THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Thursday, July 30, 2009

Episod 36 - Boleh tahan ker?

Imbasan episod 35

Penantian memerlukan satu kesabaran yang tinggi. Auntie berulang kali di uji di tinggalkan/berpisah kerana kerja oleh tunang auntie. Pertama dia pergi Australia selama 1 tahun dan yang kedua pergi ops selama dua bulan dan ketiga berjumpa pada hujung minggu sahaja sebab dia di tempatkan di Kluang, Johore.
Baru auntie tahu yang sebenar nya auntie akan lalui perpisahan macam ni kalau auntie kahwin.
In total selama 8 bulan dalam setahun bertugas masuk hutan, bermakna hanya tinggal 4 bulan kat base/kem. Kalau di ambil hujung minggu sahaja baru dapat berjumpa, cuma tinggal 32 hari. Emm..

Perpisahan tidak lansung mematahkan semangat kasih auntie terhadap nya.

Ujian yang harus auntie lalui sebelum dan sesudah mengahwini seorang pegawai tentera darat. Tanya diri sendiri boleh tahan ker kalau dah kawin nanti...
Jawapannya Allah telah memberi kekuatan yang amat tinggi kesabaran pada auntie untuk meneruskan persahabatan bersama nya.

Rumah auntie di kunjungi oleh kawan auntie pada masa kecil. Aziz nama nya. Dia bertugas sebagai pegawai kastam. Pada suatu ketika dulu, kami selalu bermain2 baling2 selipar, bermain galah panjang dan lain2.
Kerap pulak dia datang...boleh kata tiap hari minggu, Mak & Abah menyambut nya dengan baik, sebab Abah kenal parents dia. Dia juga tahu yang auntie dah bertunang.

Auntie dapat rasa ada sesuatu yang dia rahsiakan pada auntie. Selalu dia tenung auntie tapi tak de apa yang di ucapkan... hingga lah satu hari dia memberitahu yang dia suka kat auntie dari auntie darjah enam..OMG! is this real? Auntie kata dah tak de jodoh lah tu ....so end up auntie kenalkan dengan tunang auntie dan kami berkawan dan berjumpa bila ada aktiviti2 social.

Kak Mahaton telefon auntie kat pejabat. Dia tanya khabar dan nak tahu auntie suka ker kerja kat office tuh. Auntie kata okay jer tak der apa2 masalah. Suatu yang memeranjatkan auntie bila dia tanya auntie nak tak jadi pramugari dengan MAS. Dia boleh arrange untuk short listed interview.

Kak Ton : Tinggi nani 5' 2' tak?

Auntie : Memang pun kak.

Kak Ton : Muka tak de jerawat atau parut yang ovious kan?

Auntie : Kulit muka okay jer! tapi kan kak, nani rasa kena tanya Adin dulu (Panggilan keluarga utk Burhanuddin) kalau2 dia tak bagi macam mana?

Kak Ton : Emm tanya lah dulu...kalau okay bagi tau Kak Ton tau..

Auntie menulis surat dan menyatakan perkara tuh pada Burhanuddin. Dia bukan nak halang tapi dia risau nanti susah nak atur perjumpaan bila ada peluang dia bercuti nanti.

Betul juga kata dia tu...dah lah asyik kena tinggal dah tu nak jumpa pun susah...jadi auntie pun padamkan semangat nak jadi pramugari.

Dua bulan berlalu dan Burhanuddin akan pulang dari tugasnya, dia suruh auntie tunggu dia di Station Keretapi macam mana dia nak pergi dulu.

Dapat lah jumpa dia kat Station Keretapi, memang rambut dia panjang, bermisai dan berbauk/jambang. Dia nampak matured, tapi auntie prefer dia clean cut.

Perjumpaan sekejap di Station Keretapi sebelum dia meneruskan perjalanan ke Kluang.
Auntie akan berjumpa dia hujung minggu.....seperti biasa activiti2 yang menghabiskan duit kat disco bila berjumpa.

Pada pertengahan tahun 1975, kali ini seluruh Batalion 11 Melayu Diraja dipindahkan di Sarawak pula selama satu tahun.

