THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Sunday, May 23, 2010

~Cemohan dan Fitnah dari Anon~

Salam pada pembaca,
Hari Ahad, Hari Santai utk bergolek2 bangun lambat,
Hari utk bersenang2 makan di luar dengan family,
Berquality time dengan family.

Emm...baru jer bukak blog, of coz mula2 terpampang Dashboard....
Paling aunty suka tengok kalau ada comments..
Kalau tak de emm.. rasa hampa,
sebab readers dah 600 orang sejak mula aunty menulis
tapi sikit jer nak meninggalkan comments and say hello..hanya 2%
dari 2% tuh semua mendoakan aunty sihat dan bertanya kabar..
Aunty doakan..
Allah saja yg akan memberi ganjaran pada
mereka2 yang selalu memberikan doa utk kesihatan aunty sihat
dan kegembiraan bersama2 keluarga aunty..

Tapi aunty tahu.... itu hak masing2 lah, untuk tinggal comment atau tidak...
aunty faham...
Siapa yang tak tinggal comment,
silence readers masih mahu membaca penulisan aunty
Terima Kasih juga pada mereka..

Pagi nih..
Baru kejap nih..
Auntie jarang dapat comment pada hari Ahad
Auntie dapat satu comment..dari Anonymous..

Comment peribadi..
Contents :
Aunty tak tahu jaga anak2
Tak beri cukup pendidikkan agama islam pada anak2
Kenapa biarkan anak2 carut dalam blog??
memang patut anak aunty di saman!
aunty bagi galakkan pada anak aunty!

Aunty bukan editer nak edit apa yg dia published!
Anak aunty semua dah besar panjang..
Mana ada dalam dunia..ibu yang tak bagi nasihat??

Macam maner nak bertindak kalau kena saman??
Pergi bayar kalau salah dan kalau benar 'lawan' balik lah
Ikut peraturan yg dah di gariskan dalam perundangan

InshaAllah...Yang Benar akan di pertonjolkan

Aunty YAKIN dan PERCAYA

Ada Hikmah di sebalik segala Ujian.

Ya Allah..

Aunty sebagai Ibu dah cukup memberi ilmu agama
Syariat dan Sedikit Hakikat

Tarikat dan Makrifat..kena cari sendiri
dengan guru yg murshid.

Tapi kehidupan bukan kita yg menentukan

Kita Merancang tapi Allah yang menentukan

Aunty rasa amat2 sedih..atas 'fitnah' dan 'cemohan' yg di berikan

Bertambah Sedih utk diri si anon tuh
Dah dua anonymous comment aunty terima
Yang menyentuh peribadi aunty
sejak blog aunty berumur setahun satu bulan

Aunty observed...
Anonymous commenters (dari blog2 lain jugak)
kadang2 ada juga di selitkan nama nya pada penhujung comment
Tak kiralah sama ada nama samaran atau pun nama sebenar
Kalau comment memuji lah..
Tapi kalau comment kutukan mesti tak bernama..
Orang macam nih..selalu boleh di katogorikan...
"baling batu, sorok tangan"

Pada aunty orang2 macam nih
Pengecut..
Mentah..
Penyibuk..
Dengki..
busuk hati..
perosak..

Ah..banyak lagi aunty boleh classifykan orang2 macam nih..
tapi memang buang masa...layan orang macam nih..
tapi aunty buat entry nih..
berharap agar orang2 macam nih..
tak mengganggu fikiran orang dan perasaan orang..

Jika orang tak ganggu kita
Jangan usik dan provoke orang
Mengganggu orang adalah bisikkan syaitan

Sudah kah anonymous tuh
mengenali peribadi aunty??

Sudah kah anonymous tuh
tahu hujung pangkal issue??

Sudah kah anonymous tuh
tahu siapa betul dan siapa salah??

Sudah kah anonymous tuh
Penuh Ilmu baik agama dan academic di dada??

Sudah kah anonymous tuh
mengukur pengalaman yg dia perolihi??

Sudah kah anonymous tuh
sedar kedudukan status diri?

