THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Friday, October 16, 2009

Episod 41 - JANGAN TUNGGU LAMA2

Imbasan episod 40

Tunang auntie cuma menasihatkan auntie janganlah mesra sangat dengan officers sebab semua tuh adalah kawan dia..Dia tidak mahu kes rampasan tunang berlaku dalam hidup nya...

Dari kejadian tuh..tunang auntie decide nak kawin...tarikh yg di pilihnya tuh jarak dua bulan saja..

Auntie bagi tahu Abah melalu panggilan ker Seremban..masa tuh apa attached kat Seremban..dengan mak tak bagi tahu lalgi...

Abah terkejut dan menyuarakan kebimbangan nya sebagai saorang ayah..

Abah : kenapa nak kawin dlm masa yg singkat?? Ada apa2 ker nani? Kau bunting ker??

Auntie : Apa lah Abah nih! kenapa fikir sampai macam tuh!!

Abah : Jangan malu dan kecewakan Abah tau!! Abah bagi kau kebebasan berkawan dgn dia, di bawa nyer kau ke hulu ke hilir..Abah benarkan pasal kau dah janji pandai jaga diri..

Auntie : Tak de lah Abah....jgn risau nani tak kan malu dan kecewakan Abah.

Abah dan Mak buat persiapan utk kenduri kahwin auntie yang akan berlansung pada 6/8/1977

Khemah, tukang masak, bunga telur, bunga pahar, pelamin, mak andam, kad jemputan dan Tok Kadi. Semua ni di urus oleh Abah dan Mak.

Auntie tak ambil tahu lansung...apa concept nyer, macam mana pelamin nyer, siapa mak andam nyer, baju aper yang di sediakan pada hari perkahwinan tuh.....termasuklah semua perbelanjaan nya...Hu Hu Hu sedih pulak bila ingat..semua nya auntie hempokkan kat bahu Abah...

Auntie juga perlu beli barang2 hantaran utk tunang auntie begitu juga dia..dan juga barang2 bilik pengantin. Abah kata part nih kau urus okay..

Since, banyak barang2 yang perlu di beli, kami decided nak ker Spore..bershopping di sana..masa tuh currency was like 1 to 1 and Spore was Tax Free Country..so much cheaper than KL of coz.

Explained kat Abah tujuan nak ke Spore....kami akan tido umah Kampong semalam dah tu ker JB nak jumpa cousin tunang auntie yang masih bujang..(sekarang nih suami Kak Ungku Betty) then proceed ker Spore.

A month before the wedding auntie dan tunang auntie pun ker Spore..
Sampai kampong umah tunang auntie malam dalam kul 8:00 Had dinner with the family and at about 11:00 tunang auntie kata nak proceed the journey ker JB..

Mak nyer melarang kami sebab dah terlalu lewat..tapi tunang auntie nih berkeras nak jugak bergerak malam tuh.. Bapa nyer pula kata tak per.. pergi lah. Dia bekalkan kami dua buah kitab Yassin dan Zikir2 Naksabandiah supaya letak di atas DashBoard kereta.

Tunang auntie drive dan baru sampai kat Muar dia dah mula mengantuk...eeee!! geram nyer auntie..tak nak dengar lansung nasihat Mak dia...Yang sengsara auntie lah kene take over the driving...
Auntie pulak kalau kena drive... mengantok macam maner pun jadi segar..sebab auntie memang gerun..bila seliseh dengan lori besar2...tambah2 lah dah malam...

Driving about 80 to 100 km per hr, auntie sesekali pasang lampu dlm kereta dan kerling tunang auntie..

Amboi!!...sedap dan lena nyer dia tido...padam lampu..concentrate and proceed driving...

Malam tuh amat pekat gelapnyer..tak de bintang2 di langit...bulan pun tak nampak...Auntie pasang kaset lagu2 kuat2....perjalanan auntie dah mula sampai kat Yong Peng...tiba2............

Auntie...ternampak a pool of blood on the road..macam banjir darah.... auntie rintas juga banjir darah tuh...auntie juga pasang wiper sebab darah tuh splashed kat cermin depan kereta... and auntie menjerit2...tak break kereta sebab terlalu takut .....tunang auntie terjaga..dan mematikan kaset...