Ha! amik kau, kali kedua kena tinggal setahun...

akan sambung....

Wednesday, July 22, 2009

Penyakit Ganjil

Salam pada semua..

Auntie tak dapat nak sambung episod seterus nya sebab auntie sakit. Auntie tak dapat kepastian apa kah penyakit terbaru yang auntie alami..di samping menanggung kesakitan yg dah lapan bulan tak boleh berjalan dengan kuat dan masih belum boleh mendengar..

Dunia auntie yang penuh dengan ujian dari Allah.. Hanya engkau lah tempat mengadu, engkau lah yang ku seru setiap detik dengan nama mu.. 'Ya Allah Ya Rahman'.

Auntie cuba untuk menaip.... tapi setiap baris yang di karang, auntie jadi blur..hilang konsentrasi..

Sakit menular ke kepala berdenyut2 , tangan dan lengan kiri auntie macam di gigit2 bisa, dan susah bernafas. Sakit ni menyerang terlalu kerap. Yang pelik nya.. bila dekat nak masuk waktu solat mula lah penyakit tuh serang auntie. Kalau malam 11.30 sampai lah 3 pagi. Kalau terlena pun akan terjaga bila dah nak subuh sakit lagi.

'Ya Allah Ya Rahman' terima lah solat ku yg dalam kesakitan ini.

Auntie akan menangis2 kesakitan, uncle lah orang yg selalu menenangkan auntie sambil memicit2 lengan auntie sampai terlena.

Auntie bukan nya berjalan kemana2 hanya duduk di rumah..Dah dekat 2 bulan auntie tak keluar rumah..walaupun ada kenduri kahwin. Cuma dua minggu sudah auntie ke rumah kematian, itu pun jiran sebelah rumah auntie.

Suatu malam auntie terlena dalam kesakitan..kebiasaan auntie akan berzikir sampai lah terlena...auntie bermimpi anak auntie yang sulung Khairul.... terbang2 hinggap kat bumbung, ceiling rumah...

Auntie terjaga bila di gerakkan oleh pija. Kata pija mama meracau2, tapi pija pelik kenapa pula roma auntie tegak dan banyak 'goose pimple' di lengan auntie.

Seram keadaan malam tuh..

Bila dah pagi, auntie minta uncle bawakan auntie jumpa orang alim yang arif pasal penyakit ganjil ...untuk bertanya adakah auntie di ganggu oleh makhluk halus.

Kata Ustaz Rashdan, banyak gangguan halus..kena cari limau perut 21 biji dan air mineral yang 1 kilo tuh, untuk buat air mandian.

Auntie dan Uncle pegi lah pasar keramat dan beli apa yang di minta oleh ustaz tuh.

Air dan limau tuh di doakan.. buat mandian selama 7 hari. Tempat tuh juga ada menjual air 'Zam Zam' auntie ambil kesempatan untuk membeli nya.

http://www.naqia.com.my/ dan http://naqia.blogspot.com

'Ya Allah Ya Rahman' amat bersyukur, engkau izin kan kesakitan yang di tanggung berkurangan. Tak sekerap sebelum berubat.

Salam rindu pada semua...

Thursday, July 9, 2009

Episod 35 - Perwira Ku

Imbasan episod 34

Akan kena tinggal lagi..Burhanuddin kena pergi 'Ops'.

Auntie dapat jumpa di Station Keretapi Kuala Lumpur sebelum bergerak ke Operasi di Bukit Ketri, Perlis - Sempadan Thailand.

Malam tuh penuh lah Station Keretapi dengan askar2 pakai baju celoreng, kata Burhanuddin lebih kurang 700 orang semua nya yang involved for the ops.
Auntie sangat suka tengok dia beruniform celoreng, baret dan boot nya, ehm....sangat segak.

Auntie nampak dia sendeng di bahu nya senapang. Auntie tanya senapang jenis apa?
Tanya macam lah tahu tentang senapang....kan selalu tengok cerita perang2 kat TV. Burhanuddin kata jenis............

