THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Monday, November 9, 2009

Episod 49 - PERSELISIHAN PERTAMA

Imbasan episod 48

Selamat melahirkan anak lelaki tujuh bulan, duduk dalam wad selama 26 hari..

Setelah sembuh, auntie dan baby tuh discharged dan di bawa balik kerumah Abah dan Mak di Setapak, Kuala Lumpur.

Sampai di rumah, telah tersedia baby cot yang auntie tempah ketika dalam hospital. Time tuh auntie tempah hanya RM150.oo sahaja. White in colour and with 4 drawers underneath the cot. Stickers of cute baby bears enhance the cot..

Baby cot tuh berjasa sampai anak auntie yg keempat noy..dan di sambung oleh anak adik auntie pula..

Baby cot tuh di tempatkan di ruang tamu kedua..bersebelahan bilek auntie..

Auntie buat macam tuh sebab auntie aspek jiran2 dan kawan2 akan melawat auntie dan baby baru..

Kelambu kawin, auntie alter jadi kelambu baby cot..dijahit oleh Mak sedara auntie. Nama nya aunty Amy..

Banyak auntie dapat duit collection untuk baby tuh, dari saudara mara yang datang dan juga jiran2..rupa nyer adat bila melawat baby baru lahir orang akan bubuh duit bawah bantal baby..

Selama ini auntie tak tahu pun..bila dah ada anak baru tahu..

Dalam confinement/pantang, susu badan dah kering, so auntie susukan anak auntie brand S26 Gold atas nasihat doktor.



Suami auntie ni army oversea trained, jadi dia terikut2 adat orang putih..

Cigar utk anak lelaki dan chocolate untuk anak perempuan..to give away to friends

He was proud to be a father...

Dia beli banyak cigars utk di beri kpd kawan2 tentera dia dan termasuk lah office mate auntie..





Perasaan auntie berubah bila dah jadi ibu..asyik belek anak kecil tuh, sungguh kecil jari2 nya, tapak kaki nya hanya sebesar dua jari auntie..kulit halus dan yang paling bahagia ialah tengok baby tuh tidur nyenyak..

Cucu pertama bagi keluarga auntie. Abah dan Mak sangat teruja..bila anak tuh menangis, mereka berebut2 jengok..salin lampin dan buatkan susu..

Dulu2 auntie tak pakai lampin macam sekarang,..pakai lampin kain dengan pin. Auntie guna brand Johnsons. Beli 4 dozen.




Tiap2 hari penuh penyidai kain dengan lampin baby. Bila kering di lipat, ada macam2 cara melipat lampin tuh. Auntie pandai lipat yg paling mudah jer..

Selepas pantang, Abah dan Mak suruh ubah baby cot tuh dlm bilek auntie..
Tapi auntie disagree sebab tak mahu tidur dengan anak sebilik..kesemua anak auntie memang tak tidur sebilik dengan auntie..cuma dlm pantang saja lepas tu out you go..

Cerita yg amat menyayat hati ketika dalam pantang..

Masa dah balik kerumah dari hospital, suami auntie menyambut auntie dengan bouquet of fresh flowers and a congratulation greeting card..dia hanya bersama auntie 3 malam lepas tuh..dia menghilangkan diri. Kata nya nak balik kampung..

Just imagine, betapa sayu nyer hati auntie dia buat macam tuh..

Dia hanya talipon tiap2 malam, tapi bila ditanya..dia kata dia safe and sound not to worry..nanti dia balik jengok..

Rumah kampung masa tuh tak de talipon, jadi auntie nak check dia, samaada betul2 kat kampung pun sukar...

Talipon kat kem..dia cuti..memang tak de... Hu hu hu ...auntie asyik menangis..

Mak marah auntie sebab asyik menangis..nanti takut meroyan..dia nak enjoy biarkan lah..kalau dia ada pun boleh buat apa?? boleh Mak kata macam tuh..
Abah pulak kata..kau tak makan ker...anak kau tak dpt susu ker..apa yang kau nak risau..diakan lelaki..tak per..dia tak kemana2..kan dia selalu talipon kau....nanti dia balik lah..

Lagi dua tiga hari nak habis pantang..dia balik..tapi memang sakit hati ketika tuh..lepas jer maghrib dia siap2..wangi2..nak keluar..auntie tanya dia kenapa dia buat auntie macam tuh..

Nanti2 lah dia akan explain..kata nyer

Auntie menangis sepanjang malam, tunggu dia balik, mata tak boleh tidur, kadang2 sampai pukul 4 pagi, time nak menyusukan anak baru dia balik..

Nak gaduh pun simpan jer..sebab duduk rumah Abah dan Mak, tak mahu lah mereka risau..
Air matalah yang jadi iringan auntie...sampai auntie bertanya pada dia, apa dia tak sayang ker tengok biji mata anak yang baru lahir tuh..dia tak kesian ker auntie sengsara dalam menjalani pantang..tahu lah tetek bengkak berdenyut, bawah tuh sakit, makan dan minum pun terkawal..tak boleh keluar rumah..

