THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Thursday, May 20, 2010

Handphone Arwah Mak

Entry nih, aunty nak citer pasal handphone..

Sedih citer nya..

Alfatihah untuk Arwah Mak
Endon binti Ahmad

Emm..suatu ketika dulu arwah mak aunty nak kan handphone, masa tuh dia dah berumur 80++
Rumah bukan nya tak de talipon, tapi agak nya arwah nak merasa pakai handphone kot..bila tengok anak2, cucu2, menantu2 dan org sekeliling semua ada handphone.

Aunty pernah object lah kehendak arwah tapi dia insist nak jugak..

Arwah mak : Nani...mak nak pakai handphone lah..

Aunty : Mak nak buat aper handphone kan rumah kita ada talipon, dah lah pakai jer yg tuh..

Arwah mak : Ahhh! tak kuasa aku pakai talipon rumah, kena gi depan tengah rumah, mak nak bercakap2 dlm bilik mak, kau apa hal tak bagi mak pakai??
Mak bukan suruh pakai duit kau, mak bagi lah duit, berapa satu handphone..

Aunty : Bukan pasal duit mak, tapi handphone susah nanti mak nak dial sebab nombor dia kecik2, mesti mak tak nampak, dah tuh handphone tak sama macam talipon biasa..

Arwah Mak : Mak pakai cermin mata lah nanti..

Aunty tak kata apa2, cuma buat2 lupa sampai dua tiga minggu..

Aunty citer kat boss lelaki aunty yg Mak aunty mintak nak pakai handphone

Ohhh! kena sound dengan boss aunty..

Boss : What is the problem with that..

Aunty : It's not a problem really, but dont you think it's gonna make her feel sad..
if the handphone is only to make outgoing calls and no incoming calls.

Boss : So you call her, yr children try to make call to her..

Aunty : We are staying in the same house..why call??

Boss : Well, nani if you want to make yr mum happy.. you just give her whatever she need..
Do you know nani, parents above 75 years old are under Allah's Care.
They are just like babies, but of coz they give lots of fuzz.
and don't forget..their days are very limited, they will go anytime..
Don't make yourself regret for the rest of yr life if you don't full fill good deeds to them..

Meh! citer pasal boss aunty dulu, citer mak kemudian nanti aunty sambung yea..

Boss aunty memang sangat sensitive pasal handling dgn 'Mak'
Pada dia Mak lah everything in the world,
Aunty banyak exchange note dengan dia.
Dia pasal handling Mother dan aunty pasal handling Wife..
Dia respect aunty sebab aunty dah alami perkahwinan selama 30++ sedangkan dia baru 15++
Emm..dia lah yg mengajar aunty supaya cium dan peluk Mak,
pagi sebelum pergi kerja dan balik dari kerja.
Dia pula akan cium peluk dan baring di pangku mak dia bila dia balik kampung..
Setiap hujung minggu dia akan cuba balik kampung jumpa mak dia..
Balik sekeluarga atau dia sorang2..
Boleh bayangkan 'lelaki yg berumur 40 an tido atas riba Mak..
Ohhh! mana nak cari orang macam tuh sekarang nih..
Memang shurga tempat nya..

Dua tiga minggu berlalu..

Arwah Mak : Nani kau nak tolong belikan Mak handphone ker tak??
Kalau susah sangat..Mak suruh jiran sebelah tolong belikan..

Aduhhhh...terasa macam satu pelempang rasa singgah kat muka..

Aunty : Yealah...Yealah..nanti balik kerja nanti, nani belikan Mak..
Aunty tak ambil duit yg dia hulur..entah berapa tak tau pulak..

So aunty balik kerja, aunty dan uncle beli Nokia 310 kat dia..Masa tuh harga was like RM150 kalau x silap.

Emm...aunty tunjuk kat dia handphone yg aunty beli, dan kata mak sabar yea..
Phone nih kena charge dulu bateri, lepas tuh nanti nani ajar mak macam maner nak pakai..

Allah hu Akbar!!

Dah berkaca air mata aunty..nak citer nih..

Sebab kesabaran hilang... bila aunty ajar arwah macam maner nak buat call..

Aunty : Mak...talipon nih kosong, belum ada nama2 yg mak nak buat call
Mak ada ker nombor2 talipon saper yg mak nak call?

Dengan tangan yg terketar2 dia menghulur buku kecil..buku tiga lima..

Emm.. ada lah lebih kurang 10 hingga 15 nama2 dalam tuh..

so aunty masukkan nama2 tuh dalam data phone dan sim card.

Juga aunty setkan dia nombor 'fast/quick dial'

Aunty : Mak selalu nak panggil sapa? Mak tekan no satu jer, dah tuh yg hijau nih...mak boleh dpt nak cakap dgn orang tuh..

Arwah Mak : Ohhh! senang nya..Hah! nama kau lah dulu..dah tuh adik kau Rozi..
Orang lain tak payah mak nak dial sendiri..

Aunty : Mak nih nama2 yg nani dah register..

Arwah Mak : Nih susah pulak, mak kena tercari2..Tak yah kau tunjuk jer macam maner nak call..