7.62mm calibre L1A1 Self Loading Rifle

7.62mm calibre L1A1 Self Loading Rifle (SLR)

Auntie google..senapang nih nampak macam tak mantap jer, senapang untuk membunuh atau di bunuh..

Dulu2 khabar nya satu peluru harga 6 sen jer...so bayang kan nyawa semurah itu....

Yang paling sedih bila keretapi nak bergerak...Burhanuddin memegang erat tangan auntie.. dan sempat memberi ciuman di pipi, kawan2 dia bersorak ramai2...Auntie nangis2....Malu auntie masa tuh..tapi di sebabkan akan berpisah..auntie tebalkan muka jer lah.

Auntie meninggalkan station keretapi dengan perasaan yang sungguh sebak, masa driving asyik nangis jer dalam kereta.

Auntie meneruskan activity harian seperti biasa, tapi bila masa coffee, lunch and tea break auntie resah..dia kan selalu telefon, auntie rasa so rindu suara dia....tapi kerja2 pejabat membuat auntie lupa lah sekejap rindu tuh.
Bila balik kat rumah masa nak tido sebelum terlelap...uhh! hanya Allah yg Maha mengetahui...tak reti nak explain the feeling.

Dua minggu berlalu baru lah auntie terima surat dari dia. Burhanuddin banyak menceritakan pasal dia dalam hutan.
Sedih auntie... Bag yang di belakang berat 30 paun, mendaki gunung, merintasi hutan, berhujan, berpacat, bernyamuk. Laluan gajah dan babi hutan juga di tempuhi.
Hanya makan makanan dalam tin saja. Tabah betul jiwa dan mental mereka.
Dia juga ada mengatakan yang dia akan berbauk dan berambut panjang bila keluar hutan nanti...

Sekeping gambar di ambil sebelum bertolak....


Auntie pun berangan...macam mana rupa dia berbauk dan berambut panjang...sempat ker auntie tengok dia sebelum kena clean cut bila sampai di Kem nanti...

Auntie tak keluar malam, sebab rasa bersalah pulak nak enjoy sedangkan dia dalam hutan. Kena tahan lah perasaan yang bergelora nak enjoy.. Harus ada kesetiaan lah ...

Abang2 kat office auntie, ramai yang bergurau kasar...apa lah kekasih hati 'katak hijau' kan dah kena tinggal...kalau kawin lagi lah seksa..
Sedih... tapi auntie tak menjawap apa2..betul cakap dia orang tuh, tapi jodoh auntie kan dengan dia..auntie banyak berserah pada Allah..

akan sambung..

Monday, July 6, 2009

Episod 34 - 'Ops'

Imbasan episod 33

Auntie dah bertunang tapi buah hati jauh hanya berjumpa during weekend saja. Panggilan telefon dapat eased rindu auntie terhadap nya.

I think I am a subconsciously a romantic person and relationship is important to me.
Also, I think relationship are about being real. You cant expect to wake up every morning and look at the person next to you. That is not realistic...we are just being 'engaged'. I 've always dream of being his wife with him as my loving husband.
Being 'wed' is far far away....

To be honest..I absolutely love him very much..destiny wants us to be patience and we are still very very young. During those days, being a young military officer with One pip - 2nd Lieutenant, they were not encouraged to tie knots into marriage, not until they are Captain with three pips. So as auntie said marriage is far far away.

There was once...auntie was in dilemma when an official dinner was organized in Kluang, Johore. Officers were required to bring along their partners. So..he insisted that auntie should be with him in that occasion. His reasoning was he does not want any other woman to accompany him and moreover he would like to introduce his fiancee to his senior officers.

Ya Allah! macam mana nih..sure Mak dan Abah tak bagi..Auntie punya lah merayu kat parents nak pergi jugak. Sampai auntie menangis2, auntie kata kat Mak Abah kalau auntie tak pergi Burhanuddin tuh kena cari pasangan lain untuk dinner tuh..

Akhir nya Abah lah yg setuju bagi auntie pergi, tapi Mak menangis pula, takut auntie tak pandai jaga permata diri. Auntie pun pujuk Mak supaya jangan risau..auntie promise tak kan buat perkara2 yang tak di ingini. Dah besar dan pandai pilih yang baik atau buruk.

