THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Tuesday, November 3, 2009

Episod 46 - 'MAJLIS KAHWIN DI MELAKA'

Imbasan episod 45

Majlis persandingan bersword bearer dan santapan di KL selesai...

Keesokkan Hari nyer (Ahad), rupernya Abah sewa Bas Mini, bawa kawan2 Abah dan Mak ker perkahwinan di Melaka..agak2 nya lebih kurang 25 ke 30 org yg pergi.

Tapi Abah dan Mak tak pergi lah pulak sebab nak settled kan hal2 rumah...pinggan mangkok, periok belanga, khemah dan sebagai nya..

Auntie dan Uncle bergerak dengan kereta baru kami AlfaSud yang baru berumur seminggu.
Dia nak surprisekan auntie utk hari perkahwinan. Dia beli di Kluang, so pada ari tu lah, pertama kali auntie duduk dlm kereta tuh..
Merah menyala warna yg di pilih nya..
Auntie dah lupa no registration tanya uncle lupa jugak..
Tanya lagi, ada tak gambar kereta tuh, ada katanyer tapi cari lah..dlm album dia..ah! malas lah auntie nak selongkar album dia..
Banyak sangat gambar2 dia..beratus2 keping mungkin ribuan keping..betul tak tipu..menimbun..


Gambar Googles malas nak cari dalam album uncle


Bas Mini convoi kereta auntie ker Melaka..

Di Melaka, mak mertua auntie tak de sediakan Mak Andam, jadi auntie pakai baju Wedding Gown Nancy sekali lagi.

Makeup sendiri..

Kat Melaka pun ada sword bearer jugak..

Penat nya tak terhingga...tiga hari tiga malam berturut2..dah lah hari kedua pun senggugut lagi..

Setelah selesai majlis, dan rombongan org2 KL dah balik..pada kira2 pukul 5 petang...bermulalah adat orang melaka. Bila orang2 dapur nak basuh pinggan mangkok dan periok berlaku lah 'conteng2kat muka, kat badan dan simbah2 air'

Padan lah sibuk, adik2 ipar suruh salin baju ..

Terperanjat dan menangis auntie di buat nyer kena conteng ngan arang bontot periuk..terasa pijar lah jugak especially kat muka..

Auntie lari ker bilik dan kunci pintu..uncle pujuk auntie..supaya keluar dan bergurau senda dengan saudara mara nyer..

Gurau apa..selekeh kita di buat nyer..memanglah terkejut sebab first time auntie kena 'buli' macam tuh..

Lepas Magrib, pengantin di suruh membuka hadiah2..

Hadiah2 semuanya auntie hadiahkan pada Mak Mertua auntie, bukan apa hadiah kat KL dah banyak pun..

Emm...lepas Ishak, majlis 'Joget Lambak' ada pancaragam dan siap ada 3 orang penari pompuan yang berbayar....

Rupa2nya..bila ada joget lambak..budak2 remaja dari kampung berdekatan pun datang..tumpang 'tui'

Majlis di buka dengan tarian joget oleh pengantin.

Nasib baik auntie kaki menari kalau tak mesti kena paksa2 dan tarik2kan..he he he

Best betul bila kena lagu joget, ronggeng, dondang sayang... all the way..memang enjoyable..especially warga mas yg penat lelah menolong kenduri tuh..sama2 turut menari..

Tapi sekarang dah tak de dah..zaman berubah.. yang penting 'Hukum' yg perlu dijaga..

Gambar2 kenangan auntie di Melaka..



Bergambar dengan hadiah2
Auntie dan Uncle sedang menari (Gambar tak berapa terang)
Kalau tak silap auntie, auntie sedang menari dengan kawan uncle, Dave Low

akan sambung....

8 comments:

  1. Org melaka mmg suka wat joget lambak. skang ni pon ada lagi tp jarang dah..hihihi

    ai dulu masa bertandang pon sewa bas. tp kene yg transnational sbb ramai yg nk ikot. tp dowang ikot sbb nk gi sopin kat rantau panjang. ekekekekeke...

    ReplyDelete
  2. kak nani,
    dalam menanti waktu berbuka, kak nani sambung semula cerita... seronoknya saya tak terhingga...
    terima kaseh kak nani...
    semuga hari esok disambung lagiiii....

    ReplyDelete
  3. salam perkenalan,

    selama ni saya jadi silent reader je, tp bila baca kisah joget lambak ni, teringat masa duduk kat melaka dulu.

    tapi kisah gurau2 sampai conteng kat muka tu, baru hari ni tahu kisahnya... :)

    ReplyDelete
  4. untie masa anna kecik2 der merasa g joget lambak ehehhe bcoz uncle main kugiran umh org kawen ahaks

    ReplyDelete
  5. auntie,

    my husband pun orang melaka - kami takde joget lambak tapi ada kes buli-membuli tuh masa bukak hadiah. Kena berlakon la, kena pakai selipar, pakai rambut palsu...ha ha ha.....sabar je la...

    ReplyDelete
  6. meriahnye aunty...u looked so beautiful..tapi tengah period mesti badan letih kan aunty..

    ReplyDelete
  7. tang kena basuh piuk belanga..memang seronok...bergurau senda le katakan...
    tapi masa saya kawin saya x kuar...MIL x bagi..heheh...

    betul tu...dolu2 memang ade joget lambak ...sekarang pon ade..tapi dah jarang2..

    ReplyDelete
  8. aunite merajuk?..hehe..cian auntie..tak per, kenangan tu kan..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...