THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Tuesday, February 16, 2010

Confused

Letih melampau lepas kenduri tempoh hari.

Asyik mengantuk jer dan badan sakit2.
Tak kesempatan lansung nak gi urut. Ada saja visitor datang pagi, petang dan juga malam.

Emm...semua nak dengar citer2 auntie, macam maner preparation dan apa pendapat auntie tentang buat kenduri di rumah.
Maklum saja lah dah jarang orang buat kenduri kat rumah, rata2 kawan2 auntie buat kenduri kawin kat dewan.

Yang pasti nya buat kenduri kat rumah amat memenatkan.
Rumah jadi kancah, dua hari sebelum kenduri, saudara mara dah sampai.
Kesian, ramai2 tuh, tido atas comforter jer di ruang tamu.
Rumah auntie hanya ada 4 bilik dan 3 bilik air, memang tak dapat lah nak accomodate 30++ org berserta anak2 mereka yang datang dari kampung utk keselesaan. Jadi berlambak2 dan bersusun2 lah cari pot masing2 utk tido. Bantal, comforter dan selimut cukup, tapi ada juga yang bawak selimut dan bantal nya sendiri.

Kalau nak masak utk sarapan, mkn tghhari dan makan malam dah tak leh guna dapur yg sedia ada, kena masak kat porch rumah. Periok, kuali besar dan ha ha ha senduk dan sudip pun yang besar.
Barang2 dalam cabinet semua keluar utk di gunakan. Pinggan, cawan, gelas dan sebagai nya.

Bila nak guna bilik air, emm...again beratur ambil giliran. Nak gosok baju dan tudung juga ambil giliran. Nasib baik auntie ada dua iron dan ironing board, kat atas dan bawah.

Rebus telur quantity yg banyak tak pernah auntie buat.
Kawan lama auntie yang auntie kenal 20 tahun yang lalu datang pada pagi Jumaat 5 hari bulan kul 11 pagi.
Auntie suruh uncle tipon dia...
Terima kasih pada Kak Hajah Ani yang amat cantas membuat kerja.
Hanya Allah saja yang dpt membalas budi nya.

Emm..dia bungkus telur2 tuh dalam plastik. 20 biji setiap satu. Air di didihkan dulu, campak beras segenggam, garam segenggam. Bila beras tuh dah kembang..makna nya telur2 tadi dah masak. Garam pula supaya telur tak retak dan mudah utk di kupas. Telur2 tuh di angkat dan masukkan dalam besin berisi air dan rendamkan sekejap.
Memang cantik dan tak banyak yg retak.

Telur dah sejuk, ramai2 (sedara dan juga jiran) memenuhi ruang tamu sama2 masukkan telur tadi di bunga pahar, (auntie beli bunga pahar 450 tangkai & bekas kotak kecil 100) sambil2 buat tuh..minuman dan makanan ringan ada di sediakan. Kopi dan kek pisang, Yong Tau Foo dan tempeyek.

Auntie tak lah renyah2, cuma memerhatikan dan turut rasa seronok bila dah ramai2..

Tapi persoalan yang timbul di benak hati auntie...

Best ker kenduri kat rumah yang status double storey link nih??

Rumah berkancah (bersepah2)

Tak dapat memberi keselesaan selama beberapa hari pada saudara mara yang dtg dari kampung.

Bila dah ramai tentu lah persedian makanan dan peralatan harus di urus

Bilik dah tak de privasi, orang keluar masuk....

Barang2 persendirian (guitar limited edition, PG yang amat di sayangi) dah di beritahu jangan usik, tapi tak paham....(auntie baru di beritahu perangai budak2 tuh)
Bukan apa...servis guitar tuh jer RM 300++
Ada dua biji guitar lain...taler lah tapi tak.... nak jugak yang tuh...he he he.. budak2 tuh pun gian tengok guitar tuh agak nyer..

Ohhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!!!!! ..

Tapi yang best dapat berkumpul ramai2, jiran2 dan sedara2, masing2 dapat berkenalan..

Yang pasti no more kenduri kahwin di umah...tapi....

Feed back dari kawan yang buat kenduri di dewan pun penat juga kata nyer...

Berangkut barang2 goodies lah..persediaan pelamin kat dewan lah dan bagai2 lagi lah...

So...solution nya... yang wajib..akad nikah di masjid...
Ngee...mesti anak2 tak setuju kannn....

15 comments:

  1. baru dapat baca blog auntie, setelah lama auntie berehat ye..
    kerja kenduri memang memenatkan
    auntie..boleh saje kenduri dirumah, tp khaskan barang2 yg patut di simpan, perlu di simpan dalam almari dan kunci, seeloknya di master room tempat utk simpan semua barang2 yg g2..

