THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Wednesday, November 11, 2009

Episod 51 - LEPAS TANGAN

Imbasan episod 50

Pengalaman dalam pantang yang amat terguris hati..remuk berkecai tapi bertaut kembali bila mengetahui keadaan yg sebenar...suami tak tahan bau badan auntie yg hanyir...

Entry ni auntie nak masukkan pilihan gambar2 baby dari hari dia di bawa balik kerumah sampai lah umur kelahiran nya tiga tahun....sampai lah dah dewasa..

Semasa auntie melahirkan baby nih, kulit nya amat putih..tapi ada tanda merah kat bawah hidung..

Kata doktor itu adalah sejenis tumbuhan di panggil 'strawberry levy' tidak perlu risau..ia akan hilang bila umur nya 6 hingga 7 tahun...

Memang betul kata doktor, masa dia nak masuk sekolah darjah satu dah tak de tanda merah tu..


Tak suka di bedong
Dengan baby walker
Di ikat dalam car seat
Favourite nya ice cream 'oyen'
Atas bonet kereta Atok
Gambar nih dah setahun lebih, Atok belikan basikal roda tiga
Acu, adik auntie suka membeli mainan baby bears utk nya
Tak suka pakai kasut
Hadiah kereta dari Papa utk birthday yg pertama

Bawa balik ke rumah Mak Melaka

Menyambut hari kelahiran yang pertama

Menyambut hari kelahiran yang ketiga
Anak auntie yang pertama nih, memang auntie tak jaga sepenuhnya..Abah, Mak dan Acu (Adik auntie) amat2 memanjakan nya..

So auntie banyak lepas tangan..

Auntie hanya tumpukan masa menjaga anak auntie hari sabtu dan minggu..

Deman nak tumbuh gigi selalu nya anak merengek2, tapi auntie tetap lena tidur..sebab Mak Abah dan Acu lah yang bersengkang mata jaga baby tuh..

Sampai sekarang, adik auntie selalu mengusik anak auntie ..

Acu : Mak kau tak kesah pun nak jaga kau masa baby..Acu yang jaga kau tau!!

Masa dia mula pandai memanjat, nak bangun cuba berjalan..semua barang2 hiasan nak di tarik nya..

Selalu auntie tegur dengan cara, naikkan tangan macam nak pukul tangan dia, dah tuh sambil mengeluarkan suara..Hep! Hep! Hep!.. jangan usik kang mama babab kang!!

Alhamdullilah, dia tak usik barang2 hiasan..jika ada visitor yang bawa anak2 yang nakal, anak auntie pula tolong Hep Hep Hep kan budak2 yg nakal..

Tapak tangan anak auntie kalau di lihat betul2..garisan nya melintang straight ke tepi..

Kata Abah, budak nih kalau sepak/lempang orang mesti orang tuh deman..kalau di isi dengan silat, lagi lah power..orang tuh boleh pengsan..terbongkang tak bangun..

Mak mertua auntie pun cakap yang sama..

Dah tuh kata nya..kena jaga betul2 anak ini, kalau org yang berilmu hitam sangat2 nak kan budak macam nih..

Bapa sulung, anak lelaki yang sulung, beranak hari selasa, tanggal 13..

Nak buat apa??

Bunuh dan buat minyak dagu..mujarab habis..

Eee...takut nyer..

Entah..auntie tak tahu lah..kalau bawa shopping dan jalan2 auntie jaga betul2 takut hilang..

Makanan yang di beri Atok setiap hari..nasi tengah hari, malam capati dan satay..

Bila orang jual satay dengan motor lalu, dia terjerit2 nak satay, dulu2 secucuk 20 sen jer so atok beli 10 cucuk utk dia.. hari2 capati dan satay..

Makanan nya banyak berprotein, maka anak tuh kini memang tinggi dan berbadan tegap..


Berpengalaman belayar selama 2 tahun

akan sambung..

15 comments:

  1. Auntie , i agreed with the garis tangan yg melintang tu . I remembered my MIL citer yg dia kena lempang ngan bapak nya @ my hubby grandfather ,dia kata dia nampak percikan api bila tangan tu kena kat pipi dia and dia demam hingga seminggu huhuhu so misterikan org yg ada garis melintang kat tapak tangan tu .

    ReplyDelete
  2. muka uncle kadang2 cam muka edan la ahahaha..anak untie neh masa kecik2 laks cam muka noy ehehhe cute

    ReplyDelete
  3. manjanya ayoi...ramai yg bagi perhatian kt dia.. :)

    ReplyDelete
  4. kak nani,
    bestnyer seisi keluarga ambil berat anak/cucu sulung dlm keluarga...
    bolehlah kak nani bergumbira/spend time lebih dgn suami kan....

    ReplyDelete
  5. selalunya anak sulunglah yg ibu2 terlebih nak jaga.. ;P

    ReplyDelete
  6. wah..gitu ke tapak tgn melintang..

    my husband tgn die kiri kanan..melintang camtu..ngeri2..

    ReplyDelete
  7. tu la..kalo anak sulung cucu sulung mmg manja abes kan aunty

    ReplyDelete
  8. hehehe..syok nyer "abg" peej ni d cerita oleh mamanyer!..

    ReplyDelete
  9. e, ngeri minyak dagu... wah, senang hati auntie ye, ramai baby sitter.

    ReplyDelete
  10. Salam Auntie,

    Hehe. Terkejut tetiba dpt comment from auntie kt blog,padahal me baca blog untie senyap2 jer. :D

    Keep on writing, best baca citer zaman dulu2 ni, different tapi nice. :)

    ReplyDelete
  11. Salam Auntie,
    Lama rasa tak singgah blog Auntie ^_^ rindu plak. Tertinggal jugaklah beberapa episod. hehehe.. nasib x banyak nak catch...

    Anak sulong .. cucu sulong.. mmg lebih perhatian rasanya ^_^ Sya agree sbb saya pun. Kedua2 belah keluarga sebelah Abah n Mama .. saya cucu sulong. Even tho sampai la... adik2 . .. sepupu jadikan kita ni bahan rujukan ^_^

    ReplyDelete
  12. i heard the same thing about tgn garis melintang tu. lempang org boleyh pengsan! n kebetulan our lil muaz pon tgn mcm tuh. bile bg org cina tgk lg die suka. die kata manyak ong n bijak. insyaAllah... apa apa pon kite serah padaNYa

    ReplyDelete
  13. anak auntie single ke?..hihihihihi..

    n i rasa u adalah ibu yang terbaik..u should proud of yourself.

    ReplyDelete
  14. strawberry levy ni serupa mcm anak kembar leya hot fm..tapi kat pipi..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...