THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Tuesday, October 27, 2009

UBAT OH! UBAT

Sejak keluar hospital bulan December tahun lepas, auntie terpaksa makan banyak sangat ubat2 di prescribed oleh Doktor Pakar dari Ampang Putri.

Ubat2 yang auntie telan dan cucuk . Auntie ada beg ubat besides my handbag yang di bawa kemana2...

1. Novomix - FlexPen (Diabetes) cucuk kat perut 3 kali sehari

2. Plendil 2.5mg - 1 biji malam (darah tinggi)

3. Neurobion - 1 biji sehari pagi (saraf)

4. Methycobal 500 cg - 2 biji sehari = pagi (saraf)

5. Neurontin 300 mg - 1 biji 2 kali sehari - pagi & petang (saraf)

6. Stugeron 25 mg - 1 biji 3 kali sehari - pagi, tghari, malam (kepala)

7. Iberet Folic 500 - 1 biji sehari - pagi (darah)

8. Stay-well Lipogel - LA - 1 biji sehari - pagi (multi vit utk saraf)

Tengok lah tuh sampai 7 macam ubat dan 1 ubat insulin utk kencing manis..

Bayangkan how much auntie spend for a month??

Its almost four figures..

Memanglah suami auntie kerja Kerajaan, masaalah nyer kebanyakkan nyer ubat2 kat atas tuh tak de di issue..kalau ada out of stock..gangguan routine bila terputus..

Auntie tak berani nak tukar ubat lain, sebab Alhamdulillah...kesihatan auntie improved over 8 months..

From bed ridden and now I could stand up..and walk like a one year old baby's walking.

Kalau baby jalan macam tuh cute jer kita tengok..kalau baby tuh nak jatuh, cepat2 kita nak peluk dan tangkap ...

Auntie pulak?? Mak Aii!!! dgn badan macam badak, siapa pulak nak peluk dan tangkap?? Siapa tangkap or cuba peluk....sure rebah.......He He He

Cuma from my last checked up last week Doktor confirmed... keadaan auntie sekarang will be permanently disable ...tak leh dengar dgn jalan terhoyong hayang, mesti ada support (wheel chair atau tongkat)

Kebanyakkan saraf halus auntie rosak....

Tak per itu Doktor cakap tapi Allah Yang Maha berkuasa dan penentu atas segala...

..................PULIH ATAU TIDAK ADALAH URUSAN NYA..........

23 comments:

  1. Salam,

    Harap² Aunty kembali seperti dulu..itu smua kerja Allah kan kiter hanya berusaha + berdoa + bertawakal sajer =)

    ReplyDelete
  2. kak nani,
    kita serupa...(nyanyi lagu zainal)
    dugaan kak nani memang hebat..kalau saya nak komplen pun saya kena tengok ketabahan kak nani dulu..(bukannya saya seronok kita serupa).Semuga ganjaran yang akan kita perolehi disana berganda-ganda berkat ketabahan kita. (maaf kalau ada perkataan yang silap, sebab saya dah bengong sebab dah 4 hari tak dapat tidur....)

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum,

    Semoga auntie cepat sembuh. kalau makan ubat banyak badan memang jadi panas, boleh jadi kurang dengar.dulu masa saya sakit pun mcm tu jugak.

    ReplyDelete
  4. SABAR bebanyak auntie..cam ai ni lagi la. Muda lagi (muda ke? :P). Anak pon kecik2. Mmg ai kene betol2 kuatkan semangat. Ubat pon dah macam gegula. Tp sib bek la ubat2 ai ni dari spital gomen. Ai ni pulak kalau autie tgk betol2 cam org sihat. Walhal..buah pinggang ni dah rosak. Doc ckp progress dia terlalu laju. Memula tu dia ckp ada masa 10thn lagi utk buat transplant. Tp bila doc tgk progress aktif camtu..dia kata maybe less than that. So, ai mmg kene standby. Haritu dah hampir2 nk kene dialisis. Tp sib bek doc kata nk tengok result lain plak. Esok ada apointment doc lagi. Tak tau apa resultnya..tp penyakit ai ni bukan sama cam pesakit kidney yg cuci2 darah tu. Kidney ai ni mmg kene tukar. Tp tu sume kan keje Allah. Kita ni mmg kene KUAT SEMANGAT. SEMANGAT tulah ubat yg paling mujarab disamping solat & doa..huhuhu

