THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Thursday, May 6, 2010

Balik Kampung

Aunty balik kampung ada kenduri kahwin anak buah kat Melaka hari Jumaat lepas 30/4/10.

Tapi tak sempat lah nak attend majlis nikah kul 4:00 petang, sebab aunty bergerak lepas sembahyang Jumaat.
Hanya dapat pergi majlis kahwin di rumah pengantin perempuan
di Dewan Bkt Bruang pada tengahhari Sabtu.
Sambutan kenduri doa selamat di adakan pada hari
Ahad di rumah pengantin lelaki.

P G, Peeja dan Noy tak ikut.

P G ada performance, Peeja ngan Noy ada urusan.

Aduui!!.... packing nak pegi outstation, auntie paling bercinta dan malas..

Memang leceh nak sediakan benda2 utk di bawa..

Eeee.... packing utk 4 hari 3 malam di kampung...

Aunty pulak jenis cerewet tentang pakaian, kena matching segala2 nyer..tudong, seluar kena ikut warna baju, kan menyusahkan diri sendiri tapi memang perangai dah macam tuh nak buat macam maner??

List of items yg auntie kena bawak :

1) Pakaian leisure - blouse, seluar dan tudong utk siang, baju tido utk malam

2) Official dressing utk majlis - kurung dan tudong

3) Jewelleries

4) Pakaian dalam - Bra & Panties

5) Toiletries and Towels

6) Make up and perfumes

7) Skin care

8) Medication

9) Telekong, kain batik dan tikar sembahyang

10) Shoes and Slippers

11) Hangers
(Bila sampai destinasi, masuk bilik uncle akan unpack dari beg dan sangkut semua baju2 aunty. Dia kan very concern tentang pakaian)

Aunty dulu2, masa muda lagi sakan, siap hair dryer, hair roller dan Jam loceng pasal belum ada h/phone utk set alarm kan.

Tuh citer pakaian aunty,
Uncle punya dia pack sendiri..he he he

Kalau tengok aunty punya list ada 11, dia mungkin 20 kot..semua nya dia nak angkut balik kampung..

Contoh DVD terbarulah, kitab2 dia lah, topi, cap, songkok dan ketayap (semua nya dia angkut). Ketip kuku, gunting, cotton bud, plaster, kira semua mak nenek nak bawak...
Tak leh tegur nanti jadi masam muka, so aunty biar kan jer lahh..

Pernah aunty bergurau dengan dia, kalau lah rumah nih ada roda elok kita bergerak dengan rumah2 sekali..



Luggage Aunty




Tudong2 Aunty


Toileteries aunty

Uncle punya semua 'mak nenek' dlm tuh

Bag nih, bag golf uncle tapi di gunakan utk isi segala keperluan nyer sendiri.

Ada torch light, ubat batuk Ibu dan Anak, saving lotion, semburan pewangi utk bilik.
Emm..tali pinggang dan kasut kulit- colour brown and black, kasut sukan se pasang, spec mata membaca satu dan spec mata hitam, tak ketinggalan sampul surat utk duit,
entah aper2 lagi, sampai aunty tak mahu tahu apa yg di bawak nyer..

Senyum aunty masa dia packing tuh, uncle tanya kenapa you ambil gambar??

Aunty jawaplah utk blog...

Aii...packing baju pun boleh jadi citer ker??

Memang nya.... You kelakar.... boleh buat citer..

Kalau baju pulak, baju bercolar, T shirt, baju melayu, seluar - jeans dan slacks..

Pasal pakaian belambak2 dia bawak macam nak balik seminggu, juga pernah aunty tegur..
(masa muda2 dulu lah)

Pasal bawak banyak2 pakaian, you ingat you artis ker??

Kat maner performance??

Uncle tak kan jawap, hanya tunjuk muka selamba derk jer..

Bayangkanlah anak aunty Khairul, berulang alik mengangkut beg2 Papa dan Mama, plus beg dia sendiri.
Di tambah pula dengan 2 biji bantal dan 2 selimut.
Berpeluh2 dia..tapi bila di imbas dulu2 masa dia semua kecik2..
Papa dia yg angkut2 ke kereta, siap ada bakul susu dan beg pakaian anak2 lagi..

Emm...tu lah penat bila bergerak balik kampung, menyiapkan kelengkapan...

Jom citer pasal majlis perkahwinan perempuan hari Sabtu
Majlis kawin di buat kat dewan..


Auntie memang tak laratlah nak ikut rombongan pengantin lelaki, nak kena berdiri dan berjalan lebih kurang 150 meter dari dewan dan mereka di sambut dengan kompang.

Uncle hantar aunty duduk kat depan dewan..ha ha ha
Aunty duduk sorang2..
Dah tuh uncle tinggalkan aunty sorang 2 utk join group pengantin lelaki..

Nasib baik ada kerusi2 kat situ. muka dah senget2 sebab panas terik

Agak nya Pak Man (Bapak saudara uncle yg bungsu) kesian kan aunty .. dia join sekali

Berbual bukan main lagi... macam faham, yg sebenar nya, aunty tak leh baca from his lips reading sebab misai dia tebal sangat menutupi bibir.. he he he

Dah tuh sampai lah rombongan pengantin lelaki dan di sambut olih pengantin perempuan





Nampak tak bunga manggar dah togel, belum lagi pengantin lelaki sampai..budak2 dah cabut buat main..aunty kan duduk tepi dewan tuh...nak tegur, takut org tak suka pulak..biarkan jer lahhh...

