THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Friday, December 25, 2009

Terbelit

Merry Christmas


Auntie ucapkan Merry Christmas pada kawan2 yang merayakan Hari Kelahiran Nabi Isa.

Semalam dapat message dari kawan auntie masa zaman remaja, Priscilla. Berkawan masa tingkatan empat, berumur 16 tahun sampai umur 22 tahun.

Dia suruh datang rumah dia pada Christmas Day. Kalau dulu2 memang auntie akan pergi rumah2 mereka, tapi dah bertahun2 kebelakangan nih tak lagi.

Arwah Abah kan kerja dengan KTM, so jiran auntie ramai berbagai2 bangsa, Melayu, India dan ada lah beberapa keluarga Eurasian. Cina tak de langsung.

Jiran2 Eurasian yang auntie ingat lah..Yang selalu auntie bermain2 dgn mereka .

1. Peterson 2. Thompson 3. Hendricks (Ini nama2 keturunan mereka - surnames)

Yang lain2 tak ingat nama surnames tapi auntie berkawan dengan mereka, Gurtrude, Gracy, Melissa and Lucy.

Bila berkawan dengan mereka dari kecil sampai lah besar, memang bertutur bahasa 'Ingeris' jadi auntie dpt kuasai bahasa mereka dari kecil lagi. Sampai kan memaki hamun kawan2 pun guna bahasa tuh..

Apa yang auntie merepek2 ni?? Tak de ler apa2 cuma teringat, dulu2 kalau Perayaan Christmas auntie pun sama sibuk ikut mereka gi celebrate kat office lah, church lah, kan ada Santa Clause yang bagi hadiah banyak dan of course dpt sweets and balloons.

Bila ingat balik, betapa naive nya keluarga auntie melepaskan auntie bergaul dengan bangsa and agama lain dari kecil. Kalau lah termakan dan terminum benda2 haram macam maner??

Itu makan dan minum, kalau terminat dan terikut agama mereka macam maner pulak, kannnn auntie kata auntie ikut mereka ker Church bagai. Nasib lah auntie tak terjebak ke arah itu.

Auntie peratikan sekarang pulak lain, tiap kali perayaan Christmas, TV banyak tunjuk cerita2 berkisarkan kisah Santa Clause. Emm..sedikit sebanyak telah menarik perhatian kanak2 terhadap budaya mendapat hadiah dari Santa Clause.

Pernah anak2 auntie masa kecil2 dulu, bertanya pada auntie, Santa Clause tuh kenapa tak taruk hadiah kat depan umah kita?? Anak auntie Peeja, dia nih memang banyak bertanya masa kecik2 dulu.

So..jawapan auntie mesti lah kata pada anak2 " Santa Clause tuh pegi rumah orang Christian ajer"

Kenapa kita tak jadi Christian jer..nanti banyak dapat hadiah??

Eh! kita orang Islam lah..Atok, Mak Tok, Papa punya Mama dan Papa pun orang Islam mana boleh tukar2...

Jawapan yang amat simple dan cetek untuk anak yang baru berumur 6 tahun.

Abis tuh kenapa Hari Raya kita dapat duit?? Macam kawan mama Cina tuh pun bagi duit, masa Hari Raya Cina, kenapa sama pulak??

Itu yang terbelit tuh, macam mana boleh Hari Raya utk org2 islam dapat budaya bagi duit macam bagi Ang Pow dari orang2 Cina.

Auntie cuma jawap : Oh, duit tak per bukan dari Santa Clause...he he he.... auntie pun muda masa tuh, tak reti nak jawap lebih2...

Memberi duit pada kanak2 pada Hari Raya.. apasal yek?? Sedekah??

Googles lah sendiri apa erti Sedekah itu.....



6 comments:

  1. kak nani,
    seingat saya sejak saya kecik-kecik lagi dah dapat duit raya... tak tahu lah nak kategorikan apa yer.. sedekah? Eloknya sedekah pada yang betul2 memerlukan.
    Patut kaji balik kenapa bagi duit raya...Untuk orang yang memerlukan kira okaylah..

    ReplyDelete
  2. en google pun tak tahu hehehe

    ReplyDelete
  3. malaysia yang berbilang kaum dan semangat satu malaysia mmg bagus..tapi kita kene kawal pergaulan..
    yang baik diambil..yang buruk di jadikan sempadan..

    ReplyDelete
  4. Pangai saye mase kekecik sama ngn peeja..(maybe semua budak2 pun sama kot).kakak saye citer,saya suke bertanye sampai mak n kakak saye tak larat da nak jawab..maybe mak n kakak saye pun terbelit2 cam auntie gak kot.huhu..n saye rasa perangai ni melekat gak sampai skrg..ape nak buat,layankan ajela.hehe..sib baik masa kekecik tu mak saye tak jawab cam ni kalo saya byk sgt tanye..'Cuba ko Google'..haha

    ReplyDelete
  5. duit raya sbg sedekah kpd kanak2.. tapi skg ni yang tua2 pun dapat gaks.. ish, x adil..

    ReplyDelete
  6. Rahmah : Tu la kan, kena kaji balik, budak skrg 1 hinggit pun tak cukup lagi, kena at least 2 hinggit, dpt duit beli mercun dan bunga api.

    YB : Mana boleh en google tak tahu!! Yahudi kot en googles nih! ngeee

    iman : Betul lah tu..kena berjaga2

    Budak Setan : Ye ker bnyk bertanya juga..emm..memang penat nak layan anak yang banyak soal.

    Tentang Bulan : Tu lah sedekah kena ikhlas, kalau bagi duit raya dah tak ikhlas, bukan lagi jadi sedekah. elok jer berzakat.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...