Followers

Wednesday, June 2, 2010

Episod 60 - Pindah Seremban

Imbasan episod 59

Anak kedua dah mula pandai bercakap dah setahun umur nya...



Kawan aunty, Priscilla dan anaknya Cristina

P G di rumah atok menyambut hari lahir yg pertama


Emm....auntie balik Kluang untuk menguruskan rumah, packing yg patut2
sebab pemindahan tugas suami ke Seremban.
Batalion 23 Melayu di Rasah Kem pada tahun 1982
Aunty tinggalkan kedua2 anak di rumah Abah di KL
buat sementara untuk balik mengemas2 di Kluang



Ayul dan P G

Kat Seremban auntie duduk di kawasan Lake Garden,
Ada banyak government quarters kat situ.
Memang cantik view,
Banyak pokok2 bunga dan hutan simpan
Kebanyakkan rumah2 bungalow lama
di bina pada zaman pemerintahan British.
Udara bersih dan amat sejuk bila malam

Yg tak boleh aunty lupa
ada pokok rendang sebesar pemeluk di tepi rumah
dan buah nya amat lah banyak dan lebat
Boleh aunty tak perasan pokok apa
Aunty sangkakan pokok buah hutan
Memang banyak dan lebat buah nya
Kawan aunty seorang cina datang melawat
Baru lah tahu..rupa2 nya pokok buah Avocado

Gambar aunty google

memang macam nih lah lebat buah nya

Kawan aunty sampai panjat pokok dan petik
sekotak besar..
Kata nya sangat mahal buah tuh dan susah nak jumpa
katanya sedap di buat juice
Aunty masa tuh tak pernah tengok buah avocado
dan tak pernah rasa buah tuh..
Tapi bila aunty berjalan2 di Indon
baru lah aunty tahu..sedap 'bangat juice avocado'

Auntie ada pergi melawat rumah tuh pada awal tahun 2008
sebelum auntie sakit, masih ada lagi
Masih cantik dan terpelihara

Emm...banyak kenangan ketika di S'ban

Uncle ketika tuh baru berumur 29 tahun dan aunty 26 tahun
Di S'ban banyak pengalaman aunty belajar tentang 'cemburu'

Sebagai Pegawai Tentera memang jadi buruan gadis2..
Pegawai tentera memang banyak girlfriend.. keliling pinggang
Ha ha ha maafkan aunty...
ramai girlfriend mereka bertugas sebagai jururawat

Kat kem Rasah tuh ada hostel jururawat...
So..pegawai2 muda (belum kahwin) ramai bergirlfriendkan jururawat
Emm...pegawai yg dah kawin pulak, tumpang sekakilah

Masa kat S'ban aunty mengandungkan Peeja
Selekeh habis rupa aunty
Malas nak bersolek dan bergaya
Pembawak budak kot..


Kalau pernah baca episod2 yg lalu..
Aunty memang banyak menghabiskan masa berulang alik ke KL
Serupa lah..bila mengandungkan peeja, aunty memang masih
berulang alik duduk kat KL
Kat S'ban, aunty macam biskut 'chips moore'
Kejap ada, kejap tak de..he he he

Emm..salah satu kisah yg aunty teringat

Suami cousin aunty,
pegawai polis (dah Arwah) kat S'ban..
Arwah, jenis tak lekat kat rumah bila malam
Jenis banyak activity malam
Hari2 ada jer program nya
contoh nya..
Hari Isnin - bowling
Selasa - badminton
Rabu - dart
Khamis - tak keluar
Jumaat - gym
Sabtu dan Minggu lagi lah memang tak lekat kat rumah

So...uncle memang ambil kesempatan join dia..
Angkut aunty ker rumah cousin aunty..
Tinggallah aunty dan anak2
Tak pun cousin aunty datang ke rumah aunty
dengan dua anak nya
Kadang2 sampai larut malam baru kami balik..

