THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Wednesday, October 21, 2009

Episod 43 - MAJLIS BERINAI

Imbasan episod 42

Dah dpt semua barang2 yang nak dan perlu utk majlis perkahwinan auntie pun balik lah ker KL...

Persiapan majlis semua Abah yg buat, tempahan kad jemputan pun Abah, auntie tak langsung ambil tahu..Kata Abah..sepupu dia hadiahkan sebab dia kerja kat printing company..
Emm..telur, beras dan gula pun org hadiah juga..Abah memang rezeki nya murah..sebab dia selalu banyak menghulurkan bantuan tenaga bila ada majlis kahwin baik sedara atau pun kawan2.

Majlis amatlah sederhana...

Berinai hari Jumaat, 5hb August 1977 malam bermula kul 8:30 mlm.
Nikah hari Sabtu 6hb August 1977 kul 11.00 pagi dan kenduri kendara bermula pukul 12:30 tgh hingga 4:00 ptg.

Auntie sebenarnya ambil cuti setengah hari pada hari Jumaat tuh.. Bila auntie balik dari kerja..tengok2 pelamin dah siap di pasang..

Auntie tak suka lansung pelamin yg dah di pasang oleh M Osman dan Rafidah Es..(Ibu dan Ayah Aziz M.Osman) Pelamin tuh di buatnya berbumbung Minangkabau menggunakan kain batik lepas..Pengantin harus bersila bila bersanding...

Itulah jadi nyer, kalau tak ambil tahu langsung dan tak berbincang dengan Mak dan Abah..

Auntie nangis2 dan jerit2 suruh cabut pelamin tuh, terus masuk bilik tak nak keluar..Kecoh kan perangai auntie dulu2..Terkedu M Osman..(Dulu2 dia juga jiran auntie).

Jiran auntie, ingat lagi kat dia..Mak Cik Raha (Dah Arwah) yg meredakan keadaan, dia pujuk auntie dan M Osman suruh bukak pelamin tuh.. Pada hal bila fikir2 balik memang cantik cuma tak sesuai dgn jiwa auntie ketika tuh..

Kesudahan nya.. pasang tabir jer kat dinding...pakai kerusi makan dari dapur... Padan muka..

Satu lagi, comforter yang auntie beli kat Spore pun tak pakai..sebab Mak berhajat nak pakai cadar baldu merah tekat benang emas dari Perak...

Katil juga di tempah, sampai sekarang kayu nyer masih kukuh..

Masa auntie dulu2... masih menggunakan cara 'tradisi lama' mengandam sebelum majlis berinai. Mengandam tuh bermula petang.. bila dah reda kekecohan pasal pelamin tuh...

Emm..muka auntie di cukur menggunakan benang, anak2 rambut juga di gunting dan di sudahi dengan renjisan air di muka dengan sekumtum bunga mawar merah utk menyerikan wajah..

Auntie nampak mak andam tuh, masukkan cukuran2 tuh dlm sebiji kelapa muda dan dia buat apa tak tahu lah pulak..Mak Andam nih bukan org lain..isteri sepupu Abah masa tuh umur dia dah 60an.

Mak sewa 'mak andam' lain utk pakaian . Jadi malam berinai tuh auntie dipakaikan bermacam2 baju..

Gambar2 auntie berinai...banyak gambar2 lain, tapi paparkan yg nih jer..


Dah sudah bercukur tunggu nak pakai pakaian berinai
Table lamp shade oren tuhlah dari Spore
Songket Biru Laut



Songket Merah Hati

Broket Oren -Pakaian Siam

Broket Kuning - Pakaian Punjabi

Sutera bertekad - Pakaian Jepun

Auntie sebenar nya tidak lansung tak tempahl photographer, semua di ambil oleh jiran auntie, abang kepada Priscilla.. Antony Hendricks..special thanks to him..

Rezeki auntie nak ada gambar2 kenangan..

Akan sambung...

20 comments:

  1. phewittt !!!! jambulah auntie .
    Noy ur daughter takes after u in sense of look and style .Like mother like daughter . (menunggu dengan sabar untuk citer selajutnya )

    ReplyDelete
  2. canteknyer auntie bersongket merah :)
    songket mmg xlapuk dek zaman kan?
    suka2...

    ReplyDelete
  3. aunty, katil aunty tu same mcm mak saye. cermin makeup tu pun same. hikss!

    ReplyDelete
  4. salam kak nani,
    Terima kaseh kerana sudi kongsi gambar kenduri... saya doakan muga kak nani sentiasa sihat walafiat.

    ReplyDelete
  5. waahhh...cantekknyaa auntieeee

    ReplyDelete
  6. sgt nostalgia..smbung lg auntie.. :)

    ReplyDelete
  7. salam auntie.. auntie sgt comel. :) kain songket dan cadar semua tu mmg warisan Melayu tp skrg susah dh nk tgk org pakai kan? walaupun tradisional tp tetap cantik.