Kesiannnn....

Jika orang 'tegur' peribadi kita...
Be cool...
Analyse betul atau tidak teguran tuh
Fikir lah at least 3 hari..
Jika betul, ubah lah perangai

Pada aunty

Firstly...
Do Not Interfere in other people business!!

Secondly..
If you have nothing 'good to say'
Shut yr bloody mouth (sorry for being blunt for this type of people)

Maaf Zahir dan Bathin

39 comments:

  1. BETUL....

    jangan campur hal orang sbb kita x tahu hjg pangkal...

    siapa kita utk menghakimi seorang ibu samada berjaya atau gagal mendidik anak..lgpn kita x athu nasib kia di masa hadapan..anak kita menjadi atau tidak.

    tahniah auntie..sekurang - kurangnya auntie berjaya mendidik anak auntie menjadi seorang yg berani mempertahankan maruah diri..berani kerana benar takut nak tjk muka kerana salah..

    ReplyDelete
  2. tu ahh yang macam auntie kate, anon nih pengecut. so jangan ambik pusing pasal diorang punye komen.. tpi tuh la.. kekadang kite nih sakit hati...geram. huh.

    ReplyDelete
  3. AnonymousMay 23, 2010

    salam aunty,
    hope aunty & family,anak2 doing fine sihat semuanya.
    dugaan tu Allah turunkan sbb DIA tau kite mampu face it.
    aunty jgn risau sbb ramai yg doakan aunty & family sihat & d jauhi keburukkan.ramai yg syg.

    TO ANON's -> yang ade sifat busuk hati,dengki,lepas ckp tu,selidik diri dlu before post comment.berfikir skit pkai otak,bukan pkai lutut.kalo u tak ade perasaan sakit hati @ dengki,u takkan masuk blog orang yang u tak suke kan.but since ade rase tak puas hati tengok orang lebih better dari u,sebab tu u busybody masuk blog aunty & peej.nak tau semua pasal life dieorg.for what.?ni dalam golongan orang2 yang tak berotak tinggi.

    to aunty & family,semoga ana di lindungi selalu.insyaAllah.

    -miss N-

    ReplyDelete
  4. salam hari minggu kak nani...
    pertama-tama sekali saya memang benci orang yg menggunakan gantidiri 'anonymous'..
    mereka adalah pengecut..
    hanya berani mengutuk tanpa dikenali..
    mereka boleh berbahasa kurang hajar.. mengata ikut sedap mulut..
    Anonymous adalah sibodoh, sibiol yang suka baling batu sorok tangan...
    Kak nani,
    jgn ambil kesah kata2 sibodoh...

    ReplyDelete
  5. unti,
    tak pelah unti biarlah anon tu dengan dunia dia sendiri. biarlah dia menjatuhkan hukuman pada unti tak pandai mendidik anak2. siapa dia nak menjatuhkan hukuman sebegitu rupa pada unti.ini semua ujian dariNya. Allah sayang kat unti sekeluarga sebab tulah Dia berikan ujian sebegini.

    ReplyDelete
  6. salam aunty..biar org mencemuh kita..asal yg 'DiAtas' sana tau kita siapa.yk2 ersaar..aik aunty happy2 gan family jgn layan org2 yg mcm tu..moga allah swt permudahkan segalanyer..dan moga aunty sentiasa sihat begitu jua family

    ReplyDelete
  7. Ini dah too much. Sangat kurang ajar. Sorry lah Auntie, saya sangat marah. Kalau terkasar bahasa dalam comment ni saya mintak maaf. Tapi saya tak boleh sabar tengok orang kurang ajar sampai berani cakap dengan mak orang macam ni.

    To that anon, I know you will be reading this. Kau kalau ye pon nak buat taik, tolong jangan babitkan mak bapak ataupun keluarga orang. Ni paling aku pantang. Kau tak puas hati dengan Peeja, kau pegi meroyan sana kat blog dia. Dia masih boleh publish comment2 lakhanat dari orang macam kau ni. Jangan macam paham, dengan mak dia skali kau hentam, kau ape hal? Apa kau ingat kau dah bagus sangat? Cuba kalau aku cakap mak kau tak tau didik kau, tak bagi kau cukup agama bagai, kau boleh terima tak? BOLEH?

