THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Wednesday, October 28, 2009

O.K.U or O.K.B

Ex office auntie bahagian HR kata auntie should apply S.O.C.S.O sebab disable while still in service.

Macam maner tuh nak apply...benggong lah kat situ sebab tak pernah terpikir boleh entitle..selalu nyer yg auntie dengar kalau xcident hilang kaki, hilang tangan, makna hilang salah satu anggota badan.

Borang siap di isi oleh mereka..auntie sign jer..tapi kena pegi mintak last report of confirmation from Doktor yg rawat auntie..

Semalam dah submit borang tuh dengan segala enclosures like copy of surat beranak, ic dan medical report..

Kata pegawai tuh dalam seminggu akan di panggil utk pergi medical check up kat Panel Doktor mereka to confirm..selalunya Doktor Hospital Kerajaan.

Lepas medical check up dengan Doktor Hospital Kerajaan tuh, kalau di dapati benar2 disable akan di panggil interview dgn panel SOCSO pulak untuk menentukan berapa auntie should entitle for monthly income. Kata kawan auntie ayah dia dpt 50% from his last drawn salary..uh!!! Heaven.................

Ayah kawan auntie tuh di berhentikan kerja sebab mengalami heart problem.

Kalau betul lah dpt monthly income from SOCSO tuh, emm..legalah sikit utk membayar perubatan auntie.

Thank God for being employed bila kena attacked sakit macam nih.. At least dpt imbuhan nyer..

Hopefully auntie get through with the interview..

Dah tuh dpt title O.K.U (orang kurang upaya) emm...kesian..

Tapi O.K.U pun tak per lah

sama juga dengan O.K.B (orang kaya baru) He he he..dpt pencen sampai mati....

18 comments:

  1. salam kak nani,
    bagus juga cadangan memohon socso.. sebab kebanyakan pesakit dialysis ada yang ambil socso...
    bayaran perubatan bukan murah kan kalau yang kerajaan tak cover...
    kak nani cubalah, sebab kak nani sesuai memohon kerana ada masalah perubatan.
    Mudah-mudahan kak nani dimudahkan urusannya.

    ReplyDelete
  2. salam auntie..

    eh betul tu...boleh claim socso..sebab auntie sakit semasa sedang berkhidmat...

    ade penyakit kritikal yang dia cover.. auntie bleh masuk web socso..

    sebab caruman yang kene tiap2 bulan tu mcm ciput sangat jadi kita tak sangka benda nie banyak benefit nya..

    ReplyDelete
  3. auntie.. kalau dpt kad OKU pun bagus jugak.. byk dpt privilege...
    anak saya pun pegang title OKU... under category fizikal..

    apa2 pun all the best to you auntie.. and stay healthy... my pray will be with you.

    ReplyDelete
  4. auntie..saya slalu baca blog auntie,tp xpernah comments....psl socso tu, auntie blh claim..ikut je procedure yg dia org nak...dulu saya pernah tlg ex-boss saya yg nak buat claim utk wife dia...skang dia dpt monthly dlm rm1k....auntie xclaim insurance?sya doakan auntie sihat, dan berjaya dpt claim t'sebut...

    ReplyDelete
  5. A'ah..betol la auntie. Mmg boleh dpt socso tu tetiap bulan. Ai ingat mmg auntie ada buat. isk...ni betol OKB ni!!! OKU ke, OKB ke..asal bahagia! ekekekekeke

    ReplyDelete
  6. Rezeki tu Auntie. At least boleh ringankan beban kan??

    ReplyDelete
  7. auntie.
    memang boleh. bapak mertua saya dapat half salary. good luck utk auntie. moga2 dapat, insyallah

    ReplyDelete
  8. Salam Auntie,
    Mmg patut aunty claim. Sbb ada carumkan sebelum ni.. OKB tu yang tak tahan. gelak2 dayah baca n3 ni. Take care. Moga interbiu aunty success ^_^

    ReplyDelete
  9. Kata Abg Bur...muda-muda dulu jeng,jeng,jeng...O.K.B - orang kuat berjalan... orang kuat berdisko dan orang kerja bagus.
    Tup,tup...mcm veteran perang di diagnose OKU...orang kurang upaya, dah nasib badanlah katakan...sabar ajelah..lepas tuh...gedebuk durian runtuh, dpt title yang baru OKB orang kaya baru jgn jadi orang kuat berbelalanja sudahlah...haii duit EPFpun tak habis makan... ahaks

    Salam dari Abg Bur & me. Feel free to visit his blog at http://berlianpermatabiru.blogspot.com
    Take care, Sis...