Dah tuh baru lah uncle join aunty utk masuk ker dewan..

Dalam dewan, duduk dulu....dan tunggu upacara bersanding dan merinjis

Uncle (anak Sulung) ngan adik (bongsu)










Ramai nya saudara mara belah pengantin lelaki dan pengantin perempuan nak merinjis,
kawan2 lagi..mahu dekat 40 orang kot..
First time aunty experience, ramai ingin merinjis sampai que que lah..he he he

Aunty memang dah lapar tapi sabar jer lah..apa tak nya dah pukul 2:30 ptg tak makan2 lagi..

Dah tuh kami di jemput ker meja khas, uncle ajak duduk di high table dgn pengantin tapi aunty tak suka sebab tak puas lah makan beradap/berdepan ..Uncle duduk dgn adik beradik dia

Meja aunty ada makanan dan lauk siap terhidang so tak perlu 'waiter peribadi' ngee..

Puas nya makan bila perut lapar kann...tak ingat ada penyakit kencing manis..
air mineral memang ada dlm handbag tapi air buah cocktail aunty bedal..haus sangat..
Dah tuh tapai ubi, emm...makan jugak..bukan sikit..banyakkkkk...

Selesai mkn upacara potong cake pulak..

Eh Eh! ada minah lentik, sedang cekak pinggang kat situ?? Tak kenal pun mesti belah pengantin perempuan..he he he

Kenapa ada dua kek?? Mesti ada yg sponsor kot..

Tiba2 jer uncle nak suap aunty cake yg di hulur olih pengantin



Malu nyer...tak per lah ambik berkat


Aunty pulak suap uncle, apasal besar nya nganga tuh??


Semeja dgn menantu dan anak aunty

Tak mau tanya kenapa aunty pakai kaca mata hitam tak bukak2??..
jadi minah pergrak kejap
minah keret
minah poyo

mesti orang sangka aunty buta sebab bila auntie jalan kan kena berpimpin..ha ha ha

Yang sebenar uncle belikan ...aper lagi melaram ler..


Ending citer...

Majlis Perkahwinan yg amat sederhana

Nanti aunty citer lagi, majlis belah lelaki pulak..

Sayonara...

10 comments:

  1. salam kak nani,
    seronok baca kisah 'packing' brg dan perihatinnya suami kak nani mengenai barang2 keperluannya...
    agaknya lelaki memang begitu... sebab tu, saya akan pack barang saya, suami akan pack barang dia sebabnya sejak 19tahun dulu, suami suruh buat checklist.. tak berbuat-buat.. bila unpack.. ada ajerlah benda yang tinggal... itu yg dia packing barang dia sendiri... puas hati...
    betullah lawak..kalau dah tebal sangat misai org tu, sukar jugak kak nani nak baca gerak bibir org tu... cammana yer.. takkan kita nak menyelak-nyelak misainya... hehehehhe lawaklah kak nani ni...

    ReplyDelete
  2. Salam unty

    sangat romantikadamor...sangat suka,

    sya pun suka bila mak n ayah ada masa bergurau2..
    anak anak dah besar2 tinggal berdua jd dengan siapa lagi nak bermanja bergurau sendakan
    dengan pasanganlah

    unty ambil award dlm blog sya ye..harap sudi...
    tqvm..

    Buat pasangan pengantin dan juga untyn uncle
    semoga bahagia hingga ke akhir hayat
    amin...

    ReplyDelete
  3. ai pon nk sama gak cam auntie. bila time packing boleh jadik meroyan sbb diri sendiri punye kehendak. details sgt smp kalau boleh, ngan lemari pon nak angkut! miahahahaha...

    ReplyDelete
  4. 1. Spek hitam tu memang cantik, uncle memang kelazz

    2. Jaga-jaga makan auntie.. tapai ubi.. adoiii sakit nanti susah auntie...

    3. Pasal packing barang tu memang la penat, tapi kalau tak lengkap nanti kita sendiri tak selesakan.. yang best tu siap dgn lampu picit, pewangi bilik segala..

    ReplyDelete
  5. hhhahhaahhah
    hahhahhahhaha
    hahhahahhahahha (golak sambil pogang lomak poghut ni)

    adoyai .. bagus la uncle persiapan awal sungguh ... (jimat...)

    misai pakbusu dah la tobal + lak ngan comin mato aunty yang golap ..laie la xnampak ye dak?...

    hahhahahahha
    hahahhhahahahha
    ahhahahhahahahhah (lotih dah .. t sambung pangge den yo)

    salam

    ReplyDelete
  6. untie saya klu nak balik kg ke uamh mertua ke siap tulis list lagi,, utk setiap hari nak pakai apa,, setiap orang 1 beg, sy+hubby+anak 2= 4 beg la jawabnya,, hihihi , untie ngn uncle masih lagi romantik,, best le cenggitu.. :)

    ReplyDelete
  7. Aunty --you are really one very cool aunty--- my first time baca blog aunty ni...i think i am going to lik eyou :)

    ReplyDelete
  8. salam kak nani...
    sila ke rumah baru saya...
    http://akakjua.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. comel laa uncle ni..hehhee..kalah pompuan kalo packing..siap spray ambi pur pun nk bawak! kekekeke..

    anty..chantek aa beg toiletries anty tu..tertib skit nk angkut brg kan..takde aa berselerak sume dlm beg..kat mana nk cari ek beg gini?

    ReplyDelete
  10. salam aunty ..comey la aunty gan uncle ni..moga sentiasa sihat bersama ok...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...