    Kalau tak boleh terima, kau baik mintak maaf. Jangan berlagak bagus sangat. Sekarang kau boleh lah sorak2 kipas pompuan jahanam tu, tapi kau tengok nanti, who will get the last laugh.

    Stakat guna anonymous, tak payah lah kau nak buang masa nak mengajar orang. Diri sendiri tu belum tentu sempurna lagi. Kalau ada berani, cakap ah depan2. Apa barang nak guna anonymous. Orang macam kau ni patut kene bakar je hidup-hidup, biar orang pun tak kenal mayat kau tu siapa. Suka sangat jadi anonymous kan.

    Kau ingat satu ni aje pesanan aku, what goes around will come around.

    ReplyDelete
  8. i really hate people who don't know how to respect the olders!!!

    what do you feel if somebody said like that to your mom?? siapa kita nak judge org xpandai jaga anak, mind your own bisnes, silap haribulan anak kamu yg biadap nanti..doa org tua dan dianiaya insyaAllah akan termakbul...

    to auntie, xpayah layanla org camni buang masa je..

    ReplyDelete
  9. autie sabar je k. memang adakalanya kita tak dapat lari dari org yg selalu iri hati dengan kejayaan dan kebahagiaan orang lain. yang penting auntie tahu dan sudah lakukan yang tebaik untuk diri auntie dan anak2..sape mereka untuk judged auntie itu ini, sedangkan mereka sendiri belum tentu rasa apa maknanya hidup..

    pandai cakap je tapi tak reti nak tonjolkan diri. kalau berani dan dah lama makan garam, jgnla berkata2 sbg anon tanpa nama. nampak sgt yg diri tu lemah..

    apa yg penting, sy ttp sokong aunite...smg lbh tbh ye auntie..

    ReplyDelete
  10. To aunty, memang benar, kalau betul berani dan benar kenapa kena menyorok di balik nama "ANONYMOUS" tuh.

    To Anon : hidup ini bulat.itu je.

    ReplyDelete
  11. Salam Aunty,
    Hopefully aunty sihat dan bertambah sihat walaupon dengan kehadiran komen bangang mcm tuh. Dengan keadaan diri diturunkan ujian oleh Allah, dan mcm2 lg ujian yg diturunkan oleh Allah dalam keluarga aunty, sekurang2nye aunty boleh dengan bangganya mengucapkan "Alhamdulillah, Allah sayang aunty dan keluarga aunty kerana di berikan ujian di dunia bg mengurangkan seksaan di akhirat kelak"

    saya minta maaf dengan komen yg akan menjadi kasar lepas ni.
    cuma pada pendapat saya, org yg suke serang2 keluarga dan tada rasa hormat dengan parents org lain yg mungkin sebaya dan lebih tua dr parents sendiri dan boleh dianggap mcm mak bapak sendiri adalah kurang ajar. ntah2 diri sendiri pon anak derhaka.

    my mom always says that 1st lesson is always from home. nampaknye anon tu mmg sejak azali perangai suke maki dan menghina org tua (if die ada parents lah) if not, hmmmm mungkin mak bapak die tak ajar ataupon die mmg takde mak bapak so die tak tahu mcm mana nak treat elderly.

    betolla pesanan org tua, tak usah didampingi org yg bersifat keji kerana esok lusa kita pon akan sama berperangai mcm tu.

    kepada anon,
    nampaknye mak bapak kau yang xdidik anak bebetul. siap ajar kau jadik dayus. baling batu sorok tgn. kesian, memalukan keluarga!

    ReplyDelete
  12. Salam Aunty,

    Wahhh baca statement Anon buat Dayah pula sedih turut sama rasa kurang sopan caranya itu.

    Semua Ibu pasti mahu anaknya sempurna, solehah dan berjaya. Tapi tak semua yang kita hendak itu terjadi. Dalam dunia ini, tidak ada manusia sempurna. Kita belajar jadi dewasa dari kesilapan.

