THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Saturday, June 19, 2010

Episod 62 - Selamat Melahirkan Peeja

Imbasan episod 61

Baru berpindah ker Seremban,
dapat menduduki rumah kerajaan yang selesa,
kawasan elit, tenteram dan nyaman,
Lake Garden Seremban.
Aunty masih terkenang duduk di situ, betapa gembiranya
sebab aunty dah mengandungkan anak ketiga.

Mengandung kali ni, amat berbeza..
Morning sickness yang amat teruk
aunty jadi lembik, lansung tak boleh berbau
benda2 yang hanyir..
Ikan, daging, sotong dan udang..
Pelik betul sebab mengandung yg sudah2 tak gitu
Mak Mertua aunty kata.. kali ni mesti anak perempuan

Aunty tak kisah lah..anak jantina apa pun..anak juga kan..
Kerja2 memasak memang tak dapat aunty lakukan lansung.

Sementara nak dapat kan pembantu rumah,
uncle hantar dua orang budak askar ker rumah.
Biasa nya, pegawai tentera memang di sediakan
'Batman' terms yg di gunakan dari jajahan British lagi.
Kerja2 mereka adalah membantu sediakan pakaian uniform
tentera, mencuci dan mengosok, kilat kasut dan sebagai nya.

Tapi budak2 nih..bila dah habis kerja2 menguruskan pakaian
uncle, mereka bantu aunty, menyapu keliling kawasan luar rumah
dan mencuci longkang..

Ooi! aunty kena marah olih uncle sebab mereka buat kerja2 tuh..

Uncle : Kenapa you suruh budak2 pegang penyapu dan membersih keliling rumah?
mereka di latih pegang senapang..bukan penyapu!

Aunty : Eh eh! nani tak suruh pun..mereka yang buat sendiri

Uncle : Oh! kalau gitu tak per, jangan you pandai2 nak 'order' budak I
tak per lah, nanti I upahkan mereka.

So, uncle bagi dia orang duit poket dan duit rokok..
Mereka juga sampai siangkan ikan2 dan daging dan terus
masak untuk aunty..
Aunty hanya mampu terbaring jer selama 3 bulan..

Oh ya! rumah aunty tuh ada lima bilik, so 'batman' uncle
menduduki bilik di belakang rumah..

Rumah kerajaan dulu2 memang ada disediakan
rumah utk servant kat belakang rumah.

Mereka dah jadi macam adik2 aunty pulak..sebab dah
sangat mesra.

Bila aunty balik ker kampung, Mak Mentua aunty dah
dapatkan saorang pembantu, sedara uncle, bukan orang lain
Anna nama nya, Alhamdulillah.

So kami bawa Anna ke Seremban.
Jadi tak payah lah 'batman2' tuh tolong aunty buat kerja2 rumah
hanya buat kerja2 jaga pakaian uncle jer.

Tapi biasa lah..kalau dah ada anak dara kat rumah..
Emm...teruna2 tuh jadi gelabah..asyik nak menyakat
dan bergurau senda..he he he

Aunty pesan kat Anna dan batman2 tuh, jangan sekali2
buat hal..sebab aunty bertanggung jawab dgn mak bapak dia.


Anna dlm gambar di ruang tamu aunty.
Anna dah arwah, meninggal sebab sakit jantung berlubang


Gambar nih, aunty belum lagi mengandung..


Aunty bergambar di Station Keretapi Seremban, dah mengandung
Itu baju maternity aunty.

Gambar nih pun aunty dah mengandung anak ketiga


Aunty baru habis pantang, bersama2 anak perempuan - Peeja

Aunty bersalin di Kuala Lumpur, dan aunty duduk kat KL sehingga habis pantang.
Uncle pulak masa tuh, tak de di kem, masih dalam hutan.

Gambar Peeja masa baby, aunty baru jer habis pantang


Abang2 nya bergambar dengan adik perempuan nya..

Habis jer pantang, aunty drive sendiri ker Seremban utk jengok2
keadaan rumah..
Aunty tinggalkan Anna dan anak2 di rumah Abah..
He he he kengkonon nak memadu asmara berdua lah tuh..
Uncle akan balik dari operasi pada hari yg sama
tapi aunty tak bagi tahu uncle yg aunty akan ke Seremban sendiri..
Tujuan nak surprise kan dia..
Jeng jeng jeng.. nanti aunty citer lagi..
suspence lah sikit...

akan sambung..

12 comments:

  1. salam kak nani...
    Hmmmm... jeng..jeng..jeng...
    kak nani yang ter-surprise...????
    seronoklah menyambung balik novel kisah kak nani.....
    (Lupa nak borong kacang goreng 'Ipoh Kacang Putih' kat midvalley, kalau tak, sure seronok makan sambil baca...)

    ReplyDelete
  2. Assalammualikum untie,, tersenyum sy masuk blog untie... seronok tgk gmbar2 lama,, uncle bermisai galak tu... untie mmg sweet time mude2 dulu... sy org sbn jugak dulu selalu jogging kat lake garden tu... :)

    ReplyDelete
  3. cantiknya auntie masa muda2 dulu...lawa.....

    ReplyDelete
  4. cantiknya aunty masa muda... pttlah anak2 ikut.sweet2 belaka :)

    ReplyDelete
  5. Rahmah, eh eh sampai kena makan kacang goreng ker, bila baca kisah akak..he he he

    ReplyDelete
  6. Daun Bidara : Terima Kasih, InshaAllah Aunty akan sambung

    ReplyDelete
  7. nazasfrog : WSalam. Lah sampai tersenyum ker tgk gambar2 lama, memang dah lama benau gambar2 tuh dah lebih 20 tahun yg lalu.
    Alah, malu aunty bila kena puji sweet masa muda2, tapi Alhamdulillah kita pulang kan pada Allah
    Oh ye ker, pernah berjogging kat Lake Garden tuh??
    Memang cantik kan!

    ReplyDelete
  8. nenekPenne : Ngee..muda2 jer lawa ker atau sekarang pun masih lawa?
    Alhamdullillah lah kita hanya meminjam kurniaan nya, maka kita harus bersyukur..
    Tima kasih..

    ReplyDelete
  9. Lady Sharp Shouter : Alamak org ketiga kata aunty cantik, tapi masa aunty muda2 dulukan, aunty tak tahu pun aunty cantik, betul tak bohong..rasa macam biasa2 jer..
    he he he kalau tahu dah masuk jadi ratu kan..(perasan betul aunty nih)

    ReplyDelete
  10. auntie,
    slalu org kata bila mengandungkan anak perempuan mmg teruk alahan nya. nmpk sgt mmg susah layan peel anak perempuan ni sejak dari dlm perut eh? hehe

    ada cousin2 saya pon masa mengandung lelaki rileks je siap suka melawa lagi tapi bila anak perempuan dengan comotnya mabuknya hehe

    tapi ikut org jgk la auntie kan. ada jgk yg rileks je

    seronok la. sambung lg auntie :)

    ReplyDelete
  11. Memey : Aah, InshaAllah, aunty sambung citer nanti..itu pun jika aunty sihat kalau tak sihat..memang lambat lah aunty sambung.

    ReplyDelete

Pada yang terbuka hati utk tinggalkan komen disini..
Didahului dengan ucapan Ribuan Terima Kasih

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...