THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Saturday, April 10, 2010

Resepi Ayam Karipulay

Entry before this auntie ada citer pasal auntie masakkan kat atas tuh..

Ada kwn blogger auntie mintak...He he he Rahmah. This is for you.

Resepi nih sedap, arwah mak yg ajar auntie.

Sangat lah simple preparation nyer.

Auntie bagi resepi utk 6 orang mkn

Ayam se ekor di potong 12

Santan 2 hinggit
2 atau 3 cawan air
Bawang Besar 3 biji
Bawang Kecil 5 biji
Bawang Putih 5 biji
Halia 2 ketul sebesar ibu jari
Cili kering paste 1 kotak kecil

Semua kat atas nih di blend dan masukkan dlm kuali atau periok
Masukkan ayam tadi dan masaklah selama 10 hingga 15 minit.

Dah nampak ayam nak masak tuh buh pula bahan2 kat bawah nih.

Kunyit serbuk 1 sudu teh
Garam 1 sudu makan
1 keping assam keping
15 batang daun karipulay (boleh ambil daun nyer saja atau batang2 sekali, kalau kak nani batang2 sekali akak masukkan)

Dah nampak pekat lebih kurang 10 minit.
Semasa msk nih, harum sangat bau nyer.
Tutup api dan boleh lah mkn dgn nasi putih atau ikut suka roti pun boleh.

Kalau nak masak Udang Galah pun sedap, akak selalu menjamu kawan2 berbuka puasa di bulan Ramadhan dengan resepi nih.

Semua kata best...cuba jangan tak cuba

4 comments:

  1. ala aunty nanti letak la gambar skali baru besh...huhu

    ReplyDelete
  2. salam ...
    wah .. nak test gaks la ...

    minta izin yer anty

    ReplyDelete
  3. kak nani,
    alhamdulillah... terima kaseh berkongsi resepi.. insya'allah akan saya cuba...

    ReplyDelete
  4. Tumpang copy ya.. tengok kt blog peej nampak sedap. Boleh try masak nanti..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...