THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Thursday, January 21, 2010

Tangga Oh! Tangga

Emm...semalam cina elektric datang umah auntie nak pasang aircond kat bilik Peeja dan auntie.

Sebenar nyer auntie suh tambah 1 lagi aircond dlm bilik auntie sebab tak cukup sejuk. Bilik tidur auntie agak besar tapi dulu2 bubuh 1.5 jer so auntie tambah 1.0 horsepower lagi.

Sejak sakit, pernah sekali dua auntie cuba naik keatas tapi lepas tuh demam.
Dah hampir setahun auntie tak naik dah......

Selama nih...auntie hanya tido di ruang tamu, uncle pun join auntie.. (Bila nak tido baru bentang tilam)

Tapi uncle selalu lah naik keatas....

Bila auntie nak pakai baju untuk ke kenduri atau jemputan2 dia kena ambil kan. Uncle juga kena pilih tudung yang matching.

Kesian kat dia, kadang2 dia bawak tiga pasang utk auntie pilih.

Pakaian auntie sekarang nih, ikut pilihan dia jer lah...

Tapi dari muda memang uncle yg tentukan baju2 auntie untuk gi kerja.
(Percaya tak? dari muda uncle yang gosok baju dan tudung auntie)

Kebanyakkan baju2 auntie, uncle yang pilih masa nak beli. Dari muda sampai lah sekarang.

Pada auntie ni sangat penting sebab yang dia yang nak tengok auntie lawa.
Jadi auntie mesti ikut kegemaran warna dan corak dia. Banyak kali, kawan2 tegor suka corak dan warna kain yang auntie pakai, so from that on, auntie thrust his choice.

Okay citer cina elektrik tadi , bila kedua2 aircond siap di pasang, teringin nak naik atas...nak nengok bilik.

Auntie cubalah naik tangga tuh....menapak pelan2 sambil memegang dan berpaut di railing tangga. Half way sakit dada...rehat sambil berdiri...sambung balik...

Akhirnya sampai juga ker bilik auntie...

Uncle sedang menukar curtain sebab berhabuk (cina tuh drill dinding)

Uncle : Eh..boleh ker sayang panjat tangga2 tuh??

Auntie : Nak pengsan jugak lah..

Uncle : Ha...bilik dah tambah aircond, sejup...sejup...sedap ohh....sayang boleh lah tidur kat dlm bilik yea...

Auntie : Alamak macam maner nih...kena naik dan turun tangga hari2...

Uncle : Okay lah tuh...its an exercise for you...

Auntie : Inshaallah..nanti nani cuba...selang seli kot..takut deman urat nanti..

Uncle : Tak per lah..kalau deman urat..kita panggil tukang urut kat umah

Terharu tengok keadaan bilik...katil yg dah lama di tinggalkan......

Auntie buka wardrobe, tengok baju2 tergantung dah lama tak pakai..

Ya Allah..Ya Rahman...sembuhkan lah sakit ku ini...

Auntie duduk dan mula melipat tudung2 yang auntie beli , masa auntie kerja dulu..

Terlampau banyak..ada yang belum pakai masih dalam plastic lagi...tak per simpan lah..kot2 anak2 dara auntie suatu hari nanti tergerak nak menutup aurat nya..boleh lah pakai.. (separuh dah bagi adik2 ipar kat kampung)

Sejak turun semalam, hari ini sampai lah sekarang...auntie belum lagi naik ke atas..sebab malam tadi sakit kaki dan badan.

Mungkin besok saja...

13 comments:

  1. kak nani,
    alaaa.....
    lovey dovey nyer...
    "tudung dan baju kerja pun uncle gosokkan..."
    mana nak dapat husband macam tu punya sayang kat isteri..?
    Semuga kasihsayang kak nani dan suami tetap utuh hingga nafas yang akhir....(nak guna ayat powerlah bila baca kisah kak nani dan suami...)

    ReplyDelete
  2. salam auntie,

    alhamdulillah bertuah auntie dpt uncle yg mcm tu, begitu perihatin penampilan isteri...klu sy pun seronok juga tu hehehe...

    ye lah auntie pun nak sambut menantu x lama lg kan, mesti byk benda yg nak dibuat kan. perlahan2 ye auntie klu naik tangga tu,nak jd mak pengantin ni, auntie kena la sihatkan..

    semoga auntie cepat sembuh.

    tima kasih byk2 pd auntie sb accept sy kat facebook ye..(sy zaleha othman).


    kasih8953

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum, akak sakit apa yee, saja nak tau..wassalam

    ReplyDelete
  4. alahai...sweetnye uncle + auntie. tingat masa arwah abah masih sihat. dia sama cam auncle. dia yg tentukan mak pakai baju apa. dia nk mak sentiasa nampak cantik & bergaya. romantik w/pon ada 2 isteri. 2-2 mak dia layan sama. beruntung la auntie dapat auncle.

    - tido dlm ekon mmg sedap. ai ni merasa tido ekon kt umah mak kt melaka tu jelah. umah ai takde ekon.

    ReplyDelete
  5. Kak nani,
    so sweet, suami yang pilih baju untuk akak. Bertuahnya, saya pula..baju suami saya belikan..dan baju saya janganlah dia beli..ha.ha , moga2 akak cepat sembuh dan menjalani kehidupan seperti biasa..AMIN..

    ReplyDelete
  6. suwitnyer uncle... hehe tidur dalam ekon mmg beslah.. nyamannnn jer.. uhuhu

    ReplyDelete
  7. takpe auntie...sikit-sikit...one step at a time...insyallah boleh sembuh

    ReplyDelete
  8. Rahmah : TQ doakan kak nani pulih

    kasih8953 : TQ kasih...tulah byk nak di buat tapi auntie hanya mengarah2 jer..tak laratlah nak buat kerja2 berat lagi.

    lipislady : Saraf lemah, maka kehilanggan pendengaran dan hilang upaya untuk berjalan tanpa support.

    Ai : Tak per Ai, nanti2 ai kompul duit boleh boh aircond kat bilik..tak per tak keperluan pun.

    Norhayati : Emm..okay lah tu..suami pulak beruntung bila Yati belikan pakaian utk nyer.

    Eisha : TQ kerna bagi auntie keyakinan utk sembuh.

    ReplyDelete
  9. Afiq : Terlampau selesa tido dlm aircond boleh membuat terlepas suboh..

    ReplyDelete
  10. salam auntie,

    get well soon ya..my prayers will always be with you.

    ReplyDelete
  11. auntie hati2 semasa naik tangga ye,w/pun seminggu sekali boleh gak jdkan sebagai senaman.

    ReplyDelete
  12. bestnye..uncle pilihkan baju..
    kalau saya...tanya husband lawa ke x..pon cm malas je nk jawab hehhehe

    ReplyDelete
  13. bertuahnyer auntie dpt uncle... sayer doakan auntie cpt2 sembuh bole lari2 ngan uncle kat tepi bukit cam citer industan tu... :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...