THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Thursday, July 9, 2009

Episod 35 - Perwira Ku

Imbasan episod 34

Akan kena tinggal lagi..Burhanuddin kena pergi 'Ops'.

Auntie dapat jumpa di Station Keretapi Kuala Lumpur sebelum bergerak ke Operasi di Bukit Ketri, Perlis - Sempadan Thailand.

Malam tuh penuh lah Station Keretapi dengan askar2 pakai baju celoreng, kata Burhanuddin lebih kurang 700 orang semua nya yang involved for the ops.
Auntie sangat suka tengok dia beruniform celoreng, baret dan boot nya, ehm....sangat segak.

Auntie nampak dia sendeng di bahu nya senapang. Auntie tanya senapang jenis apa?
Tanya macam lah tahu tentang senapang....kan selalu tengok cerita perang2 kat TV. Burhanuddin kata jenis............

7.62mm calibre L1A1 Self Loading Rifle

7.62mm calibre L1A1 Self Loading Rifle (SLR)

Auntie google..senapang nih nampak macam tak mantap jer, senapang untuk membunuh atau di bunuh..

Dulu2 khabar nya satu peluru harga 6 sen jer...so bayang kan nyawa semurah itu....

Yang paling sedih bila keretapi nak bergerak...Burhanuddin memegang erat tangan auntie.. dan sempat memberi ciuman di pipi, kawan2 dia bersorak ramai2...Auntie nangis2....Malu auntie masa tuh..tapi di sebabkan akan berpisah..auntie tebalkan muka jer lah.

Auntie meninggalkan station keretapi dengan perasaan yang sungguh sebak, masa driving asyik nangis jer dalam kereta.

Auntie meneruskan activity harian seperti biasa, tapi bila masa coffee, lunch and tea break auntie resah..dia kan selalu telefon, auntie rasa so rindu suara dia....tapi kerja2 pejabat membuat auntie lupa lah sekejap rindu tuh.
Bila balik kat rumah masa nak tido sebelum terlelap...uhh! hanya Allah yg Maha mengetahui...tak reti nak explain the feeling.

Dua minggu berlalu baru lah auntie terima surat dari dia. Burhanuddin banyak menceritakan pasal dia dalam hutan.
Sedih auntie... Bag yang di belakang berat 30 paun, mendaki gunung, merintasi hutan, berhujan, berpacat, bernyamuk. Laluan gajah dan babi hutan juga di tempuhi.
Hanya makan makanan dalam tin saja. Tabah betul jiwa dan mental mereka.
Dia juga ada mengatakan yang dia akan berbauk dan berambut panjang bila keluar hutan nanti...

Sekeping gambar di ambil sebelum bertolak....


Auntie pun berangan...macam mana rupa dia berbauk dan berambut panjang...sempat ker auntie tengok dia sebelum kena clean cut bila sampai di Kem nanti...

Auntie tak keluar malam, sebab rasa bersalah pulak nak enjoy sedangkan dia dalam hutan. Kena tahan lah perasaan yang bergelora nak enjoy.. Harus ada kesetiaan lah ...

Abang2 kat office auntie, ramai yang bergurau kasar...apa lah kekasih hati 'katak hijau' kan dah kena tinggal...kalau kawin lagi lah seksa..
Sedih... tapi auntie tak menjawap apa2..betul cakap dia orang tuh, tapi jodoh auntie kan dengan dia..auntie banyak berserah pada Allah..

akan sambung..

19 comments:

  1. yay auntie dah update!
    my goodness i knew how u felt mummy!

    ReplyDelete
  2. auntie dearie,
    berbauk tu apa yea?
    i'm half melaka,half pahang.so mcm tak berapa nak agak apa tu.

    boleh description mcm tu?hahahaha.takde kena mengena!

    sorry auntie!

