THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Thursday, June 24, 2010

Cuba lah...

Ermm...segan dan malu pulak
nak buat entry resepi air assam

Nanti ada orang cebek pulak
tapi pasal anak2 muda followers aunty
dan anak sendiri pun fail buat air assam
aunty publish lah jugak
sila lah cuba..

Bahan

2 biji cili merah
5 biji cili padi
1/2 ibu jari belacan
Segengam assam jawa
(jadikan air assam jawa dari secawan air, kalau nak cair
tambah lah air lagi)
1/2 sudu teh garam
Blend semua nya dan masukkan dlm mangkok

1 biji bawang besar
1 biji tomato
1/2 biji timun
Ketiga2 bahan kat atas tuh potong berbentuk cube

Daun kesum 3 batang
ambil daun nya sahaja dan hiris macam bunga rampai

Dah tuh gaullah semua bahan kedalam air assam tadi

Ada orang suka gula boleh lah bubuh
1 sudu teh gula

Keluarga aunty tak suka gula,
memang tak reti makan
masakkan yang bubuh gula...

Hah!, ni pulak resepi arwah mak mentua aunty

Kicap cili

Bahan2 nya

3 biji bawang kecil
3 atau 5 biji cili padi
1 biji cili merah
Ketiga2 bahan ni di hiris2
3 biji limau kasturi atau
1 biji limau nipis (di perah)
1/2 cawan kicap pekat
Campur kesemua

Emm...makan lah dengan ikan bakar, daging bakar atau daging rebus
Layannn.....

13 comments:

  1. aunty.. sebut air asam trus terliurrrr. 1st time dengar org letak daun kesum dalam air asam. nanti saya nak tryyyyy.

    dan family saya plak suka kalo buat air asam tu rasa masam-masam manis pun kena ada jugak. selera lain-lain kan. tapi kalo tengok resipi, pandai-pandai la kita ubah sket ngan selera kita kan.

    skang trus rasa nk mkn ikan bakar.. daging bakarrr.

    ReplyDelete
  2. dah telan-telan air liur dah masa baca resipi tu, tup2 cari gambarnya tak jumpa2 ha ha.ha

    ReplyDelete
  3. Vagg : Ash tulah, pandai2 lah adjust ikut selera masing2..kannn
    Aunty pun dah lama tak makan daging bakar..

    ReplyDelete
  4. NB : Tak de gambar, sebab anak2 akak tak reti buat terus jer bagi dalam entry nih..he he he

    ReplyDelete
  5. salam kak nani...
    wah versi kak nani siap pakai daun kesum lagi.. ini lah yang bagi harum dan bukak selera....
    (ingat buka nanti, nak buat air asam makan dengan ikan bakar...)

    ReplyDelete
  6. Wsalam Rahmah, he he he dah plan nak buka puasa dgn ikan bakar dgn air assam? Selamat berpuasa dan berbuka nanti..Alhamdulillah

    ReplyDelete
  7. alamak aunty... terliurnye...
    dah la pose arini.
    harus buat utk berbuke ni!
    tq ye share resipi aunty! hehehe

    *pecah rahsie tak pandai wat air asam..*

    ^_^

    ReplyDelete
  8. AnonymousJune 24, 2010

    mujur la aunt tak letak gambo air asam tu.. kalo x, skrin neh mmg kena jilat laa.. adoii sedapnyaa... saya pun tak tahu/pandai buat air asam.. sbb semua mak yg buat.. hehehe :P

    tq aunt sbb share :)

    ReplyDelete
  9. kecur air liur bila teringat air assam ni

    .
    .

    resepi dah copy dan save.. nanti boleh cuba :D


    thanx auntie :D

    ReplyDelete
  10. aunty
    kecur mulut baca resepi air assam nih nih..

    ReplyDelete
  11. huhu, meleleh air liur bila baca entry ni..teringat ikan panggang cicah air asam..

    ReplyDelete
  12. salam .

    auntie,

    thanks for sharing the recipe.
    baca pun dah terliur.
    apatah lagi kalau tgk gambar.
    :)

    ReplyDelete
  13. aunty,
    just to share.. smbl kicap tu cuba letak bawang goreng skit. tumbuk skali ngan cili2. sedap..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...