THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Thursday, November 12, 2009

Episod 52 - START A NEW CAREER

Imbasan episod 51

Anak pertama, auntie banyak lepas tangan menjagai nya..Mak Abah dan Acu memberi kasih sayang yang tak putus2..

Pada umur nya setahun lebih, auntie telah mengambil keputusan utk berhenti kerja dengan syarikat orang putih, dan ingin memberi khidmat pada syarikat bumiputra pula.

Auntie terbaca iklan dalam Malay Mail, auntie terus menalipon no pejabat yang tertera diiklan tersebut.

Emm..pangilan di sambungkan pada saorang lelaki dan terus menyuruh auntie berjumpa nya di Ampang Park..Masa lunch time. Dia hanya memberi nama dia jer pada auntie..

So..auntie pun pergilah ke Restaurant yang di janjikan. Masa dulu restaurant tuh kira porch lah..Sebelum masuk ker restaurant yang di sebutkan tuh ..auntie terfikir..

Eh eh! macam maner nak kenal rupa dia??

Betul ker interview kat Restaurant?? Apasal mudah nya cara interview dier?

Apa2 pun auntie take the risk jer lah..Tak perlu risau sebab Ampang Park pulak tempat yang biasa bagi auntie, dah buat appointment pun..

Sampai jer, auntie pun bertanya kat kaptain waiter yang bertugas kat situ..kot2 dia regular ditempat tuh...betul sangkaan auntie, waiter tunjuk table hujung...

Dari jauh auntie nampak..saorang lelaki berumur lingkungan 40an..berbadan tegap, cerah kulit and very handsome looking man..(kira boleh rasa bangga kalau berjalan dgn nya)

Berjalan menuju ke table tuh dengan hati yang berdebar2..sampai jer auntie bertanya sambil senyum (senyum terpaksa sebenar nya)

Auntie : Boleh saya tahu, ini En Rahman ke?? (Bukan nama sebenar)

Lelaki tuh terus bangun, terus menghulur tangan nya, kami bersalaman dan dia mempersilakan auntie duduk..

Rahman : Pandai you cari saya..

Auntie : Saya bertanya kat kaptain tuh..nasib dia tahu....sebab you are regular kat sini..

Rahman : Memang selalu I kat sini, bawa clients lunch..

Auntie : Kenapa kat Restaurant ni?

Rahman : Oh! most of my clients are close by, all are around this place..

Auntie : I guest it's convenient for both parties..

Rahman : Yes, they are from Felda and Risda..

Auntie : En Rahman, are we going to have the interview here?

Rahman : We should order our lunch and in the mean while I shall ask u few questions..

Auntie : I like this, really! It's kind of relax way to cool off my butterfly.

He smiled and said..

Rahman : Please dont worry, really...I already like you..

Auntie tersipu malu..belum apa2 dia dah suka..agak nya auntie dress well kot..Auntie was wearing a blazer, a knee length tight skirt with beige inner..leather handbag and shoes..all brown in colour..attire yg perlu dipakai bila interview..

We had our lunch and he set another appointment for a second interview at his office.

Referred to his business card that he gave me in the first interview, pejabat nya di Jalan Ampang, a simple and cozy office..

I was addressed to his room. We exchanged information..what his company does..bla bla bla and lastly the salary was good.

Well! it was like a very successful dealings for both of us..

The job was more of monitoring progress payments from clients.
With company car and petrol allowances, entertainment were all claimable.

The only part that push me to the wall was auntie has to travel outstation, mostly Pahang, Trengganu and Johore.

Basically, its a bumiputra construction company JV dengan company china yang dah lama established that build oil palm mills for Risda and Felda

Auntie..was not comfortable with the idea of going outstation, takut suami auntie disagree. Auntie minta tempoh untuk berbincang dgn family..

Well! surprised me, hubby was like... gave me an okay for an answer..

It is a very challenging career, you should take it..but you have to promise me ."take care of yourself..and behave like a wife." pesan nya..

Dalam makna nya tuh..

Auntie tender resignation dengan company orang putih tuh, tinggallah kesayangan auntie..Ms Nancy and all of them yg amat auntie sayangi. Sedihhh, yang telah memberi auntie banyak pengalaman tentang kehidupan dari umur 17 hingga lah 23 tahun..memang amat lama tapi life has to go on..

Hubby auntie punya lah spotting habis, dia belikan auntie new attire, a leather lady briefcase and a lady signing fountain pen - sheaffer Gold

Auntie amat terharu..sebab hubby bagi galakkan dalam career..

akan sambung...

8 comments:

  1. wow baik nyer hati uncle ..kan bes kalau ader gambar masa tue ehehe

    ReplyDelete
  2. aisehh..bersambung...

    murah rezki auntie tika tu...

    ReplyDelete
  3. senangnye auntie dpt kerja... murah rezeki. btw, auntie sihat?

    ReplyDelete
  4. Salam Aunty,
    wahhh baiknya Uncle.. serba serbi baru.. mesti aunty gumbira ^_^ kerja baru tu nak challenging... challenging x aunty?

    ReplyDelete
  5. wahhh..dapat ai bayangkan betapa 'segaknya' auntie masa interview tu (aku membayangkan sekali betapa encemnye lelaki tu :P)

    Sporting gak uncle ye. Maybe apa yg dia pikirkan, auntie boleh timba pengalaman & dia yakin auntie boleh.

    ReplyDelete
  6. jeles saya, auntie senang je dpt kerja. tp sy tau, tu semua rezeki tuhan. hari tu sy cam dh putus asa bila tk dpt2 lg keje. then, saya bc blog auntie, dlm 1 entry tu auntie tulis, klau kita berdoa kat Allah, tp Allah tk tunaikan lg doakan kita, maknanya Dia nk bg something yg lebih baik kat kita. lepas bc tu, baru la tenang skit hati saya. thanks ye...

    ReplyDelete
  7. @nnap : Auntie malas nak cari dlm album..nanti auntie cari pelan2

    nasaoji : Alhamdulilah..

    ayangasma : yg sebenar nya auntie memang kurang sihat, tapi suka mengadap PC tak de activity lain..

    dayah : memang challenging career baru tuh, dayah teruskan membaca yer..

    ai : Memang dia sporting lah, pasal lumayan gaji, dpt kereta bagai..tumpang tui lah..

    ayangasma : Berhati2 bila menyesali dgn keadaan kita, sebab allah sentiasa uji kita..banyak2 bersyukor, jgn lupa doa permudahkan urusan dunia dan akhirat.

    ReplyDelete
  8. berapa lama auntie kerja kat company baru nih?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...