    ReplyDelete
  2. bukan ke dulu auntie kahwin kat rumah sendiri?

    ReplyDelete
  3. sayangsayangibu : Betullah tu, kunci almari utk barang2 personal dan berharga.. TQ

    ReplyDelete
  4. kerol : Apa soklan kerol tuh? Memang lah auntie kawin kat umah sendiri dulu2. N3 nih, auntie cuma perhati masyarat sekeliling sekarang banyak berhabisan wang ringgit utk majlis perkahwinan. Tapi kalau orang "ado2" aper salah nyer..

    ReplyDelete
  5. Salam.., kalu bijak mengurus belanja kawin dan tidak berlebih lebihan rasanya tak memeningkan kepala. Nikah kat semejik, kenduri jemput sedaramara kengkawan. Takyah pelamin ribu2. Lagi barokoh. Makeup persalinan pelbagai jenis baju pun takyah. Amacam. Jangan marah. Jgn saman saya. Heee...

    ReplyDelete
  6. kak nani,
    kalau buat dirumah rasanya lebih mesra.. saudara mara boleh bertamu awal lagi... memang penat tapi bukan selalu dapat berkompol begitu... mcm sayang2 ibu cakap.. barang berharga kita kuncikan dalam satu bilik... sedara mara memang berbagai ragam anak2 mereka...
    Apapun sesekali berkompol, memang best...

    ReplyDelete
  7. Tp time makan + tido berlonggok tu yg best (^_^)

    ReplyDelete
  8. saya penah cadangkan kat mak saya nk wat akad nikah kat masjid pastu wat doa selamat kat masjid tu jugak utk 200org..hahaha mak sy pandang sy atas bawah...cm nk ditelannye huhu

    apa-apa pon sy yakin mak saya nk sambut menantu di rumahnye sendiri hehe

    ReplyDelete
  9. Salam Aunty Nani,
    Penatkan aunty, Dayah kadang2 terjah juga tolong mama buat catering kawin dia pun penat. Tu pun hanya menyibuk di meja hidangan pengantin menghias meja & set up meja buffet utama before majlis itu pun dah rasa penat.
    Inikan pula segala2 nak di lakukan. Tapi kan Aunty, pada Dayah la kan.. its better to do at Dewan. sbb rumah tak berusik. Tak ada kecah sangat. Privasi pun tak terganggu, cuma penat nak angkat goodies alahai berapa penat sgtlah aunty jika di banding dirumah.

    Lama Aunty x update blog kan.. rindu nak baca lagi.. dan lagi

    ReplyDelete
  10. mamawana : Uuhhh...best suggestion tuh, simple dan tak bayar keluar hasil. Bijak bertindak begitu..ramai ker yang berfikiran mcm tuh...

    ReplyDelete
  11. Rahmah : Emm...org yang tak sihat mcm akak nih..tak kuasa dah layan kerenah2 berbagai2..
    Rasa nyer, rumah akak x sesuai lah, kecik sgt kalau di kampong okay lah..halaman luas

    ReplyDelete
  12. Ai : Time mkn dan tido berlonggok best?? Biar betul tido atas comforter mesti sakit badan ler..
    Time makan memang seronok, bersilang2 tangan rebut lauk pauk..ngee....

    ReplyDelete
  13. Eisha : Bestnyer kalau jadi anak auntie. Sekepala dengan auntie..he he he..tapi kan nanti orang gossip mcm 'Janda' kawin. Anak dara mesti lah kenduri hebat2..He he he

    ReplyDelete
  14. Dayah : Betul lah memang penat kann...Betul sekali lagi comparatively buat kat dewan tak penat kotttt..

    ReplyDelete
  15. masa saya kawin 2thn lepaskan auntie,saya ada lah jugak usulkan buat kat dewan jer kat ibu ayah saya.yelah,saya pun 2 beradik jer.. manalah cukup kakitangan nak buat kerja semua.nak harapkan sedara,banyak manalah sangatkan.. tapi ayah saya berkeras nak buat kat rumah jugak.katanya mmg la rumah akan jadi tungang langgang tapi kemeriahannya tu lain sgt dgn buat kat dewan.even sebelah hubby saya pun buat kat rumah siap ada malam berinai bagai padahal anak lelaki yang kawin..(hubby asal melaka,so unsur² kemelakaan tak boleh lari)dgn bunga apinyalah..mcm²lah lagi..skang ni,bila pegi ke majlis kahwin sedara mara yg buat kat dewan..baru saya sedar dan memang betullah kata org tua saya..meriah lagi buat kat rumah dari dewan.dengan gotong royongnya bagai..tapi,kalau dah takde pilihan..tak salah buat kat dewan.yang penting akad nikahnya tu,kan auntie kan... :D

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...