Habis jer pantang..auntie kembali bergaya..gi saloon, trim rambut, pakai jeans..muat semua pakaian...Alhamdulilah memang auntie dpt weight sebelum beranak..

Malam lepas maghrib, hari yang ker 45, hati yang remok tuh di luahkan ..auntie kata auntie nak enjoy macam maner dia buat auntie masa dalam pantang..

Auntie bersiap lawa2..wangi2..memang dress to kill..(melaram habis)

Dia juga bersiap..nak ikut kata nyer..
So jadi lah perselisehan faham, tapi dengan suara yg tertahan2..takut Abah dan Mak dengar..

Apasal nak ikut?? Kan you ada life you kat luar tiap2 malam??

No way of canceling my appointment... nak keluar jugak dah set dengan kawan2 kat Subang Jaya..ada house party..semua airliners..

Jangan lah ganggu ... tolong lah faham ...need a break and want to be alone...not with you around...

So..auntie drive kereta auntie...dia ikut dari belakang dengan kereta dia..

akan sambung..

18 comments:

  1. wah, smpai perselisihan pun auntie kongsi ngn kami smua ye..sgt mndebarkn.
    uncle stuju ke bnda ni dkongsi bsama pembaca2 blog auntie?

    ReplyDelete
  2. fuyoooh !!! tak sabar nak tau what will happen next ??

    ReplyDelete
  3. kak nani,
    cerita tengah best, iklan lah pulak....

    ReplyDelete
  4. auntie. sedihnya.

    masa saya berpantang baru ni husband saya pun takde. sbb saya pantang kat kampung so husband balik on weekend aje.

    eveery friday saya ceria + happy sbb tau hari ni baby n saya akan jumpa husband. happy sampai tak rasa letih pun jaga baby walaupun tak cukup tido.

    tp on sunday?
    hahahahah saya melalak okayy. sedih betul husband kena balik kl keja. h0ih cepatla abis pantang i nak ikut husband i balik kl jugakkk.

    so sgt paham perasaan auntie tu.
    BA

    ReplyDelete
  5. alamak ..suspen nyer..tak sabar nak tunggu episode seterusnyer..

    ReplyDelete
  6. Aunty..saya baca sambil tahan nafas tau..skali to be continue la plak..fuh kalah filem arahan Yusof Haslam nie..cepat sambung aunty..x sabar nie..hehe..

    ReplyDelete
  7. saya..masa 1st baby je dia tayat nk jaga ank..balik mlm2 pon nk bagi susu..
    masuk baby kedua...x de nyerr...
    tapi ank kedua manja ngan dia...

    ReplyDelete
  8. wahhh...sgt mendebarkan. Cam cerita dalam drama lak. X sabar nak taw pe yg jadi pas nih. Hehe~

    ReplyDelete
  9. huih!!!

    dasat ni...

    tak sabar nk auntie sambong!

    ReplyDelete
  10. macam dalam cerekaramalah pulak...adengan kejar mengejar & ekor mengekor....hehe cut...take a break!

    to be continued....next, next, what happen next?

    ReplyDelete
  11. xsabar nak tau apa jadi lps tue..

    ReplyDelete
  12. salam auntie!

    biler nak continue story meletop ni?

    cepat2 auntie!

    tgk semua da xsabor!

    ReplyDelete
  13. akhirnya sy dh habiskan dr first entry sampai the latest. best tul baca kisah hidup auntie. cam baca novel lak. tk sabar tunggu kisah selanjutnya. :)

    ReplyDelete
  14. Hi Marina Monroe, this is heavy drama, ha ha....very suspense, gigit jari, minum kopi ice....
    You keep well, and have a pleasant week, Lee.

    ReplyDelete
  15. kerol : Of coz with his permissiion.

    cybermummy : Next episod mesti you kata auntie mudah lupa..

    @nnap : Sabau sabau yer..

    Rahmah : Iklan tuh..peeja suruh buat..bagus juga sebab tak yah fikir panjang2 pada suatu masa yg sama he he he

    BA : Betullah siapa dah rasa tahu kann..

    darling8tabby : Seterus nya..emm..perangai auntie amat keji..

    Rina277 : Kenapa tahan nafas??

    Fatine : Drama hidup auntie...

    ai : Biasa lah tunggu yer.

    Hazey : Tungguuu..

    Bada : Emm..pelan2 kita sambung okay..Kalau filem tunggu budget tambahan..he he he

    lina : Perangai buruk lepas nih!!

    bella : Meletop ker tidak, tak tahulah

    ayangasma : TQ baca dr start sampai habis..tunggu episod seterus nya..

    Uncle Lee : Why coffee with ice??..what happen to your Jack Daniel Bourbon whiskey?? With my stories need you to take neat!! he he he

    ReplyDelete
  16. aisehh..dugaan...dugaan...

    ok auntie, next..hehehe...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...