    Dayah syak, dia menulis dari hati yang terlalu marah sampai lupa yang sebenarnya ia menyakitkan hati orang. Kita semua manusia tidak sempurna, jadikan teguran itu sebagai batu loncatan untuk kita perbaiki diri, semoga hari-hari kita esok lebih baik dari semalam. Dan sebelum kita menunding jari kearah orang lain, sebaiknya kita melihat diri kita, jika satu jari kita menunding orang maka 4 lagi jari kita menunding ke arah kita.

    Aunty don't be sad. Mungkin ada hikmah di sebalik semua ini. Tabah dan Sabah yer Aunty. Do take care of your health.. jgn makan sesuka hati ;P hehehehe ..

    Salam

    ReplyDelete
  13. Salam caiyang...

    Take care untie...May Allah swt bless u and yr family...

    ReplyDelete
  14. salam auntie..
    biarlah aunti apa yg cik/encik anon tu nak cakap.yang pasti dia tu pun bukan perfect..kalau dia tu dah elok sangat takkan dia nak mengata orang..betul tak?

    ReplyDelete
  15. AnonymousMay 23, 2010

    aunt, minta peej publish semua comment2 yang dia dapat.. mn tahu comment2 tu semua dia boleh guna kat court nanti.. bukan ssh pun nak carik ip..

    ReplyDelete
  16. ya. setuju ngan pendapat aunty..
    kalau dah berani nak komen kenapa nak guna nama anon. berani kerana benar, takut kerana salah..

    kalau alasan tak ada acc gmail, boleh je tinggalkan email kat bawah komen tu.

    ReplyDelete
  17. Salam unty
    sya pun macam tu, paling tak suka ada anon
    orang yang BALING BATU SEMBUNYI TANGAN
    Bagi sya, kalau nak baling batu
    TULIS NAMA ATAS BATU tu sekali..kenapa perlu nak jadi anon
    Unty sya ada terima juga komen dari anon di en3 sya TALAM 2 MUKA..
    sya jawab dan siarkan komen anon tu
    tp selepas tu sya set semula ruangan komen tu cuma untuk yg berdaftar saja, yg anon sya dah buang
    unty set ruang komen tu gitu

    untuk anon..hentikanlah menyorok dibalik ketiak,dibalik jarijari tu
    berani kerana benar..takut sebab memang salah
    sekali anon tu sentuh hati orang terutama yang sebaya ibu ibu,mak,bonda ummi apa saja..
    ohh bayangkan yang anon tu sebenarnya sentuh hati dan perasaan bonda mereka sendiri..
    :(
    harap unty bersabar dan kerana itulah sebahagian ragam perangai manusia

    ReplyDelete
  18. salam auntie. saya start kenal auntie dr blog peej dan sgt2 igt kat auntie especially time ada gambo auntie x bertudung yg peeja 'contengkan' kat bagian rambut. kekadang rasa lawak gile hehe but deep inside, it reminded me of my late mum.

    ye bila kita baca blog org, bila slalu baca, ada certain thing boleh buat kita igt pd org yg dekat ngan kita. same thing happens everytime i read your blog.

    saya ni perangai teruk jugak, tp pantang kalau org ckp saya jahat sbb mak saya tak ajar elok2.kecik2 dlu,sy penah kena skali. sy jawab "aku jahat sbb diri aku, bukan sebab mak aku tak cukup ajar."

    sy tambah gk jwb "yg ko mengata aku mcm ni nih hasil dr ko tak diajar cukup2 gk ke dr mak ko?"

    yg pasti yg kena jwb balik mcm tu akan hangin gile. bkn sbb apa yg sy jwb tu power pun, tp sbb dia pun sentap kalo org mengata mak dia.

    habis tu mengata mak org lain xpe plak. mempertikaikan didikan seorang ibu kepada anaknya yg ko pun xkenal luar dlm boleh plak. sape bg ko hukum boleh?

    biasalah kalo budak2 ckp mcm ni. sbb budak2 tak brapa pandai lg.
    tp kalo yg dh tua pegi serang mak org ckp gini, dia mmg mcm yg sy ckp tadi la kot.

    pastu nanti mungkin dan2 tu ngan sentapnya nk jwb gak ayat sama.. "aku jahat sbb diri aku, bkn sbb mak aku tak ajar.."

    eh pandai plak ko?



