THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Wednesday, April 28, 2010

Otak Lemah

Pernah terlupa letak kat maner barang2 dalam rumah?

Kunci kereta ker, gunting ker, torch light ker, cermin mata ker atau lain2 lah?

Aunty jarang lupa bila letak2 barang2 sebab uncle organize barang2 dalam laci

Contoh nya : Almari yg ada empat laci

Laci pertama
Bateri, mentol, starter lampu, three pin plug, torch light & etc

Laci kedua
Barang2 Stationeries - Gam, double sides tape, cellophane tape, gunting, pisau, cutter, measuring tape and etc

Laci ketiga
Wrapping paper, ribbons, greeting card, envelopes & etc

Laci keempat
Peralatan kucing, ubat, vitamin, shampoo dan permainan nyer.

Tapi masaalah kalau ada orang pakai dah tuh tak letak balik kat tempat asal..

Contoh nyer bila black out di malam hari...electricity takda mesti nak cari torch light dan lilin kan..
(tapi sekarang noy dah pasang emergency light utk aunty)
Aunty selalu akan terjerit2 bertanya barang yg aunty nak pakai....

Kalau tanya anak2, semua akan angkat bahu menandakan tak tahu..

Dua tiga hari sudah, aunty nak guna gunting,

Semua kata tak tahu..

Tapi aunty tahu, last yg pakai adalah anak aunty Khairul, dia guna utk gunting 'koyok' sebab pening kepala.

Bila tanya the worst part dah lupa letak kat mana?

Uncle is a very organized person

Dia sendiri tahu mana nak letak kalau dia replenish barang2 baru.

Kalau pasal pakaian

Segan dan malu aunty kalau buka almari dia..

Tersusun rapi.

Semua T shirt dia terlipat sama ukuran ikut warna.

Stokin, sapu tangan, face towel dan spendar dalam laci.

Baju berkolar semua bergantung, dan hanger pulak mesti sejenis dan sewarna.

Sebelum pakai pakaian dia akan gosok lagi, pantang dia pakai pakaian berkedut.

Semua nih dia buat sendiri.

Aunty dari muda pemalas part pakaian, membasuh, melipat dan menggosok.

Memang syabas..dia memang rajin.

Baju2 linen aunty, dia punggut nak basuh tapi aunty selalu kata
" nani nak hantar dobi sebab bila ambil dah bergosok".

Walhal aunty tak sanggup tengok dia uruskan pakaian aunty.
Pernah uncle rendam baju sutera aunty, turun habis warna nya..from that on baju2 aunty dia tak berani basuhkan...
he he he semuanyer hantar dry clean.

Tapi bila aunty nak pakai baju2 yang dah pun bergosok olih dobi, dia akan gosok lagi..pilih tudung yg sesuai..dia gosok jugak..

Aunty tak pernah suruh dia urus pakaian aunty, memang dia dengan rela hati nak buat sendiri.

Terharu aunty..menaip nih, berkaca air mata aunty..

Hmm...bayangkan macam mana lah aunty tak sayang dia...

Kebersihan rumah tok sah kira lah..memang terlalu pembersih orang nya, tak leh ada habok, tangan nya asyik menggelap jer, walaupun sedang nonton tv, meja depan mata jadi sasaran nyer..

Ehh...misleading lah...aunty nak citer pasal 'terlupa' letak barang jadi citer lain pulak..

Emm.. jom berbalik pada citer pasal tajuk.

Ohh!! sob sob sob

Pagi2 aunty ker bilik air nak gosok gigi, dah tuh aunty tercegat berdiri terus jadi blurrrr

Bertanya dalam hati, Maner satu berus gigi aku??

Warna aper uhh??

Ada dua jer pun berus gigi kat situ

Dah tuh aunty menangis..memang tak tahu yg maner satu berus gigi aunty...

Aunty ambil jer salah satu dan start berus..sambil menangis..
(tak pernah aunty pakai berus gigi org lain, walaupun suami. Sebab nak bersolat subuh terpaksa juga pakai)

Masa sarapan aunty tanya uncle warna apa berus gigi dia..

Uncle : I punya hijau, You punya biru..

Uncle : Kenapa tanya warna berus gigi pulak??

