THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Monday, October 19, 2009

Episod 42 - CHECK POINT

Imbasan episod 41

A month before the wedding auntie dan tunang auntie ker Spore..nak shopping barang2 perkahwinan.

Drive kereta masuk Spore ....

Auntie ker Tangs terletak kat Orchard Road, lepas tuh ker Arab Street. Beli macam2 jugak lah..

Beli barang2 perkahwinan (Yg ingat jer lah)

1. Cosmetic - Estee Lauder dan Aramis
2. Cosmetic Brief - Samsonite
3. Shoes - 2 pasang
4. Kain Ela (utk bertunang sepasang, dan berpasang2 lagi utk Mak & adik2)
5. Bedsheets and comforter - 2 pasang
6. Table Lamp shade utk bilik pengantin
7. Kain Lace utk kelambu bilik pengantin
8. Buah2 fresh dan juga buah2 dlm tin

Dah habis duit membeli belah, kami pun balik...Kat check point Kastam...
Kami cari2 cousin tunang auntie kot2 dia bertugas..tapi tak de pulak..
Masuk Lane dan dpt kastam melayu.

Kastam : Ade beli banyak barang2 ker?

Tunang auntie : Beli sikit2 utk barang2 perkahwinan..

Kastam : Bukak boot kereta!! (sambil berjalan ker belakang kereta)

Tunang auntie : Bisik kat auntie sebelum turun dari kereta..rasa2 nya kenalah kita..sebab penuh boot tuh..

Kastam : Emm...nih kena cukai nih...

Tunang auntie : Alah Encik..saya beli utk kahwin bukan nak berniaga...

Kastam : Tak kira lah..saya nak lepas macam maner..banyak tuh.. Bagi saya resit barang2 yang di beli..(Dengan suara yg agak tinggi)

Tunang auntie : Emm..nih resit barang yg paling mahal saya beli.. resit comforter. (Kalau tak silap auntie..RM300 satu x 2 =RM600)

Kastam : Saya charge 50% from the receipt..

Tunang auntie : Jgn macam tuh encik..kurang lah sikit..

Kastam : Dah kurang lah tuh!! Ikut receipt nih jer..yg lain2 tuh saya buat tak nampak...

Betul lah... kata kastam tuh..banyak auntie beli tuh..tapi tunang auntie tak puas hati nak elak kena tax kot..

Tunang auntie : Tak per lah..kalau nak tax jugak..saya buang jer comforter nih ke laut tuh..(dengan suara yg tinggi jugak, auntie dah nampak lain muka dia..)

Tiba2 datang sorang pegawai lain dan dia menepuk2 bahu kawan dia, dan kami di suruh jalan.....tak payah bayar tax tuh..
Rupa2 pegawai tuh kenal tunang auntie...

Kami pun terus kan perjalanan pulang ke KL..

Gambar barang yg ada sampai sekarang..


1. Bekas kaca bedak - Estee Lauder





2. Cosmetic Brief - Samsonite



akan sambung..

22 comments:

  1. Salam kak nani,
    seronok dapat baca sambungan cerita. Tak sabar nak tengok gambar kenduri.

    ReplyDelete
  2. auntie masih simpan lagi barang2 tu . Nostalgic tu auntie . Best baca citer2 auntie ni . Nak tengok gambar sanding auntie :D

    ReplyDelete
  3. auntie masih simpan? Wahhhhhh

    ReplyDelete
  4. untieee

    untie simpan lagi kenangan hantaran tuuu

    bestnyaaa

    betul-betul kenangan

    ReplyDelete
  5. wah..tak sangka auntie masih simpan barang-barang hantaran tu..

    ReplyDelete
  6. perghh.... kagum giler. masih simpan lagi barang-barang tu. cermat betul aunty nih...

    ReplyDelete
  7. wah so antik barang-barang tu ya auntie.... suka baca cerita auntie ni...

    ReplyDelete
  8. aunty..simpan lagi yer...finas rasa ada gak lagi..i think i shud simpan also la...buat kenangan..