    ----------------
    saya xpenah tinggal komen kat blog auntie lg. tp hari nih mmg nak sgt tinggal komen bila keluar bab2 gini. biasanya org yg reti bahasa pantang org mengata mak dia dan xkan mengata mak org lain yg mungkin sebaya mak dia.

    kalo la ada yg pegi serang mak aku gini, mati ko aku kerjakan. tryla.

    ReplyDelete
  19. assalamualaikum auntie,be cool ok.jaga kesihatan dan jgn risau2.biarkan apa saja anon tu nak kata,Allah S.W.T akan byr cash kat dia sebab dah kecik kan hati seorg ibu.

    lizs

    ReplyDelete
  20. Salam kak Nani,

    I am one of your silent reader. Seronok baca episod-episod kak Nani. Tak tinggalkan comment sbb selalunya in a hurry. I am org Melaka, so extra seronok baca.

    Pasal anon ni, memanglah banyak di cyberspace - people are " brave" when they are hiding behind the screen. Some people are just so judgmental. I agree with you - they don't know your nor do they know the case.

    So good luck kak Nani, Allah bersama org yang benar.

    Ps. My blog dah bersawang, so malu nak tempt org mask :-)

    Farizah

    ReplyDelete
  21. Kak Nani
    Hidup memang begitu, cemuhan dan kritikan tu biasalah kita terima, macam yatie dah jadi penulis berbelas tahun. Orang yang memfitnah, mengutuk thru email, melalui udara punya banyak. Kadangkala rasa diri macam artis pulak. Tetapi..selagi kita berlapang dada, ramai sekeliling kita yang masih baik dengan kita.
    Kadangkala baca juga blog peeja tu blog orang muda. Rasanya tak ada apa pun.
    Kak nani, agaknya orang suka tgk akak berperang anak beranak kot..

    ReplyDelete
  22. sabar aunti, insyaAllah....ada hikmah disebalik semua ni...

    ReplyDelete
  23. Aunty, dah memang manusia macam ni, kalau bab nak kutuk orang memang nombor satu and yet, they don't have the guts to say it upfront.

    I usually disregard everything yang diorg cakap, cause hey, legit ke argument diorg tu? Kalau setakat anonymous cowards yang nak kasi "tunjuk ajar", they can kiss my big fat behind lah, excuse my french.

    Paling kesian, they reflected their own cemuhan to themselves. Now THAT'S sad.

    ReplyDelete
  24. assalamualaikum auntie,
    Byk2 sabar2 & take care.

    ReplyDelete
  25. assalamualaikum auntie...actually saya kawan pija mase zaman mrsm dl. tp sbb dok johor dh mcm lost contact dgn diorang2 nie..Saya dh lame baca blog pija n start auntie ade blog, terus baca blog auntie..suka baca nasihat2 auntie...sbb hidup saya mmg penuh dugaan. Kalau xkuat....xtaulah tp tula mcm kata auntie, kite ni adelah antara insan yang amat bertuah diduga olehnya..

    Semoga auntie panjang umur dan dimurahkan rezeki selalu....amin

    ReplyDelete
  26. AnonymousMay 24, 2010

    salam auntie...

    mungkin anon pengecut yg bg comment tuh adlh org yg sama yg saman anak auntie...

    ReplyDelete
  27. org giler tak yah dilayan Auntie...nak mengata org tak reti jaga anak...abis mak dia tak ajar dia ke hormat org tua?

    ReplyDelete
  28. salam..
    mmglah dia tu pengecuttt..
    takde makna dilayang org gini..

    be happy je.. mmg deme tak kenai kita, deme tak bley sesenang nak kata kita, tu je!

