt aunty sihat sbb tk sabar dgn sambungan cerita hantu aunty. cerita hantu aunty tu menjadi perbualan kami adik beradik kt facebook tau!!! adik beradik saya semua tgh menunggu sambungan cerita hantu aunty tu....

    get well soon yer aunty!!! jgn lupa mkn, jap insulin, mkn ubat dan rehat yg secukupnya....


    luv,
    iekan78

    ReplyDelete
  30. Aunty,

    Omaigod, patutla Aunty lama senyap. Terkejut baca!!!

    You have to take care Aunty, Zie risau bila jadik benda macam nie, I selalu teringatkan my mum yang sungguh jauh dari pandangan mata when I read your post.

    PLs take care Aunty,,,,sebab ramai yang sayang Aunty kat dunia blog nie...

    ReplyDelete
  31. Aunty,

    Omaigod, patutla Aunty lama senyap. Terkejut baca!!!

    You have to take care Aunty, Zie risau bila jadik benda macam nie, I selalu teringatkan my mum yang sungguh jauh dari pandangan mata when I read your post.

    PLs take care Aunty,,,,sebab ramai yang sayang Aunty kat dunia blog nie...

    ReplyDelete
  32. salam kak nani...
    muga-muga kecederaan suami kak nani sudah semboh..
    sehati sejiwalah kak nani dan suami...

    ReplyDelete
  33. AnonymousJuly 29, 2010

    salam aunti,pls amik evening primrose oil, code liver oil daily..

    ReplyDelete
  34. Salam aunty, saya sedih sgt baca entri ni. teringat pada papa and mama kat malaysia, they dont have anyone but me. Tapi saya terpaksa ikut suami bertugas kat luar negara. Cuma yg saya boleh buat, call them everyday dan doa pada Allah agar lindungi mereka dan berikan mereka kesihatan yg baik dan kegembiraan.I miss them so much.

    Pada aunty and uncle, saya doakan kesihatan dan kesejahteraan jugak. Take care.

    ReplyDelete
  35. Salam Auntie,

    Hope you and uncle are both okay. You remind me very much of my own mother. Sayu and rindu bila baca blog auntie since I'm so far away from the parents at the moment.

    Take care Auntie

    ReplyDelete

Pada yang terbuka hati utk tinggalkan komen disini..
Didahului dengan ucapan Ribuan Terima Kasih

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...