Sampai aunty dah tak kuasa
Aunty malas nak berangkut2,
aunty decide duduk kat rumah jer..
Dia orang tetap keluar

Hah! adegan2 kecut perut mula lah berlaku..
bila cousin aunty menceritakan yg suami nya
ada ramai girlfriends..
aunty macam tak percaya
tapi bila dia menangis2 tunjuk gambar
dan surat2 cinta dari perempuan2
emm...memang aunty kesian lah
Jadi cousin aunty bimbang
kalau2 suami aunty terjebak sama

So..memang risau lah aunty bila dengar macam tuh
Dah lah aunty tengah mengandung dan comot
Dah tuh selalu balik KL tinggal kan dia sorang2
Mesti dia bermaharaja lela..

Tapi bila aunty tanya uncle..

Memang tak kan mengaku lah kannnnnnn
Uncle kata memang dia orang bersukan tiap2 malam...
he he he

Aunty masa muda2..
memang ego dengan uncle
selalu aunty kata..

"Jangan sekali2 ada girlfriend
kalau nani tahu...siap lah"

"Nani akan tinggalkan you
dan 'ulat2' you sekali (bahasa kasar yang aunty gunakan utk anak2 -ulat)
Tak kuasa nani nak bela ulat2 you..
Apa sebab nani nak bela ulat2 you..
sedangkan you nak bersenang lenang dgn pompuan baru
Kalau ada ulat2 you dengan nani
Nanti nani kena bersusah payah
kena membela dan sara
tak kan you ingat kat kami dah bila you dah dgn yg baru"

Kenapa aunty tak berperasaan lansung dengan berkata2 macam tuh??
Emm..aunty memang banyak pengalaman dengan kawan2 yang
di tinggalkan suami
Mereka terpaksa membela anak,
kalau yg berkerja tak per lah
Kalau yang tak berkerja,
tak de pengalaman berkerja
kena jual nasi lemak,
jual goreng pisang tepi jalan
nak besarkan anak..
kalau ada lelaki nak melamar
tengok janda ada anak2..
kena fikir sepuloh kali
sebab nak kena bela anak2 tiri

Aunty memang tegas dengan pendirian aunty
sampai kawan2 ramai yg tak bersetuju
dengan cara macam tuh
Kenapa tak sayang anak2 ker??
Eh..apa hal?
Boleh buat anak baru dengan yang baru lah!
kata aunty pada mereka..

akan sambung..

19 comments:

  1. kak nani..
    Alhamdulillah...sama2 kita masih dapat berkongsi kisah pengalaman kak nani.. seronok dijadikan bahan bacaan dan selalunya terselit pengajaran... terima kaseh, kak nani...

    ReplyDelete
  2. ulat2 hehehe klaka la untie neh

    ReplyDelete
  3. Salam Kak Marina.

    Kawasan taman tasik di Seremban tu mmg nyaman dan seronok. Kawan saya pernah tinggal di situ - dia Pengarah Kerjaraya NS. Tapi rumah yg dia tinggal tu banglo baru. Bos JKRlah katakan hehehe

    Best rumah akak ada avacado. Kalau pergi sana ada lagi ke pokok tu?

    ReplyDelete
  4. erpp anty
    sya pun pernah cakap dengan enpakwe, kalau dia buat perangai camtu
    sya tak mahu jaga anak anak, sya serah semua anak dekat dia

    tp perempuan ni mungkin boleh cakap je gitu kot..
    sbb tanpa anak anak sunyi, mati kutu
    tak boleh nak buat apa
    moga dijauhkan..