Auntie menangis2 dan sambil driving, auntie cerita lah kat dia apa yang auntie nampak dan lalui... Dia suruh auntie bertenang dan berhenti menangis... dia baca Ayat Kursi Kuat2.

Rupa2 nyer...ada gangguan...

Sambil2 dia baca tuh...kemudian senyap jer...dia terlena lagi...

Rasa hati nak bergaduh, tapi pasal hutan kiri kanan dan gelap...drive jer lah...

Tengah2 drive dalam gelap tuh...tunang auntie terjaga dan secepat kilat dia memusingkan steering ke kiri...sedangkan jalan menuju ke kanan... Auntie break emergency hingga terhenti kereta dan auntie baru nampak.....

Emm...jalan tuh memang ker kiri dan jalan yang ker kanan tak ujud...yang ada adalah 'Jerat Cina' (Perkuburan Cina).

Lepas tuh auntie pecut dan tunang auntie tak tido lagi..dia take over kat pekan mana, auntie tak ingat dah...

Kami sampai JB dah larut malam dah nak pagi pun, terus pergi rumah cousin nyer..dan tido sampai tengah hari...

akan sambung....

25 comments:

  1. huhh!! seram nya . kalau saya dah tak proceed dah bila kena ganggu the first time .But u are brave lah auntie .

    ReplyDelete
  2. Salam kak nani,
    Kak nani sihat hari ni?Alhamdulillah, dapat lagi disambung kisah menarik kak nani.

    ReplyDelete
  3. x abar nk tgk gambar kawen untie

    ReplyDelete
  4. alamak auntie.
    goosebump plak baca entry kali ni..
    my mother pon cerita dulu asal nak shopping mesti pegi spore :)

    ReplyDelete
  5. Hello Auntie, wahhh mcm tajuk lagu Alleycats lak entry auntie kali ni..hehe. Tapi kisah nya scaryyy la auntie. saya yg membaca nya pon berdebar2 sambil membayangkan auntie drive laju2..

    Semoga Auntie sentiasa sihat walafiat.

    ReplyDelete
  6. Salam Aunty,

    Seramnyaaaa.. la ni.. Alhamdulillah tak pernah lagi kena apa2 gangguan on the road.. unless ganguan manusia yg mahu berlumba di tengah2 lebuh raya ^_^

    Keep continue aunty ^_^ ciayokkk

    ReplyDelete
  7. cybermummy :

    Nak buat cam ner..dia ngantuk, kalau bagi dia drive lagi bahaya..

    Ibu dan Abah :

    Alhamdulillah,boleh tahan dua tiga hari nih... sakit kak nani nih, Permanent effect daily - lesu badan, kepala berpusing2, berjalan tak stable, telinga tak dengar apa butir2 percakapan dan kedua belah kaki kebas2.

    @nnap :

    Gambar kahwin?? Emm..gambar dah 32 tahun yg lalu..

    memey :

    Spore tuh memang ramai org Malaysia pegi, ada juga yg gi berrombongan setiap bulan naik bas tujuan berniaga..

    katrin :

    Scarry?? Memang scary..masih terbayang2 darah yg pekat mercik kat cermin...
    TQ doakan auntie sihat..

    dayah :

    Dulu2 jenayah kurang, maka banyak hantu, tapi sekarang banyak ramai manusia dah jadi hantu..he he he..

    ReplyDelete
  8. UH??!!! Apa yg jadi kat Auntiemama tu serupa ngan ai la! Kejadian 4 thn lepas. Ai take over laki ai yg dah mengantok. Drive le tetetangah malam buta tu. Tup2 nampak darah bertakong atas jalan. Ai langgar je..tp masa tu tak rasa takot sbb ingat ptg sebelom tu maybe ada xcident. Tp dah lelama tu baru terpikir..aik, takkan la darah tu tak kering2. Dan2 tu trus rasa takot yg amat! Pelagi, paksa laki ai tu bangun la. SERAM!!! huhuhu

    (eh, aku taip komen ni dah mcm nk buat entry kat blog aku je gamaknye.. :P)

    ReplyDelete
  9. Ai :

    Kat area maner tuh ai?? Nih salah satu trick hantu nak accident kan kita kan..kalau kita gabra mesti break emergency dah tuh kereta berpusing dan terbalik..kita berdarah dan hantu tu dpt lah hirup darah kita kannnn........ ni saja jer ai layan awak...
    Auntie sgt suka baca n3 ai tau..

