THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Friday, November 6, 2009

Episod 48 - ANAK PERTAMA

Imbasan episod 47

Hadiah perkahwinan dari Mertua terbiar menjadi hutan..

Auntie masih duduk rumah Abah dan Mak di Bangsar tapi tak lama..agak enam bulan selepas kahwin, Abah beli rumah kat Setapak, Taman Bunga Raya, Kuala Lumpur.. auntie turut sama pindah keSetapak..

Emm..hidup berkahwin...

Kehidupan auntie masih sama macam bujang..sebab suami auntie masih di Kluang, berjumpa hanya pada hujung minggu...

Auntie risau bila auntie tidak berbadan dua almost a year plus..semua tertanya2 kenapa tak conceive lagi..

Allah saja yang mengetahui kenapa auntie tak preggy! Why??

Tapi yg auntie pasti ia lah..beberapa perkara yg benar2 membuat kan auntie masih belum dpt zuriat ketika itu..

Pertama : Kedudukan kewangan tak stabil, kena kumpul duit balik lepas kenduri kahwin..

Kedua : Suami auntie masih di Johore, surely auntie tak dpt kasih sayang sepenuh nya saperti suami isteri yg lain2..

Ketiga : Auntie memang tak suka baby atau budak2 masa anak dara ..tak reti lansung nak handle

Keempat : Auntie berulang alik ketempat kerja dari Setapak ker Subang..jauh terlalu jauh..

Kelima : Both of us masih nakal..Suami dan auntie masih enjoy2 macam sebelum kahwin..

Banyak lagi perlu di atur dan plan jika nak menerima perubahan dan penambahan ahli keluarga,
tapi Mak Mertua auntie fikir sebalik nya..

Suatu hari dia bertanya kat auntie..suami pun ada duduk sama berbual2..

Mak : Asal nani tak nak mengandung lagi? Dah setahun lebih dah! Korang buat family planning aper? Tak yah takut..kan setiap anak tuhan peruntukkan rezeki untuk nyer..

Auntie : Tak lah mak! Apa family planning tuh pun nani tak tahu..

Mak : Abis kenapa..

Auntie : Entah lah Mak..belum ada rezeki lagi..

Mak : Selalu nyer kalau macam tuh, peranakkan kau dah turun atau ternaik, sejuk, senggugut tuh pun salah satu sebab nya..

Auntie : Abis nak buat macam maner mak, nani bukan tahu apa nak buat.

Mak : Nanti mak bawa jumpa orang nih besok! Dia ada ubat periok, boleh tengokkan peranakkan kau, kalau dah turun, dia boleh perbetulkan..

Auntie : Tapi mak nani sedang uzur.. boleh ker berurut?

Mak : Eh eh! kalau macam tuh lain kali jer lah..balik kampong bila kau dah tak uzur..

Auntie : Ye lah inshaallah..

Berkat Mak mertua yang risau tentang auntie masih tak mengandung tuh...

Auntie pregnant the next month..tak sempat berurut atau minum air periok..

Oh! satu pengalaman yang amat berat...

Morning sickness yang tahap, tak leh bau nasi, bau benda berdarah spt ikan, daging, even seafood pun tak leh..tapi hanya 2 bulan pertama saja..

Yang heran pulak, auntie suka berdandan..makeup, rambut suka buat sangul, beli accessories subang macam2..kira nak melawa jer..

Gambar auntie dah lima bulan mengandung,
bergambar dengan officemate auntie Leslie Goh

Kat pejabat, kawan2 auntie manjakan auntie..dgn membeli air tahu dan tahu nyer..hari2 dia orang menentukan auntie makan dan minum ketika lunch..
Gulongan cina percaya dengan soya bean..kulit anak akan cerah dan cantik..

Betul kata Mak mertua auntie..rezeki utk anak mesti ada..

Pada bulan yg kelima auntie mengandung, office buat trip ke Hong Kong all are paid for. Auntie tak boleh pergi sebab preggy women were not allowed on airplanes.

Since tak dpt pergi, boss mat salleh bagi 1K kat auntie..

Yeay!! tulah rezeki nama nya..boleh lah buat persiapan baby..

