THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Saturday, October 24, 2009

KHASIAT BUAH DELIMA

Buah delima adalah salah satu buah yang terdapat di dalam syurga yang kaya dengan unsur zat besi sebagaimana firman Allah: (Q:55:6)

Maksudnya :"Pada keduanya juga terdapat buah-buahan serta pohon-pohon kurma dan delima. Buah delima atau dari segi saintifiknya Punica granatum mempunyai pelbagai keistimewaan, selain dari sedap dimakan , ia juga mempunyai kebaikan dari segi kesihatan.

Zat besi yang terdapat dalam buah delima dianggap sebagai unsur penting dalam pembentukan darah merah. Seseorang yang kekurangan zat besi akan mengalami penyakit anemia. Dengan hanya sebiji buah delima mampu memberi khasiat yang banyak kepada kita. Buah Delima mempunyai kadar antioksidan yang paling tinggi diantara buah-buahan yang lain.

Delima, sejenis buah lain yang disebutkan di dalam Al-Qur`an, mengandung potassium yang besar volumenya, selain dari mineral-mineral lain seperti fosfor, kalsium, besi, dan sodium, dan vitaman-vitamin A, B1, B2, B3, dan C. Bereaksi bersama sodium, potassium mengatur ekuilibrium air tubuh dan menjaga detak jantung agar tetap normal..(bagi ibu dan perkembangan fetusnya).

Dengan memelihara keseimbangan kadar potassium-sodium, buah ini juga menunjang kepekaan saraf dan otot agar berfungsi secara teratur ( kajian mendapati rahim wanita lebih utuh/kuat sesuai dengan kepekaan nya menunjang pergerakan bayi yg dikandung) , mencegah edema, dan mengurangi kadar gula yang beredar di dalam darah ( ibu yang baru pertama kali mengandung atau lebih dari 3 kali pregnancy). Delima menghilangkan rasa letih otot dan memungkinkannya bergerak dengan mudah, dan juga menguatkan jantung.

Antara kebaikannya yang lain:

*menghalang pembentukan sel kanser
*mencantikkan kulit
*mencegah dr nyanyuk
*memberi tenaga
*elok utk pesakit tekanan darah tinggi dan rendah
*elok utk sistem penghadaman
*mngurangkan berat badan
*prevent morning sickness( utk org mengandung)
*memperelokkan rahim

##even ada yg kata -jus buah delima ni adalah "natural viagra"...

Wallahualam.

8 comments:

  1. Masa bunting dulu penah mengidam nk mkn buah delima. Tp cam biasa la, time NAK tu lah tetiba payah nk jumpa. Abis pasar Cokit, The Mall dll tmpt sume diredah. Tak dpt. Last2 blk kg laki kt kelantan dapat jugak la rasa...tapiiiiiii...yg MUDA! sob sob sob :(

    ReplyDelete
  2. kak nani,
    jika ingin minum perahan buah delima yang betul2 sedap ialah di Restoren Medina (Morrocco restaurant) di Jalan Telawi 5, Bangsar. Sedap, pekat...

    ReplyDelete
  3. Hi Marina, ha ha, saya dapat the scent of a woman tip toe ke pondok saya malam, *wink*.
    Why not drop in for coffee and donuts.....have a pleasant weekend, Lee.
    PS, I remember buah delima.

    ReplyDelete
  4. Salam marina...

    Buah delima memang sedap...suka sgt...khasiatnya memang tak dinafikan...

    Thanks for the info...

    ReplyDelete
  5. ai ;

    Dpt yang muda pun jadik lah tapi kelat lah kann..

    Rahmah :

    Oh! ye ker ada kat sini..tapi bilalah pulak nak ker situ..sekarang nih dah tak boleh drive kena tunggu husband or anak2 bawak baru dpt jalan2

    Uncle : TQVM for the advice

    anle : You are most welcome..

    ReplyDelete
  6. xprnh plak mkn buah delima..hehe

    ReplyDelete
  7. tu sbb la la ni kt duk cari buah delima, khasit tuk ibu mengandung ada gak lam buah tu kan auntie...

    ReplyDelete
  8. info tentang khasiat delima kat sini - Delima Cerahkan Kulit.

    Update terkini isu-isu semasa kesihatan ada di infokesihatan@twitter.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...