    ReplyDelete
  5. AnonymousJune 02, 2010

    ["Nani akan tinggalkan you
    dan 'ulat2' you sekali (bahasa kasar yang aunty gunakan utk anak2 -ulat)]

    mak kite pun ckp mcm tu..
    dia kt kalo bercerai, anak2 bia dgn suami..
    sudah si suami mengutuk bagai kite, bsama dgn ppuan lain smua..
    mengapa si suami msh nak kite menjaga anak2 dia?
    sdg dia ada ppuan lain..
    bia la ppuan br dia yg jg..

    anak2 kalo dgn ayah..
    tetap akan cari mak dia..
    tp kalo anak2 dgn mak..
    jrg yg nk g dgn ayah selepas apa yg berlaku..

    apa2 pun, msg2 ada pendapat tsendiri dan pengalaman tsendiri..
    mak mana x syang anak2..
    mulut ckp lain, hati cakap lain..

    aunt neh kelakar sggh..
    ulat - anak..
    hehehehe..

    -suri-

    ReplyDelete
  6. AnonymousJune 02, 2010

    n3 n3 aunt byk membuka mata saya dalam menempuh hidup..
    tq aunt :)

    -suri-

    ReplyDelete
  7. Salam Auntie..

    Kekekekekeke "ulat2" lawaklah Auntie ni.
    Tak la comot Auntie.. pucat je ^__^

    x sabar nak baca live_novel seterusnya heeee ^__^

    ReplyDelete
  8. salm.
    aunty, cite ni mengubat kerinduan nk dgr cite pasal aunty nyer life...suka sy...

    n ulat2..1st time ever heard dat..

    ReplyDelete
  9. hehe auntie.. agree with u...
    bab anak2 biar laki yg jaga... sbb pada pendapat saya juga... anak2 takkan lupakan mak... lagipun bukan mak yg buat hal... hehe

    ReplyDelete
  10. Betul tue auntie..kawan sy pun sama lps bercerai dgn suami kerana tak nak dimadukan dia serahkan sumer anak2 pada suaminya. Suaminya kawin jgk...mula2 menderitalah dia...tapi Allah maha kaya & sentiasa mendengar doa2 hamba yg teraniaya...Isteri baru suaminya tak mahu menjaga anak2 x suaminya...@ last mereka rujuk kembali...till now bahagia dia bersama anak2...:)

    ReplyDelete
  11. Rahmah : Ado mood, baru lah boleh imbas2 citer2 lapuk akak..he he he

    ReplyDelete
  12. @napp3 : Emm..aunty sebut ulat2 sebab geram, kebanyakkan anak2 di tinggalkan oleh ayah begitu saja bila jumpa org baru kann..

    ReplyDelete
  13. YB : Wohhh! Buat aper pegi rumah Pengarah JKR? Ehem..cari project yea..
    Pokok Avocado tuh dah tak de kot sebab pokok tuh dah tua masa akak duduk situ dulu

    ReplyDelete
  14. Sayansayang: Emm..apa pulak mati kutu bila x der anak2..
    Boleh beribadat lebih, gi masjid, gi kerja..gi jalan2..
    Alah..no problem lah..
    Biar dia rasa betapa susah nya membela anak!

    ReplyDelete
  15. suri : Eh! pasal lak mulut ckp lain, hati kata lain..
    Boleh gitu plak? Bukan ker dari hati baru sampai ker mulut??
    He he he...betullah..hati ibu maner x sayang anak..

    ReplyDelete
  16. Dayah : Citer2 lama dan lapuk aunty, Dayah suka ker?? TQ Dayah
    Aunty baru 2 hari, selak2 album utk cari bahan imbasan2 citer..
    Baru tengok2 gambar, sedih pun ada, gembira pun ada..macam2 rasa ada..

    ReplyDelete
  17. Che Dah : Waduh, kerinduan lah pulak dgn citer2 aunty..he he he
    Doakan aunty sihat badan dan minda utk meneruskan citer

    ReplyDelete
  18. Eta : Biar dia orang tahu lah jaga anak dan sara anak..
    Dah tuh bini baru mesti terima lah yg lelaki pilihan dah ada anak2..test, cuba, try bela tengok..he he he

    ReplyDelete
  19. Jintan Manis : Ha..citer benar..
    Baru tahu..siapa boleh tahan jaga anak tiri, memang baik budi pekertilah org tuh..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...