THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Thursday, January 14, 2010

Kari Ayam Melaka

Entah hari apa tah auntie masak Kari Melaka.
Auntie terbaca salah sorang followers Peeja nak kan resepi. Sian pulak.

Emm..auntie dpt resepi ni dr Arwah Mak Mertua auntie di Melaka.
Memang 'kick' and 'Kow' lawan dengan acar timum.

Peeja selalu marah, bila auntie kata.... makanan ni lawan nya ni..

Kenapa kena pakai perkataan lawan?

Entahlah.....selalu kita kata macam tuh kan??

Pelik lah kau Peeja, abis nak kata macam maner..??

Kata lah sesuai dengan makanan nih!

Whateverrrrrrr........................

Anyway, please try to cook this dish, its really delicious.


Simple jer dan mudah.....

Kari Ayam Melaka.

1. 1 ekor ayam di potong 12
(Kalau tak ramai dlm family, boleh lah guna 4 ker 5 ketul ayam)

2. 3 biji bawang besar

3. 3 bawang kecil

4. 5 biji/ulas bawang putih

5. 3/5 biji cili merah (ikut pedas masing2)

6. 3 batang serai (di potong2 kecil)

7. Halia sebesar ibu jari

8. Belacan sebesar ibu jari

9. 2 keping Assam Keping

10. 1 bungkus Santan RM1.99 jual kat giant.
(Boleh pakai susu segar Dutch lady kalau tak nak santan)

11. 5 sudu Rempah kari Ayam/Daging
(Di bancuh pekat dgn air)

12. 3 biji Kentang dipotong empat


Cara persiapan utk menumis...

Dari no: 2 sampai 8, blend jer semua.
Panaskan minyak tumis sampai berbau, masukkan rempah kari, sampai nampak garing sikit. Masukkan santan, masukkan ayam, kentang dan assam keping.
Garam secukupnyer.

Masak sampai ayam dan kentang empok..kalau pekat tambah air secawan atau dua.

Emm.... gambar refer kan blog Peeja

Sila lah mencuba...memang best..


15 comments:

  1. Macam best je nak try! Thanks auntie!

    Kalo rajin post la jugak resepi2 lain . Hehehe..

    ReplyDelete
  2. kak nani,
    masa baca blog peeja, teringin jugak nak bertanya kak nani resepi kari melaka...(pucuk di cita ulam mendatang)
    terima kaseh kak nani...
    saya tau makan ini lawannya apa..
    (ada dalam blog peeja jugak...)
    acar timun dan ikan tenggiri masin + air asam.....
    meleleh airliur...

    ReplyDelete
  3. sedapnya, baca resepi dah sedap... insya' allah will try one of these day... kalau lawan dgn sambal belacan pun sedap...wow..

    ReplyDelete
  4. Salam Aunty. wahh resipinya begitu mudah.. semudah ABC kan Aunty.. tp Dayah ni.. x pernah2 nak berasapakan dapur tu.. huhuhuhu.. teruknya la saya ni.. anyhow.. take note..

    InsyaAllah will try ..
    TQ Aunty..
    TQVM.. take care muaaahhh ^_^

    ReplyDelete
  5. Salam Aunty. wahh resipinya begitu mudah.. semudah ABC kan Aunty.. tp Dayah ni.. x pernah2 nak berasapakan dapur tu.. huhuhuhu.. teruknya la saya ni.. anyhow.. take note..

    InsyaAllah will try ..
    TQ Aunty..
    TQVM.. take care muaaahhh ^_^

    ReplyDelete
  6. peberet den ni.. orang molako

    ReplyDelete
  7. thanks auntie..ni yang semangat nak try weekend nih.hubby saya org melaka, tapi tak pernah pulak dia cakap pasal kari melaka nih.even ibu saya pun org melaka tak pernah sebut pasal masakan kari melaka nih.slalu kami buat kari cam biasa lah,takde letak serai, belacan, asam keping semua..maybe ibu saya tatau sbb nama jer lahir kat melaka,tapi lepas tu duduk merantau.arwah atok dah pencen baru balik melaka semula coz atok saya polis..saya memang nak try nih..semangat nih, harap² menjadi!!hehehe

    ReplyDelete
  8. sya nak resepi daging sambal tu.....nampak best merah menyalo...ayookk nampak berasap!!

    ReplyDelete
  9. Yeay boleh buat cicah roti jala. Thanks for the recipe!

    ReplyDelete
  10. hari tu saya try resipi auntie daging tetel2 sambal tu...fulamak meletop sedap..
    anak2 suruh buat lagi
    tq!

    ReplyDelete
  11. kak nani, saya juga orang melaka, tetapi bila masak,bawang, halia diracik dan letak daun limau perut, sedap juga..
    Dayah..tu..iye,iye aje..masak ke tidak..ha.ha.ha..

    ReplyDelete
  12. Dils : Must try this dish, it is delicious. Nak resepi lain? Inshaallah

    Rahmah : Belum cuba lagi ke?? Sedap ohh!

    Hazey : betul lawan sambal belacan dan ulam2. Emmm...Ymmmmy!

    Dayah : Kenapa dapur xpernah berasap? Selalu beli nasi bungkus yea?

    Maiyah : Siapa masak utk Maiyah kat rumah??

    Mrs Hakim : Emm..entah lah resepi Mak Mentua auntie. Memang sedap, try lah.

    sayangsayangibu : Sambal daging? Kata peeja dia dah ada entry for that dish.

    Chics : ok jugak lawan dgan roti jala.

    Anon : TQ must try this one pulak.

    Norhayati : Memang sedap kalau kita creatif dlm masakkan. Lidah suami okay ker dgn masakkan Melayu??

    ReplyDelete
  13. alololo...kt pun ckp "lwan" bila masakan2 gitu.. ;P

    ReplyDelete
  14. surely will try untie.. hari tu mase peeja wat entry tu sya siap google lg crik resepi kari melaka.. tp bukan resepi untie punyelah yg saya buat tu.. lain sikit.. still ade ltak serai.. len kali nak try wat yg rsepi untie pulak.. thnks for the recipe untie.. =)

    ReplyDelete
  15. ada resepi.... tq for sharing

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...