So..auntie drove to Kluang lepas balik dari kerja. Auntie asyik tengok batu tanda from town to town. Sampai jer kat penanda batu, lagi 1 batu ke Kluang, auntie tak mengantok pun tapi terbabas di kiri jalan, macam ada bukit sikit jalan tuh...auntie berhenti dan panic, tapi tak menangis... kenapa nih...dah nak sampai tapi boleh terbabas. Masa tuh pukul 11:30 malam. Jalan tuh tak gelap, ada tiang lampu. Tak jauh dari situ ada bas stand, jadi ada lah dua tiga orang berlari ke arah kereta auntie. Auntie keluar dari kereta dan kata pada mereka auntie tak apa2, tengok kereta pun okay. Auntie pun bertanya dengan mereka mana Kem Sebelas Melayu Diraja. Bayangkan masa tuh tak ada handphone.

So auntie berjaya jumpa Kem dan auntie parking kat Guard House, dah tuh baru lah dapat jumpa Burhanuddin. Auntie cerita kat dia yg auntie terbabas kat batu penanda 1 batu ke Kluang. Dia tak de perasaan langsung..dia kata cerita besok saja..not tonite.

Kami checked in di Kluang Rest House.
Auntie punya lah takut first time dengan Burhanuddin duduk sebilik...fikir auntie...tapi Burhanuddin sangat lah gentlemen, dia tidak bersama auntie. Rupa2 nya dia ada bilik lain dengan kawan2 dia. Kawan dia pun ada girl friends mereka dari Johore Baru. So auntie di temani oleh gf kawan dia.

The next morning, after breakfast, dia suruh bawa ke tempat auntie terbabas semalam. Sampai kat tempat tuh, dia tunjuk ada rumah yang dah sangat usang di atas bukit tempat kejadian tuh..

Auntie : Eee...so eary lah tengok rumah tuh...

Burhanuddin : Lets drive away from here...

Auntie pun drive towards town...

Burhanuddin : Yang sebenar nya rumah tu..ada perempuan bunuh diri..dia gantung diri..dah tuh ramai juga yang accident kat situ..walaupun jalan lurus.

Syukur lah auntie tak apa2.

Malam dinner tuh..auntie dapat lah berkenalan dengan pegawai2 muda dan senior officers yang lain. Kebanyakkan young officers bawa gf, only auntie jer status fiancee. So auntie dapat gelaran 'Sis' dari mereka malam tuh.

Gambar kenangan....

Kasut auntie dan Burhanuddin yg tengah trend masa tuh!...


Auntie punya lah tak faham...bila di beritahu yang mereka akan pergi ke 'Ops' selama dua bulan. 'Ops' tu apa? Auntie belum tahu terms yang di pakai oleh mereka. Burhanuddin explained...

Burhanuddin : Kami akan masuk hutan.

Auntie: Nak buat apa masuk hutan?

Burhanuddin : Tugas kami untuk mencari Komunis..

Auntie : Kenapa sampai 2 bulan?

Burhanuddin : Tu normal, kadang2 di lanjutkan sampai 3 bulan.

Auntie : Habis, macam mana tak dapat jumpa lah?

Burhanuddin : Tak dapat jumpa hanya melalui surat saja.

Auntie : Boleh pulak bersurat, macam mana boleh surat tu keluar dari hutan?

Burhanuddin : Bila bekalan makanan di bawa masuk melalui helikopter, dapat lah kami serahkan surat2.

Mereka juga bercerita, bila masuk hutan...mereka belum tentu hidup atau mati dan dapat balik in one piece. . Maksudnya.. di tembak atau terpijak bom. Ada kes2 yang tak de kaki atau tangan bila menjalankan tugas dalam hutan.

Oh My God, what is happening? How to face the loneliness for 2 months? Again... I've to face separations...again writing letters? Will my fiancee comes home in one piece? Oh God please be mercy upon him and all of them that served the country.

Auntie stayed in Kluang until Sunday and that afternoon auntie drove back to KL.
I am sort of sad to say goodbye in some way but that it is the real destiny that auntie have to face.



akan sambung...

