THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Tuesday, April 13, 2010

KENA TENGKING

Uh...Uh....Uh....

Auntie tengah merajuk nih... dgn hubby...

Bawak diri kat meja computer dan terus masuk blog...
Curah kat sini jer lah...

Pagi tadi hubby nak keluar gi pejabat, tapi dia kata contractor Astro nak datang kul 10 pagi nak pasang Astro Beyond.

Auntie : Astro Beyond tuh aper ker benda tuh?? Dapat channel tambahan ker??

Uncle : Dengan tangan tunjuk 5 jari ...dah tuh ibu jari naik, menunjukkan best.
Bila contractor tuh pasang wire nanti dia provide 20 metre jer kalau lebih dia akan charge RM 3 hinggit semetre..

Auntie : Kena bayar berapa extra untuk Astor Beyond tuh??

Uncle : Dua puluh jer??

Auntie pun bertalu2 menanya uncle...

Auntie : Alah !! Macam maner nak communicate dgn contractor tuh?? Berapa orang yg datang?? Melayu ker Cina?? Contractor tuh kena naik atas masuk bilik ker?? (Sebab bilik auntie pun boleh dpt Astro)

Uncle pun hulur hphone dia..

Auntie : You nih, nani bertanya tapi suruh baca SMS buat aper..

Uncle : Bacalah..

Auntie pun baca lah SMS tuh..dari Astro ker hphone dia..detail org yg nak datang tuh..
Nama contractor tuh Yap Chee Koon.

Auntie : Oh!! malas jawab suruh baca yea..tapi soalan yg lain2 tuh tak berjawab lagi..
macam maner nani nak communicate dgn dia tuh..Masuk bilik ker tak??

Uncle terus, bukak baju dia dan lucutkan seluar slack dia..(Tak jadi ker pejabat)

Auntie : Emm..pandai pun....pegi lah pejabat lepas kerja2 tuh dah habis...dah tahu org nak datang suruh nani attend buat aper??

Tepat kul 10 cina tuh datang. Uncle attend to the contractor.

Auntie pun terus lah ke dapur memasak..
Lauk masak lomak cili api nenas dgn ikan kering kurau
Goreng sambal ikan senangin dan cincalok
Sayur malas nak sambung, simpan balik dlm peti ais. (Kobis bunga dgn karot)

Dah tuh auntie pun duduk kat living hall tuh tgk cina tuh habis kerja pemasangan.

Auntie : Ha...pasangkan nani channel baru tuh..

Uncle pun kata dah pasang lah..

nombor yg tertera kat screen tuh 431 HBO. HD

Auntie : Oh...HBO ada dua channel yea..411 dan 431 dpt dua citer yea...
(itu yg auntie faham ler)

Uncle : Bukannnnn..(dgn muka yg marah walaupun auntie tak dengar tapi auntie tahu itu adalah tengkingan)

Auntie pun menangis dan terus bangun dari tempat duduk dan gi kat komputer nih dan terus menangis2 menaip nih...

BERHENTI SEKEJAP ...SAVE AS DRAFT NANTI SAMBUNG BALIK...SEBAB...

Uncle datang dan tunjuk kertas dari Astro...sambil mencium pipi auntie yg basah dengan air mata..

Terteralah 5 channel yang dah memang jadi langganan tiap2 bulan.

Auntie : Pasal tak der channel yg baru??

Uncle explained lagi....ASTRO BEYOND IS for better sound system and sharper picture.

Auntie : Oh!....kata lah you are paying for 'MUTU'

Uncle : aper mutu2 pulak nih..

Auntie : Yea lah....qualityyyyyyy.... bahasa melayu nyer mutu..

Ha ha ha kedua2 gelak sampai sakit perut...uncle ingat ada Mutu org india maner pulak!!

Auntie memang susah orang nak communicate, bila sakit nih..(hilang pendengaran) selalu benar auntie salah faham.

Banyak yang auntie termiss citer2 dlm family dan keluarga terdekat...dah basi citer tuh baru sampai kat auntie.