    ReplyDelete
  10. Hello Marina Monroe, as my bahasa da rosak big time, who getting the SOCSO? You ke?
    You so young da pension?
    And I was about to say, 'they're playing the cha cha cha, tea for two cha cha....may I have the next dance with you"?

    Da bacha nak dapat pension, okay dance a slow on....otherwise won't get the SOCSO, ha ha. Just joke joke, ya.

    You stay easy Marina Monroe, and simpan a song dalam hati you.

    Chehhhh, howszat? Boleh tahan, huh? Lee.

    ReplyDelete
  11. salam auntie..

    owhh auntie mmg entitled untuk dapat sebab masih dalam perkhidmatan... alhamdulillah dapat jugak membantu sikit2... insyaallah OKB ye tak auntie..

    take care

    ReplyDelete
  12. kak, jangan dikirakan apa pun, kalau akak berhak, go ahead :)

    ReplyDelete
  13. auntie, kalau tak ambik rugi.masa auntie sakit tu auntie belum bersarakan.Sedangkan mak saya meninggal dunia, anak dia yg bawah umur 21 tahun dapat pencen ilat setiap bulan.rugi, kita kejakan ada potong socso, masa nilah nak merasa.

    ReplyDelete
  14. alhamdulillah..rezki auntie..

    moga sgala prosedure yg perlau auntie jalani tu, d mudahkan oleh Dia..

    ReplyDelete
  15. Rahmah : Mohon pun sebab ofis mate bagi tau..Kakak relax jer sebab tak tahu lansung..

    ijah : Tu lah,caruman memang seciput tapi bila dah contribute for the past 35 years..

    Eta : Anak ada pegang kad OKU kenapa?? TQVM for the prayer

    zie : TQVM for the prayer..hrp2 berjaya

    ai : OKU tak suka tapi OKB sukerrr...

    Leen : Rezeki utk pelepasan maintenance diri

    nieza : TQVM for the prayer

    dayah : Gelak2 bila baca entry auntie?? TQVM for the prayer

    Kak Ungku Betty : Durian Runtuh!!?? Amboi! pandai lah si Bur tuh..Kita di katakan kuat berdisco? Nanti dia..yang kita tuh apa kurengggg??? Apa hal pun kita hanya berusaha yg menentukan segala yang maha esa.

    Lee : You keep on reading my blog yr bahasa will turn yogurt..he he he... Bahasa Pasar lah Lee..
    Nanti bila kita berjumpa lets do the Cha Cha

    moi : OKB sikir jer..kalau betui2 OKB chak lempong kita..he he he

    Mak Su : TQVM for the advice

    Ina : Oh ya ker anak dpt pencen arwah mak..ye kalau anak belum 21 tahun

    nasaoji : TQVM for the prayer

    ReplyDelete
  16. Auntie
    Betul sangat bab itu kata doktor
    Saya sekang pregnant
    1st trimester semua doktor suh abort
    Sebab ada defect
    Tapi kiter berusaha kan?

    Alhamdulillah
    Latest checkup, doktor kata 90% baby is healthy
    No more brain and heart defect
    Alhamdulillah sangat rasa

    Kadang kadang, kata doktor ni as guideline
    Selagi ada ikhtiar.. tak salah mencuba kan?
    Doakan saya selamat melahirkan baby 1st ni ya..

    ReplyDelete
  17. Kak nani...janganlah ambil hati pulak dgn istilah orang kuat berdisco...memanglah Abg Bur lagi mudapun camtu jugak, lagi, ligat macam gasing...all those days...

    ReplyDelete
  18. aunty...
    menjawab soalan auntie... anak saya ada muscular dystrophy..so dia OKU under fizikal.. now nih ok lagi.. but according to dr. dia later mungkin wheelchair bound.. tapi apa2 pun ALLAH jua yg MAHA berkuasa...

    ReplyDelete

Pada yang terbuka hati utk tinggalkan komen disini..
Didahului dengan ucapan Ribuan Terima Kasih

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...