Friday, July 3, 2009

Memories of Nancy Tan Siew Lian

Since ramai yg menanyakan tentang Ms Nancy, auntie buat entry khas untuk dia.

Ms Nancy berketuranan Cina asli Hokkian. Berasal dari Pulau Pinang tapi Mak Bapak dia tinggal di Kuala Lumpur.

Yang auntie tahu, bapa dia ada simpan pompuan lain, jadi Mak dia yang jaga anak2 sampai lah Ms Nancy tuh kerja. Bila Ms Nancy tuh dah kerja, dia suruh Mak dia rehat, dia take over untuk perbelanjaan sekolah adik2 nya. Tak ramai termasuk Ms Nancy tiga orang saja. Adik2 laki2 dia pun handsome, semua hidung mancung2.

Kelakar...pernah satu ketika dia ajak auntie pergi ke Singapore buat plastic surgery. Mata dia kan sepet, jadi dia nak bulatkan dan besarkan mata dia. Yang auntie pulak konon2 nak hidung macam dia. Dulu2 masa auntie nak buat hidung, baru RM900.00 duit Malaysia.

Auntie terjumpa kawan auntie, dia menceritakan ada member dia buat hidung, okay cantik dan mancung tapi nasib nya malang masa di library, salah satu buku kat shelf terjatuh atas hidung dia, eeee..gerun.. patah dan tak leh baiki lagi..jadi auntie kata kat Ms Nancy..No to plastic surgery. Dia pun cancel idea nak besarkan mata.

Auntie belajar pakai fake eyelashes, make up dan berfesyen2 trendy..dari dia.
Tempah baju2 dengan auntie dia, kebanyakkan nya ikut fesyen filem star Hong Kong. Mak Saudara dia expert buat dinner dresses standard boutique dan upah nya pula murah.

Yang sangat2 auntie tak leh lupakan, tiap2 bulan bila auntie datang menstrual selalu sakit sengugut yang kira boleh pengsan...tak leh bangun, kena baring dah tu mengulung2 sakit ari2 dan pinggang. Jadi Nancy akan suruh baring kat bilik dia. Dia selimut kan auntie dan auntie akan tido. Dia take over jaga telefon.

Kalau kita tengok dia personally memang cantik orang nya, boleh dapat boyfriend cina yang kaya2, tapi dia berdating dengan salesman kat office kami. Pada mulanya auntie heran jugak kenapalah Ms Nancy tuh dengan Mr Siew, dah lah tak handsome, tak de kereta..pakai pickup van office punya. Rupa nya dia serik dengan laki2 handsome tak nak perkara serupa berlaku macam bapak dia buat kat mak dia.

Bila auntie mengenal Mr Siew memang baik orang nya..so they were a loving couple in our office. Mr Siew resigned and open up his own business, he became a contractor, and he really make his money and turned to a millionaire. Nancy married him but she did not leave her job, she loves to work with Mr Syer.

Rumah dia bersih, tak de langsung patung atau para tongkong. Auntie pernah bertanya pada Ms Nancy dia penganut agama apa, dia hanya mengikut adat cina tapi bukan agama cina. Kata dia bukan dia tak percaya pd tuhan tapi dia confuse mana agama yg betul. Dia kata semua agama sama sebab semua ajaran tak de yang suruh buat yg tak baik.

In 1994 Ms Nancy menghidap kanser usus tahap serious dah kritikal. Dia di rawat di Hospital Tong Shin, Pudu, KL. Auntie masa tuh dah tak kerja kat pejabat tuh lagi, so Mr Siew berkali2 telefon auntie suruh dtg ke hospital Ms Nancy tuh nak jumpa sangat2. Entah lah auntie masa tuh lansung tak terbuka hati nak pergi melawat dia...sehingga lah dia mati. Ketika tu auntie terlalu sibuk dengan kerja pejabat. Balik rumah pun dah maghrib, lepas isha pergi balik ke pejabat sambung kerja sampai 11 malam. Funeral dia pun auntie tak pergi.