Memang suami dan anak2 pun susah nak communicate dgn auntie. Orang2 tuh kena sabar sangat explain perlahan2 baru dpt auntie tangkap dan faham..
Kalau auntie tak faham jugak, terpaksalah uncle or siapa2 menulis utk auntie baca.

Yang rajin menulis Uncle dan Khairul anak auntie....tapi....auntie frust menunggu dia orang habis menulis sebab kandungan yg di tulis macam karangan, panjang lebar...

Ya Allah bila kah keadaan nih akan pulih...

Walaubagaimana pun, Aku redha Ya Allah..

Beri lah kesabaran kepada keluarga ku menerima ku saperti ini....

13 comments:

  1. ALOLO...auntie marajuk. sib bek auncle cepat pujuk. sabar le auntie. yg penting, KUATKAN SEMANGAT. org keliling auntie sume sayangkan auntie.. (^_^)

    ReplyDelete
  2. Aunty,

    Nak tergelak pun ada nak menangis pun ada baca entry ni, dalam pada marah-marah tu, Uncle romantik gak ya..

    ReplyDelete
  3. ur hubby is so sweet auntie...:D

    ReplyDelete
  4. kak nani,
    ada ketawa dan sedih baca entry kak nani ni... tapi kak nani dan saya harus bersyukur sebab punya suami yang betul2 'gentlemen'. Dia tak buang kita bila kita dah jadi Orang yang dah kurang upaya begini. Dalam menanggung kesakitan begini, semangat dan kasihsayang suami dan anak2lah jadi pemangkin dan kekuatan kita untuk terus menghadapi segala kesakitan.
    Kak nani... Insya'allah.. kita boleh..
    Nak cerita pasal Astro beyond, sejak dah pasang kat rumah kami, siri national geographic, sports dan HBO memang menyeronokkan. Gambarnya cantik dan terang...

    ReplyDelete
  5. bila baca entri auntie ni lucu ada sedih pun ada...so sweet couple la..

    papepun,hope auntie slalu happy go lucky ng fmly ye...n cepat sembuh

    ReplyDelete
  6. sabar yer untie setiap dugaan yg datang tu pasti ada hikmah disebaliknya..

    *shilla bangi*

    ReplyDelete
  7. Byk2 bersabar auntie, mgkn uncle keletihan sb tu terkasar perbuatannya pd auntie tp uncle pandai pujuk, sejuk hati bila dicium dipipikan hehehe...syg & happy tgk auntie dan uncle sekeluarga.

    kasih8953

    ReplyDelete
  8. inilah namanya senyum dalam tangisan
    tangis dalam keriangan ;p

    semoga unty tabah, alhamdulillah bagus ada sokongan dari keluarga
    ikatan terjalin adalah nafas dan kekuatan dlm kehidupan.....

    ReplyDelete
  9. romantis...hahaha... auntie sebijik mcm my mom. suka merajuk, lepas tu guna ayat "mak ni emo sbb nak menopous.." pastu nangis.

    ReplyDelete
  10. insyallah auntie, all de best to you and your family.

    insyallah, aminnn

    ReplyDelete
  11. cute nyer untie.. siap uncle kiss lagi pujuk untie..

    (paling tak tahan nk gelak.. siap buat draft dulu.. pastu baru post eh.. hehehehehe.. so cuuuteeee...)

    ReplyDelete
  12. Alamak aunty, i tak tau nak gelak ke nak bersedih...sabar lah dgn dugaan Tuhan ya aunty!

    on the other hand...wah! your family mmg kelakar! Suka suka suka! (wah triple suka ni)

    ReplyDelete
  13. AnonymousMay 06, 2010

    Ya allah...I feel like crying...maybe this is how my mom feels when she started fall sick last year.

    Harap auntie tabah dan kesihatan baik selalu.

    ReplyDelete

Pada yang terbuka hati utk tinggalkan komen disini..
Didahului dengan ucapan Ribuan Terima Kasih

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...