THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Thursday, June 24, 2010

Episod 63 - Marah, Sedih Rindu dan Risau

Imbasan episod 62

Aunty selamat melahirkan anak ketiga
anak perempuan - Nur Hafiza
Nama yang di pilih olih uncle sendiri
Aunty tinggalkan anak2 dan pembantu rumah
di KL untuk drive ke Seremban setelah habis pantang
Memang aunty tak beritahu uncle yg aunty akan
menemui nya di Seremban, sebab uncle pun dalam
perjalanan pulang dari operasi (hutan).
Nak surprise kan uncle lah konon nya

Sampai di rumah, aunty kemas habuk2
di ruang tamu lalu terus masuk bilik..
Dalam bilik memang berselerak dengan baju2 yang
tak berbasuh dan meja tulis yg penuh
dengan kertas2 kerja
Mentang2 aunty tidak di rumah hampir
3 bulan lama nya, bilik jadi mcm bilik orang bujang
Aunty juga tukar set cadar dan comforter bersih
Tempat bermadu kasih lah kata kan...

Emm..kat sini aunty nak kongsi sesuatu..
Pasal katil & bilik untuk pasangan suami isteri

Janganlah di buat tempat anak2
melompat dan bermain2
Bilik ada lah terlalu private
mesti sentiasa bersih dan kemas
Aunty tiap2 hari kalau mengemas katil
mesti spray minyak wangi di cadar
dan tutup cadar tuh
dengan comforter.. kalau tidak ada comforter
selimut pun jadi lah
kenapa macam tuh??
Supaya..bila suami kita kuak comforter
nak tidur..
Aroma Wangi tuh akan memberi impact sexy ..
Suami aunty lah..orang lain tak tahu lah pulak
tapi kan aunty share rahsia nih dengan kawan2
sebaya aunty..semua nya kata betul
dan dapat layanan yg istimewa
Itu baru aroma comforter..
belum diri kita wangi2 lagi..
he he he

Anyway berbalik citer pasal mengemas bilik
Sesudah semua nya selesai
aunty decide nak pergi rumah kawan aunty
Dah lama pun tak berjumpa..
Dia ada 2 orang anak laki2, sebaya dgn anak2 aunty
dan aunty juga nak bertanya dia pukul berapa
uncle akan sampai

Suami kawan aunty tuh, sama satu unit dengan uncle
tapi dia standby dalam kem tak masuk hutan
Bukan aunty tak boleh terus pergi masuk kem
dan berjumpa kawan uncle tuh di pejabat nya
Aunty memang tak suka biasakan diri
masuk kem tanpa uncle

Bila sampai rumah kawan aunty tuh
Suami dia belum balik makan tengahhari
Kebiasaan nya suami kawan aunty tuh
memang balik utk makan tghhari..

Alhamdulillah dia balik
Aunty di jemput mkn tghari bersama2
Kedua2 pasangan nih, orang negeri sembilan
Memang sedap masakkan masak lomak cili api
kawan aunty tuh
Rindu aunty kat dia bila menulis nih

Setelah selesai makan, baru lah
aunty mula bertanya..

Nak bertanyakan pukul berapa uncle sampai pun
aunty malu.. he he he...

Tapi rasa amat rindu nak berjumpa suami aunty
terpaksa lah aunty bertanya juga

Aunty : Samad (bukan nama sebenar)
pukul berapa Bob (panggilan uncle dlm tentera)
sampai hari nih?

Samad : Tu yang berat I nak cakap dari tadi,
Bob tak balik hari ni..
You tidur jer rumah I, jgn tidur sorang2
kat rumah you.

Aunty : Kenapa? ada perubahan
tarikh ker?

Samad : Tak, yang lain2 balik..

Aunty : Jgn bergurau lah Samad, tak pernah
jadi macam nih, lain semua balik, group dia
tak dapat balik..

Samad : Betul..I pun belum tahu apa2 berita lagi.

Perasaan aunty jadi kacau bilau dan risau..

Mana tak nya, dulu2..tentera darat kalau pergi operasi
di hutan, ada lah tugas yg membahayakan nyawa
zaman menentang dan menhapus komunis..
Bila buat operasi/masuk hutan sangat berisiko tinggi
bila2 boleh terpijak jerangkap samar/bomb, di serang hendap
dan jika bertembung akan berlaku berbalas2 tembakkan

Ada juga yg meninggal di perbatasan
dan ada juga yg pulang dgn hilang
anggota badan (kaki tangan dan sebagai nya)

Aunty : Ada apa2 yang samad sorokkan?
Ada apa2 berlaku dgn Bob?
Samad jangan lah sorok apa2 ttg keselamatan Bob.

Samad : Tak apa2..cuma ada masaalah transportation.

Dalam hati aunty hanya berdoa agar dia selamat pulang..
Amat risau akan keselamatan nya..

Aunty : Samad..nani tak nak tidur sini lah,
biar nani balik rumah nani

Samad : You nak balik KL ker?

Aunty : Tak..kat quarters lah

Samad : Berani ke tidur sorang2?

Aunty : Nak takut aper? Kan rumah tuh
gated community, ada guard ronda2..

Samad : Okay lah..suka you lah

Aunty : Kalau ada apa2 berita tentang Bob,
Samad bagi tahu lah, nani will be at home.