Aunty : Macam yg tadi tulah, mak cari nama2 yg mak nak, dah tuh tekan hijau tuh..

Arwah Mak : Bukan lah...mak nak guna buku nih jugak, macam maner nak dial panggil luar..

Aunty : Emm..macam guna talipon biasa biasa tuh??

Aunty pun tunjukkan lah..

Aunty pun keluarlah dari bilik dia..
Dia cuba dan dapatlah nombor orang yg di nak bercakap..

To make her happy, ada lah aunty call dia sekali sekala bila aunty teringat dia kat pejabat..tapi dia tak pernah pulak call aunty..

Dua tiga hari..arwah mak complain..

Arwah : Nani....mak dial2 tapi tak bunyi apa2 pun..

Aunty : Pasal lak?? Meh! nani tengok phone mak..

Tersenyum aunty bila retrieved outgoing record..
Nombor yang dia dial...
000033555887777222999 (contoh jer lah)

Aunty : Mak, mana nak dapat cakap, mak talipon nombor banyak sangat..

Arwah : Ye ker?? entah..mak perasan mak dah tekan nombor yg betul..

Aunty : Mak jangan tekan dua tiga kali nombor2 tuh, ikut macam dalam buku mak lah..

Arwah : Kau dialkan mak..Kak Raftah kau kat Sg Petani, mak nak cakap dengan Mak Lang..
Aunty dialkan, dia dapat bercakap...bergayut punya lah lama..

Dua tiga hari lagi..complain lagi

Arwah : Nani...Mak dial betul tapi x leh bercakap pun...berbunyi tapi orang lain bercakap..mak tak paham lah..

Aunty : Ahhh! mak salah nombor lah tuh..

Arwah : Tolong panggilkan..

Aunty : Ohhhh! duit mak habis, kena Top up lah..

Arwah : Top up tuh aper??

Aunty : Kena......beli dan bayar dulu baru boleh cakap..

Arwah : Eh...macam tuh pulak..Nah! duit nih, kau beli lah..
Dia hulur RM50 ringgit..
Aunty ambil dan berlalu dari situ..aunty belikan dia top up

Aunty : Mak, nani dah masukkan duit mak yg RM50 tuh, mak boleh guna dah..

Dua tiga hari lagi, dia complain lagi..

Arwah : Nani dah x leh guna lagi..

Aunty : Pasal pulak lagi??

Aunty check, banyak nombor2 yg tak bernama dia panggil, duration 10 mins or more..credit habis..

Aunty Mak : Mak cakap dengan sapa?? Nombor semua macam x de yg nani register..

Arwah : Entah lah..anak2 kau..ada pinjam talipon mak...

Aunty punya lah geram dengan anak2 aunty..panggil semua dan marah kat dia orang..

Aunty : Ooi! kenapa guna phone Mak Tok? Kau orang semua ada h/phone sendiri dan rumah kita kan ada phone..

Anak2 aunty..

Mak Tok suruh pakai, dia kata duit dia banyak dalam phone, dia bukan selalu nak pakai pun..

Aunty : Dah jgn lagi kacau phone dia..

Tapi yang aunty paling kesian..satu malam dia datang dengan h/phone dia kat living hall, aunty sedang nonton TV

Arwah : Nani..talipon mak bunyi, mak tengok ada gambar envelope..aper tuh!!

Aunty : Meh! nani tengok..(dalam hati, hairan juga siapa pulak nak bagi messages kat Mak?)

Mak hanya berdiri dan tunggu..

Aunty pun bukak message2 tuh...terperanjat aunty message..porny..

Message pertama, lebih kurang macam nih..

Eeee...aunty malu nak tulis, tapi nih memang citer benar..

"Aku intai Kau, aku curi seluar dalam kau, aku cium seluar dalam tuh, aku kat depan rumah kau tiap2 malam" dari penggali kubur..

Message kedua, lebih kurang macam nih..

" Sedaplah kalau kau hisap batang aku" dari penggali kubur..

Aunty menjerit sekuat2 hati..

Aunty : Babikkkkkkkk, kenapa message macam nih..

Arwah Mak : Kenapa nani? kenapa?

Aunty : Mak duduk dulu, nani nak panggil penggali kubur..

Arwah Mak : Uhhhh! kenapa nak panggil penggali kubur? siapa mati?

Kemarahan aunty meluap2, sebab geram sangat dengan message kotor kat talipon mak, nasib baik dia tak reti bukak message lagi..

Aunty terus panggil penggali kubur tuh..
Suara orang lelaki..baru sempat dia jawab 'Hello' aunty tembak dia macam machine gun..dengan suara yg amat tertinggi..

Aunty : Ooiiiii! penggali kuburrrr...nih talipon mak aku lah, umur dah 80 tahun, kau nak sangat ker mak aku hisap batang kau..
Meh sini lahhhhhhhhhhh...
Kalau kau penggali kubur, lebih baik kau gali kubur kau sendiri dulu, mati lebih baik, orang macam kau x de kerja, buat hal kotor...kau islam kan?? Babikkkkkk, lebih baik kau mampussssss..