Pergi kerja..perjalanan yg amat jauh..tapi terpaksa juga auntie drive walau pun perut bertambah besar dan berat..kereta pulak bukan auto, manual.. sungguh memenatkan..

Pada bulan yang ketujuh, auntie rasa perut auntie terlalu sakit.. berlaku pendarahan..

Auntie di hantar ke Hospital Besar Kuala Lumpur oleh Abah, Suami auntie masa tuh kat Kluang.

Dalam wad auntie tidak di benarkan turun dari katil..kata doktor bahaya takut berlaku pendarahan lagi..

Tiga hari selepas tuh baru lah ada contraction..

Pengalaman yang amat sakit..

Doktor benggali, asyik masukkan 2 jari, dah tuh 3 jari, dah tuh 4 jari, dah tuh kena selok tangan kat situuuu.............sakit nyer macam nak matikkkk..........

Pengalaman yg amat memalukan...

Dulu2 persiapan sebelum beranak, di pam dengan air sabun kat dubur untuk keluarkan najis dan di cukur..kat situ..

Bila dah dipamkan air sabun kat dubur tuh, tak sempat nak duduk kat toilet bowl, bersepah air plus najis di lantai toilet..

Auntie jenis pemalu..auntie simbah2 lantai tuh..sampai bersih..nurse bertanya kenapa lama sangat kat bilek air..auntie explain lah dah berterabur najis cair...dia kata memang macam tuh..biarkan jer..nanti amah akan bersihkan..

Dah tuh..time nak cukur..

Nurse tuh renggangkan kaki, auntie tutup rapat, dia renggangkan kaki, auntie rapatkan balik..

Nurse : Eh! macam maner nak cukur nih?? Jangan malu lah..ini memang kerja saya, saya dah lama tengok benda nih, macam2 bangsa ..melayu, cina, india, benggali..

Anak pertama yeh? Auntie anggok kan jer.. Emm...padan lah

Sementara menanti untuk di masukkan kan labour room..semasa mengalami contraction yang kerap..

Auntie telah di pesan oleh Kak Siti (office mate) supaya gigit towel kecil bila berlaku setiap kekejangan. Dengan berbuat macam tuh, tak de le menjerit..malu tau..nanti nurse akan perli..."Buat kerja sedap, nak beranak melolong lolong".

Alhamdullilah..auntie buat, jadi suara auntie habis kat towel tuh jer..

Dah tuh masa anak dah nak keluar jgn angkat bontot tuh, biar rapat kat katil, supaya tak terkoyak besar..kata nyer..

Yang nih, tak sempat apa, doktor dah toreh kat situ bila nampak kepala anak..memang procedure di toreh dan di jahit selepas tuh..

Alhamdullilah auntie tak rasa aper2 masa jahitan dilakukan oleh nurse..

Auntie melahirkan anak 7 bulan pada 13/3/79 secara normal..
Terlalu kecil dan terpaksa masuk dalam incubator..

Auntie di discharged, tapi auntie minta untuk lanjutkan duduk dlm wad tujuan utk memberi susu badan..
Perah dan masuk dalam bekas..serahkan pada nurse kat wad kanak2, setiap kali di beri susu, anak auntie akan muntah..jadi anak auntie di pasang tube kat hidung dan beri susu melalui tube tuh..

Hari ketiga pula dijangkiti deman kuning..hari2 disuntik pagi, tghari dan petang, demam kuning nyer bertambah serious..perlu di rawat dgn tukar darah..entah auntie lupa terms perubatan.
Kata doktor dengan kaedah tuh nyawa anak auntie 50/50...

Auntie dinasihat oleh nurse kat situ bagi lah air yassin

Auntie minta Abah uruskan..

Berkat air yassin tuh..anak auntie beransur pulih..memang miracles..bacaan darah nya bertukar dan sembuh..

Auntie dan anak tuh warded selama 26 hari..

Suami auntie memilih nama anak lelaki pertama kami : Khairul Zairie memang kulit nya putih..

akan sambung...

15 comments:

  1. salam...

    seronoknya baca pengalaman auntie. Teringat dulu masa bersalin first time. Umur masa tu baru 25. I tak tahupun apa dia contraction tu...hehehe...