Aunty : Nani terlupa yg mana satu...berus gigi nani...uh uh uh (aunty menangis)

Uncle : Nih! kes serious..sampai berus gigi pun boleh lupa...kena tanya doktor nih..

Aunty : Beli kan nani korma dan kismis lah, nani dah mula lupa2 nih! takut lah..
Belikan nani berus gigi yg ada penutup lah, at least lain dari you punya.

Pleaseeeeeeeee...........

Mudah2an korma dan kismis boleh pertahankan dan menguatkan ingatan aunty, sebelum aunty berjumpa doktor pakar next month

Dua tiga gambar aunty ambil, saja2 utk paparkan betapa tersusun orang nyer...

Paku2 lah, screw lah semua dlm kotak, ikut size kat closet di garage

Gunting, cutter dawai, all kind of tapes

Spec lama2 semua dia simpan, believe me ada yg dah 10 tahun pun dia simpan tapi masih elok cuma outdated.

Aunty really appreciate him and aunty really love him very much..

May Allah bless both of us and my family

Amin

Susahlah hati aunty sebab aunty dah mula lupa2..

Kadang2 vocabulary pun mula hilang, sedap2 bercakap terhenti..tak tahu apa perkataan nak sebut..

Aunty kena mula perbanyakkan membaca..makan korma, kismis dan madu..
Inshaallah...

26 comments:

  1. salam kak nani,
    Alhamdulillah.. seronok baca kisah suami kak nani.. kita para isteri ni, bila dapat suami yang baik dan dengar pula kenalan kita juga dapat suami yang baik juga.. terasa seronok sangat... turut sama rasa bersyukur... Doa saya agar kasihsayang yang terbina berkekalan sehingga keakhir hayat...
    Amin.

    ReplyDelete
  2. be happy and enjoy ur life to the fullest auntie. :))

    ReplyDelete
  3. Mintak2 semua ok auntie... Amin

    ReplyDelete
  4. aunty.. lama xkomen kat blog ni...
    memang betul2 teratur la...
    saya punya sangatlah sepah2..
    pastu bila nak pakai sakit kepala..

    ReplyDelete
  5. aunty. saya 1st time komen kat blog aunty. dah lama bace, tapi harini tergerak nak komen. jangankan aunty menaip dan berkaca mata. saya juga. saya doakan aunty semoga cepat sembuh.take care aunty.

    ReplyDelete
  6. salam auntie,

    seronok baca entry ni, beruntung sungguh auntie dpt uncle yg sebegitu sifatnya....tuah masing2 dlm berumahtangga, sy tumpang gembira utk auntie & uncle :)


    kasih8953

    ReplyDelete
  7. untung anty dpt uncle.. bukan senang nk dpt asben mcm tu zaman skang ni kan..betui tu anty cuba amal korma n kismis..and kurangkan makan semut ek! hehehe (gurau je...)

    ReplyDelete
  8. semoga semuanya baik2 ye aunty...

    ReplyDelete
  9. cara uncle sebijik plak mcm ayah saya yg sume benda nk well organised..igtkn ayah saya yg pelik simpan brg siap tersusun, letak tarih n nama, rmh pn wajib sentiasa bersih..aunty n mak saya adalah antara wanita yg bertuah..saya hrp aunty kuat n tabah dlm menempuh ujian ALLAH..truskn berubat..saya doakn smoga aunty cpt sembuh spt sediakala..aminn..

    ReplyDelete
  10. Wah your abg very organise lah. Maklumlah pegawai kanan tentera.

    Kat rumah saya, semuanya emak Adam yg aturkan. Kalau nak cari barang dan saya tak tahu di mana, saya akan tanya dia. Tapi sebelum dia beritahu, mesti dia perli saya dulu. Nyampessss

    ReplyDelete
  11. sy sronok baca entry nih.
    bertuahnya aunty...
    hopefully sy dpt suami mcm tu.

    p/s: doa sy smoga aunty cepat sembuh, bahagia & ceria selalu. aminnn..

    ReplyDelete
  12. bila aunty citer pasal kain baju... kita serupa....dari kecik sampai anak 3, saya tak suka uruskan baju mak selalu bebel sbb tak reti lipat baju, gosok baju....nasib baik husband tolong buat...