    ReplyDelete
  29. Pedulikkan la anon tu Auntie, sanggup cakap benda tu kat older people, orang pun boleh judge manusia jenis apa dia ni..

    ReplyDelete
  30. Salaam aunty

    tak perlu dilayan org2 cam gini aunty. ini org yang sakit hati kat anak2 aunty, bile x dilayan dia serang org lain. Harap aunty sabar la ngan org2 sakit yang kasi komen camtu, itu namanye Jiwa Kacay..hehehe..gelaran kami masa blajar kat org yg ada penyakit hati ni..so...buat derk je pada org2 nih. kita doakan sama2 semoga hati org2 ni pulih dan dapat hidayah dari Allah.
    Secara peribadi, walaupun x mengenali aunty secara rapat tapi bila baca blog aunty ni terasa macam kenal sesangat ngan aunty dan saya antara pembaca setia aunty.sayaang aunty & semoga aunty sihat dan ceria2 selalu

    ReplyDelete
  31. salam ziarah kembali..

    usah bimbang...saya pun banyak kali kena dek anon ni..bila cakap pasal perangai peli satu kaum..ada lah sorang dua anon yang hentam dan kutuk...sampai panggil kita racist..laaaa..pa yang kita tulis..itu pandangan kita..tulis pun kat blog sendiri..what the heck!!

    Saya pulak tak delete apa apa komen..biar readers lain baca..dan ada yang bagi pandangan masing2...

    Tak lah aunty..
    at least kita tau...pandangan kita di baca oleh orang lain...

    ReplyDelete
  32. Assalamualaikum Aunty,

    Zie harap Aunty sihat-sihat hendaknyer. I know what's going on in a Mother's mind because I am a MOM too.

    We as mothers will protect our kid no matter what.

    Insya allah all will be fine. Anonymous nie, I tend to agree with you.

    Be strong ya, Aunty.

    ReplyDelete
  33. reenazackMay 24, 2010

    Anon tu memang kejenyer jaga tepi kain org.. buat taktau jekla auntie.. langau tu kita halau pun still nak buat bising..

    Take care auntie xoxo

    ReplyDelete
  34. Aunty....
    Setuju sangat ngan cakap2 aunty tuh! Org yg bernamakan anoy ni jangan dilayan sangat... Menyakitkan jiwa n tak membantu kite.. Saya da lame jd silent reader aunty n mmg peminat blog anak2 aunty n ape yg boley sy cakap they're juz bein honest. Org yg nak mancaci n mengutuk itu x dapat nak terime kenyataan. Tu je... N 4 u n ur family juz tabah n hadapi dunia ini ngan lebiy kuat! I support u 100%!!!
    Love u! :p

    ReplyDelete
  35. ayoyo :(

    pedih rasa hati..

    auntie be strong k..!

    ReplyDelete
  36. Salam auntie..everytime when i surf to your blog mesti teringat my mum at kampung which is so calm and look slightly like u..sedihnye rasa bila ada org type those things to u auntie..Sampai hati ckp smpai sebegitu sekali to a person yg sebaya to their moms..totally heartless..auntie be strong ya..Saya doakan yg terbaik buat auntie sekeluarga and i do pray your family will win the case..

    Amin

    ReplyDelete
  37. Salam,

    Dunia siber ni memang begini, adakalanya ada orang yg ingin menulis tapi tidak ingin bertanggungjawab!!! Sangat tidak bertamadun, kan?

    Aunty, be strong!

    ReplyDelete
  38. salam aunty... terlambat baca plak. eee anon tu pandai sgt ke jaga anak?
    saya suka family aunty... happening... walaupon peej suka mencarut2... tp dia x biadap dgn org tua. agak nya si anon tu pedengki antarabangsa!! pastu aunty pon x cepat melatah... lagi die panas. hehe...
    take care ;)

    ReplyDelete
  39. asslmualaikum aunty..
    myb agak lewat utk saya dropkn komen...insyaallah..tuhan akan bersama dgn org yg bersama dgnNya..
    semoga keluarga aunty akn selalu dlm lindunganNya..amin

    -mizRLong-

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...