    panjang plak komen ai ni ye.. :P

    ReplyDelete
  5. Auntie , saya akan doa pada Allah SWT semoga dia menyembuhkan segala penyakit auntie and auntie boleh sihat sepeti dulu2 . Insyallah .

    ReplyDelete
  6. Auntie,Allah uji kita sebab Dia tahu kita mampu hadapinya. Proven. Saya nampak (eventhough just melalui blog) yg Auntie sememangnya tabah hadapi semua ni. Saya sentiasa doakan Auntie kebahagiaan dunia dan akhirat. :) Ketabahan Auntie memang jd pendorong kepada saya.

    ReplyDelete
  7. Salam. A BIG HUG & KISSES FROM ME. All I can say is masyaallah.

    ReplyDelete
  8. Hello Marina Monroe, as my bahasa is very rusty and jurassic, siapa this Auntie you mention disini?
    Is it you? Or an auntie?
    Gosh, I can't even pronounce the names of the obat, let alone spell it.

    If its you, or your auntie, I hope and pray for yours or hers early speedy recovery and able to walk like Marilyn Monroe, *wink*.
    Keep well and hold that smile, Lee.

    ReplyDelete
  9. mmmg byk ubat auntie kne mkn kan. sabar auntie ek...ade hikmah smuanya..lgpun syukur ade kluarga yg mmahami kan;)

    ReplyDelete
  10. Dear Auntie,

    Saya pun kena makan ubat jugak... for the rest of my life.

    Tapi takpe, asal nyawa masih berada di badan. (^_^)

    Just a suggestion, kalau ada masa auntie pergilah Darul Syifa' kat Bangi. Just an alternative.

    Cheers! :)

    ReplyDelete
  11. sama dgn bonda saya..

    semuanya untuk kebaikan
    harap begitulah kan auntie

    ReplyDelete
  12. Salam Aunty,

    Byk jugak Aunty kena makan obatkan. Sabarlah Aunty, Allah berikan kita sakit untuk hapuskan dosa. Moga-moga Aunty cepat sembuh dan boleh dengar kembali lagu2 kegemaran Aunty ^_^ untuk sekarang aunty dgr dgn hear it from ur heart mcm uncle ckp kat Aunty tu ^_^

    Take care Aunty ^_^

    ReplyDelete
  13. Erlyda : TQ for the advice

    Ibu dan Abah : Emm...kita serupa...meniti hari hingga penghujung dgn ujian nyer

    Ina : Tima Kasih atas nasihat..memang panas badan asyik berpeluh2..

    ai : Ya Allah! ai menanggung sakit rupa nya ..jaga lah kesihatan ai..enjoy yr life..be loving to yr family..turut rasa sedih tapi ai hebat sebab auntie tak tahu langsung ai sakit. Penulisan n3 class gitu.

    cybermummy : Tima Kasih atas doamu dan keperihatinan.

    Leen : TQ leen..auntie just being positive in mind and soul..Well I need to enjoy life as it is too short

    somoffin : Emm..Hug and kisses to you too..TQ

    Lee : I am the one with this cronic sickness. Walk like Maryln Monroe?? Oh No!! I would want to dance..He he he

    kerol : Memang byk kadang2, rasa nak humban jer ubat2 tuh..tapi bila miss mkn, bisa2 the whole day

    SacretSoul : Emm..Darul Syifa..belum lagi

    sayangsayangibu : TQ

    Dayah : In my heart is the song of Allah..(Zikir jer sekarang nih)