    ReplyDelete
  9. Salam Aunty,
    Wahwahwah.. ever greeeeennn lama tu Auntie simpan lagi cayalahhh ^_^

    ReplyDelete
  10. I tabik springggg kat Kak Nani 'cos masih simpan barang2 hantaran.

    Emm kalau mcm tuh...I pun nak simpan elok2 barang2 hantaran/kahwin I...baju (dah x muat), kasut, makeup,handbag, telekung & sejadah + bedsheet.

    .panjang umur kita tengok berapa lama dia boleh tahan....ahaks

    ReplyDelete
  11. Mana pergi menghilang Abang Bur? x janji dengan dia ker? Nasib baik ada officer lain yang kenal dgn Abang Din.

    ReplyDelete
  12. sib bek lepas. kalu tak sayang oo $$$..

    umang aii!! auntie simpan lagi bekas bedak & beg mekap tu..isk..kenangan terindah ni.. :)

    ReplyDelete
  13. salam auntie..auntie simpan lagi semua tu ye..dan auntie ingat semua butir2 perjalanan hidup auntie..x sabar nk tahu kisah selanjutnya :)

    ReplyDelete
  14. Ibu dan Ayah :

    Ada lagi barang2 tuh, sayang pulak nak buang..boleh buat bekas cincin dan beg makeup tuh anak letak accessories diorang.

    cybermummy :

    Agak nya next episod auntie citer pasal majlis perkahwinan pulak.

    KV :

    Tak tahu lah lepas nih, barang2 tuh masih boleh pertahan sampai bila pulak..

    viruspadu :

    Tu lah kenangan yg ada selain dari ingatan yg masih menebal kisah2 hidup auntie..

    axie : Tu jer yg ada..auntie dah buang pulak comforter tahun sudah..yg sebenar nya masih elok lagi..tapi cabinet kat rumah dah tak de tempat simpan..Penuh

    Arpeggious :

    TQ auntie memang cermat dgn barang2
    Malah hadiah kawin auntie pun masih ada lagi..tengoklah kalau auntie rajin, auntie masukkan kat blog

    Hazey :

    Kalau suker baca citer auntie..Continue reading yer!!

    darling8tabby :

    Emm..kalau kita appreciate sesuatu mesti kita simpan barang2 tuh untuk kenangan kan...so simpan lah apa yg patut..utk tatapan anak2 nanti..

    dayah :

    Emm..memang amat lama barang2 tuh dah 32+ tahun

    Kak Engku Betty :

    Barang2 tuh harus dipakai dan diguna, jgan simpan saja tau..baru aci kalau boleh pertahan lama2
    Tu lalh, akak tak tau pula maner Abg Bur nya..rasa nya dia off duty lah tuh..

    ai :

    Tu lah nasib baik lepas dr kastam tuh..kalau tak sayang RM....

    Wilda :

    Sabar yer..Inshaallah auntie sambung citer2 kisah hidup auntie..

    ReplyDelete
  15. Salam ziarah dari pak Karamu

    ReplyDelete
  16. estee lauder punya bekas itu sangat2 antik. noy nak curikkk!!!

    ReplyDelete
  17. Ya Allah, aunty simpan lagi. nostalgia betul :). Mesti kalau tengok senyum-senyum teringat

    ReplyDelete
  18. Salam Pn. Marina,

    Aduh!!!...zaman kita dulu, nak kawin nak kena bershopping ke S'pore. Saya pun ke sana gak. Saya pergi dengan kawan budak JB, masa tu dia dah kawin.Saya cuma beli kain lace, alat make-up, wig...(kah!..kah!)saya jugak beli kain baldu warna maron..ingat tak? zaman tu, selalunya bila nikah pengantin pompuan pakai kurung cekak musang kain baldu merah! :-)
    Opppssss..kang jadi entry saya pulak. Kisah kawin saya saya dah pun abadikan dalam blog lama saya. :-)

    ReplyDelete
  19. huhh..tingt barang hantaran mak kt, pun msih simpan!..

    mujur tak kena tax..rezki org nak kwen tu.. ;)

    ReplyDelete
  20. auntie msh ingat lagi yer barang2 yg d beli utk khwin..hehehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...