Auntie berkawan dengan dia selama 7 tahun. Auntie resigned from that company tapi ada kala auntie jumpa dia bila ada function2 annual dinner company tuh.

Auntie paparkan gambar2 masa auntie buat rumah terbuka Hari Raya kat Taman Melawati tahun 1987. Auntie dah ada anak empat ketika tuh. Dia beranak tunggal laki2.

Pertemuan yang akhir.



Thursday, July 2, 2009

Episod 33 - Singapore

Imbasan episod 32

Pertunangan di lansungkan dengan majlis yang amat sederhana.

Burhanuddin masih di Kluang, kami berjumpa every weekend. He travelled by train to KL from Kluang.
He arrived in KL by 3.00 am on Saturday and back to Kluang at 9.00 pm on Sunday.

We spent our get together at Disco. Emm...Hilton KL -Tin Mine, Regent - Regent Club, Hilton PJ - Glass Bubbles. These were the best clubs during auntie's time. Supper kat The Lodge.
Those days live band yang performed. The most popular local band was Carefree, Heavy Machine and Alley Cat.

Kunjungan yang kerap, auntie dan Burhanuddin di kenali oleh pemain2 band nih.
Auntie punya lah kemarok, tanpa Burhanuddin pun auntie akan pergi during weekdays. Habis..dah kenal band boys, waiter and waitresses and the Floor Manager, tempat2 tuh dah jadi macam second home pula. Sometimes auntie joint them for supper after their performance. Carefree masa tuh di gilai oleh anak2 'mat saleh'.

Auntie tak berbohong pada Burhanuddin, setiap kali auntie pergi..auntie bagi tahu dia. Dia tak pula halang auntie. Dia jenis tak pernah tunjuk cemburu, muka 'sardin' cool habis.. Auntie bagi tahu juga pada dia yg auntie selalu hantar band boys yg tak de transport ke rumah mereka. Dia orang tinggal di Bangsar, dekat rumah auntie, so angkut lah..
Dia orang kebanyakkan nya on drugs..tapi auntie tak pernah join bila dia orang hisap ganja tuh.. Tak teringin langsung pun. Tu sebabnya auntie 'Value my life so much' Allah has protected me from such being. Allahhu Akbar...

Okay, about office auntie sekali lagi pergi ke annual meeting, kali ini kat Spore..gi dengan kereta En Anwar. Rasa macam couple pulak bila berdua saja.
Auntie suruh En Anwar tuh singgah rumah bakal Mak Mertua auntie..Bodoh kan!! tak terfikir nanti apa orang kampung akan kata, berdua gi Spore. Kunjungan auntie di sambut baik oleh Bapa Burhanuddin bila auntie kata En Anwar tuh boss auntie. Kami di hidangkan minuman.
Dalam perjalanan menuju ke Spore, En Anwar kata yang bakal bapa mertua auntie sangat tinggi agama tasauuf.. Entah... auntie masa tuh tak tahu apa yg di maksudkan oleh En Anwar tuh. Memang lah penuh ayat2 AlQuran di dinding2 rumah, dengar khabar dia berguru dengan Sidi Haji Rashid (Tarikat Ahmadiah). Tapi auntie tak pernah ada peluang berbual dengan bapa nya tentang agama. Belum masa nya lagi...ketika itu.

Kat Spore auntie dibawa melawat ke Orchard Road. It was a fashion street. Semua yang kat situ bergaya dengan fesyen2 trendy. Auntie shopping macam pompuan gila. Sambar T shirt and blouses yg tak de kat KL. Jam tangan bermacam2, yg besar dan lonjong pun auntie angkut. Sampai pinjam duit advance kat Ms Nancy..tak cukup duit yang auntie bawa.

Dah tu hari kedua gi...kat Haw Par Villa kalau tak silap.. gambar ada sekeping jer.



Pengalaman yang amat seronok, bergambar dengan staff2 kat Spore Office..




Balik dari Spore, auntie feel to have a new hair style, so auntie crop my hair to shoulder length. Feel so great with the new look.






Bergambar dengan Ms Nancy pada malam BBQ kat office PJ



akan sambung..........

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...