    ReplyDelete
  14. Salam Pn. Marina,

    Sedih jugak kenangkan penyakit yang Pn. hadapi. Semoga tetap tabah. Allah punya kuasa, banyak berdoa insyaallah akan sihat semula.Usia macam kita ni, memang mudah dapat penyakit. Setakat ini,saya juga ada mild darah tinggi.Penyakit utama saya adalah sakit sendi lutut atau di panggil osteoarthritis. Sendi lutut saya pun dah diganti. Walau pun saya nampak cergas (alhamdulillah) tapi, sentiasa berhati-hati. Solat pun tak boleh macam biasa, bersolat duduk atas kerusi saja.

    ReplyDelete
  15. AuntieYan : Salam, Betul lah tu Yan, saya pun dah solat duduk..tapi saya merindui sujud yang sebenar2 sujud..dah lama tak dpt buat cuma bayangkan sujudt amat sedih ketika membuatnya.

    ReplyDelete
  16. sob..sob..sob...:(
    sian aunty...semoga semakin hari.. aunty semakin sembuh...

    teringat gak kat mak...makan ubat cm gula2...nk tak nak kena telan dari saiz wan maimunah...dah macam didi alias..hehhe...

    kami doakan aunty sihat2 selalu yek..InsyaAllah...
    kuasa Allah melebihi segalanya... :)

    ReplyDelete
  17. smoga auntie cpt smbuh..my mom pn skrg bperang ngn kanser pngkl rahim..alhamdulillah skrg dh hbs radiotrapi n kimo..

    sakit tu pnghapus dosa2 kcil..auntie n my mom insan trpilih..

    ReplyDelete
  18. salam auntie.

    my mum pun sakit kencing manis+darah tinggi.
    kadang2 tgk dia makan mengkudu dgn nasi sedih je..sbb pnah tanya sedap ke?
    dia ckp ntahlah...terpaksa..masa tu macam nak meraung..
    now dia jaga makan but kdg2 tergelincir (selalu) haha.

    hopefully auntie will be OK.
    doktor tu manusia.
    dia takde kuasa.
    dia ada kad kuasa sbg doktor je.

    cheer up!

    ReplyDelete
  19. salam....

    aunty sama mcm mak saya....dia pun kencing manis n darah tinggi... takpe lah...kita sabar byk2... Allah sentiasa menduga hamba yg dia kasih.... cheer up ok.... jgn sedih2...

    saya nak kongsi sket dgn aunty.. my mum dah cuba this products and alhamdulillah.... kalau aunty berminat aunty bleh email kat saya ok honeyb_girl@yahoo.com

    http://www.transferfactor.com

    http://www.4life.com

    http://www.professionalnetworkers.com/6732943.html

    http://www.truesuccess4life.com/6732943.html

    warmest regards,
    Rabiatul

    ReplyDelete
  20. Aunty..
    kalau saya memang tak mampu dah nak makan semua ubat ni..
    apapun..
    harap aunty terus sihat macam dulu..
    insyaallah..

    ReplyDelete
  21. auntie nak try darul syifa' tak?

    kita try berubat guna ayat quran pulak.. tengok web dia ada macam2 rawatan utk macam2 penyakit..
    nanti auntie or suruh anak auntie try tengok website dia..
    mana tau kan..
    kita try lagi bermacam2 cara..

    saya nak auntie teruskan sihat sentiasa dan terus menulis di sini :)

    ReplyDelete
  22. salam auntie,
    salam ziarah juga buatmu.

    deena harap auntie TABAH dan deena doakan auntie cepat sembuh.

    semoga ALLAH merahmati auntie dan membahagiakan auntie.

    saya sentiasa bersama auntie dan menyokong tulisan2 auntie.

    luv,
    deena@bell

    ReplyDelete
  23. Love your blog! http://www.4lifetransferfactorproducts.com

    ReplyDelete

Pada yang terbuka hati utk tinggalkan komen disini..
Didahului dengan ucapan Ribuan Terima Kasih

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...