THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Tuesday, August 4, 2009

Episod 37 - SARAWAK

Imbasan episod 36

Batalion moved to Sarawak for a year in Mid 1975. I was 19 years old going to be 20 by Oct at that time.

Sekali lagi di tinggalkan, tak dapat berjumpa hanya surat membawa rindu dan kasih terhadap nya.

Auntie berjumpa dia di Station Keretapi dan bawa dia balik kerumah. Yang lain2, naik truck ke Port Klang. Mereka akan naik kapal ke Sarawak malam tuh jugak.

Tunang auntie minta kebenaran untuk ke rumah auntie. Dia kena berada di Port Klang pukul 10 malam. Jadi sempat lah kami makan malam bersama2 Abah dan Mak.

Masih segar ingatan auntie masa menghantarnya ker Port Klang, penuh deck dengan tentera2 berpakaian celoreng malam tuh. Ada yang terbaring2, ada yang berbual2 dan ada juga yang makan bekalan mereka. Auntie tak nampak pula isteri ker, tunang ker atau teman wanita lain yang menghantar..mungkin mereka semua menghantar pasangan masing2 kat Kluang.

Bila kedengaran suara pekikan arahan suruh tentera semua masuk dalam kapal membuat hati auntie berdebar2 dan sayu. Emm.. auntie apa lagi.. peluk dia, dan berjurai lah air mata sedih. Dia hanya berpesan, doakan dia selamat pergi dan menjalankan tugas sebagai tentera yang berkhidmat untuk keamanan negara.

Semasa drive balik ke rumah malam tuh.. auntie terpikir dan tertanya2 sendiri...

- banyak2 kerja lain kenapa lah masuk tentera.
- kenapa lah auntie bercinta dengan dia
- bila kah kesudahannya kena tinggal macam nih
- bila kah agak nya hari dapat berjumpa lagi
- selamat kah dia bila bertugas di sana
dan yang paling menakutkan ialah .... setia kah dia bila berjauhan?

Auntie tahu berserah saja pada ilahi menentukan hidup yang auntie akan lalui...

Bernasib baik sebab auntie dan Mak amat rapat boleh di buat sebagai kawan dan tempat auntie menangis dan gembira. Auntie belum pernah berjauhan dengan Mak dan Abah.. sepanjang hidup bersama mereka jadi auntie masih kuat semangat.

Surat jadi penjalin rindu... setiap minggu tunggu surat...
Auntie banyak menghantar gambar2 auntie pada dia, tapi dia terima surat tanpa gambar2.. hairan siapakah yang dah songlap gambar2 auntie?

Yang pasti tiada ujian lain yang auntie lalui masa perpisahan di Sarawak tuh... melainkan rindu terhadap nya.

Rindu auntie banyak terubat bila di kunjungi oleh adik2 dia. Maklumlah auntie kan di KL, adik2 dia ada yang tunggu result SPM, ada yang belajar kat MARA masa tuh, datang tidur rumah auntie. Malah kawan rapat dia masa kat kampung pun ada datang bermalam di rumah auntie. Dave berbangsa Cina. Emm.. auntie kenalkan pada Priscilla jiran auntie. Finally, Dave tuh dapat kerja di KL dan mereka jadi lovers and ended up tied knots and married.

akan sambung....

6 comments:

  1. lepasan cinta auntie dah lepas kan..

    best je kenang sumer kisah2 cinta bersama tu...;p

    ReplyDelete
  2. Salam Auntie Nani,
    Jauhkan Sarawak masa tu. Skrg dekat je. 2 jam dah sampai.

    ReplyDelete
  3. wahhh siap dave kawen ngn priscilla lagik...hihih cumil jerr

    ReplyDelete
  4. aaaaaaa x best nyer kene tinggal rindu satu penyiksaan

    ReplyDelete
  5. wah auntie bjaya mnemukan jodoh utk org lain..mesti auntie hepi kan?;)

    ReplyDelete
  6. been there..mmg kalo kawen dengan army selalu jer kena tingal2 kan aunty :(

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...