    ReplyDelete
  3. sy ade sedara2 & kwn2 yg khwin ngn tentera atau mmg tentera, so sy tau sdikit sbyk ape yg auntie lalui. Kagum ngan auntie;)

    ReplyDelete
  4. auntie...my daddy pon tentera gak..tapi tentera udara laa..hehehe so dia tak masuk utan..tp according to my mum, mmg asik kena tinggal je keje..sy tatau sgt sbb time tu sy kecik n comel je lagi..(hihih perasan comel laa pplak) tp sy pnah laa gak terbaca poskad2 n surat chenta diorg..hikhikhik..comel je org dl2 berchenta lah pakai surat

    ReplyDelete
  5. samela sy dlu aunty.time ex sy masuk lthn 6bulan.6buln 2 r sy rase bersalah klu kuar sdgkn die bkurung dlm kem tu.

    sy sggup tunggu n tgkn wyg ngn die.tp ape kn daya jodoh dh tersurat smpi ctu je.:(

    ReplyDelete
  6. berbauk? berbau ke auntie?

    ReplyDelete
  7. wow!
    payah gak nak tahan perasaan tu
    dah la dulu takde hp nak sms apa sedang berlaku
    sedangkan kalu sekarang hp mati bateri kejap pun dah tak keruan dulu apa tah lagi
    caya lah auntie
    anda seoarang yang tabah

    ReplyDelete
  8. alaa..kan ader lagu yg pergi berjuang tu kann..lupa lak kt nih...

    ya la auntie, sure rindu bl berpisah gitu...surat je lak tu jd penghubungnya...

    ReplyDelete
  9. Ted Baker : Sorry Ted buat tertunggu2 auntie's update, aie.. ted faham perasaan rindu? ada kekasih hati jauh ker? He he he...

    shadaJD : Berbauk, ada juga setengah orang kata BERJAMBANG..

    kerol : Emm..entah lah, yang auntie tahu budak2 tentera sekarang tak kuat mental, manja lebih.. keadaan dah berubah.

    salwaredwuan : Memang siapa kawin dgn army selalu kena tinggal. Postcard and letters saja perhubungan ketika dulu2.

    aMyErin : Tak per lah tak de jodoh, mungkin Allah ada yg lebih baik utk amy.

    Che Sue : Berbauk tu berjambang..

    RubberGurl : Dah suka, kenalah tabah, sendiri mau tau..he he he

    nasaoji : Nama Lagu - perwira by Saloma dalam filem masam2 manis.

    ReplyDelete
  10. Alahaiiii dpt gambarkan macam mana perasaan kena tinggal masa kat keretapi tu... Mmg tak terkata sedih.. tak terbendung nk seka air mata yg berkaca...

    ReplyDelete
  11. i know how u feel... sebab tu la kan saya tak suka nak antar hubby kalau kena outstation... sedeh nak berpisah...

    ReplyDelete
  12. ohh berbauk tu berjambang...baru la finas tau..
    suka kalo time abah ops...dia bawak balik ration...nenas dalam tin, biskut 4 segi tuh...sedapppp...kari ayam..ee..semua sedap..heheh

    ReplyDelete
  13. Beshnya auntie dah update
    Tapi besh jugak jadik anak askar ni
    Abah saya pun askar.. bermula di kamunting jugak

    Saya rindu naik trak pergi sekolah.. :(

    ReplyDelete
  14. Si baju hijauuu sedang berjuanggg.. di perbatasan peluru tak bermata, harus waspadaaaa..

    mesti ada org yg usik-usik auntie dengan lagu ni kan? :)

    ReplyDelete
  15. auntie...
    lama nyer dah tak update
    rindu la
    hehehehheh

    ReplyDelete
  16. sakatak hijau..
    katak hijau nilah selalu buat saya bangga nk pakai baju dia..hehhe..
    cita2 masa kecik...

    suka nengok lah ganbar auntie ngan uncle..loving couple :) jelesss..

    ReplyDelete
  17. i suka la gambar-gambar auntie....sangat classic!

    ReplyDelete
  18. Salam ziarah dari Pak Karamu

    ReplyDelete
  19. auntie..
    sy follower bru auntie..
    harap auntie x kesah ye.
    hehe.
    sy suke la bace blog auntie.
    unik!
    =)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...