    BTW bertuah aunty dpt suami mcm tuh....and semoga aunty cepat sembuh. ye mkn kurma and kismis setiap pagi bagus.

    ReplyDelete
  13. salam auntie, byk bersabar ye..ni smua ujian dari allah.tp autie untung, uncle sgt syg kat autie kan. anak2 auntie pn jaga auntie elok2.. sy doakan auntie sentiasa sihat. bila baca psl entry ni, sy teringat kat mama saya pulak.jadi sedih terus..tapi uncle tu mmg mcm abah sy jugak.rapi dan kemas all the time..maybe sbb the way they were trained as tentera buat diorg jd mcm tu kot. btw abah sy ex-tudm..hehehe

    ReplyDelete
  14. beruntung auntie. yelah, rezeki masing-masing kan?

    husband saya pulak, terbalik. saya yg kemas dan susun etc.

    bukan kata dia tak best, dia yg terbaik utk saya.

    sebab saya cerewet, tu yg dia manja..

    ReplyDelete
  15. reading your blog is like i'm reading my mom's dairy.. kadang2 ada je persamaan aunty dgn my mom. hihihi semoga aunty happy selalu...kim salam uncle.

    ReplyDelete
  16. salam untie,

    keep on writing, reading & thinking... makan kurma & kismis pun bagus... & doa of coz... saya doakan yg baik2 utk untie..

    keep on writing yer, linda selalu jenguk blog untie & pija, cuma linda takda blog & jarang tinggal komen... jangan putus asa tau, Allah duga kita tanda dia sayang kita... i know u realize benda ni kan???


    take care untie, keep on writing :)

    ReplyDelete
  17. terharunyer bace cite auntie ni..hope my husband pon leh jd rajin cam uncle tu..pasal saye pun selalu jer lupe bab2 nak mengemas ni..hihihi..

    ReplyDelete
  18. kagum betul ngan uncle...uncle sama ngan my husban kalau bab baju..lipat baju, susun baju ikut turut warna, basuh baju kalau tshirt putih jgnla sesekali basuh ngan tshirt berlainan kaler mesti kena bising...apapun auntie saya pulak kalau berus gigi utk ingat kan saya yang mana satu biasanya saya akan beli berus gigi yang keler pink my husban plak kaler buru or green..kekekeke

    ReplyDelete
  19. maybe because he is an ex army kan. semua bende mesti tersusun dan berdisiplin. bertuah aunty. agaknye kalau uncle tgk bilik saya..pengsan terus. hahahahhaha

    InsyaAllah, di samping makan korma dan kismis, aunty banyakkan ngaji dan berzikir juge ye. terbukti kalau kita banyak baca Quran, proses nyanyuk tu akan lambat.

    have a nice weekend aunty!

    ReplyDelete
  20. Auntie banyakkan bersabar ye..
    yang penting sekarang hargai apa yang auntie ada.. bertuah sungguh dapat uncle yang sgt baik..

    ReplyDelete
  21. wahhh kagunmya. kita yang pmpuan pun kadang2 tak se-organize tu. respect sama uncle!

    http://twinkywinkystars.blogspot.com

    ReplyDelete
  22. Aunty nak berus gigi tak??
    ajeet ada berus gigi special,
    mesti aunty akan igt sbb berus gigi ni special
    just gv me your addres and phone number. ajeet akan post berus gigi tue and ajeet call untuk bagi tau cara pakai.. special tok aunty...

    ReplyDelete
  23. untungnye aunty dpt uncle tu kn..

    aunty.. sy doakn aunty cpt smbuh dn sihat sprti sediakala..

    ReplyDelete
  24. meleleh air mata baca betapa baiknya uncle... teringat hubby kat umah.. tp xla perfect mcm uncle... bab2 basuh baju tu sama la... :D

    semoga untie sihat ya..

    ReplyDelete
  25. Salam,

    Semoga auntie dan uncle berbahagia selalu dan kesihatan auntie sentiasa dalam keadaan baik.

    ReplyDelete
  26. aunty.im so touched wf ur story.
    sy doa aunty sihat selalu.miss my mum when i read this entry.n wishing i'll meet a man such as yours.

    ReplyDelete

Pada yang terbuka hati utk tinggalkan komen disini..
Didahului dengan ucapan Ribuan Terima Kasih

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...