    ReplyDelete
  10. salam auntie.saya nih slh seorang SR auntie.tetiba tergerak ati nk drop a comment :)
    baca blog auntie pon through your daughter's blog, peej.keep up the good works!i'm really enjoy reading your "zaman percintaan".hehe

    ReplyDelete
  11. ...lepas tuh? Tanya abang bur..dia suruh I baca your next entry..ingat2 lupa katanya.
    Emmm..

    ReplyDelete
  12. auntie..baca entry auntie ni rasa mcm saya pulak yg tgh drive dan hadapi semua tu..hi..hi.

    ReplyDelete
  13. salam auntie.

    fieza baca ni dah mlm2 takut jugaaakk la.huhu..
    x saba nak tggu sambungnya.
    keep on blogging auntie.take care!

    ReplyDelete
  14. seram tul perjalanan tu...
    berani gak auntie yep...

    ReplyDelete
  15. salam auntie,
    seramnye..jalan yong peng??zaman sekarang ni pun macam seram,apatah lagi zaman auntie dulu..berani nyeee..

    ReplyDelete
  16. Anon :

    TQ and Keep on reading..

    Kak Ungku :

    Ye tak ye mana lah dia ingat..ni kan citer kak nani..tungguuuuuu...he he he

    Mrs Azuhaizat :

    Takut tau bila dlm situasi tuh!!

    F.i.e.z.a :

    TQ dan sabar tunggu the next n2..

    Sayangsayangibu :

    Memang seram..darah tuh macam betul2 terpercik depan muka..

    Mrs Hafiznadia : Auntie dah tak pernah ker situ lagi..Ye ker masih lagi gelap jalan Yong Peng tuh..

    ReplyDelete
  17. isk..aunty! takut plak saye baca. tp area yong peng tu mmg keras. kalau kt kluang, sy tau rasanya jirat cina tepi jalan tu. memang besar kt situ..
    saya jarang balik kampung or balik KL semula waktu malam. cuma raya lepas, gerak dr umah lewat sket. masuk highway airtam tu dkt2 pukul 6. risau jgk kalo terjumpa pape time maghrib tu.. huhu

    ReplyDelete
  18. omg, seram giler!! hehe..
    alhamdulillah, sumer selamat~~
    auntie, blood splash yg kena kt cermin tu x de kesan ke??

    ReplyDelete
  19. ya Allah

    seramnya untie

    kalau saya agaknya dah parkinson dah kat situ

    giler punya kliwon tuuu

    seb baik untie tak terbabas kereta ke apaaaaa

    ReplyDelete
  20. Salak Pn. Marina,

    Baru terjumpa blog ni minggu lepas, terussss terpaku kat sini. Saya dah baca habis semua episod. :-)

    Kita sezaman nampaknya, sedikit sebanyak apa yang puan lalui, saya juga lalui. Nostalgia sungguh.
    Membaca blog puan rasa mecam membaca novel, apa lagi episodnya bersambung-sambung. Teruskan lagi, tak saba ni.... :-)

    ReplyDelete
  21. Benz :

    Emm.. sejak dah bersara penuh nih, teringin jugak nak pegi jengok2 Kluang tuh..entah bila tak tahu lah..

    Leen : Blood splash tuh hanya lah delusional jer. kalau betul2 tinggal kesan..auntie meraung kat situ..

    viruspadu : Memang keliwon..Alhamdullilah tak apa serius berlaku pd mlm tuh..

    ReplyDelete
  22. AuntieYan :

    Oh! yer kerBaru jumpa! Emm..Akak mula berblogging nih bila anak tgk Mama dia dah tak de activity dalam kehidupan bila dah bersara sakit..
    Semua citer2 lama yg kakak lalui dlm kehidupan..

    ReplyDelete
  23. SONOKnyeeeee...ailebiu auntie!! :D

    ReplyDelete
  24. uuuhhh...mummy! meremang bulu roma membacanya...

    ReplyDelete
  25. wah,"hero" dh bertindak utk ajak auntie kahwin ye..hehe. xpe la,cmburu tu tndanya uncle sayangkan auntie sgt2 kan:)

    ReplyDelete

Pada yang terbuka hati utk tinggalkan komen disini..
Didahului dengan ucapan Ribuan Terima Kasih

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...