THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Saturday, January 23, 2010

Love You My Friend



REMEMBER :

'stressed' spelled backwards is 'desserts'

Be careful you may gain 10 kg with 'deserts'

*************************************

Auntie received this email from a friend..my long lost friend. Kind of miss her..

Well...she has been my friend since early 90's..both of us were employed in the same company on the same day...

So much sweet memories with her...

She is younger than me by four years..

She is a Kaur (bengali) very beautiful lady with skin smooth as silk.

She had two lovely children, boy and girl.

After being a friend for more than 10 years..she always asked me about fasting whenever Ramadhan comes.
How auntie managed to fast without taking a drop of waterrrr.....
She also do fasting... but in her religion they are allowed to drink only pure milk..

Auntie always explained how fasting is done from muslim teachings.

Often she followed me to 'Pasar Juadah' during fasting month, after our office hrs.
She will also buy some kuih muih for herself...

So one day she was crying and said..

My friend : Nani, yesterday I bought three kind of kueh, but my mother in law and my children ate all for their tea.

Auntie : So...okay lah..what is the problem till you tears..

My friend : Nani, I bought those kuih for my breaking fast.

Auntie : What?? you are fasting??

My friend : I have been fasting since early Ramadhan, and do my fasting like muslim..no food nor drinks..

Auntie : OMG why??

My friend : I love to know how muslim managed to fast..and I think I want to know more about Islam.

Auntie : So sorry dear..so how do you break yr fast yesterday??

My friend : I do not want my mother in law to suspect me...I did not scold my children for not leaving any piece of the kuih, so..I prepare a mug of milo and took some biscuits in front of our TV. Pretending...watching TV while eating the biscuits and milo hungrily.

Auntie : So sorry again dear...but you can always come to my place, I dont mind, surely Bob (nama panggilan hubby auntie) dont mind too..

My friend : No..I dont think its right to do that yet coz I am not converted.

Auntie : OMG...you are thingking of converting??

My friend : I know within me..one day I will be a muslim.

Auntie : May Allah Bless you.

Auntie tak nak tulis kat sini macam mana Allah menjemput kawan auntie nih, memelok Islam..sungguh sedih dan terharu.

But She is a muslim until now....

Auntie terpisah dengan nya bila dia sign contract kerja dengan company lain.

But she always contact auntie through emails and SMS..

Wohhhhhh..........gambar kat atas tuh!!!!!

Sorry lah..gambar tuh tak penuh..auntie tak reti nak adjust bagi kecik....

Emm...process yg bakal di tempoh oleh wanita2 of late forties and early fifties.....

Ada kena mengena dengan auntie ker?? maka kawan auntie hantar gambar2 tuh!!

Lu fikir lah sendiri ( Kata Nabil Raja Lawak)

Ngeeeeeee.................


22 comments:

  1. Salam auntie,

    Alhamdulillah, moga Allah terus berikan hidayah, rahmah, barakah utk kawan auntie ni ...
    Ceritalah lagi, teringin nak tau cammana dia boleh convert ...

    wawj

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah..hanya Allah dapat membuka hati seseorang.

    ReplyDelete
  3. Salam auntie,

    Terharunya kasih baca n3 ni...rasa sebak, gembira bercampur2 bila kwn auntie tu t'tarik memeluk islam kan.

    Alhamdulillah, allah bukakan hati dia kearah itu.

    kasih8953

    ReplyDelete
  4. kak nani..
    syukur alhamdulilah, tuhan buka hati kawan kak nani masuk Islam ya, tapi suami dan anak-anak dia macam mana ye..sibuk aje..ha.ha

    ReplyDelete
  5. Thanx Auntie coz kongsi cerita kawan Auntie tu tapi Hafizah teringgiiiin sangat nak tahu apa yang sedih dan terharu sangat pasal kawan Auntie tu...naaakkk sangat tahu, itupun kalau Auntie sudi nak cerita k, thanx Auntie.

    ReplyDelete
  6. salam kak nani,
    syukur alhamdulillah...
    menarik sungguh cerita kawan kak nani tu...
    nanti sambung yer....

    ReplyDelete
  7. Salam kak nani...lama tak singgah sini, er..nak tanya...anak buah kak nani yg berniaga dan kena ilmu hitam dulu tu dah ok ker?

    terimakasih berkongsi cerita...

    ReplyDelete
  8. auntie...kalo auntie leh share camne kawan auntie masuk islam lagi menarik..dan saya tunggu itu...

    bila baca entri no sy sedih...yg bukan islam peluk islam...tp kita yg Islam...cuba cari yg lain...hurmm

    ReplyDelete
  9. Salam Marina,
    Allah memilih sesiapa saja di antara hambaNya utk diberi hidayat. Syukur kawan awak tu di antara mereka yg terpilih.

    Kalau ada peluang bolehlah buat n3 tentang mcmana dia masuk Islam utk menjadi pengajaran kpd kami semua.

    ReplyDelete
  10. Salam Kak Marina...

    Anie tak nampak pun gambar tu...

    Semoga kawan akak tu mendapat petunjuk dan hidayah dari NYA...

    Nanti jgan lupa tulis cerita mcamaner dia peluk agama islam ye...

    ReplyDelete
  11. Salam kenalan aunty

    1st time berjalan di blog aunty dah terpikat dek cerita convert ni ...
    Tahniah aunty, moga Allah limpahi RhmatNya ke atas aunty sekeluarga and also Kaur ..(psst apa nama convert dia aunty??)

    ReplyDelete
  12. Salam ziarah...besar pahalanya dpt membimbing teman utk mennyintai dan memeluk Islam

    ReplyDelete
  13. salam....semoga kekal dlm hidayah...

    ReplyDelete
  14. salam....semoga semua dlm hidayah Nya

    ReplyDelete
  15. Wawj : Inshaallah nanti auntie citer

    Oceangirl : Very true Allah is the mighty one.

    kasih8953 : Memang sebak bila kawan memilih utk memeluk islam.

    ReplyDelete
  16. maiyah : Salam to you too.

    Norhayati : Inshaallah nanti akak citer kisah dia dan anak2.

    Qneem : Banyak ujian yg kawan auntie lalui sebelum dan sesudah memeluk islam. Inshaallah nanti2 auntie citer

    ReplyDelete
  17. Rahmah : Inshaallah nanti2 akak citer

    QueenJah : Kak nani dpt jumpa anak buah last saturday, bisnes dia okay2 jer tak mcm dulu2.

    ~0~ : Betul, ramai yang tak sayang kan diri dan menilai...

    ReplyDelete
  18. YB : Betul lah tu, inshaallah nanti2 akak citer.

    anie : Inshaallah

    S.C.H.A : Emm..nama islam dia..Siti Nurashiqin Pram

    ReplyDelete
  19. Subhanaallah..Syukur sgt, bleh terbukak ati dia nk pelok islam. So, camne ngan somi + anak2 dia auntie?

    ReplyDelete
  20. very good blog, congratulations
    regard from Reus Catalonia
    thank you

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...