    ReplyDelete
  2. tak sabar nk tgg auntie cite time bersalin kan peej hehe

    ReplyDelete
  3. kak nani,
    seronok baca cerita kak nani...teri ma kasih kerana sudi berkongsi cerita menarik ini dengan kami....

    ReplyDelete
  4. sesuka hati kan..
    anak uolls lahir 13 march la..bukan feb.
    pa diaaa ni.

    a ah la auntie..x sabar auntie cerita pengalaman lahirkan peej.. hahahhaah

    ReplyDelete
  5. Peeja : Typo error lah..mama dah betulkan dah!!

    ReplyDelete
  6. Mummy 3 AngelsNovember 06, 2009

    Auntie,

    saya suka baca blog auntie dan saya dah jadi peminat setia auntie. best sesangat. teruskan menulis ye auntie.dulu saya ikut blog peej(sori ya peeja huhu) tapi sekarang x lengkap hari if i miss ur blog. love u so much. rase cam dekat je ngan auntie.

    ReplyDelete
  7. Tetiber rasa takut nak bersalin -.-

    ReplyDelete
  8. oh......
    sayu sedih sungguh..
    sbb cerita kali ni menyebabkan sya teringgatkan
    betapa jerihpayahnya bonda semasa meahirkan anaknya terutama saya..dan betapa sakitnya semasa bersalin anak2 sya.. :<

    ReplyDelete
  9. ooooo..gitu le si ayoi diberanakkan ye? dah le anak pertama. byk plak masalah.musti cuak je rasa kan?

    tingat masa branakkan Angah kat HKL.Angah takde tinga kanan (special). Dah tu poen ai ni kene jahit 2 kali pulak! hui...terganggu tol emosi! cisss...

    ( x sabar nk tau camne budak pija tu dibranakkan pulak..ekekekekeke)

    ReplyDelete
  10. sy suke tgk relationship between auntie nyer family members. best jer. semua masuk geng. nk jd ank angkat leh? wah, tetiba plak. btw, thanks sbb jenguk blog saya. terkejut sbnarnya bila tgk komen dari marina monroe.

    ReplyDelete
  11. aintsuperwoman : Experience bersalin dan dlm pantang memang amat perit utk pompuan kann..tapi lepas pantang tak takut pun!!! Lupa segala2 keperitan..he he he

    Eisha : Bersalin peeja tuh lama lagi sebab dia anak yg ketiga..sabar ye..

    @nnap : Muka peeja adalah combination uncle dan auntie..dahi ikut uncle he he he

    Ibu dan Abah : TQ

    Mummy and 3 angels : Citer auntie citer lama, tak seglamour n3 peeja, citer org muda..anyway TQ sebab suka baca entry auntie..

    Leen : So sorry pasal buat leen takut nak bersalin..tapi tak per memang setiap wanita harus melalui nyer..ada pompuan yg beranak 14 kan..tak takut pun..he he he..Auntie ucapkan selamat menjalani experience mengandung dan bersalin..

    sayangsayangibu : Tu lah bila dah rasa keperitan bersalin baru kita sedar betapa susah payah nya ibu...

    ai : Alamak kena jahit dua kali??

    ayangasma : Memang kami anak beranak macam adik beradik..Auntie memang suka kalau ayang sudi jadikan mak angkat..take care..

    ReplyDelete
  12. betul ke sudi? wah gembiranyer... time kasih.

    ReplyDelete
  13. Can you imagine if you're in my shoe???!! I sometimes bored & fed up when people keep on asking me with the same question for almost 8 years...

    As you said, there are so many reasons..Allah knows better..kan?
    Tapi Allah berikan saya anak-anak didik saya yang sentiasa ceria bila bersama-sama dengan saya...dan jugak anak2 abang bur yang menyayangi saya...untuk saya menumpang kasih....

    I'm blessed with what I have now, alhamdulillah.

    ReplyDelete
  14. pengalaman auntie tu, amat bermakna!..

    muka auntie, cam peej, ha, peej pun, takut kan ngn budak2..hehehe...

    kene deme cukut ke auntie?..kt cukur sendiri, tak leh ker?..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...