Arwah Mak : Lah pasal nih..

Aunty : Mak dah lah..
tu lah nani cakap..mak tak yahlah pakai phone nih, mak dengil..

Arwah Mak : Pasal??

Aunty : Nih, tadi...message kotor2 masuk, nasib baik mak belum baca..

Arwah Mak : Maner? Mak nak baca.

Aunty : Tak yah, nani dah padam..

Aunty pun pulangkan phone mak balik, dia gi bilik dia..

Kejap jer dia datang balik, ada envelope baru kata dia..

Aunty baca message tuh..

Message yang meminta maaf aper yg dah berlaku dari
penggali kubur..

17 comments:

  1. salam aunty
    i follow ur blog..i n i got the message from tis entry..thanks 4 sharing tis..

    ReplyDelete
  2. alahaii... (^_^)

    eh, auntie..mak ai pon penah org kacau. ckp benda bukan2 nk ngorat. lelama tu mak ai jawab, 'makcik ni umur dah 50 lebih dah..kau nak lagi ke?' trus dia letak tak kacau2 dah. ekekekeke..

    ReplyDelete
  3. salam kak nani...
    memang ada sedih dan ada kelakar dalam citer kak nani kali ini... tapi itulah kenangan yg terindah dalam hidup kita kan..
    arwah mak saya kalau cakap suruh taliponkan sedaranya.. arahannya begini " tolong pukulkan talipon, talipon si .... kata aku nak jumpa "
    Pukulkan-tangmana lah nak pukulkan phone tu...

    ReplyDelete
  4. aunty dgn peeja same je kelakarnya..tak menahan wani terkekek-kekek gelak sorang2.

    Penggali kubur pun menggatal gak yee...hahahahaha...

    ReplyDelete
  5. sedih part yg mak aunty bg buku 555 tu.. ;(

    ReplyDelete
  6. entri nih m'buatkan saya terkenang kat arwah mak saya. Thanks auntie!! :)

    ReplyDelete
  7. Salam Aunty,

    Alahai...
    Igt kat mama saya pula..
    Tapi mama beli sendiri.. kekeke
    Ntah berapa phone mama ada Dayah pun tak taw.. kekekeke.. kejap2 tel naik no lain.. pelik betul mama Dayah.. alih2 Dayah malas nak save no mama. biarlah no common dia je.. kekekeke..

    Sayangilah Ibu!!

    ReplyDelete
  8. Salam

    Terima kasih atas kunjungan dan saya akan perbanyakkan n3 yang berunsur agama

    ReplyDelete
  9. slm aunty, saya tak sempat nak belikan hp utk arwah mama- oh, saya rindu mama!

    ReplyDelete
  10. autie buatkn sy teringat kat mak sy. suatu hari tu dia ada merungut yg handphone dia dh rosak + dh lama. masa her birthday tahun ni, sy belikan dia phone baru. suka sangat bila tgk muka dia terlalu epy dapat phone baru..

    ReplyDelete
  11. salam unti,
    sedih sy baca kisah ni.
    kisah mak sy pulak dia suka tukar hp. paling lama guna hp 6 bulan pastu sibuk tukar hp baru. hp mak semuanya canggih dan harga mahal. padahal mak hanya tahu dail, terima call sahaja. sms mms camera semua dia tak tahu. sy selalu merungut sebab mak beli hp mahal padahal tak guna pun kemudahan yang ada. saya rasa mak membazir duit je wpun semua hp yg dibeli guna duit dia sendiri. mak cakap mak nak merasa. dua tiga hari lepas mak dah bercadang nak tukar hp baru padahal baru je 3 bulan guna hp sekarang. lepas baca entri unti ni menyedarkan saya. dan saya akan turutkan permintaan mak nak tukar hp lain sebab mak nak merasa.

    ReplyDelete
  12. salam unty,
    en3 nih ada bercampur baur
    memacam rasa ada..

    Al Fatihah untuk mak tok.

    ReplyDelete
  13. AnonymousMay 21, 2010

    salam...
    saya silent reader untie...
    this entry buatkan sy bergenang tingat mak..
    syabas n well done untie...

    - zuek-

    ReplyDelete
  14. saya sedih baca entry ni.teringat kat nenek saya yang meninggal..orang kampung..menoreh getah..tapi tak penah merasa pakai hp!

    ReplyDelete
  15. best baca.. terharu and sedihpun ada..
    kelakau pun ada..
    tngat mak kita kat umah..huhu, rindu jugak!

    ReplyDelete
  16. untie....
    suka entry ni....tp kan saya sgt alergic kalau cium n peluk mak saya....sbb kalau saya buat mcm tu, mesti saya nangis!!! saya ni nmpk jer mcm tough la, tp dlm hati sgt kememeh!!!!

    ReplyDelete
  17. auntie,sayu la bace cite nih..n sy pun geram jgk kat bdk yg antar msg pelik2 kat arwah mak auntie..klau ade sape2 msg mcm tu kat mak sy..mmg kene maki la ngn sy..hish..geram betul..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...