THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Sunday, June 27, 2010

Simple and Light

Makan malam yg simple and light.

Aunty terasa nak makan lempeng dengan sambal sardin tapi
bila kurang sihat, nak melempeng lempengkan kat kuali utk
beberapa keping, memang tak larat lah..

Nak keluar rumah makan luar, lagi lah aunty tak kuasa..

So..aunty minta uncle tolong belikan roti nan..he he he
Bila uncle dah ke kedai, aunty pun buat lah Sambal Sardin

Bila uncle balik dari kedai, aunty pun ambil mangkok dan pinggan
nak hidang makan malam...
Dia beli Roti Nan dan Ayam Tandoori
Aunty dan uncle mengadap dan makan berdua, anak2 lain
semua nya tak de di rumah.

Okay lah..sedap juga, sambil makan aunty bertanya..

Aunty : Berapa hinggit roti nan dan tandoori nih..

Uncle : Entah tak tahu..(sambil mengangkat bahu nya)

Aunty : Pasal lak tak tahu..main bayar jer ker?

Uncle : Aaah!

Aunty : Ye lah berapa you bayar?

Uncle : 2 kotak rokok, 2 keping roti nan cheese, 1 tandoori dan air teh tarik satu.

Aunty : Eh..mana teh tarik nya?

Uncle : Minum kat situ lah..sambil dia bakar tandoori tuh..(sambil senyum)

Aunty : Tolong kirakan lah..berapa ringgit Tandoori tuh..

Uncle : You kenapa makan jer lah..

Aunty pun makan dan terus senyap..

Uncle : Sorrylah..you suruh I kira satu2 nak divide2 buat maths tak kuasa lah I,
I bayar RM34 untuk semua...

Aunty : Bukan aper..kita dah tua2 nih, ada apa lagi topik
nak sembang? Tanya soalan2 semasa jer lah..

Kadang2 memang macam tuh lah..
Aunty dan uncle, dah tak de apa2 lagi nak sembang
Atau pasal aunty dah pekak?
sebab dengan anak2 elok jer uncle sembang2..

Nasib lah Labu..hidup kau yg sunyi sepi..he he he

Sempat ambil gambar tandoori

Sambal sardin

Kuah kelapa perasa pudina

Kari yang tak di sentuh lansung

Ayam tandoori tiga ketul, ngan timun dan hirisan bawang

Syukur Alhamdulillah..
Dinner for tonite

16 comments:

  1. alamak! aunty saya laparrrrr...

    ReplyDelete
  2. saya yang 8 tahun kahwin ni punn tak tau nak cakap apa... time gaduh jer cakap byk...tu sebab lagi baik gaduh..ha ha ha...

    ReplyDelete
  3. sini ada roti nan kt restoran india tapi ayam tandori takde.. nan dia dh mcm kerepek lak, terlalu garing.. huhuhu rindu mamak mesiaaa~

    ReplyDelete
  4. salam kak nani...
    betullah kak nani.. bila dah berumur mcm ni nak kena kira2 semula perbelanjaan mmg kepala dah tumpul... tak kan dptnyer...
    lainkali borak hal kereta ker.. hal bola ker... suami sure suker... sebab tak payah nak kira2...hehehehehe

    ReplyDelete
  5. he he he kelakar la 'labu'...take care aunty semoga sihat selalu ya.. sambal sardin memang terbaik!!! mantop!!

    ReplyDelete
  6. Norul YusoffJune 28, 2010

    Salam Aunty,

    klu sy kat rmh dh ada siap2 roti arab tu...kiranya boleh terus pepanas atas kuali..sardin tu tgk la klu rajin jadikan sambal sardin...biasanya terus je dr tin tu....sedappp....

    ReplyDelete
  7. Hi Marina, I love your Autumn leaves blog...and the food looks absolutely delicious.
    I think tiga pingan nasi for me no problems, ha ha...
    Have a great week and keep well, Lee.

    ReplyDelete
  8. haha... sefamily memang funny xhengat

    ReplyDelete
  9. menarik plak tgk tandori tu aunty... lapar la pulak....

    ReplyDelete
  10. Aunty
    sambal sardin pun best..tambah cili api sikit
    huh layan....

    ReplyDelete
  11. aunty,
    tuh la ,kalu sambal sardin and ada stok frozen roti pratha , mmg best.

    ReplyDelete
  12. Tijah : One fine day, kita get together..InshaAllah..he he he

    nenek : Bergaduh?? Lepas tuh merajuk, kena pujuk, emm...best juga tuh..

    Che Sue : Yea ker, tak per bila balik M'sia??

    Rahmah : Kalau citer bab kereta, tak best lah, sebab nanti dia nak tukar kereta..udah2 lah, utang tak habis2 nanti.

    Hazey : He he he..memanglah nasib aunty dah mcm si labu..

    Norul : Oh tak pernah terpikir nak beli roti arab siap2..okay nanti aunty tinjau2 kat Smarket.

    ReplyDelete
  13. Lee : Hai Lee, TQ for liking my autumn leaves..he he he
    Nak roti nan?? please inform me if you're back in M'sia.

    Fingernote : Memang keluarga aunty humurous semuanya.

    Intan : Roti nan, sekali sekala boleh lah, nasik juga jadi pilihan.

    Sayang2ibu : Cili padi membuat aunty gi toilet berkali kali.
    .he he he

    arin : Frozen roti prata?? Memang terbaik..aunty memang suka tapi dah lama tak beli.

    ReplyDelete
  14. Makan roti naan dengan sambal sardin Kak Nani pun dah menyelerakan. Best..apa-apa aje masakan air tangan Kak Nani memang yummy, makan tak tambah rasanya macam tak kenyang aje..hehehe

    Miss your cooking lah Kak Nani esp your curry and masak asam Melaka.

    ReplyDelete
  15. apa2 je masakan auntie buatkan saya lapar lah auntie....ermmm teringat ngan masakan mak kat kampung

    ReplyDelete
  16. wah,ada adegan pujuk memujuk..hihihi

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...