Aunty pun balik lah kerumah
Emm..bercampur aduk perasaan aunty
kejap marah sebab uncle tak jadi balik pada tarikh
yg di tetapkan
kejap sedih sebab dah terlalu lama di tinggalkan,
kejap risau kenapa dan mengapa dia masih tak boleh
keluar dari hutan
Dah lah aunty sorang2 kat rumah tuh..
Dah lah rindu menggunung kat uncle
Tuhan saja yg tahu..

Badan aunty yang baru lepas pantang
Jadi terlalu lemah dgn gangguan
emosi dan perasaan

Aunty tak dapat tidur malam tu
Harapan...moga suami aunty balik
dengan selamat

Keesokkan hari nya..aunty tunggu..
Dari pagi hingga petang
masih belum ada berita dari Samad
Oh yea, rumah aunty belum pasang
talipon masa tuh...

Hampir nak maghrib, kedengaran
bunyi kereta depan rumah
kereta tentera, land rover
belum sempat Samad memberi salam
aunty dah buka pintu..

Samad : Nani jom pergi rumah I,
Tidur rumah I..

Aunty : Pasal Samad??

Samad : Bob masih belum dpt di trace lagi
Memang dia tak balik malam nih

Aunty : Ya Allah..kenapa nih Samad?

Aunty dah nak rebah, bila dengar Samad kata
tak dapat di trace lagi..

akan sambung

15 comments:

  1. salam kak nani...
    terima kaseh bagi tips untuk kami...(nanti bagi lagi yer...)
    nak pergi rebus kacang kuda lah..(sambil tunggu sambungan cerita kak nani... suspen ni...)

    ReplyDelete
  2. thanks aunty for the tips.. memang pn.. saya mmg panbtang anak lompat atas katil and pantang orang luar even adik beraik sendiri or ipar masuk bilik......
    my aunty yang kasi tip last time.

    tak sabar nak tunggu next episode

    ReplyDelete
  3. morning auntie...sronok bace cite auntie nih...da mcm addict lak..excited nak tau cite next episod..byk pengajaran for my future life..

    ReplyDelete
  4. tips tu akan digunakan tak lama lagi :D


    .
    .

    tak sabar nak baca sambungan citer ni.. saspen plak

    ReplyDelete
  5. salam aunty
    sya pun tak bagi anak anak masuk bilik kami, kalau nak masuk ketuk pintu, bagi salam
    t.kasih tips wangi2..tu, kalau sya tabur bedak je
    hehehee..

    aunty jgn lama sangat sambung en3 nih ye...
    tak sabar nak tunggu nih,

    akak
    ----
    kacang kuda satuuu.... ;o

    ReplyDelete
  6. aduh..bikin suspen la aunty..

    anyway,saya suka tengok gambar2 sebelah kanan blog aunty nih..nostalgic:)

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum auntie.

    sy faham perasaan auntie.
    tunggu-tunggu tak sampai-sampai lg.
    bf sy pun askar.
    sekarang ni ada operasi.
    seronok baca pengalaman auntie.
    byk panduan yg diperolehi.
    ^____^

    ReplyDelete
  8. salam anty..
    tips tu sy nk try..thanks for sharing..
    anty cecepat sambung citer...saspen ni!

    ReplyDelete
  9. auntie cpt smbung..saspen lak cter nie tergantung3..teheheh..~

    ReplyDelete
  10. salam aunty,
    tak sabar nk tau kesudahan entry ni... saspen plak... eheheheheh

    ReplyDelete
  11. Rahmah : Nak sikit kacang kuda

    yati : Emm..good have tips, amalkan lah..
    Inshaallah episod seterus, sedang di usahakan

    zara : TQ

    ReplyDelete
  12. Ku x sempurna : Cubalah tips tuh..best punya
    sambungan episod tungguuuuuu...

    sayang2ibu : Tabur bedak, emm..habis lah muka ceporeng dgn bedak..he he he
    Tulah, sambungan bukan mudah, kena fikir 20++ punya citer..tu yg pening2 mkn panadol di buat nyer..

    kerol : Baca dah suspen, masa aunty kena tu lagi siksa tau..
    Gambar2 lama kat situ memang kenangan indah2 belaka

    ReplyDelete
  13. Cik syahira : Bf askar? Oh untung lah awak sebab bila kawin nanti dpt allowance..he he he
    kutip lah pengalaman2 apa yg patut dlm citer2 aunty nanti.

    Che Sue : Emm..cuba lah, sambungan..inshaallah

    ReplyDelete
  14. ieyka02 : Memang citer2 aunty tergantung utk episod seterus nya..bagi pembaca nak sambung bacalah..mcm kat drama2 series kat TV tuh..he he he

    Intan : Kesudahan citer, panjang ooi! bersambung2 citer nya..

    ReplyDelete
  15. Assalam Kak Nani...part jaga bilik tidur tu...memang betul, cuma saya sembur air-freshener aje, sembur perfume dalam comforter belum cuba lagi...tapi tak semburpun ok jugak....hikhik

    Thanks for the tips kak Nani. There are many untold stories anyway.... tettt ;D

    ReplyDelete

Pada yang terbuka hati utk tinggalkan komen disini..
Didahului dengan ucapan Ribuan Terima Kasih

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...