    ReplyDelete
  8. mmg sangat chanteekkkkk auntie masa kawen ni..tingat ngan pics my mum masa kawen.heheh..

    ReplyDelete
  9. nampak cam besar-besaran jugak tu...kelakar plak bila bayangkan auntie nangis2 suh bukak pelamin tu..hihihihi..camtu le kan, kalau sume org lain urus. sian auntie..

    ReplyDelete
  10. canteknyer aunty! semua lawa2..paling berkenan bedsheet tekat emas from perak tu..cantek sangat..skrang susah nak dapat..if ada pun mesti mahal kan..

    ReplyDelete
  11. Salam Pn.Marina,

    Ha!..ha!....Bilik pengantin saya pun , sebijik macam tu....!cadar baldu merah bertekat benang emas...! :-)

    ReplyDelete
  12. salam auntie,

    huhuhu..saya dapat bayangkan nangis sebab barang yang kita nak tak serupa yang kita dapat...kalau saya jenis menangis nak hentak2 kaki tu..huhu...tapi mmg saya bayangkan kalau pelamin minang tu mesti cantik..kira ethnic la sket kan..overall, jeles sebab baju berinai auntie banyak.saya berinai2 tak de pun..simple je =)

    *mrs hafiidz* (malas nak sign in)

    ReplyDelete
  13. cybermummy :

    Ye tak ye baru perasan some of the photos byk mirip noy.. Citer akn di sambung..bila entah!!

    puangulagulakapas :

    Songket memang cantik..baju kurong songket auntie masa umur 12 tahun pun masih ada.

    M A S T :

    Set bilik tidor tuh.trend masa zaman auntie lah tu

    Ibu dan Abah :

    Tima Kasih atas doa utk kesihatan saya, sama2 lah kita mengharungi saki baki kehidupan

    superHaNa :

    Cantik auntie..pulangkan kpd Allah..dia yg memberi kasih nya..

    Hernee Nazir :

    Memang hasrat hati akan sambung..jika ada keizinan dari kesihatan..

    Wilda :

    Warisan Melayu, barisan mudalah patut kembalikan kegemilangan nya..
    Tak per lah Tourism Malaysia masih memperkenalkan kat luar negeri..hanya org2 Malaysia jer yg tak akur..

    f.i.e.z.a :

    Auntie herean..kenapa org banyak kata auntie cantik..sedangkan diri auntie tak pernah rasa gitu..sebab selalu takut kat pembalasan Allah..
    Emm..simpan lah gambar2 family elok2..

    ai:

    Memang auntie tak berbincang lansung dgn parents pasal persiapan kahwin..Dulu2 tak macam sekarang ada wedding planner lah..dan bagai2

    darling8tabby :

    Baldu Tekat Benang Mas dulu2 kat perak byk..Mereka buat dgn tangan, macam2 warna yg most popular merah dan biru tua, dan tempahan selalu nya makan masa berbulan2. Memang mahal..bantal saja dua pasang dulu2 dah RM500++

    AuntieYan :

    Memang dulu2 kalau pakai baldu tekat mas tuh grand lah..

    MrsHafiz :

    Hentak kaki okay lagi..auntie kat dlm bilik, siap guling2 lagi..he he3x

    Yg sebenarnya,pelamin minang tuh tak sesuai sebab tunang auntie datang utk bersanding pakai uniform tentera, mcm maner nak bersila..

    Baju2 berinai tuh semua baju sewa mak andam tuh punya..tapi auntie suka sebab memang cantik2..dia ada banyak lagi tapi auntie penat kena tukar2 pakaian..

    ReplyDelete
  14. cantiknyer auntie masa jadi pengantin! pengantin dulu2 seri dia lain mcm sikit.

    ReplyDelete
  15. auntie, org la ni, dah nikah bru mlm berinai, kan?..

    ala, auntie tak pose model le...tak per...cantik pun!.

    ReplyDelete
  16. lahh...saya terlepas banyak cerita......nasib baik...bukan TV...kalau tertinggal x dapat nengok....

    cantikkknya auntie........
    glamer tu....
    masa saya kawin...berposak carik cadar tekat bnang mas ni kat mak andam...memang x jumpa....
    saya carik baju kurung songket pesak gantung lama2 pon x de....:(

    saya memang suka fashion lama2 ni...hik.

    ReplyDelete
  17. wah,bermacam-macam pakaian auntie pkai..posing yg pkai kimono tu nmpk cantik & eksklusif:)

    ReplyDelete

Pada yang terbuka hati utk tinggalkan komen disini..
Didahului dengan ucapan Ribuan Terima Kasih

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...